Koiran nivelvaivat – oikea ruokavalio nivelvaivojen hoitoon

Oikea ruokavalio nivelvaivoihin

Koirat rakastavat liikuntaa - oli se sitten kävelylenkkejä omistajan kanssa tai koiraurheilua. Mutta entä jos liikkuminen aiheuttaa yllättäen kipua? Koiran nivelvaivat ovat yksi koirien yleisimmistä vaivoista, joita voidaan kuitenkin helpottaa oikealla ruokavaliolla.

Kivuliaat nivelet: lonkan dysplasia, nivelrikko jne.

Yksi koirien yleisimmistä nivelvaivoista on lonkan dysplasia, eli HD, jota esiintyy etenkin suurilla ja painavilla roduilla mutta lonkan kasvuhäiriöitä esiintyy myös pienemmillä roduilla. Kuten kyynärpään dysplasia (ED), myös lonkan dysplasia on perinnöllinen. Geenitestien sekä jalostuseläinten tiukan valinnan seurauksena nivelvaivojen ilmaantuvuutta voidaan uusissa pentueissa vähentää mutta myös riittämätön tai vääränlainen liikunta, ylipaino sekä huono ruokavalio voivat aiheuttaa nivelvaivoja.

Koiran nivelvaivat ja syyt niiden taustalla

Koirien nivelvaivojen syyt voivat olla moninaiset, esimerkiksi liian energiapitoinen ruoka saa pennun kasvamaan liian nopeasti eikä sen rustot ja nivelsiteet pysy kasvun mukana, eivätkä näin ollen tue tarpeeksi kasvavan koiran luustoa. Nivelrikon syntyyn voi vaikuttaa moni tekijä, kuten HD, AD, korkea ikä, ylipaino, liiallinen rasitus, krooninen niveltulehdus, vammat tai ortopedinen sairaus. Nivelrikko voi johtaa tuskalliseen nivelruston tuhoutumiseen.

Obesity campaign dog

Oikea ravinto pennusta alkaen

Vaikka nivelongelmat ilmaantuvat yleensä vasta kypsemmässä iässä, voidaan syitä löytää jo pentuajasta. Riskit lonkan dysplasiaan tai muihin nivelongelmiin kasvavat, jos koira kasvaa liian nopeasti sen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Nopea kasvu ei johdu niinkään ravinnon korkeasta proteiinipitoisuudesta, vaan liian suuresta energiansaannista. Liian kaloripitoisen ruuan lisäksi myös joidenkin ravintoaineiden puute voi aiheuttaa nivelongelmia. Jotta nuorten koirien luut kasvaisivat vahvoiksi, on tärkeää että ravinnossa on riittävästi kalsiumia ja fosforia. Toisaalta näiden hivenaineiden liian suuri määrä on myös ongelmallista, sillä liika fosfori haurastuttaa luita ja saa ne murtumaan helpommin. Liian energiansaannin seurauksena syntynyt ylipaino kuormittaa myös niveliä.

HOKAMIX Mobility Joint+ -jauhe

  • tukee tuki- ja liikuntaelimistöä sekä niveliä
  • tukee kasvua ja vahvistaa nivelrustoa
  • sopii kaikenikäisille koirille

Mukauta ruokavalio koiran kehitysvaiheeseen

Jotta vältetään liikaruokinta tai aliravitsemus, on jokaisen koiran ruokavalio suunniteltava yksilöllisesti huomioiden sen rotu, ikä ja paino. Jotta koira saa ravinnostaan kaiken tarvitsemansa, on huomioitava myös koiran aktiivisuus ja terveys. Oikean ruokavalion löytymisessä on siis mietittävä useita eri tekijöitä ja eläinlääkäri neuvoo myös mielellään, kun suunnitellaan kunkin koiran optimaalista ruokavaliota.

Nivelystävällisiä ruokia

Eläimen tarpeisiin perustuvalla ruokavaliolla voi olla ratkaiseva vaikutus nivelsairauksien kehittymiseen tai niiden vakavuuteen, mutta valitettavasti täyttä suojaa se ei anna. Jo vihoittelevia niveliä mukautettu ruokavalio voi kuitenkin helpottaa. Tutkijat ovat selvittäneet tiettyjä ruokien ainesosia, joiden avulla voidaan tukea nivelten terveyttä.

Rasvahapot, vihersimpukka ja glukosamiini

Omega-3 -rasvahapoilla voi olla tulehdusta vähentävä ja kipua lievittävä vaikutus niveliin. Näitä tyydyttymättömiä rasvahappoja esiintyy suurina määrinä kalaöljyissä (lohiöljy) tai pellavaöljyssä. Myös antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiinit, glukosamiini sekä kondroitiini suojaavat niveltä ja voivat parantaa nivelsairaan koiran liikkuvuutta. Vihersimpukan (Perna Canaliculus) sisältämillä glykosaminoglykaaneilla ja kondroitiinisulfaateilla sanotaan myös olevan tulehdusta lievittävä vaikutus.

