Paras ruoka täysikasvuiselle koiralle

Paras ruoka täysikasvuiselle koiralle

Olit sitten uusi tai jo pitkän linjan koiraharrastaja, oikeanlaisella ruoalla on koirasi elämässä ratkaiseva merkitys. Ja niin kuuluukin olla, sillä koirasi terveys kulkee käsi kädessä sille antamasi ravinnon kanssa. Oikeanlainen ravinto vaikuttaa koirasi hyvinvointiin, elinvoimaisuuteen ja elinikään. Huono ravinto voi vastaavasti aiheuttaa sairauksia. Ylipaino, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, luusto- ja nivelsairaudet, munuaissairaudet tai jopa syöpä saattavat olla seurausta vääränlaisesta ruokinnasta. Ei siis ihme, että aiheeseen kiinnitetään alan kirjallisuudessa, asiantuntijoiden keskuudessa ja internetin keskustelupalstoilla paljon huomiota. Aiheesta on erilaisia mielipiteitä lähes yhtä paljon kuin on koirarotujakin.

Kysymykseen, millainen ruokavalio on täydellinen juuri sinun koirallesi, ei ole yleispätevää vastausta. Koirat eivät ole keskenään samanlaisia. Koko, ikä, terveydentila, paino ja koiran aktiivisuus vaikuttavat kaikki sen ravinnontarpeeseen. Jokaisen on itse löydettävä täydellinen ruoka lemmikilleen. Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästään lemmikkisi tarpeista, vaan myös omasta elämäntilanteestasi. Mikä istuu toisen arkipäivään vaivatta, voi olla jollekin toiselle erittäin työlästä. Ruoan hinnalla, saatavuudella ja ajalla on varmasti merkitystä kun suunnittelet lemmikillesi parasta mahdollista ruokavaliota. Tärkeää on, että pystyt syöttämään koirallesi sille sopivaksi toteamaasi ravintoa myös pidemmällä tähtäimellä, sillä jatkuva ruokavalion vaihtaminen kuormittaa sen kehoa tarpeettomasti. Liian usein tapahtuvat muutokset ruokakupissa voivat aiheuttaa ripulia, ilmavaivoja ja muita ruoansulatusongelmia.

Täydellistä koiranruokaa on siis valitettavasti mahdoton nimetä. Tästä artikkelista löydät kuitenkin tärkeitä kriteerejä, jotka auttavat sinua koirasi optimaalisen ruokavalion suunnittelussa.

Siirtyminen täysikasvuisten koirien ruokavalioon

Koiranpentu käyttää elämänsä ensimmäiset 3–4 viikkoa ravintonaan pääasiassa emonmaitoa. Pikkuhiljaa se alkaa tottua kiinteään ravintoon ja siirtyy koiranpennuille tarkoitettuihin erikoisravintoihin, joiden korkea energiapitoisuus kattaa pentuiän tarpeet. Jos olet ostanut pentusi kasvattajalta, olet luultavasti saanut ensimmäisten viikkojen ruokintaohjeet mukaasi. Monet kasvattajat antavat jopa vähän penturuokaa koiranpennulle mukaan sen uuteen kotiin. Koiran ollessa yli 6 kuukautta vanha, ruoan energiapitoisuutta tulisi alkaa vähitellen pudottaa, jotta koira ei kasva liian nopeasti. Liian nopeasta kasvusta seuraa usein nivelongelmia esimerkiksi lonkkaniveliin tai kyynärniveliin, ja näistä vaivoista koira kärsii koko loppuelämänsä. Penturuoan jälkeen voit siirtyä joko junior-ruokiin (tarkoitettu nuorille koirille) tai suoraan adult-ruokiin (tarkoitettu täysikasvuisille koirille). Adult-ruokiin tulisi siirtyä kuudennen elinkuukauden jälkeen tai viimeistään koiran ollessa 18 kuukautta. Pienet koirarodut siirtyvät täysikasvuisten koirien ruokavalioon 10–12 kk vanhoina kun niiden kasvuvaihe päättyy.

Täysikasvuisen koiran energiantarve

Ennen siirtymistä täysikasvuisten koirien ruokaan on mietittävä, mitä aikuinen koira oikeastaan tarvitsee. Kuten ihmisillä, koirien energiantarve riippuu sukupuolesta, koosta ja aktiivisuudesta. Ammattiurheilija voi hyvin kuluttaa yli 4000 kcal päivässä, kun taas toimistotyöläiselle riittää jo 2000 kcal päivässä. Sama koskee koiria. Pieni sylikoira tarvitsee varmasti vähemmän energiaa kuin rekikoira. Tavallisen perhekoiran, joka ei saa erityisen raskasta liikuntaa, energiantarpeen voi nopeasti laskea seuraavan kaavan mukaan: koira tarvitsee jokaista painokiloaan kohden noin 57 kcal energiaa.

