Tärkeimmät koiran ravintoaineet

Koiran ravintoaineet

Kuivaruokaamärkäruokaaluomuruokaa, BARF-ruokaa vai itse keitettyä? Riippumatta siitä, minkä ravitsemusmenetelmän valitset, on tärkeää, että ruoasta saa kaikki koiran ravintoaineet, joita se tarvitsee. Mutta mitä ravintoaineita koirasi tarvitsee pysyäkseen terveenä, onnellisena ja elinvoimaisena? Mistä ruoista koirasi saa kyseiset ravintoaineet, ja mitä tapahtuu, jos koira kärsii ali- tai yliravitsemuksesta?

Ei vain meidän ihmisten kohdalla, vaan myös koiran kohdalla tasapainoinen ruokavalio on olennaisessa roolissa, kun kyse on terveydestä, hyvinvoinnista ja odotetusta eliniästä. Elintärkeiden ravintoaineiden ihanteellinen saanti pitää koiran elimistön terveenä, vahvistaa kestävästi sen vastustuskykyä ja ehkäisee siten sairauksia. Tärkeät koiran ravintoaineet huolehtivat siitä, että koiran kehossa tapahtuvat aineenvaihduntaprosessit toimivat moitteettomasti. Niihin kuuluvat muun muassa lihasten rakentaminen, karvan sekä iho- ja verisolujen uusiutuminen, tärkeiden hormonien ja entsyymien tuotanto ja elinten regenerointi. Mutta mitä ravintoaineita koira sitten tarvitsee pysyäkseen terveenä?

Koiran ravintoaineet – mitä nelijalkainen ystäväsi tarvitsee?

Pysyäkseen terveenä koirat tarvitsevat erilaisia ravintoaineita, jotka sen tulee saada sen päivittäisestä ravinnosta. Veden lisäksi se tarvitsee ennen kaikkea proteiineja (valkuaisaineita), rasvoja, hiilihydraatteja, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Kaikilla näillä ravintoaineilla on yksi tai useampi elintärkeä tehtävä koiran kehossa. Jotta ne voivat suorittaa tehtävänsä kunnolla, ravintoaineita pitää saada oikea määrä, ja niiden tulee olla oikeanlaisessa suhteessa toisiinsa. Sekä tietyn ravintoaineen ali- että ylitarjonta voi aiheuttaa vakavan terveysriskin nelijalkaiselle ystävällesi.

Asia on valitettavasti vieläkin monimutkaisempi, sillä se, miltä koirasi ihanteellinen ravintoainekoostumus näyttää, riippuu yksilöllisistä tekijöistä. Useimmat internetistä löytyvät ravintotaulukot osoittavat suositellun päiväannoksen ainoastaan suhteessa koiran painoon. Mutta se, kuinka paljon koira todellisuudessa tarvitsee kutakin ravintoainetta, ei riipu ainoastaan koiran painosta, vaan myös sen iästä, koosta, sukupuolesta, aktiivisuudesta ja terveydentilasta.

Seuraavan katsauksen on tarkoitus antaa perustietoa siitä, kuinka paljon koira tarvitsee ravintoaineita – tarkkoja määriä, kuinka paljon koirasi kutakin ravintoainetta tarvitsee, on mahdotonta sanoa yllämainituista syistä johtuen. Jos olet epävarma, mikä on sinun koirallesi sopiva yhdistelmä, keskustele asiasta eläinlääkärisi tai koiran ravintoneuvojan kanssa.

Proteiinit/valkuaisaineet

Valkuaisaineet, joita kutsutaan myös proteiineiksi, ovat jokaisen koiran elämän tärkein perusta. Niissä on kyse erityisistä aminohapoista, joista koira saa energiaa, ja jotka ovat välttämättömiä solujen muodostumisen kannalta. Eläimen kehon koostumus (lihakset, iho, karva, elimet) riippuu siten olennaisesti proteiinien oikeasta määrästä. Pennuilla sekä tiineillä ja imettävillä koirilla on kasvun ja maidontuotannon vuoksi erityisen suuri proteiinintarve. Lisäksi proteiiniyhdisteillä on osoitettu olevan suuri merkitys immuunijärjestelmän muodostumiselle eli kehon fyysiselle puolustukselle sairauksia vastaan.

