Koiran raakaruokinta eli BARFFAUS – mitä se on?

barffaus

Biologisesti sopiva koiran raakaruokinta

Vielä muutama vuosi sitten barffaus eli koiran raakaruokinta oli tunnettu lähinnä eksoottisten eläinten harrastajapiireissä mutta on vakiinnuttanut paikkansa sittemmin myös koirien ravitsemuksessa.

Mikä on BARF?

Barffaus on koiran raakaruokintaa, jossa jäljitellään niiden luontaista ruokavaliota lihansyöjinä. Tuoreen lihan, sisäelinten, vihannesten sekä vitamiini- ja hivenainevalmisteiden avulla pyritään imitoimaan luonnonvaraisten villikoirien ruokavaliota niin pitkälle kuin mahdollista.

Hund mit Knochen

Miksi koiran raakaruokinta?

Kuten jokaisella ruokavaliolla, on barffauksellakin vastustajansa ja puolestapuhujansa. Koiranomistajat, jotka vannovat barffauksen nimeen kertovat koiriensa terveistä hampaista, jotka ovat seurausta intensiivisestä lihan jauhamisesta, kiiltävästä turkista, kroonisten sairauksien, kuten nivelrikon ja kasvuongelmien paranemisesta sekä vahvistuneista jänteistä ja nivelsiteistä. Raakaruokavalio on räätälöity jokaiselle koiralle yksilöllisesti, eikä se sisällä lainkaan täyte- tai säilöntäaineita. Ei siis ihme, että moni sairas tai erityisiä ravintovaatimuksia tarvitseva koira hyötyy barffauksesta.

Huomioitavia asioita ennen barffauksen aloittamista

Jos päädyt raakaruokavalioon, ei koiralle saa antaa pelkästään lihaa - tämä on varma keino saada koiralle puutostiloja! Jotta koirasi saisi monipuolisesti kaiken sen tarvitseman ravinnostaan, tulee sille antaa myös sisäelimiä, vihanneksia sekä vitamiineja ja hivenaineita tarkkaan mitattuna ja punnittuna kunkin koiran yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tästä syystä barffaus on monimutkainen ja haastava metodi. Onneksi moni koiranruokavalmistaja on jo vastannut kasvavaan kysyntään ja kaupoista saa helppokäyttöisiä, pakastettuja barffaukseen sopivia valmisteita.

Hund kaut Knochen

Barffauksen aloittaminen

 • Valmistaudu vaivannäköön ja kerää tietoa:
  Barffaus on monimutkainen ruokavalio, jossa on oltava valmis suunnittelemaan lihaostoksensa sekä käsittelemään ja säilömään raakaa lihaa ja lisäksi ruoka-annokset tulee laskea tarkkaan. Ennen barffauksen aloittamista olisi hyvä käyttää koira eläinlääkärissä, missä selvitetään mitä kaikkea ja missä suhteessa koirasi ravinnostaan tarvitsee. Tutustu etukäteen myös eri barffaussuuntauksiin, mikä niistä on paras juuri sinun koirallesi.
 • Kiinnitä huomio lihan valintaan:
  On hyvä miettiä jo etukäteen, mitä lihoja koira tulee saamaan, esimerkiksi kaikki sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset eivät ole sopivia barffaukseen niiden sisältämien haitallisten aineiden vuoksi. Tästä syystä maksaa ja munuaisia tulisi antaa enintään kerran viikossa. Myös sianliha voi olla vaarallista eläimille, sillä sika voi välittää koirille hengenvaarallista Aujeszkyn tautia.
 • Ole varovainen luiden kanssa!
  Älä koskaan halkaise luita! Luiden terävät säikeet voivat vahingoittaa koiraa.
 • Monipuolinen ruokavalio:
  Raakaruokavalion ei tule koostua pelkästä lihasta, vaan koiran tulee saada monipuolisesti sisäelimiä, lihaisia luita, öljyjä sekä soseutettuja hedelmiä ja vihanneksia. Huomioi, että jotkut hedelmät ja vihannekset ovat myrkyllisiä koiralle!
Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

8 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
8 min

Beaglelle sopiva ruokavalio

Beagle on varsinainen ruoka-ahmatti. Se tunnetaan kuitenkin myös iloisuudestaan, ystävällisyydestään ja sosiaalisuudestaan. Tenavien Ressu on kaiketi rodun tunnetuin edustaja. Beagle kuuluu rodultaan ajokoiriin. Se tulee hyvin toimeen lajitoveriensa kanssa ja pitää lasten seurasta. Beagle on lempeäluonteinen, huomaavainen ja sopeutuvainen koira. Se on aina hyväntuulinen, mikä tekee siitä suositun perhekoiran. Rotuun syvälle juurtuneet metsästyskoiran ominaisuudet ilmenevät aina kun vain löytyy aihetta. Beagle on älykäs, sisukas ja itsepäinenkin koira. Sitä on syytä kouluttaa päättäväisesti ja johdonmukaisesti. Beagle on jalostettu sitä suurempikokoisista Southern Hound ja Foxhound -roduista oletettavasti Englannissa tai Ranskassa. Ei tiedetä tarkalleen mistä nimi beagle on peräisin. Luultavasti se pohjautuu muinaisenglantilaiseen sanaan ”begle”, keltinkielellä ”beag”, tai muinaisranskan sanaan ”beigh”. Ne kaikki ovat pieni-sanan vastineita, ja niitä käytettiin viitatessa pieniin ajokoiriin. Beaglea on paljon liikunnasta pitävänä metsästyskoirana jalostettu taitavaksi jänisten metsästyksen apuriksi. Se tietää miten riistaa vainutaan ja tongitaan maata. Metsästyskoirien jalostuksessa hyväksi ominaisuudeksi katsottiin, että ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen vaan syövät kaikkea paljon, eikä niillä ole ruokaan liittyvää aggressiivisuutta. Tästä johtuen beaglella on yhä vielä taipumuksena syödä yli tarpeensa.