Onko koirasi suolistofloora epätasapainossa? Tällöin prebiootit tai probiootit koiralle voivat tukea luonnollista suolistoflooraa. Selitämme, mitä nämä aineet ovat ja mihin sinun on kiinnitettävä huomiota annostelussa.
Prebiootit ja probiootit koiralle

© Sonja / stock.adobe.com
Koirille tarkoitetut pre- ja probiootit voivat tukea suolistomikrobien luonnollista toimintaa.
Mitä prebiootit ja probiootit ovat?
Koirille tarkoitetut prebiootit ja probiootit ovat tietynlaista täydennysravintoa. Valmisteesta riippuen ne voivat vaikuttaa eri tavoin suoraan tai epäsuorasti ruoansulatuskanavan mikroflooraan.
Lyhyesti sanottuna: ne vaikuttavat myönteisesti paksusuolen bakteeriflooraan. Kuinka tämä tapahtuu, riippuu valmisteen tyypistä:
Prebiootit koiralle: sulamattomia aineita
Prebiootit ovat ruoan ainesosia, joita kehon omat entsyymit eivät pysty sulattamaan. Useimmiten kyseessä ovat tietyt hiilihydraatit (esim. inuliini tai frukto-oligosakkaridit). Nämä kuidut tarjoavat suoliston mikrobiomille ravinteita ja voivat siten tukea hyvien suolistobakteerien kasvua.
Luonnollisia prebiootteja löytyy monista laadukkaista kuivaruoista ja märkäruoista. Prebiootteja valmistetaan erityisen usein kasveista, kuten porkkanasta, sikurijuuresta ja artisokasta. Myös maa-artisokkaa, omenaa tai sokerijuurikasmassaa voidaan käyttää.
Probiootit koiralle: eläviä mikro-organismeja
Koirille tarkoitetut probiootit ovat eläviä tai elinkelpoisia mikro-organismeja sisältäviä lisäravinteita. Jos koiralle annetaan bakteereja täydennysravinnon mukana, ne voivat auttaa tasapainottamaan suolistoflooraa.
Eräät elintarvikkeet sisältävät luonnollisesti probioottisia bakteerikantoja. Tietyistä aloitusviljelmistä valmistetut fermentoidut tuotteet, kuten hapankaali tai jogurtti, sisältävät vain vähän probioottisia bakteereja. Siksi niiden mahdollinen myönteinen vaikutus suolistoflooraan on usein kriittisesti kyseenalaistettu.
Täydennysravintona annettavat probiootit koiralle sen sijaan sisältävät hyvin suuria määriä bakteereita, jotka usein suojaavat lisäksi vatsahapon aiheuttamilta vaurioilta. Valmisteissa on erilaisia yhdistelmiä eri bakteerikannoista.
Tiesitkö muuten:
prebioottien ja probioottien yhdistelmiä kutsutaan synbiooteiksi. Niissä yhdistyvät molempien aineiden myönteiset ominaisuudet. Usein on hyödyllistä käyttää tätä yhdistelmää, sillä lisäravinteet täydentävät toisiaan.
Ei lääke
Eri bakteerikantojen vaikutuksia ihmisten ja eläinten terveyteen on tutkittu lukuisissa tutkimusprojekteissa. Suolistofloora on monimutkaisessa suhteessa muihin ulkoisiin tekijöihin, kuten suoliston terveyteen, fyysiseen aktiivisuuteen, ravintoon ja henkiseen terveyteen.
Siksi prebiootteja ja probiootteja – kuten ei muitakaan lisäravinteita – ei saa koskaan pitää lääkkeenä. Ne voidaan valita ja antaa vain yksilöllisesti.

© Alex / stock.adobe.com
Mitä tehtäviä terveellä suolistoflooralla on?
Koiran lähes kymmenen metrin pituisessa suolessa on tavallisesti lukuisia bakteereja, kuten enterobakteereja (esim. Escherichia coli), jotka ovat erittäin tärkeitä suoliston terveydelle.