Tärkeät ravintoaineet

Valkuaisaineet (proteiini), rasva, hiilihydraatit, vitamiinit ja hivenaineet ovat pääravintoaineet, joita koiran tulisi ravinnostaan saada. Ne antavat energiaa ja ylläpitävät kehon toimintoja. Ravintoainepuutokset sitä vastoin kuormittavat koko kehoa, luustoa, lihaksia ja sisäelimiä ja aiheuttavat siksi sairauksia.

Proteiini

Koiran ehdottomasti tärkein energialähde on proteiini. Proteiinin sisältämät aminohapot ovat koiralle elintärkeitä. Liha on tärkein laadukkaan eläinproteiinin lähde. Siksi koirasi ruoan tulisi sisältää vähintään 70 % lihaa. Voit käyttää periaatteessa lähes mitä tahansa lihalajeja: nautaa, lammasta, sikaa, kania tai siipikarjaa. Sisäelimistä suositeltavia ovat maksa, sydän, munuainen, perna ja (puhdistamaton) mahalaukku. Lemmikkisi lihantarve ei ole sattumaa – koira nimittäin periytyy suoraan sudesta ja kuuluu siten lihaa syöviin petoeläimiin. Sen vahvat hampaat ja leukalihakset, suhteellisen lyhyt ruoansulatuskanava ja väkevät ruoansulatusnesteet sopivat täydellisesti liharavinnon käsittelyyn. Tärkeää on, ettei lihaa ole kypsennetty, sillä kypsentäessä proteiini denaturoituu, jolloin se on koiralle hyödytöntä. Eniten proteiinia on tuoreessa, raa’assa lihassa. Halutessasi voit korvata lihan kerran tai kaksi kertaa viikossa kalalla. Myös kala tulisi tarjoilla koiralle mahdollisimman tuoreena, sillä silloin se sisältää mahdollisimman paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, hyvin sulavaa proteiinia ja D-vitamiinia. Sopivia kalalajeja ovat lohi, turska, puna-ahven, sardelli, äyriäiset ja katkaravut.

Rasva

Kalan sisältämät tyydyttymättömät rasvahapot ovat tärkeitä koiralle, sillä ne parantavat vastustuskykyä. Koira tarvitsee eläinrasvoista erityisesti omega-3-rasvahappoja. Kasviöljyjen sisältämiä tärkeitä omega-6-rasvahappoja on yleensä riittävästi lihassa. Öljyt ovat erittäin tärkeitä, jotta koiran elimistö saa tarvitsemiaan vitamiineja. Siksi vihanneksiin pitäisi aina lisätä eläinperäistä öljyä, kuten esimerkiksi lohiöljyä. Ylipaino-ongelmien välttämiseksi rasvaa on kuitenkin oltava ruoassa selvästi vähemmän kuin proteiinia ja hiilihydraatteja. Luonnollisia rasvahappoja saa lisäksi pähkinöistä, joita ei kuitenkaan pidä antaa koiralle kuin raastettuina tai jauhettuina.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja saa perunasta ja viljoista. Lihansyöjille, kuten koirille, ne eivät ole elintärkeitä. Markkinoilla olevat kuivaruoat tarjoavat koiralle riittävästi hiilihydraatteja, joten niitä ei tarvitse enää erikseen antaa. Jos koiraa ruokitaan pelkästään raakaravinnolla, viljat on parasta tarjoilla hiutaleina, kuten esimerkiksi kaura- tai hirssihiutaleina.

Vitamiinit ja hivenaineet

Vitamiineja ja hivenaineita, joita saa varsinkin vihanneksista, hedelmistä ja yrteistä, on oltava koiran ravinnossa riittävästi. Ravintoaineet tarvitsevat usein toisiaan, mikä tarkoittaa sitä, että yhtä ravintoainetta hyödyntääkseen koira tarvitsee usein toista ravintoainetta. Yksipuolinen ruokavalio, kuten esimerkiksi pelkkä liharavinto, ei tästä syystä ole hyväksi. Jos ruoassa on noin 70 % lihaa, siinä tulisi olla noin 25 % hedelmiä ja vihanneksia ja vain noin 5 % viljaa. Raasta selleriä, porkkanaa, kesäkurpitsaa, kurpitsaa, marjoja tai hedelmiä, kuten omenaa tai päärynää, ja sekoita ne lihan sekaan. Voit myös kypsentää kasviksia kevyesti.

Kalsium

Kalsiumia on erityisesti maidossa ja maitotuotteissa. Varsinkin vielä kasvuikäiselle koiralle liiallinen kalsiuminsaanti voi olla vaarallista. Täysikasvuisille koiralle ei tarvitse antaa maitoa lainkaan tai sitä voi antaa vain pieninä määrinä. Erityisen sopimatonta koiralle on lehmänmaito, joka aiheuttaa usein allergiaa tai yliherkkyysoireita.

