Koiranpennun ruokavalio

Koiranpennun ruokavalio

Koiranpentu syö kupista

Oikeanlainen koiranpennun ruokavalio on erittäin tärkeää hyvälle kehitykselle. Oikean penturuoan löytäminen valtavan tuotevalikoiman joukosta ei ole helppo tehtävä. Me kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Koiran ensimmäinen vuosi on tärkeä sen fyysisen ja psyykkisen kehityksen kannalta. Ei ihme, että tieteellisesti katsottuna se vastaa koirarodusta riippuen 12–15 ihmisvuotta. Pienikokoiset rodut ovat täysikasvuisia 6-9 kuukauden, isokokoiset rodut 18-24 kuukauden ikäisinä. Koiranpennut kasvavat valtavasti ensimmäisten 12 kuukauden aikana. Siksi oikeanlainen penturuoka on tärkeä.

Koiranpennun ruokavaliossa tulee olla paljon energiaa raakarasvasta ja raakaproteiinista sekä paljon kivennäisaineita ja vitamiineja luiden, nivelten ja liikuntaelimistön kehitykseen.

Emonmaidosta ensimmäiseen valmisruokaan

Ensimmäisten 6-10 viikon aikana koiranpennut saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet emonmaidon kautta. Vieroituksen jälkeen ne tottuvat hitaasti itsenäiseen syömiseen. Nyt sinun tulee koiranomistajana huolehtia siitä, että koirasi saa täysipainoista ja lajinomaista ravintoa.

Koiranpennun ruokavalio pitää olla tasapainossa

Pennut tarvitsevat 2-4 kertaa enemmän energiaa ja ravintoaineita kuin täysikasvuiset koirat. Ei siis ihme, että kasvuajan vääränlainen ravinto voi johtaa pysyviin vaurioihin.

Penturuoan pitäisi siksi sisältää oikeaoppisessa suhteessa yli 50 elintärkeää ravinto- ja kivennäisainetta, hivenainetta ja vitamiinia. Nuorten koirien korkeamman energia- ja kaloritarpeen vuoksi myös ruokamäärää on mukautettava. Liian vähäinen ruoansaanti johtaa puutostiloihin, kun taas liian suuri ravinnonsaanti voi puolestaan johtaa hallitsemattomaan kasvupyrähdykseen.

Yleisesti ottaen voit noudattaa seuraavia suosituksia:

Suuren energiantarpeen vuoksi pentu tulisi ruokkia jopa kuusi kertaa päivässä koiran neljännen elinkuukauden loppuun saakka. Kun pentu on saavuttanut puolen vuoden iän, kolme ateriaa päivässä riittää. Kysy neuvoa myös eläinlääkäriltäsi, sillä hän voi arvioida koirasi tarkan ravinnontarpeen.

Penturuoasta siirtyminen täysikasvuisten koirien ruokaan

Kun koirasi on täysikasvuinen, koiranpennun ruokavaliosta voi alkaa siirtyä hitaasti täysikasvuiselle koiralle tarkoitettuun ravintoon. Samalla aterioita vähennetään niin, että koirasi saa ruokaa kerran tai kaksi päivässä. Ravinnon vaihtaminen tulee tehdä varovasti. Uudenlainen ruoka maistuu erilaiselta koiran suussa, ja se voi myös johtaa ruoansulatusongelmiin.

Sekoita adult-ruokaa vähitellen penturuoan joukkoon, kunnes penturuoka on korvattu täysin täysikasvuisen koiran ruoalla. Tämä prosessi käy helpommin, jos tarjoat ruoan huoneen- tai kädenlämpöisenä. Vältä ruokkimasta koiraasi suoraan jääkaapista otetulla ruoalla.

Zooplussalta löydät laajan valikoiman pennuille tarkoitettuja erikoisruokia. Huolimatta siitä, ruokitko pentuasi kuivaruoalla vai märkäruoalla, löydät täältä oikeanlaisen ruoan pennullesi.

Tutustu myös Tietonurkan muihin koiranpentuaiheisiin artikkeleihin!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

8 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
2 min

Koiranpennun ruokavalio

Oikeanlainen koiranpennun ruokavalio on erittäin tärkeää hyvälle kehitykselle. Oikean penturuoan löytäminen valtavan tuotevalikoiman joukosta ei ole helppo tehtävä. Me kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.