Koiran viilennys helteellä: 10 vinkkiä kuumiin kesäpäiviin

koiran viilennys pihalla

Kuumalla ilmalla koirienkin pitää voida vilvoitella. Puutarhan sadetin tarjoaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Kuumat hellepäivät ovat taas oven takana! Kesän kuumimmat päivät sijoittuvat Suomessa usein heinäkuulle. Aamusta alkaen aurinko paistaa lattialle, ja keskipäivällä kuumuus on jo sietämätöntä lemmikeillemme. Muutaman vinkin avulla voit kuitenkin huolehtia siitä, että koirasi selviää hyvin kuumista hellepäivistä. Kerromme sinulle, mitä koirasi tarvitsee helteellä ja miten koiran viilennys helteellä onnistuu parhaiten.

Luo viileä lepopaikka

Toisin kuin me ihmiset, koirat voivat hikoilla ainoastaan tassujensa kautta. Koska se ei kuitenkaan riitä säätelemään niiden kehon lämpötilaa, koirat haihduttavat ylimääräistä lämpöä myös läähättämällä. Liian kuumalla helteellä sekään ei kuitenkaan enää riitä.

Nelijalkaiset ystävämme tarvitsevat sen vuoksi muitakin mahdollisuuksia suojataakseen itsensä auringolta ja välttääkseen lämpöhalvauksen. Voit pystyttää esimerkiksi auringonvarjon pihallesi tai parvekkeellesi. Koirat vilvoittelevat mielellään myös puiden tai pensaiden alla.

Tummat, auringonpaisteessa sijaitsevat lattiat on hyvä suojata voimakkaalta kuumentumiselta vaalealla peitolla tai vanhalla pyyhkeellä. Jos on todella kuuma päivä, voit myös kostuttaa pyyhettä hieman. Toinen mahdollisuus tarjota koirallesi viileä makuupaikka, on hankkia viilennysmatto, jonka avulla koiran viilennys on taattu. Ne on useimmiten täytetty geelillä tai vedellä, ja ne voidaan viilentää pakastimessa.

Jotta helle ei saa jalansijaa asunnossasi, kannattaa vetää verhot ikkunoiden eteen jo aamulla. Öisin puolestaan lämpimän ilman voi päästää ulos avoimien ikkunoiden tai ovien kautta.

Koiran viilennys koirajäätelön avulla

Jokainen meistä iloitsee viileästä ja herkullisesta jäätelöstä kesän hellepäivinä. Se pätee myös koiraystäviimme! Koirajäätelö tarjoaa käden käänteessä maukkaan virvoituksen koirille. Tarvitset sen valmistamiseen vain muutaman raaka-aineen, ja jäätelö on valmis jo muutaman tunnin pakastamisen jälkeen. Voit pakastaa jäätelön esimerkiksi jääpalamuoteissa. Luovuudellesi ei ole rajoja!

Tässä muutama idea, miten voit valmistaa jäätelön, jota nelijalkainen ystäväsi varmasti tulee rakastamaan:

  • Luonnonjugurtti tai rahka maistuu useimmille koirille erinomaisesti myös jäätyneenä.
  • Maukkaan, vähähiilihydraattisen vaihtoehdon saat esimerkiksi pakastamalla naudan- tai kananlientä.
  • Jos sinun pitää joskus kiireessä taikoa vilvoitusta, koirat eivät kieltäydy myöskään tavallisista vesijääpaloista!
Koiran viilennys jääpaloilla
Jääpaloilla täytetty vesikuppi huolehtii myös hyvästä vilvoituksesta kesäpäivinä.

Älä koskaan jätä koiraa autoon

Autosta tulee jo leudoissa lämpötiloissa todella nopeasti vaarallisen kuuma kammio. Avoin ikkuna ei enää tietyssä lämpötilassa riitä tuomaan tarpeeksi viileää ilmaa auton sisälle.

Ylikuumenemisen ja hengenvaarallisen lämpöhalvauksen vaara on sen vuoksi kesällä erityisen suuri. Suojataksemme koiraamme tältä kuumuudelta on se  parasta jättää varjoisaan ja viileään kotiin ostosreissun ajaksi.

Paljon vettä juotavaksi

Koiran läähättäessä ilma painautuu limakalvoja vasten. Sen seurauksena haihtuu nestettä, mikä vilvoittaa koiraamme. Mitä enemmän koira läähättää, sitä enemmän se myös menettää nestettä.