Kun ostat tai valmistat koiranruokaa, varmista että se sisältää edellä mainittuja ainesosia. Jos annat ne lisäravinteena, sisällytä se koirasi päiväkohtaiseen ruokamäärään, sillä pienikin lisä ruoka-annoksiin johtaa helposti energian ja rasvojen liikasaantiin. Koska nivelkivut johtavat helposti liikkumattomuuteen ja sitä kautta ylipainoon, on vähäkalorinen ruoka suositeltavaa. Tarpeettomia rasvoja, lisäaineita sekä sokeria ja muita makeutusaineita on syytä välttää.

Lisätoimet nivelvaivoja vastaan

Tuki- ja liikuntaelimistöä voidaan tukea tehokkaasti oikean ruokavalion avulla. Lisäksi koira tarvitsee asianmukaisen hoidon ohella myös riittävästi liikuntaa, jolla on suuri merkitys koiran psyykelle, että myös sen nivelille. Riittävä energiankulutus myös ehkäisee ylipainoa. On hyvä pitää mielessä, että tasainen liike on turvallisempi nivelille kuin hypyt tai äkkinäiset pysähdykset ja ennen pallopelejä tai kepin heittoa olisikin hyvä lämmitellä lihaksia pienellä kävelyllä.

Estä koiran nivelvaivat

Perimää ja ortopedisia vammoja lukuun ottamatta voit vaikuttaa koirasi nivelten hyvinvointiin huolehtimalla sen painosta sekä oikeasta ja iänmukaisesta ruokavaliosta. On hyvä tarkistaa aika ajoin koiran ruokavalio, sen olemus ja tarvittaessa käyttää mittanauhaa apuna, jotta painonnousun aiheuttamilta nivelvaivoilta vältyttäisiin. Oikea ruokavalio on avain terveisiin niveliin.

Kuinka suojata koiran nivelet?

Pentuaikana, jolloin koiran luut ja nivelet kasvavat, on syytä välttää liikaa liikuntaa. Jo portaiden kävely, korkeat loikat, pitkät kävelylenkit tai noutoleikit voivat olla kasvaville luille liikaa ja johtaa sairauksiin myöhemmällä iällä. Koiran on hyvä päästä kävelemään erilaisille pinnoille, kuten niityille, pelloille ja metsäpoluille, jotka ovat lempeämpiä nivelille kuin kova asfaltti.

Pehmeä nukkumapaikka on myös suositeltava.

Koiran kehitysvaiheeseen sopeutettu liikunta sekä tarpeenmukainen ruokavalio ovat terveen ja pitkän koiranelämän kulmakiviä ja vaikka koirallasi olisi jo nivelongelmia, voivat nämä vinkit lievittää jo alkaneita oireita.

Toivotamme koirallesi hyvää ruokahalua ja ennen kaikkea paljon hauskoja, yhteisiä liikuntahetkiä!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

8 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
8 min

Beaglelle sopiva ruokavalio

Beagle on varsinainen ruoka-ahmatti. Se tunnetaan kuitenkin myös iloisuudestaan, ystävällisyydestään ja sosiaalisuudestaan. Tenavien Ressu on kaiketi rodun tunnetuin edustaja. Beagle kuuluu rodultaan ajokoiriin. Se tulee hyvin toimeen lajitoveriensa kanssa ja pitää lasten seurasta. Beagle on lempeäluonteinen, huomaavainen ja sopeutuvainen koira. Se on aina hyväntuulinen, mikä tekee siitä suositun perhekoiran. Rotuun syvälle juurtuneet metsästyskoiran ominaisuudet ilmenevät aina kun vain löytyy aihetta. Beagle on älykäs, sisukas ja itsepäinenkin koira. Sitä on syytä kouluttaa päättäväisesti ja johdonmukaisesti. Beagle on jalostettu sitä suurempikokoisista Southern Hound ja Foxhound -roduista oletettavasti Englannissa tai Ranskassa. Ei tiedetä tarkalleen mistä nimi beagle on peräisin. Luultavasti se pohjautuu muinaisenglantilaiseen sanaan ”begle”, keltinkielellä ”beag”, tai muinaisranskan sanaan ”beigh”. Ne kaikki ovat pieni-sanan vastineita, ja niitä käytettiin viitatessa pieniin ajokoiriin. Beaglea on paljon liikunnasta pitävänä metsästyskoirana jalostettu taitavaksi jänisten metsästyksen apuriksi. Se tietää miten riistaa vainutaan ja tongitaan maata. Metsästyskoirien jalostuksessa hyväksi ominaisuudeksi katsottiin, että ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen vaan syövät kaikkea paljon, eikä niillä ole ruokaan liittyvää aggressiivisuutta. Tästä johtuen beaglella on yhä vielä taipumuksena syödä yli tarpeensa.