Ikääntyvän koiran ruokinta

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

Alttius erilaisiin vaivoihin kasvaa

Seniorikoirille tarkoitettua valmisruokaa on nykyään paljon saatavilla. Tarvitseeko ikääntyvä koira oikeasti erikoisravintoa? Vastaus on kyllä, sillä ikä tuo mukanaan tiettyjä muutoksia ja vaivoja. Innokkaasta riehumisesta ei ole enää kovinkaan paljon jäljellä. Koirat rauhoittuvat ja liikkuvat aiempaa vähemmän. Ruoansulatus hidastuu eikä suolisto toimi yhtä tehokkaasti kuin nuorena. Seurauksena on ruoansulatushäiriöitä, kuten ummetusta, ilmavaivoja tai ripulia. Pureskelu aiheuttaa usein hammassärkyä ja makuaisti heikkenee. Lisäksi ikääntymiseen liittyy muita sairauksia, kuten nivelrikkoa tai muita nivelvaivoja.

Vanhuus ei siis tule koirillekaan yksin. Ei kuitenkaan huolta, sillä oikeanlainen vanhan koiran ruokinta ehkäisee edellä mainittuja ongelmia. Näin seniorikoirasi pysyy pitkään terveenä ja hyväkuntoisena!

wet_summer_season_campaign_052024_article

Ikääntyvän koiran ruokinta: paljon ravintoaineita, vähän kaloreita

Ikääntyessä vähenevä liikunta vähentää myös koiran energiantarvetta noin 20 prosenttia. Vähäisempi aktiivisuus vaikuttaa myös aineenvaihduntaan, sillä nautittu ravinto ei enää muutukaan lihakseksi vaan rasvaksi. Tästä voi seurata ylipaino-ongelmia. Siksi senioriruoassa on oltava vähemmän kaloreita kuin täysikasvuisille koirille annettavassa ruoassa. Kaloreiden vähentäminen onnistuu tietenkin ruokamäärää ja annoskokoa pienentämällä, mutta tällöin vähenevät kalorien lisäksi myös ravintoaineet. Ravintoaineet, kuten vitamiinit ja kivennäisaineet, ovat ikääntyvälle koiralle kuitenkin elintärkeitä.

C-, E- ja B-vitamiinit

L-karnitiini ja antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiinit, vahvistavat koiran immuunijärjestelmää. Lisäksi ne vangitsevat vapaita radikaaleja, jotka ovat ikääntymisprosessin taustalla. E-vitamiinia saa auringonkukka- tai maissinalkioöljystä. Jos valmistat koirasi ruoan itse, voit sekoittaa öljyn lihaan tai kasviksiin. Senioriruoassa pitäisi olla myös muita vesiliukoisia vitamiineja, kuten B-vitamiineja. Rasvaliukoisen A-vitamiinin kanssa taas on oltava varovainen. Liiallinen saanti kuormittaa maksaa. Monet koirat syövät usein ja mielellään maksaa tai jopa juovat kalanmaksaöljyä, joten A-vitamiinin puutos on harvinaisempaa kuin sen yliannostus.

Omega-3- ja omega-6-rasvahapot

Kuiva turkki, karvanlähtö ja ihotulehdukset ovat vanhenevilla koirilla suhteellisen yleinen ongelma. Korkea omega-3- ja omega-6-rasvahappopitoisuus vahvistaa ihoa ja turkkia sekä auttaa pitämään turkin terveenä ja kiiltävänä. Omega-6-rasvahappoja saa pellavaöljystä. Koiralle vielä tärkeämpiä ovat kalaöljyn, kuten esimerkiksi lohiöljyn, sisältämät omega-3-rasvahapot. Omega-3-rasvahapot auttavat turkinhoidon ohella myös pitämään nivelet terveinä. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-pitoisen koiranruoan avulla koiran nivelvaivoihin annettua kipulääkitystä voidaan vähentää.

Vihersimpukkauute, glukosamiini ja kondroiitinisulfaatti

Myös kondroitiini ja glukosamiini, joita saa esimerkiksi vihersimpukkauutteesta, ovat tärkeitä luuston ja nivelten hyvinvoinnille. Nämä aineet lievittävät koiran oireita, vaikka nivelrikko tai lonkkaniveldysplasia vaivaisivatkin jo.

Proteiini

Proteiini on tärkein energialähde vielä vanhankin koiran ruokavaliossa. Lihasta saa laadukasta proteiinia, ja siksi sen on oltava pääraaka-aine koirasi ravinnossa. Vanhetessa on erityisen tärkeää, että käytetty liha on laadukasta. Hyvä tuore liha paitsi maistuu paremmalta, on myös tehokkaasti kehon hyödynnettävissä. Lisäksi liha ja sisäelimet, kuten sydän, sulavat paremmin kuin sitkeät, rusto- tai jännepitoiset lihapalat.

