Koiran korvatulehdus (Otitis externa)

Koiran korvatulehdus

Punoitus, ruskea lika ja turvotus ovat merkkejä koiran ulkokorvantulehduksesta.

Koiran korvatulehdus käy yleensä ilmi, kun koira ravistelee päätään säännöllisesti ja kulkee pää vinossa. Tämä artikkeli käy läpi kaiken, mitä koiranomistajan tulisi tietää korvatulehduksesta.

Oireet: Mistä tunnistaa koiran korvatulehduksen?

Kliiniset oireet vaihtelevat korvatulehduksen aiheuttajasta ja laajuudesta riippuen. Yleisimpiä oireita kuitenkin ovat:

 • Pään ravistelu
 • Toisella tai molemmilla puolilla roikkuvat korvat
 • Kulkeminen pää vinossa
 • Kutiava korvakäytävä
 • Haiseva erite korvassa
 • Kuume
kooa-hoitotuotteet

Koiran korvatulehdus: diagnosointi

Koiran korvatulehduksen aiheuttajia voi olla monia. Tulehduksen aiheuttajan diagnosoimiseksi on koira vietävä tutkittavaksi eläinlääkäriin.

Eläinlääkäri tutkii koiran korvat ulkoa ja tutkii sitten otoskoopilla korvien sisäpuolta. Korvapuikolla eläinlääkäri ottaa näytteen, jolla voidaan poissulkea bakteeriperäinen infektio, sienisairaus (kuten ihosieni) sekä korvapunkit. Eläinlääkäri ottaa korvatulehduseritteestä näytteen ja tutkii sen mikroskoopilla. Mikäli epäillään allergiasta johtuvaa tulehdusta, tekee eläinlääkäri tarvittaessa myös allergiatestin.

Koiran korvan tarkastus
Otoskoopilla eläinlääkäri voi tutkia väli- ja sisäkorvat.

Hoito: miten koiran korvatulehdusta hoidetaan?

Jotta koiran korvatulehdus voidaan hoitaa, pitää korva ensimmäiseksi puhdistaa. Puhdistukseen käytetään korvanpuhdistusainetta, jota hierotaan varovasti korvaan. Puhdistus poistaa korvatulehduseritettä ja siinä itävät itiöt, tuholaiset ja muut vastaavat.

Vaikeissa tulehdustapauksissa eläinlääkäri määrää tulehduskipulääkettä ja tarvittaessa tulehduksen aiheuttajasta riippuen antibioottikuurin.

Jotta koiran korva parantuisi mahdollisimman nopeasti, on tärkeää puhdistaa korvat säännöllisesti korvien omalla puhdistusaineella. Koiran korvien puhdistamiseen ei saa käyttää korvapuikkoja, sillä koiran yhtäkkiä liikkuessa voi korvapuikko aiheuttaa suurta harmia koiran korvassa.

Koiran korvan puhdistus
© Mediteraneo / stock.adobe,com

Millä kotikonsteilla koiran korvia voi puhdistaa?

Valitettavasti korvatulehdusta ei täysin voi hoitaa kotikonstein. Korvatulehduksesta parantumiseen vaaditaan eläinlääkärin tutkimus ja oikeanlainen lääkitys.

Koiran korvatulehduksia voidaan kuitenkin hoitaa ja ehkäistä seuraavilla menetelmillä:

 • Lohiöljy: Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävä lohiöljy tukee koiran vastustuskykyä ja auttaa pitämään tulehdukset kurissa.
 • Kookosöljy: Kookosöljy auttaa pitämään punkit loitolla ja lievittää kutinaa pehmeänä kutiavalle iholle levitettynä.
 • Kasviperäiset uutteet ja kamomilla (Matricaria chamomilla L.)-, salvia- tai kehäkukkarasvat (Calendula officinalis) lievittävät myös korvatulehduksen oireita.

Tulehduksen aiheuttajat: Mikä aiheuttaa koirille korvatulehdusta?

Koiran korvatulehdus on hyvin yleinen vaiva eläinlääkäreiden vastaanotolla. Syy korvatulehdusten yleisyyteen on ulkoisten tekijöiden vaikutus ulkokorvien terveyteen.

Yleisimmät koiran korvatulehdusten aiheuttajat ovat:

 • Allergia (esimerkiksi ruoka-aineallergia)
 • Korvapunkit (Otodectes cynotis)
 • Vierasesineet (esimerkiksi vihne)
 • Kilpirauhasten vajaatoiminnasta johtuva keratiinihäiriö
 • Sienet
 • Kasvaimet (esim. polypeeni)

Vastustuskykyä heikentävät perussairaudet sekä kortisonin käyttö saattavat altistaa hiivasienien kasvulle. Lisäksi kesän korkeat lämpötilat ja kosteus edistävät sienien ja bakteerien kasvua. Sen vuoksi uintia ja sukeltamista rakastavat koirat kärsivät muita useammin korvatulehduksista.

Korvatulehduksen parantuminen

Koiran korvatulehdus saattaa olla hyvinkin kivulias. Onneksi useimmiten paikallishoito tehoaa kuitenkin ripeästi.

Jotta korvatulehduksen hoito olisi onnistunut ja uusien tulehdusten riski mahdollisimman pieni, tulisi koiran korvat tarkastaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa.

Ennaltaehkäiseminen: Näin vältät korvatulehdukset

Mikäli koira viihtyy usein uimassa, tulisi sen korvat aina kuivata pyyhkeellä uinnin jälkeen. Tutki koiran korvat säännöllisesti ja puhdista ne tarvittaessa koiran korville tarkoitetulla puhdistusaineella. Desinfiointiaineet tai saippuat saattavat aiheuttaa koiran korvissa erittäin pahan reaktion, joten niitä ei tulisi missään nimessä käyttää puhdistukseen.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.