Koiran tärkein proteiininlähde on liha. Lihan laadulla ja lajilla on kuitenkin merkittävä vaikutus siihen, ovatko proteiinit hyvin sulavia ja siten myös helposti hyödynnettäviä. Monet sisäelimet, eläinperäiset sivutuotteet, kuten luut ja muut teurastusjätteet, eivät tarjoa koiralle riittävää määrää proteiineja. Lihasliha, sydän ja kala ovat sen sijaan erittäin hyvin sulavia proteiininlähteitä, minkä vuoksi niiden tulisi ehdottomasti löytyä koiran ruokalistalta. Myös kananmunat ja maitotuotteet tarjoavat koiralle arvokkaita proteiineja. Maitotuotteita tulee kuitenkin antaa vain pieniä annoksia.

Vähäproteiininen ravinto, jossa ei ole lihaa tai joka sisältää vain huonosti hyödynnettäviä proteiineja, voi aiheuttaa koiralle vakavia terveysongelmia, kuten kasvuongelmia, maksan vajaatoimintaa, laihtumista ja lisääntynyttä alttiutta muille sairauksille. Mutta myös liiallinen proteiininsaanti voi olla haitallista lemmikille. Keho muuttaa ylimääräisen proteiinin lihasten sijaan rasvaksi, joka kertyy kudoksiin. Sen seurauksena koira voi kärsiä ylipainosta ja muista terveyshaitoista.

Rasva

Toisin kuin ihmiset, koirat sietävät useimmiten ongelmitta suurempia määriä rasvaa ravinnossa, mutta ravintoaineiden suhteen toisiinsa on aina oltava tasapainossa. Rasva ei ole ainoastaan yksi tärkeimmistä energianlähteistä, vaan se toimittaa myös monia muita tehtäviä koiran kehossa. Se edistää aineenvaihduntaa ja toimii kantajana rasvaliukoisille A-, D-, E- ja K-vitamiineille, jotka keho voi vain rasvan ansiosta liuettaa ja hyödyntää. Korkealaatuiset öljyt, joissa on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, ovat välttämättömiä eläimen terveen aineenvaihdunnan kannalta. Niitä on ennen kaikkea kalaöljyissä (esim. lohiöljyssä), mutta myös kasviöljyissä, kuten auringonkukkaöljyssä tai rypsiöljyssä.

Liian vähäinen omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saanti voi johtaa monenlaisiin häiriöihin koiran elimistössä. Energiatason aleneminen, aineenvaihduntasairaudet, iho- ja turkkiongelmat sekä heikentynyt vastustuskyky voivat olla seurauksia välttämättömien rasvahappojen puutteesta. Sairauden oireet, kuten maksan liiallinen rasitus tai sydän- ja verenkierto-ongelmat viittaavat sen sijaan liialliseen huonojen rasvojen saantiin.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat tärkeä ravintoaine koiran ruokavaliossa. Koira saa niistä ennen kaikkea paljon energiaa, ja ne edistävät koiran suorituskykyä. Liian vähäinen hiilihydraattien saanti ilmeneekin useimmiten vähentyneenä liikunnantarpeena sekä sen aiheuttamina ruoansulatusongelmina. Huolimatta niiden valtavasta merkityksestä koiran terveydelle ja hyvinvoinnille, hiilihydraatit ovat viime vuosina joutuneet yhä enemmän huonoon valoon. Syynä siihen ovat monet ihmisille tarkoitetut ravinto-oppaat, jotka kuvailevat, miten voimme laihtua, jos syömme vähemmän hiilihydraatteja. Se ei tietenkään ole täysin väärää tietoa, mutta usein unohdetaan, että on olemassa ”hyviä” ja ”huonoja” hiilihydraatteja, ja että ensimmäiset niistä toimivat olennaisena energianlähteenä.

Hyödylliset hiilihydraatit ovat polysakkareiden yhdistelmä, ja niitä esiintyy esimerkiksi monenlaisissa viljanjyvissä, perunoissa, täysjyväjauhoissa, täysjyväriisissä ja myös erilaisissa vihanneksissa. Huonot hiilihydraatit koostuvat puolestaan suuresta määrästä mono- tai disakkarideja, ja niitä tulisi ehdottomasti välttää koiran ruokavaliossa. Vaalea leipä, sokeri, tärkkelys, jauhot tai suklaa eivät missään tapauksessa kuulu koiran ruokakuppiin!