Erittäin kuumina päivinä on siis entistä tärkeämpää, että koirasi juo tarpeeksi. Jotta koirasi varmasti juo tarpeeksi raikasta vettä, voit yrittää seuraavia keinoja:

  • Sijoita kotiin useampia juomakuppeja.
  • Houkuttele koiraasi aktiivisesti juomaan antamalla sille vettä tai näyttämällä sille juomakuppia.
  • Monet koirat juovat mieluummin vettä puutarhasta, tai vaikka suolatonta lientä.
  • Myös juokseva vesi tai roiskevesi houkuttelee joitakin koiria juomaan. Sitä varten on olemassa erityisiä juoma-automaatteja ja -suihkulähteitä.

Nestepitoista ruokaa

Koiran päivittäinen veden tarve riippuu koiran painosta, aktiivisuudesta ja ruoasta. Kuivaruokaa syövien koirien tulee juoda enemmän vettä.

Voit kuitenkin kattaa osan vedentarpeesta jo ruoalla. Jos karvainen kaverisi syö mielellään myös märkäruokaa, voit antaa sitä kuivaruoan lisäksi tai korvata kuivaruoan kesäisin kokonaan märkäruoalla. Lue lisää koiran ruokavalion muutoksesta tästä artikkelista.

Koiran viilennys: märkä turkki

Helppo tapa koiran viilennykseen on uiminen. Jos kotisi lähettyvillä ei ole järveä tai puroa, voit kastella koirasi turkin myös muulla tavalla.

Koirat iloitsevat kesäisin erityisesti omasta uima-altaasta tai vähintäänkin vesiämpäristä. Voit rohkaista lemmikkiäsi ottamaan pienen kylvyn myös sopivilla leluilla. Myös sadettimet tai puutarhaletkut ovat koirien keskuudessa suosittuja välineitä vilvoitusleikkeihin.

Jos olette pitkiä aikoja veden äärellä, muista kuitenkin, että koirasi ei tulisi olla liian kauaa vedessä. Jos koirasi nielee liikaa vettä, vesimyrkytyksen riski suurenee. Ensimmäisiä merkkejä vesimyrkytyksestä ovat rauhattomuus tai oksentelu.

Koiran viilennys uimalla
Koirat voivat vilvoitella kesällä myös uimalla uima-altaassa.

Varo koiran virtsatietulehdusta

Koiran viilennys helteellä on tärkeää, mutta älä kuitenkaan liioittele. Liian kylmät lattiat tai liian kylmä kylpy voivat johtaa koiran virtsatulehdukseen (zystiitti). Sen tyypillisiä oireita ovat tiheä virtsaamistarve (polyuria) tai kivut virtsatessa (stranguria).

Anna siis koirallesi aina mahdollisuus kuivatella pyyheliinan päällä. Myös viilennysmattojen lämpötila pitää aina tarkistaa, tai matto tulee peittää pyyheliinalla.

Käy lenkillä sopivaan aikaan päivästä

Kävelyretket keskipäivän kuumuudessa ovat koiriemme mielestä harvoin nautinto. Asfaltista tulee tulikuuma, ja aurinko polttaa lemmikkimme tiheää turkkia.

Siksi on suositeltavaa sijoittaa kesän kävelyretket aamuihin ja iltoihin, jolloin on viileämpää. Lisäksi useimmiten riittää, kun tekee vähän lyhyemmän lenkin, esimerkiksi varjoisessa metsässä tai puistossa.

Nips, naps – karvat pois?

Monilla koiraroduilla on todella pitkä turkki. Ihmiset ajattelevatkin sen vuoksi usein, että lemmikillemme tulee liian kuuma turkkinsa alla. Auttaako trimmauskoneeseen tarttuminen kuitenkaan koiran viilennystä?

Tiheä turkki ei toden totta ainoastaan lämmitä, vaan sillä on myös viilentävä tehtävä. Veden haihtuessa turkissa muodostuu haihdutusviileyttä, joka tuo miellyttävää vilvoitusta tiheäturkkisille koirille. Sen vuoksi turkkia ei tule automaattisesti lyhentää kaikkien koirien kohdalla, vaan se riippuu aina rodusta. Jos olet epävarma, voit kysyä eläinlääkäriltäsi tai trimmaajalta.

Punkkien torjunta

Ja lopuksi, viimeinen vinkkimme ei liity niinkään koiran viilennykseen. Mutta loiset ovat tärkeä aihe etenkin kesäisin, sillä vihreä ruoho ja korkeat lämpötilat ovat täydellinen ympäristö punkeille.  Suojaa koiraasi vaarallisilta tartuntataudeilta tai allergisilta reaktioilta aloittamalla punkkien torjunta jo keväällä.

Suosittuja keinoja ovat esimerkiksi pyretroideilla pinnoitetut punkkipannat, iholle laitettavat spot-on-karkotteet tai purutabletit. Kaikki kolme tuoteryhmää sisältää loistentorjunta-aineita, jotka eroavat toisistaan vaikutuksen keston ja laajuuden suhteen.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.