Suoliston mikrobiomiin kuuluvat suolistobakteerit hoitavat muun muassa seuraavia tehtäviä:
- ravintoaineiden (esim. B2-, B12- ja K-vitamiinien) imeytyminen ja tuotanto
- ruoansulatuksen tukeminen
- puolustautuminen taudinaiheuttajia (patogeeneja) vastaan
- immuunijärjestelmän tukeminen
- sulamattomien ravintohiukkasten hajottaminen
- lääkkeiden muuntaminen (aktivointi, inaktivointi tai myrkytys ovat mahdollisia)
Milloin on hyödyllistä antaa koiralle prebiootteja tai probiootteja?
Monet kehon sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat suolistoflooraan. Negatiiviset vaikutukset voivat aiheuttaa suolistobakteerien kuoleman. Yksi mahdollinen seuraus tästä ovat paksusuolen toimintahäiriöt.
Jos koirasi suolistofloora on häiriintynyt ruoansulatusvaivojen tai muiden suolistosairauksien vuoksi, voit vahvistaa koirasi suolistobakteereja prebioottien ja probioottien avulla.
Antibioottien käyttö
Eläinlääkärit suosittelevat usein suolistoflooraa edistäviä aineita myös silloin, kun koiralle on annettava antibiootteja bakteeri-infektioiden vuoksi. Koska mikrobilääkkeet eivät tapa ainoastaan sairastuttavia bakteereja, suolistoflooraan kuuluvia suolistobakteereja tuetaan ennaltaehkäisevästi probioottisilla tai prebioottisilla aineilla.
Vain eläinlääkärin suostumuksella
Yleisesti ottaen on kuitenkin huomattava, että koirille tarkoitettuja lisäravinteita, kuten prebiootteja ja probiootteja, saa käyttää vain silloin, kun sille on olemassa syy ja asiasta on neuvoteltu eläinlääkärin kanssa.
Jos koirasi kärsii vakavista ruoansulatusvaivoista tai muista sairauksista, on myös suositeltavaa tutkituttaa se perusteellisesti eläinlääkärillä.
Huomaa: Sopivan erikoisruoan tai ruoan lisäaineen valinta voi tukea koirasi luonnollisia kehon toimintoja. Huomaa kuitenkin, että erikoisravinto ei paranna eikä ehkäise sairauksia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa koirallesi sopivasta ruokavaliosta. Erikoisravintoja löydät zooplussalta.
Kuinka kauan koiralle on annettava prebiootteja ja probiootteja?
Käytön kesto riippuu koirille tarkoitettujen prebioottien ja probioottien käyttötarkoituksesta. Jos koirasi ulosteessa on akuutteja muutoksia tai koiralla on ripuli, riittää usein, että lisäravinteita annetaan suolistoflooran tueksi vain muutamasta päivästä tai kahteen viikkoon.
Kroonisten suolistosairauksien (esim. Inflammatory Bowel Disease, lyhyesti IBD) yhteydessä tulee antaa prebiootteja tai probiootteja suoliston tueksi useiden viikkojen ajan.
Keskustele aina etukäteen hoitavan eläinlääkärin kanssa käytön kestosta ja käyttötavasta.
Voiko prebiooteista ja probiooteista aiheutua sivuvaikutuksia?
Probiootit ovat eläviä bakteerikantoja. Terveydentilasta ja suolistoflooran tilasta riippuen niillä voi olla erilaisia vaikutuksia yksittäiseen koiraan.
Aina nämä vaikutukset eivät edistä koiran terveyttä. Vältä liiallista käyttöä tai sopimattomien probioottiviljelmien käyttöä, sillä ne voivat aiheuttaa esimerkiksi epänormaalia käymistä ja vatsakipua.
Koirille tarkoitettuja prebiootteja voidaan käyttää huoletta, sillä ne ruokkivat etupäässä “hyviä” suolistobakteereja. Myös prebioottien kohdalla pätee kuitenkin, että liian paljon hyvää voi aiheuttaa kielteisiä seurauksia. Jos suolistossa on liikaa fermentoituvia kuituja, siitä voi aiheutua ilmavaivoja ja ripulia.