Kuidut

Kuidut ovat kasviperäisten elintarvikkeiden sisältämiä, suurimmaksi osaksi sulamattomia osia. Nämä kuidut huolehtivat vettä sitovalla ja suolta säätelevällä vaikutuksellaan koiran ruoansulatuksen hyvästä toiminnasta. Koiran suolen häiriintynyt toiminta voi olla siis merkki liian vähäisestä tai liiallisesta kuitujen saannista. Jos koiranruoassa on liian vähän kuituja, seurauksena on usein ummetus. Liiallinen kuitujen määrä puolestaan johtaa ripuliin ja muihin ruoansulatusongelmiin. Kasviperäiset kuidut, kuten riisi- tai spelttileseet, ovat suositeltavia kuidunlähteitä koiran ruoassa, sillä ne edistävät suolen tasapainoa luonnollisella tavalla ja tarjoavat koiralle samalla hivenaineita, kivennäisaineita ja vitamiineja.

Vitamiinit

Aivan kuten jo mainitut koiran ravintoaineet – proteiinit, hiilihydraatit, rasvat ja kuidut – myös vitamiinit ovat olennaisessa osassa koiran terveyden kannalta. Vaikka keho tarvitseekin vain pienen määrän yksittäisiä vitamiineja, ne toimittavat olennaisia tehtäviä kehossa. Vaikka vain yksi vitamiini puuttuu, ja jos sen puute kestää pitkään, se voi johtaa puutostiloihin ja vakaviin terveysongelmiin.

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset A-, D-, E- ja K-vitamiinit varastoituvat koiran maksaan, kun taas vesiliukoiset B- ja C-vitamiinit poistuvat kehosta nopeasti, minkä vuoksi koiran pitää saada niitä ruoastaan joka päivä. Rasvaliukoisten, varastoituvien vitamiinien kohdalla on ennemminkin se vaara, että koira saa niitä liikaa. Etenkin A- ja D-vitamiinien liiallinen saanti voi johtaa myrkytyksiin, niin sanottuihin hypervitaminooseihin, jotka aiheuttavat vakavia terveysongelmia, kuten kudosten kalkkeutumista ja luiden epämuodostumisia.

Yleisesti ottaen lisävitamiinien antamisen kanssa tulee olla varovainen. Useimmat valmiit ruokasekoitukset sisältävät tarpeeksi kaikkia tarvittavia vitamiineja, joten lisäravinteet eivät tavallisesti ole edes tarpeen. Myös silloin, kun valmistat koirasi ruoan itse, sinun tulisi välttää synteettisesti valmistettuja vitamiineja, sillä eläimen elimistö ei voi työstää niitä oikealla tavalla. Luonnolliset vitamiinit, joita on lähes kaikissa elintarvikkeissa, riittävät kattamaan koirasi vitamiinien tarpeen. Sinun ei tarvitse pelätä yliravitsemusta luonnollisten vitamiinien kohdalla, sillä koiran elimistö voi säädellä niitä itsenäisesti ja estää liiallisten vitamiinien puhkeamisen luonnollisella tavalla.

Kivennäisaineet

Aivan kuten vitamiinit, myös kivennäisaineet ovat koiralle elintärkeitä. Välttämättömät kivennäisaineet hoitavat kehossa tärkeitä tehtäviä. Kivennäisaineet jaetaan hivenaineisiin (rauta, kupari, sinkki, mangaani, kobaltti, jodi, seleeni, fluori) ja makrokivennäisiin (kalsium, fosfori, magnesium, natrium ja kalium).

Makrokivennäiset kalsium, fosfori, magnesium ja kalium ovat tärkeitä esimerkiksi luustolle ja hermoston, sydämen ja lihasten toiminnoille sekä verenhyytymisen (kalsium) kannalta. Rauta on puolestaan hivenaine, joka tukee solujen hengitystä. Koska näitä kivennäisaineita on lähes kaikissa ruoissa, puutostila on hyvin epätodennäköinen, jos koiran ravitsee tasapainoisesti. Jos koira kuitenkin saa liian vähän elintärkeitä kivennäisaineita, se voi johtaa vakaviin terveydellisiin ongelmiin. Useammin käy niin, että koira saa ennemminkin liikaa tiettyjä kivennäisaineita, mikä ei kuitenkaan suinkaan ole vähemmän vaarallista koiralle.

