Diabetesta sairastavan koiran ruokavalio (koiran sokeritauti)

Koiran diabetes ja ruokavalio sen hoitoon

Koiranomistaja voi yllättyä saadessaan kuulla koiransa sairastavan diabetesta eli koiran sokeritautia. Ruokavaliota muuttamalla sekä hoidolla koira voi kuitenkin diabeteksesta huolimatta elää pitkään ja terveenä.

Miten koiran sokeritauti havaitaan?

Koirien sokeritaudin tunnistaminen ei ole helppoa, eivätkä monet koiranomistajat edes ole tulleet ajatelleeksi asiaa ennen kuin eläinlääkäri antaa diagnoosin. Diabeteksen oireita ei useinkaan osaa yhdistää itse sairauteen tai sitten vasta liian myöhään. Mitä aiemmin diabetes todetaan, sitä paremmat hoitomahdollisuudet ovat.

On hyvä tarkkailla koiraa ja seurata sen kuntoa. Mitä paremmin oman koiran käyttäytymisen oppii tuntemaan, sitä helpommin huomaa, jos siinä tapahtuu muutoksia. Koiran diabeteksen oireita voivat olla esimerkiksi lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, koira voi olla apaattinen, oksennella usein tai sille voi kehittyä harmaakaihi. Taudin vaiheesta riippuen koiran ruokahalu voi joko kasvaa tai laskea paljonkin.

Kun huomaa koirassa muutoksia, olivatpa ne syömiseen tai liikkumisen liittyviä, ei pidä aikailla, vaan viedä koira heti eläinlääkärille. Diabetes voi hoitamattomana aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten esimerkiksi virtsatieinfektion, silmän mykiön samentumisen tai harmaakaihin, joka voi johtaa sokeutumiseen. Eläinlääkäri tutkii koiran ja toteaa onko koiralla diabetes ja millainen se on. Jos eläinlääkäri diagnosoi diabeteksen, hän laatii koiralle myös sopivan hoito- ja ravitsemusohjelman ja neuvoo miten koiran ravitsemusta ja hoitoa tulee mukauttaa.

Mistä koiran diabetes johtuu?

Diabeteksen syytä ei edes eläinlääkäri pysty usein selvittämään, joten aina ei voida tietää miten koira on sairastunut. Kuitenkin tunnetaan joitakin tekijöitä, joiden on osoitettu edistävän diabeteksen puhkeamista. Näitä ovat etenkin koiran ikä ja sukupuoli.

Diabetes voi puhjeta sekä narttu- että uroskoirille ja nuorille ja iäkkäille, mutta tilastojen perusteella nartuilla ja iäkkäillä koirilla on suhteessa useammin diabetesta. Lisäksi jotkin rodut ovat herkempiä saamaan diabeteksen. Tällaisia ovat esimerkiksi rottweiler, kääpiösnautseri, villakoira, yorkshirenterrieri ja mopsi. Diabeteksen syntyyn voi vaikuttaa myös vatsaontelon tai haiman infektiot tai tiettyjen lääkkeiden aiheuttamat hormonaaliset muutokset. Lisäksi diabetesta esiintyy tavallista useammin ylipainoisilla koirilla.

Diagnoosina koiran diabetes – mitä nyt?

Kun eläinlääkäri on todennut diabeteksen, koiranomistajan on hyväksyttävä uuden tilanteen tuomat muutokset. Nyt kuitenkin tiedetään mikä koiraa vaivaa ja sitä voidaan hoitaa ja muuttaa ruokavaliota, jotta koiran vointi kohenee. Koiran diabeteksen hoitoon ei riitä pelkkä insuliinin tai lääkkeen anto, vaan hoidon onnistuminen riippuu myös oikeanlaisesta ravinnosta ja hoidosta. Käytännössä omistajan on muutettava aiempia tapoja ja tottumuksia sellaiseksi, että ne sopivat diabetesta sairastavan koiran kanssa elämiseen. Moni asia, joka aluksi on outoa tai vaikeaa, kuten insuliinipistoksen anto, muuttuu ajan mittaan yhä helpommaksi ja lopulta rutiiniksi.

Miten diabetesta sairastavan koiran ruokavaliota muutetaan?