Hyvä sulavuus

Vanhoilla koirilla esiintyy enemmän ruoansulatushäiriöitä kuin nuorilla aktiivisilla koirilla. Heikommin toimiva ruoansulatusjärjestelmä johtaa usein ummetukseen. Lisääntyvien hammasongelmien vuoksi koira ei välttämättä pureskele ruokaansa kunnolla, joten suolistolla on sananmukaisesti liian suuri pala purtavanaan. Myös suoliston bakteeritasapaino muuttuu, joten ikääntyvillä koirilla on aikaisempaa enemmän pahanhajuisia ilmavaivoja. Siirtyminen helposti sulavaan ravintoon siis paitsi tehostaa ruoansulatusta, myös raikastaa samalla kodin ilmaa. Liha, kananliha (kevyesti kypsennetty), sydän, kananmuna ja pieni annos riisiä, vähärasvaista rahkaa tai raejuustoa auttavat pitämään ruoansulatuksen kunnossa. Huonosti sulavia aineksia, kuten runsaita hiilihydraatteja, luita tai rustoista lihaa on syytä välttää. Herkkävatsaiselle koiralle ei myöskään saa antaa ruokaa suoraan jääkaapista, vaan ateriat on tarjoiltava huoneenlämpöisinä. Älä muuta ruokavaliota yllättäen. Totuta lemmikkisi uuteen ruokaansa asteittain lisäämällä uuden ruoan osuutta pikkuhiljaa. Siirtymisvaihe voi hyvinkin kestää kokonaisen viikon.

Paljon vettä

Sekä koirilla että ihmisillä on ikääntyessään sama ongelma: liian vähäinen juominen. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu kuitenkin ehdottomasti riittävä nesteensaanti. Jos iäkäs koirasi juo liian vähän, sille on hyvä tarjota märkäruokaa kuivaruoan sijasta, jolloin se saa vettä syödessään. Juomavesi maistuu koiralle paremmin, jos lisäät siihen vähän makua, kuten lusikallisen siipikarja-, makkara- tai muuta vähäsuolaista lientä. Tarkkaile joka tapauksessa koirasi juomistottumuksia ja keskustele niistä eläinlääkärisi kanssa, sillä sekä liian vähäinen juominen että jatkuva jano voivat olla sairauden merkkejä.

Valmisruokaa vai kotiruokaa?

Tärkeintä vanhenevan koiran ravinnossa on sen laadukkuus.

Jos teet ruoan itse, sinulla on varmasti jo selvä käsitys siitä, mitä koirasi tarvitsee ja mikä sille maistuu. Voit lisäksi vaikuttaa ruoan laatuun käyttämällä tuoreita raaka-aineita. Tuoreessa lihassa on paljon proteiinia ja tuoreissa vihanneksia tärkeitä vitamiineja. Valmisruoan käyttäminen ei silti merkitse sitä, etteikö ikääntyvän koirasi tarpeista olisi huolehdittu. Senioriruokia on koirille paljon tarjolla, tosin valitettavasti niissä on laatueroja. Laadukkaan ruoan tunnistaa hinnan ohella siitä, että tuoteselosteessa on kuvailtu tarkasti tuotteen sisältö. Varmista että lihanlähde on laadukas, pysyy aina suurena, ja ruoka sisältää yllä mainittuja ravintoaineita.

Sokeri taas ei kuulu koiranruokaan lainkaan ja on erityisen haitallista vanhoille, hammasongelmiin taipuvaisille koirille. Markettien hyllyistä löytyy valitettavasti myös sokeria sisältäviä koiranruokia. Se on usein hinnaltaan halvempaa, mutta jätä se hyllyyn, jos koirasi on sinulle tärkeä. Älä myöskään anna koiralle liikaa makupaloja. Vaikka koirasi tuijottaa sinua rukoilevasti ruskeilla silmillään, liiallinen herkkujen syöminen johtaa ylipainoon, mikä taas altistaa sairauksille. Herkuista ei luonnollisestikaan tarvitse kokonaan kieltäytyä, mutta pidä niiden määrä kohtuullisena äläkä anna niitä ennen varsinaista ateriaa. Anna iäkkäälle koiralle myös puruluita vain kohtuullisesti, sillä niiden aikaisempaa herkempi suolisto ei kykene kunnolla sulattamaan luita. Käytä myös enemmän märkäruokaa kuin kuivaruokaa.

Ihanteellisinta on, jos ikääntyvän koiran ruokinta tapahtuu laadukkaalla, hyvin sulavalla, ravitsevalla, vähäkalorisella sekä nestepitoisella ravinnolla. Tällaisella ruokavaliolla koirasi pysyy pitkään hyväkuntoisena, elinvoimaisena ja nauttii täysin sydämin lenkkeilystä raikkaassa ulkoilmassa. Tietyt sairaudet, ylipaino tai alipaino aiheuttavat ruokahaluttomuutta, mutta oikeanlainen vanhan koiran ruokinta saattaa lievittää oireita. Keskustele eläinlääkärisi kanssa koirallesi sopivasta ruokavaliosta.

Toivotamme seniorikoirallesi hyvää ruokahalua!

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.