Oikea ruokamäärä

Koirasi päivittäin tarvitsema ruokamäärä riippuu koiran iästä, koosta ja liikunnan määrästä. Pienet koirat syövät yleensä vähemmän kuin suuret. Pienempi ruokamäärä ei kuitenkaan välttämättä merkitse pienempää energiansaantia. Pienille koiraroduille tarkoitettujen ruokien energiatiheys on usein hyvin korkea, sillä kääpiörotuiset koirat tarvitsevat kokoonsa nähden erittäin paljon energiaa. Myös pienet koirat tulisi tästä syystä ruokkia mieluiten kahdesti päivässä. Useammat pienet ateriat sopivat myös suurille koirille monesti paremmin kuin yksi suuri ateria kerran päivässä. Normaalille täysikasvuiselle perhekoiralle, jota ei käytetä kasvatukseen tai työhön, riittää kaksi ateriaa päivässä. Yksittäistä ateriaa kohden olevaa ruokamäärää tärkeämpää on kuitenkin: 1. säännölliset ruoka-ajat ja 2. lepo ruokailun jälkeen. Koirilla on erittäin tarkka sisäinen kello, joten ne omaksuvat säännölliset ruokinta-ajat nopeasti. Ruoki koirasi aina samaan aikaan päivästä. Tämä paitsi tukee ruoansulatusta, myös varmistaa, ettei koiralla olet ruokinta-aikojen ulkopuolella jatkuvasti nälkä. Koirasi saattaa näin jopa lopettaa ärsyttävän kerjäämisen ihmisten istuessa ruokapöydässä. Paras ajankohta koiran pääaterialle olisi lounasaikaan, samaan aikaan kuin ihmisetkin syövät. Ruoansulatuksen kannalta on tärkeää, että koira saa olla rauhassa aterian jälkeen. Raju leikkiminen tai lenkki heti aterian jälkeen saattaa joillakin koiraroduilla johtaa jopa pelättyyn mahalaukunkiertymään.

Kuivaruokaa, märkäruokaa vai raakaruokaa?

On makuasia annatko koiralle edellä mainitut ravintoaineet kuivaruoan, märkäruoan vai raakaravinnon muodossa. Monet koiranomistajat luottavat edelleen valmisruokahyllyjen tarjontaan. Tähän tietysti vaikuttavat esimerkiksi ajanpuute, epävarmuus tai yksinkertaisesti valmisruokinnan helppous. Tästä ei tarvitse potea huonoa omatuntoa: myös kuiva- tai märkäruoka voi antaa koiralle kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet. Ruokaa valitessa on kuitenkin syytä huomioida valmisruokien usein hyvin erilainen energiapitoisuus. Kuivaruoka on alhaisen vesipitoisuutensa vuoksi viisinkertaisesti ravintoainepitoisempaa kuin sama määrä märkäruokaa. Kuivaruokaa, joka näyttää pieneltä annokselta, on siksi helppo antaa vahingossa liikaa. Märkäruokaa tarjotessa taas on otettava huomioon, että märkäruoissa on usein erittäin korkea proteiinipitoisuus. Niin kutsuttu barffaus taas on uudenlainen tai uudelleen löydetty ruokintatapa. BARF on lyhenne sanoista Biologically Appropriate Raw Food. Barffaus on lisääntyvässä määrin kasvattajien, eläinlääkärien ja koiranomistajien suosima ruokintamuoto. Lajinomainen ruokinta merkitsee tässä tapauksessa runsaasti raakaa lihaa, kuten susien ja ihmisten ensimmäisten vahti- ja paimenkoirien ruokavaliossa. Barffaus ei ole välttämättä monimutkaista, vaikka yksityiskohtaisista ravintoainetaulukoista saattaakin saada sellaisen vaikutelman. Kun koiran ravinto sisältää 70 % raakaa lihaa ja 30 % raakoja kasviksia, jo se sopii ohjenuoraksi koiran päivittäiseen ruokintaan.

Mihin ruokintatapaan sitten itse päädytkin, paras ruoka on sellaista, että se maistuu koirallesi ja tukee sen terveyttä, elinvoimaisuutta ja auttaa elämään pitkään. Vaikka valitun ruokintatavan onkin sovittava myös sinun elämäntapaasi ja rahapussillesikin, tärkeintä ruoan valitsemisessa on kuitenkin laittaa lemmikkisi terveys aina etusijalle.

Toivotamme koirallesi hyvää ruokahalua!

Nettikaupastamme löydät suuren valikoiman koiranruokia. Meiltä löydät niin märkäruoat, kuivaruoat kuin erikoisravinnotkin.

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.