{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/koiran-myrkytysoireet","title":"Koiran myrkytysoireet","mag_id":224368,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Arjessa piilee monia vaaroja, jotka voivat johtaa koiran myrkytykseen.
Kaikki koiranomistajat pelkäävät sitä – myrkytystä. Vaikka poliisi varoittaakin usein myrkkysyöteistä, joka vuosi kuolee viattomia koiria rotanmyrkkyyn ja muihin myrkkyihin. Lue tästä, mitkä elintarvikkeet ja aineet johtavat koiran myrkytysoireisiin, ja milloin lemmikki tulee viedä eläinlääkärille. Tunnista koiran myrkytysoireet ajoissa ja pelasta lemmikkisi!
Koiran myrkytyksen vaarallisuus riippuu annoksen koosta ja myrkkyaineen ominaisuuksista. Jos koirasi on syönyt suuren annoksen, voi hoitamattoman myrkytyksen seurauksena olla sydämen tai munuaisten vajaatoiminta tai jopa kuolemaan johtavat maksavauriot.
Koiran myrkytysoireet: tästä tunnistat koiran myrkytyksen
Yleissääntönä pätee: annos tekee myrkyn. Mitä suurempi annos, sitä haitallisempi se on koirallesi. Koiran myrkytyksen tyypillisiä oireita ovat:
pahoinvointi ja syljeneritys
ripuli ja oksentelu (myös verinen)
veriset pilkut limakalvoilla (petekiat)
verinen virtsa
keskushermostolliset häiriöt (esim. krampit, lihasvapina, halvaantumiset, tajuttomuus)
Jos syöty annos on liian suuri ja apu tulee liian myöhään, myrkytyksen saanut koira voi kuolla myrkytyksen seurauksiin.
Ensiaputoimenpiteet: näin voit toimia hätätilanteessa ehkäistäksesi koiran myrkytyksen
Jos koirasi on juuri syönyt suuren annoksen myrkkyä, yritä saada se oksentamaan. Se onnistuu, kun syötät koirallesi vähitellen lusikallisia kylläistä suolaliuosta. Voit antaa sille myös hiilitabletteja, joiden tarkoitus on sitoa myrkyllinen aine.
Milloin minun tulee mennä eläinlääkärille?
Jos koirasi on syönyt myrkyllistä ainetta, sääntönä pätee: parempi katsoa kuin katua. Jos tyypilliset koiran myrkytysoireet ilmenevät, on sinun mentävä kiireellisesti eläinlääkäriin.
Jotta eläinlääkärisi osaa valmistautua tilanteeseen, soita hänelle etukäteen ja kerro mahdollisesta myrkytyksestä. Jos tiedät, mitä myrkkyä karvakuonosi on saattanut syödä, kannattaa kertoa siitä eläinlääkärille, sillä se voi olla avuksi hoidon kannalta. Jos koirasi on syönyt tuntematonta kasvia tai tabletin, ota se mukaasi eläinlääkärille.
Hoito: voiko koiran myrkytyksen hoitaa?
Jos koira saa myrkytyksen, on tärkeää toimia nopeasti. Heti kun olet saapunut eläinlääkärille, hän aloittaa seuraavat toimenpiteet:
Hän antaa koirallesi oksetusainetta (emeettiä) ruiskulla.
Tarvittaessa hän tekee vatsahuuhtelun nukutuksessa.
Jos eläinlääkäri pystyy tunnistamaan myrkyn, hän antaa koirallesi vastamyrkkyä (antidoottia).
Syyn mukaisen hoidon jälkeen koirasi saa yleensä infuusiohoitoa useiden päivien ajan. Se on tärkeää, jotta mahdollisimman suuri määrä myrkkyä huuhtoutuu pois verestä. Jos myrkky on vaurioittanut munuaisia pahasti, myös dialyysi voi olla tarpeen.
Jotta eläinlääkäri voi reagoida vaarallisiin pitkäaikaisvaikutuksiin mahdollisimman ajoissa, koira jää eläinlääkärin hoitoon. Seuraavina päivinä hän kontrolloi tärkeitä muuttujia, kuten hengitystiheyttä, pulssia ja limakalvojen tilaa. Jos koirasi voi pahoin, lääkäri voi antaa sille myös pahoinvointilääkettä (antiemeettiä).
Koiran myrkytysoireet ja niiden aiheuttajat: mitkä elintarvikkeet ja aineet ovat myrkyllisiä koiralle?
Normaalissa kotitaloudessa vaanii monenlaisia myrkytysvaaroja. Syöty annos on oleellisessa roolissa myrkytyksen vakavuuden suhteen.
Nämä asiat ovat myrkyllisiä koirille:
Elintarvikkeet
On olemassa lukuisia elintarvikkeita, jotka voivat olla myrkyllisiä koirille. Olemme listanneet artikkelissamme ”Mitä koira ei saa syödä” koirille myrkylliset elintarvikkeet, mitä saa syöttää vain rajoitetusti ja mitä koira saa syödä vain keitettynä.
Kemialliset myrkyt
On paljon kemiallisia aineita, jotka voivat olla vaarallisia koirallesi. Niihin kuuluu:
Rotanmyrkky (kumariini)
Rotanmyrkyn syöminen on yksi yleisimmistä syistä koiran myrkytykselle. Rotanmyrkyn sisältämä kumariini häiritsee verenhyytymistä maksassa, jolloin myrkytyksen saaneet koirat kuolevat sisäiseen verenvuotoon, jollei tarvittavia vastatoimenpiteitä suoriteta, kuten anneta koiralle K-vitamiinia.
Pakkasneste (etyleeniglykoli)
Pakkasneste on talvella hyvin hyödyllinen aine, minkä vuoksi monet pitävät sitä auton takaluukussa. Jos koira huomaamatta tuhoaa kanisterin automatkan aikana, se saattaa pystyä syömään suuria määriä tätä erittäin makeaa nestettä ja sen sisältämää myrkkyä, etyleeniglykolia.
Lääkkeet
Jotkut lääkkeet, kuten purutabletin muodossa olevat särkylääkket, maistuvat koirille erinomaisesti. Liian suuri annos näitä lääkkeitä voi johtaa koiran myrkytykseen ja vahingoittaa sen maksaa ja munuaisia. Sinun tulee myös pitää torjunta-aineet, kuten etanapelletit, nelijalkaisen ystäväsi ulottumattomissa.
Kasviperäiset myrkyt
Ne näyttävät kauniilta, mutta voivat olla koiralle haitallisia: myrkkykasvit. Kumipuu, limoviikuna ja joulutähti aiheuttavat lievän myrkytyksen. Marjakuusi marjoineen tai oleanteri ovat puolestaan koirille erittäin myrkyllisiä. Muita esimerkkejä ovat muratti, risiini ja kielo.
Ennaltaehkäisy: näin suojaat koirasi myrkytykseltä
Myrkkyjä on lähes kaikkialla: puutarhassa, kotona ja luonnossa. Sen vuoksi on tärkeää, että et koskaan päästä koiraasi silmistäsi ulkoilun aikana.
Jos koirasi syö vierasta ainetta, tarkkaile koiraasi ehdottomasti seuraavien tuntien ajan oireiden varalta. Pidä myrkylliset elintarvikkeet aina koirasi ulottumattomissa tai varastoi ne lukittujen ovien takana. Ja tietenkin – toimi heti, kun huomaat koiran myrkytysoireet!
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.