Koiran raakaruokinta eli BARFFAUS – mitä se on?

barffaus

Biologisesti sopiva koiran raakaruokinta

Vielä muutama vuosi sitten barffaus eli koiran raakaruokinta oli tunnettu lähinnä eksoottisten eläinten harrastajapiireissä mutta on vakiinnuttanut paikkansa sittemmin myös koirien ravitsemuksessa.

Mikä on BARF?

Barffaus on koiran raakaruokintaa, jossa jäljitellään niiden luontaista ruokavaliota lihansyöjinä. Tuoreen lihan, sisäelinten, vihannesten sekä vitamiini- ja hivenainevalmisteiden avulla pyritään imitoimaan luonnonvaraisten villikoirien ruokavaliota niin pitkälle kuin mahdollista.

Hund mit Knochen © bina01 / stock.adobe.com

Miksi koiran raakaruokinta?

Kuten jokaisella ruokavaliolla, on barffauksellakin vastustajansa ja puolestapuhujansa. Koiranomistajat, jotka vannovat barffauksen nimeen kertovat koiriensa terveistä hampaista, jotka ovat seurausta intensiivisestä lihan jauhamisesta, kiiltävästä turkista, kroonisten sairauksien, kuten nivelrikon ja kasvuongelmien paranemisesta sekä vahvistuneista jänteistä ja nivelsiteistä. Raakaruokavalio on räätälöity jokaiselle koiralle yksilöllisesti, eikä se sisällä lainkaan täyte- tai säilöntäaineita. Ei siis ihme, että moni sairas tai erityisiä ravintovaatimuksia tarvitseva koira hyötyy barffauksesta.

Huomioitavia asioita ennen barffauksen aloittamista

Jos päädyt raakaruokavalioon, ei koiralle saa antaa pelkästään lihaa – tämä on varma keino saada koiralle puutostiloja! Jotta koirasi saisi monipuolisesti kaiken sen tarvitseman ravinnostaan, tulee sille antaa myös sisäelimiä, vihanneksia sekä vitamiineja ja hivenaineita tarkkaan mitattuna ja punnittuna kunkin koiran yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tästä syystä barffaus on monimutkainen ja haastava metodi. Onneksi moni koiranruokavalmistaja on jo vastannut kasvavaan kysyntään ja kaupoista saa helppokäyttöisiä, pakastettuja barffaukseen sopivia valmisteita.

Hund kaut Knochen © kalypso0 / stock.adobe.com

Barffauksen aloittaminen

  • Valmistaudu vaivannäköön ja kerää tietoa: Barffaus on monimutkainen ruokavalio, jossa on oltava valmis suunnittelemaan lihaostoksensa sekä käsittelemään ja säilömään raakaa lihaa ja lisäksi ruoka-annokset tulee laskea tarkkaan. Ennen barffauksen aloittamista olisi hyvä käyttää koira eläinlääkärissä, missä selvitetään mitä kaikkea ja missä suhteessa koirasi ravinnostaan tarvitsee. Tutustu etukäteen myös eri barffaussuuntauksiin, mikä niistä on paras juuri sinun koirallesi.
  • Kiinnitä huomio lihan valintaan: On hyvä miettiä jo etukäteen, mitä lihoja koira tulee saamaan, esimerkiksi kaikki sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset eivät ole sopivia barffaukseen niiden sisältämien haitallisten aineiden vuoksi. Tästä syystä maksaa ja munuaisia tulisi antaa enintään kerran viikossa. Myös sianliha voi olla vaarallista eläimille, sillä sika voi välittää koirille hengenvaarallista Aujeszkyn tautia.
  • Ole varovainen luiden kanssa! Älä koskaan halkaise luita! Luiden terävät säikeet voivat vahingoittaa koiraa.
  • Monipuolinen ruokavalio: Raakaruokavalion ei tule koostua pelkästä lihasta, vaan koiran tulee saada monipuolisesti sisäelimiä, lihaisia luita, öljyjä sekä soseutettuja hedelmiä ja vihanneksia. Huomioi, että jotkut hedelmät ja vihannekset ovat myrkyllisiä koiralle!
Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.

4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.

4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.