Yksittäisten kivennäisaineiden jatkuvalla yliannostuksella voi olla myrkyllinen vaikutus, ja se voi heikentää koiran terveydentilaa huomattavasti. Esimerkiksi fosforin tai magnesiumin jatkuva yliannostus voi johtaa virtsakivien muodostumiseen. Natriumin yliannostus voi aiheuttaa voimakkaita kramppeja ja johtaa jopa kuolemaan, jos koira ei saa samanaikaisesti tarpeeksi vettä.

Vesi

Ilman vettä yksikään yllämainituista ravintoaineista ei voi vaikuttaa oikealla tavalla, ja siten veden puutos on vaarallisempaa kuin mikään muun ravintoaineen puute. Tuore juomavesi on elämän perusta – ei vain meille ihmisille, vaan myös koirille. Vettä ei voi juoda liikaa. Sen vuoksi koiralla tulee aina olla puhdasta juomavettä tarjolla, myös muulloinkin kuin ruokailuaikoina. Koiran on korvattava kehon toiminnoista (esim. virtsanerityksestä, tassujen hikoilusta, huohottamisesta) johtuva vesihävikki.

Vesi hoitaa kehossa olennaisia tehtäviä: se liuottaa ruoka-aineita ruoansulatuskanavassa ja kuljettaa ravintoaineita veren kautta kudoksiin. Lisäksi veden avulla kehon myrkyt poistuvat virtsan kautta. Jotta nämä toiminnot voivat toimia moitteetta, päivittäinen vedentarve on noin 5–60 ml vettä yhtä kiloa koiran painoa kohden. Tämä nyrkkisääntö on karkea, ja se voi vaihdella paljonkin erilaisista tekijöistä riippuen (esim. lämmin ulkolämpötila, runsas liikunta).

Koirasi terveyden vuoksi tarkkaile aina koirasi veden juontia. Jos pelkäät, että koirasi juo liian vähän, voit houkutella sitä juomaan erilaisten kikkojen avulla. Voit esimerkiksi antaa sille kuivaruoan sijasta märkäruokaa, sekoittaa vettä itsetehtyyn ruokaan tai sekoittaa pienen määrän lientä juomaveteen. Erityisesti ripulista, kuumeesta, munuaissairauksista tai diabeteksesta kärsiville koirille runsas veden juonti on elintärkeää.

Tärkeimmät koiran ravintoaineet: oikeanlainen yhdistelmä ratkaisee

Vettä, proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, kivennäisaineita ja vitamiineja: koira tarvitsee näistä kaikkia nauttiakseen pitkästä ja terveestä elämästä. Ratkaisevaa on, että koiran ravintoaineet saadaan päivittäisestä ruoasta ja oikea määrä oikeassa suhteessa. Selvittääksesi, kuinka paljon koirasi tarvitsee kutakin ravintoainetta, on suositeltavaa tehdä tarkka analyysi, jossa otetaan huomioon koiran ikä, koko ja paino sekä aktiivisuus ja mahdolliset sairaudet. Erityisesti diabeteksesta, yli- tai alipainosta tai allergioista kärsivien koirien tulee noudattaa tarkkaa ravintosuunnitelmaa, jotta niiden vointi olisi mahdollisimman hyvä. Sillä koirasi terveys alkaa sen ruokakupista!

Hyödyllisimmät artikkelimme
7 min

Mitä koira ei saa syödä?

Kaikkia ruokia, joita me ihmiset syömme, ei saa syöttää koiralle. Toisinaan jo pienikin määrä on koiralle myrkyllistä, kun taas toiset ainekset ovat myrkyllisiä vasta jatkuvasti nautittuna tai tietyllä tavalla valmistettuna. Tästä artikkelista löydät vastaukset kysymyksiin, mitä koira ei saa syödä ja mitä koiralle saa antaa.
4 min

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.
4 min

Ikääntyvän koiran ruokinta

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Ikääntyvän koiran ruokinta eroaa aikuisen koiran ruokinnasta ja koiran vanhuusvuosia voikin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.