{"url":"https://www.zooplus.fi/tietonurkka/koirat/koiran-hoito-ja-terveys/voiko-koira-itkea","title":"Voiko koira itkeä?","mag_id":292035,"is_single":true,"cat_name":"Koirat","sub_cat_id":1688,"sub_cat_name":"Koiran hoito ja terveys","cat_id":1653}
Jotkut koirat tuntevat surua, vaikka lauman jäsen olisi poissa vain hetken.
”Koirat eivät tunne emotionaalista kipua” tai ”eläimet eivät tunne surua” ovat väitteitä, joihin törmää yhä uudelleen internetissä. Koiran omistajat ovat yleensä eri mieltä. Ihmisen parhaaseen ystävään meitä yhdistää rakkaus ja ystävyys. Mutta entäpä kyyneleet surun ilmaisuna – voiko koira itkeä?
Ihminen ei ole ainoa laji, joka on tottunut elämään perheenä. Myös sosiaaliset eläimet, kuten apinat, delfiinit tai koirat, elävät lajitovereidensa kanssa ja luovat läheisen tunnesiteen toisiinsa.
Samankaltainen aivojen rakenne
Tunteet syntyvät aivoissa. Tähän osallistuvat erityisesti aivorungon ja väliaivojen osat. Sosiaalista ajattelukykyä ohjaavat myös muut osat, kuten aivojen etuosan otsalohko.
Nykyisin tiedetään, että nisäkkäiden hermoston perusrakenne on suurelta osin samanlainen. Ihmisen aivot muistuttavat rakenteeltaan apinan – tai koiran – aivoja.
Tämän vuoksi tutkijat olettavat, että koirat käyvät läpi samanlaisia hermostollisia prosesseja ja että ne voivat kokea emotionaalista kipua samalla tavoin kuin ihmiset.
Voiko koira olla surullinen?
Colorado Boulder -yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian emeritusprofessori tohtori Marc Bekoff kertoo, että aivojen kuvantamistutkimukset antavat tästä viitteitä.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että koiran aivoissa aktivoituvat samankaltaiset alueet sen kokiessa samansuuntaisia tunteita kuin ihminen. Ne voivat siis tuntea surua.
Voiko koira itkeä?
Vaikka koirat ilmaisevat surua hyvin samalla tavoin kuin ihmiset, ne eivät itke henkisen kivun vuoksi. Kun koiran silmistä valuu kyyneleitä (mikä ei ole koirilla harvinaista), niiden takana on jokin fyysinen syy.
Vaikka koirat eivät osaa itkeä surusta, tämä ei tarkoita, ettei niillä ilmenisi muunlaisia oireita. Kun koira menettää läheisen omistajansa tai eläinystävän, se voi ilmaista pelon tai stressin merkkejä. Näissä tapauksissa …
… se hakeutuu muiden ihmisten tai eläinten läheisyyteen,
… se ei halua enää syödä ja laihtuu,
… koira on väsynyt eikä tottele kutsua leikkimään,
… se ulisee, murisee tai ulvoo usein, tai
… se läähättää ja kulkee rauhattomasti edestakaisin.
Kuinka tunnistan, että koira on surullinen?
Meidän ihmisten tavoin myös koirat reagoivat yksilöllisesti sosiaalisen ympäristön muutoksiin. Jotkut nelijalkaiset ystävät kaipaavat enemmän huomiota, toiset taas vetäytyvät muiden seurasta.
Apua sureville koirille
Läheisen henkilön menetys sekoittaa ihmisen ja koiran arkirutiinit. Tällaiset voimakkaat muutokset aiheuttavat emotionaalista kipua.
Voit lohduttaa surevaa koiraasi vaikeassa tilanteessa kokeilemalla seuraavaa:
Tarjoa koirallesi uusi rutiini, joka vähitellen tuo koiralle turvallisuutta:
Pidä silmällä koiran käyttäytymistä ja ole läsnä:
Yritä innostaa koiraa leikin avulla päästämään irti kielteisistä tunteista.
Halaa koiraasi, kun se haluaa olla fyysisesti lähelläsi.
Koira ”itkee”: Milloin kannattaa mennä eläinlääkäriin?
Jos koira omistajan kuoleman jälkeen vaikuttaa apaattiselta tai laihtuu huomattavasti, voivat nämä oireet johtua voimakkaasti tunteista.
Ei voida kuitenkaan sulkea pois mahdollisuutta, että koiralla on vakava sairaus. Myös kyynelehtivät silmät voivat olla merkki terveysongelmasta.
Siksi sinun ei pidä ottaa näitä oireita kevyesti vaan seurailla niitä tarkasti. Jos tilanne ei parane, vie koirasi ajoissa eläinlääkäriin.
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.