Koiranpennun ruokavalio

Koiranpennun ruokavalio

Koiranpentu syö kupista

Oikeanlaisen koiranruoan löytäminen on haastavaa. Samoin kuin siitä huolehtiminen, että koiranpennun ruokavalio on monipuolinen ja siitä saisi kaikki terveeseen kasvuun tartitut ravintoaineet.

Koiran ensimmäinen vuosi on tärkeä nelijalkaisen ystäväsi fyysisen ja psyykkisen kasvun kannalta. Ei ihme, että tieteellisesti katsottuna se vastaa koirarodusta riippuen 12–15 ihmisvuotta. Pienikokoiset rodut ovat täysikasvuisia 6–9 kuukauden, isokokoiset rodut 18–24 kuukauden ikäisinä. Koiranpennut kasvavat valtavasti ensimmäisten 12 kuukauden aikana. Niiden ravinnontarve on myös sen mukaista – pentu tarvitsee paljon energiaa raakarasvan ja raakaproteiinin muodossa sekä paljon kivennäisaineita ja vitamiineja luiden, nivelten ja liikuntaelinten kehitykseen.

Emonmaidosta ensimmäiseen valmisruokaan

Ensimmäisten 6–10 viikon aikana koiranpennut saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet emonmaidon kautta. Vieroituksen jälkeen ne tottuvat hitaasti itsenäiseen syömiseen. Nyt sinun tulee koiranomistajana huolehtia siitä, että koirasi saa täysiarvoista ja lajinmukaista ravintoa.

Tasapainoinen penturavinto

Pennut tarvitsevat 2–4 kertaa enemmän energiaa ja ravintoaineita kuin täysikasvuiset koirat. Ei siis ihme, että kasvuajan vääränlainen ravinto voi johtaa pysyviin vaurioihin. Koiranpennun ruokavalio tulee sen vuoksi koostua tarkkaan harkitusta ja tasapainoisesta yhdistelmästä elintärkeitä ravinto-, kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Myös ruoan määrä tulee sopeuttaa pentujen suureen energiantarpeeseen. Liian vähäinen ruoansaanti johtaa puutostiloihin, kun taas liian suuri ravinnonsaanti voi puolestaan johtaa kontrolloimattomaan kasvupyrähdykseen.

Yleisesti ottaen voit noudattaa seuraavia suosituksia: Suuren energiantarpeen vuoksi pentu tulisi ruokkia jopa kuusi kertaa päivässä koiran neljänteen elinkuuhun asti. Kun pentu on saavuttanut puolen vuoden iän, kolme ateriaa päivässä riittää. Kysy neuvoa myös eläinlääkäriltäsi, hän voi arvioida koirasi tarkan ravinnontarpeen.

Koiranpennun ravinnosta täysikasvuiselle tarkoitettuun ruokaan siirtyminen

Kun koirasi on täysikasvuinen, koiranpennun ravinnosta voi siirtyä täysikasvuisen ravintoon. Samalla aterioita vähennetään niin, että koirasi saa ruokaa kerran tai kaksi päivässä. Ravinnon vaihtaminen tulee tehdä varovasti. Uudenlainen ruoka maistuu erilaiselta koiran suussa, ja se voi myös johtaa ruoansulatusongelmiin. Sekoita adult-ruokaa vähitellen penturuoan joukkoon, kunnes penturuoka on korvattu täysin täysikasvuisen koiran ruoalla. Tämä prosessi käy helpommin, jos tarjoat ruoan huoneen- tai kädenlämpöisenä (20–30 °C). Vältä ruokkimasta koiraasi suoraan jääkaapista otetulla ruoalla.

Zooplussalta löydät suuren valikoiman pennuille tarkoitettua erikoisruokaa. Valikoimassamme on monien tunnettujen merkkien penturuokaa eri makuvaihtoehdoissa! Huolimatta siitä, ruokitko pentuasi kuivaruoalla vai märkäruoalla: täältä löydät oikeanlaisen ruoan pennullesi.

Tutustu pentukauppaamme!

Hyödyllisimmät artikkelimme

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.

Koiranpennun ruokavalio

Oikeanlaisen koiranruoan löytäminen on haastavaa. Samoin kuin siitä huolehtiminen, että koiranpennun ruokavalio on monipuolinen ja siitä saisi kaikki terveeseen kasvuun tartitut ravintoaineet.