On vaikea sanoa, millainen ravinto on diabetesta sairastavalle koiralle parhainta, sillä koirat ovat erilaisia ja niillä on myös yksilöllisiä tarpeita. Suurikokoisilla koirilla on erilaisia tarpeita energian ja ravintoaineiden suhteen kuin pienikokoisilla, urheilullisilla koirilla taas erilaisia kuin rauhallisilla ja iäkkäillä koirilla erilaisia tarpeita kuin pennuilla. Millainen ruoka sopii diabetesta sairastavalle koiralle riippuu pitkälti koiran iästä, rodusta, painosta ja sukupuolesta sekä siitä miten paljon koira saa liikuntaa. Kun haetaan ihanteellista ruokavaliota, on hyvä pyytää neuvoa eläinlääkäriltä tai koiran ravitsemuksen asiantuntijalta.

On hyvä tietää, mitkä ruoan ainesosat ovat eduksi sokeritautia sairastavalle koiralle ja mitä ainesosia on parasta välttää. Ruoan tulee sisältää runsaasti laadukkaita proteiineja ja kuituja, kuten esimerkiksi guarpapujen tai vehnäleseiden raakakuituja, oli ruoka sitten kuiva- tai märkäruokaa tai itse tehtyä. Kuidut hidastavat sokerin vapautumista verenkiertoon ja tasoittavat siten koiran verensokeria. Hiilihydraatteja ja erityisesti hitaasti sulavaa ja lisäkiloja tuovaa rasvaa tulee ruoassa olla vain vähän. Hedelmiä tarjottaessa on oltava varovainen niiden sisältämän hedelmäsokerin vuoksi. Sokeri, makeutusaineet ja makeat herkut ovat kiellettyjä.

Säännöllisyys on tärkeää

Ruoan sisältämien ainesosien lisäksi on tärkeää milloin ja miten koira syö. Säännölliset elämäntavat ovat diabeetikolle vieläkin tärkeämpiä kuin terveelle koiralle. On suositeltavaa jakaa päivittäinen ruokamäärä, annostelua noudattaen, kahdelle tai enintään kolmelle eri aterialle. Koiralle annetaan ruokaa tiettyinä kellonaikoina, ja jos koira ei ole syönyt ruokakuppiaan tyhjäksi, se puhdistetaan aterioinnin jälkeen. Ruoka-aikojen välissä koiralle ei tarjota syötävää, jotta verensokeri pysyy tasapainossa. Välipalat ja silloin tällöin annettavat herkut saavat verensokerin nousemaan. Perheenjäsenten lisäksi myös kavereiden ja naapurien on hyvä tietää koiran muuttuneista ruokailutavoista. Koiralla tulee olla aina raikasta juomavettä.

Jos koiralle annetaan insuliinia pistoksena, on se hyvä tehdä heti ruokailun jälkeen. Insuliini vaikuttaa näin heti kun ravinnon sokeri on siirtymässä verenkiertoon. Jos koiralle annetaan insuliini ennen ruokailua, verensokeri voi laskea vaarallisesti liikaa, jos koira ei jostain syystä haluaisikaan syödä heti annoksen saatuaan.

Mitä muuta voi vielä tehdä?

Sopiva määrä liikuntaa tekee hyvää sokeritautia sairastavalle koiralle – ihan kuten kaikille muillekin koirille. Säännöllinen liikunta auttaa koiraa pudottamaan painoaan terveydelle edulliseksi ja myös parantaa koiran verensokeriarvoja. Liikunta on hyvä pitää ohjelmassa yhtä säännöllisenä kuin ruokailuajatkin. Liikuntaa tulisi olla päivittäin saman verran, sillä liian rasittava urheilutuokio voi alentaa verensokeritasoja.

Koiran säännöllinen elämäntapa perustuu siihen, että omistajan on itse totuttava elämään säännöllisesti. Uutta päivittäistä rutiinia on hyvä alkaa noudattaa heti diagnoosin jälkeen komplikaatioiden välttämiseksi. Vaiva kuitenkin palkitaan: kun noudatetaan koiralle sopivaa ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa, omistaja saa huomata, että diabeteksesta huolimatta koira on tyytyväinen, terve ja elinvoimainen.

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.