Koiran ikä

Koiran ikä

Kun koiranpennun hankkii kasvattajalta, on sen ikä usein päivälleen tiedossa. Eläinlöytökodeille koiran ikä on kuitenkin mysteeri eikä täysin tarkkaa ikää voida aina tietää. Silloin koiran ikä arvioidaan erilaisten ulkoisten merkkien perusteella. Tässä artikkelissa käymme läpi koiran iän arviointia.

Koiran iän arviointi: iän mukana tulevat muutokset

On olemassa useita merkkejä, joiden perusteella koiran ikä voidaan arvioida. Vinkkiä iästä antavat esimerkiksi erilaiset merkit koiran hampaissa ja turkissa.

Hampaiden ikä

Koiran ikääntyessä sen hampaissa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Hampaiden kuntoa tarkastaessa koiran iästä saa kelvon arvion.

Seuraavat hampaisiin liittyvät tekijät otetaan huomioon koiran ikää arvioidessa:

  • Maitohampaiden puhkeaminen ja kuluminen
  • Hampaiden vaihtuminen
  • Kulumat hampaiden kärjissä
  • Hampaiden tippuminen

Maitohampaat

Nuoren koiran iän voi arvioida maitohampaiden perusteella. Maitohampaat tunnistaa niiden pienestä koosta sekä niille tyypillisestä sinertävän valkoisesta väristä. Pysyviin hampaisiin verrattuna maitohampaiden kärjet ovat huomattavasti terävämpiä ja niiden muoto on lilja kukan lehden muotoinen.

3. – 4. viikkoinen Etumaitohampaat puhkeavat
1. – 2. kk ikäinen Etumaitohampaat kasvavat
2. – 3. kk ikäinen Etumaitohampaat kasvavat erilleen
3. – 4. kk ikäinen Etumaitohampaiden kiille kuluu
4. – 5. kk ikäinen Maitoetuhampaat vaihtuvat
5. – 6. kk ikäinen Maitokulmahampaat vaihtuvat
eläinlääkäri katsoo koiran iän hampaista

Koiran iän arviointi pysyvien hampaiden perusteella

Koiran pysyvä purukalusto koostuu 42:ta hampaasta. Juuri puhjenneiden hampaiden kruunua ympäröi kiillekerros. Kiille kuluu hampaista ajan myötä. Koiran ikää voi arvioida hammaskiilteen kulumisen perusteella seuraavan taulukon mukaisesti:

½–1 ½ vuotias Hampaiden kärjet kuluvat (alahampaissa)
2 ½ vuotias Etuhampaiden kiilteet kuluvat (alahampaissa)
3 ½ vuotias Hampaiden kärjet kuluvat (ylähampaissa))
4 ½ vuotias Etuhampaiden kiilteet kuluvat (ylähampaissa)
5 vuotias Kulmahampaiden kiilteet kuluvat (alahampaissa)
6 vuotias Kulmahampaiden kiilteet kuluvat (ylähampaissa)
6 – 10 vuotias Etuhampaiden kulumat ovat pyöreitä tai ovaaleja
Yli 10 vuotias Etuhampaita putoaa

Turkin muutokset

Ulkoiset muutokset auttavat arvioimaan koiran ikää. Koiranpennuilla ja nuorilla koirilla on erityisen paksu ja kiiltävä turkki, kun taas vanhempien koirien turkki on usein ohuempi ja kiiltää vähemmän. Nyrkkisääntönä pätee se, että erityisesti koiran pään alueen karvat alkavat harmaantua kuuden tai seitsemän vuoden iässä.

Miten tarkasti koiran iän voi arvioida?

On tärkeää pitää mielessä, että jokainen koira on yksilö. Sen vuoksi jotkut koirat harmaantuvat nopeammin kuin toiset. Koiran ikää voi vain arvioida, sillä esimerkiksi koiran hampaiden kuntoon vaikuttavat myös pureskelu tai vaikka kivien pureskelu ja noutaminen.

Edellä mainitut keinot mahdollistavat koiran iän arvioinnin suurin piirtein. Koiran tarkkaa syntymäpäivää on mahdoton arvioida ulkoisten merkkien perusteella.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.