Koiran hypotermia

Koiran hypotermia

Söpö koira pehmeän peiton alla lämmittelemässä

Lunta, pakkasta, piiskaavaa tuulta sekä ihon alle tunkeutuvaa kosteutta: Talvi on haaste niin ihmiselle kuin koirallekin. Me ihmiset puemme päällemme pipon, kaulahuivin ja paksut käsineet pysyäksemme lämpiminä. Koirilla taas on lämmittävä turkki. Riittääkö se, vai voivatko koiratkin palella? Mistä tunnistaa, jos koira palelee, ja miten voin estää koiran hypotermian? Lue aiheesta koiran hypotermia ja tutustu ennaltaehkäisy- ja hoitokeinoihin.

Voivatko koirat tuntea kylmää?

Monet eläimet, kuten sudet, peurat ja jänikset, viettävät koko talven ulkona paleltumatta. Sitä varten niillä on suojaava turkki, joka pitää kylmän ja märän loitolla. Mutta toimiiko tämä luonnollinen suojapeite myös koirillamme? Susien sukulaisina myös koirilla on paksu turkki, joka suojaa niitä luotettavasti kylmyydeltä. Monet koirat näyttävät kamppailevan kuumuuden kanssa, kun taas useimmilla koirilla ei näytä olevan ongelmaa lumen, myrskyn tai kylmän tuulen kanssa. Mutta tämä mielikuva voi pettää. On mahdollista, että koiramme palelee, tai että se voi saada hypotermian. Mutta mistä se johtuu?

Miksi toiset koirat paleltuvat helpommin kuin toiset?

Lemmikkikoirien kesyttäminen on johtanut siihen, että karvaiset ystävämme ovat sopeutuneet ihmisten elinolosuhteisiin. Useimmat koirat olivat ennen työkoiria, jotka viettivät koko elämänsä ulkoilmassa. Nykyisin koirat taas elävät ihmisten kanssa sisätiloissa ja ovat tottuneet kuivaan sisäilmaan ja alati lämmittävään lämmitykseen. Lemmikkikoirien jalostuksen mukana suojaavan talviturkin tarve on kadonnut. Joillakin nykyisin tunnetuilla koiraroduilla ei ole paksua pohjavillaa, joka suojaa esimerkiksi suuria paimen- ja työkoiria talviselta kylmyydeltä. Erityisesti pienikokoiset ja lyhytkarvaiset koirat, joilla on ohut turkki, palelevat nopeasti. Myös koirat, joiden sukujuuret ovat eteläisissä maissa palelevat helpommin kuin rekikoirat, jotka ovat tottuneet lumeen ja jäiseen tuuleen.

Riippuu siis paljolti rodusta ja turkin koostumuksesta paleleeko koira vai ei. Dobermannit, vinttikoirat, bokserit ja kaikki kääpiökoirat palelevat nopeammin kuin esimerkiksi huskyt tai berninpaimenkoirat. Mutta myös muut tekijät voivat vaikuttaa koiran kylmänherkkyyteen. Kun etsitään vastausta siihen, voiko koira palella, suuressa roolissa ovat myös koiran ikä, terveystilanne sekä paino. Koirat, joilla on niveltulehdus, reagoivat erittäin herkästi kylmyyteen. Myös vanhat tai erittäin kevyet koirat altistuvat herkemmin kylmyydelle. Tiivistetysti voidaan siis sanoa, että koirasi alttius kylmyydelle riippuu seuraavista viidestä tekijästä:

  • Rotu
  • Turkin koostumus
  • Ikä
  • Terveystilanne
  • Paino

Mistä tiedän, että koirallani on kylmä?

Jos koirasi on herkkä kylmyydelle, se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että koirasi todella palelee. Pienikin koira, jolla ei ole tiheää pohjavillaa, voi tuntea olonsa hyväksi lumen keskellä, jos se esimerkiksi liikkuu paljon, hyppelee ympäriinsä tai jahtaa palloa, sillä lihakset lämpenevät kun ne liikkuvat. Mutta mistä sitten tiedän, milloin koirallani on kylmä, ja milloin on aika palata takaisin lämpimään kotiin? Jos tarkkailet koiraasi, voit onneksi tunnistaa tyypilliset oireet ja estää paleltumisen ajoissa. Tietty käyttäytyminen ja tietyt asennot ovat merkkejä siitä, että koirasi palelee. Näihin kuuluvat ennen kaikkea seuraavat neljä oiretta:

  • Jäykistynyt asento: koirasi vetää selkänsä köyryyn ja häntänsä koipien väliin.
  • Tärinä: koira ravistelee turkkiaan ja alkaa vapista.
  • Levottomuus: koira viestittää selkeästi, että sillä ei ole hyvä olla. Koira vikisee tai haluaa kotiin.
  • Haluttomuus: koira kulkee hitaasti ja vaikuttaa uniselta ja haluttomalta.

Jos koirallasi on yksi tai useampi näistä oireista, tulisi sinun palata mahdollisimman nopeasti takaisin lämpimiin tiloihin. Huomaathan, että tärinä ei välttämättä tarkoita koiran palelemista, vaan se voi olla merkki myös tunteellisesta tai stressaavasta tilanteesta. Myös erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa koiran tärinää. Näissä tapauksessa tärinä ei kuitenkaan lopu lämpimässä kodissa.

Koira juoksee lumessa

Näin voit lämmittää paleltunutta koiraasi

Kun olette päässeet kotiin, koira lämpeää yleensä nopeasti, ja se lakkaa tärisemästä ja pystyy rentoutumaan. Vetoa tai kylmää alustaa, kuten laattalattiaa tai laminaattia, tulisi tässä tilanteessa kuitenkin ehdottomasti välttää. Tuo koirallesi lämpimiä peittoja ja tee sen olosta mahdollisimman mukava sen omassa pedissä. Jos koirasi makaa mieluummin lattialla korinsa vieressä, voi lämmin matto, styroksialusta tai paksu peitto olla avuksi. Pidä koirasi kuitenkin loitolla takasta, lämpöpattereista tai lämmittimistä suojataksesi koiraasi palovammoilta.

Mitkä seikat johtavat koiran hypotermiaan?

Kaikista varotoimenpiteistä ja mahdollisten oireiden tarkkailusta huolimatta voi käydä niin, että koira vaipuu hypotermiaan. Lyhytkarvaiset ja pienet koirat ovat kaikkein alttiimpia hypotermialle, sillä ne alkavat palella jo lämpötilan ollessa nollassa. Mutta suuretkaan koirat, joilla on pitkä ja paksu turkki eivät ole täysin turvassa hypotermialta. Jäinen uintiretki, märkä turkki yhdistettynä kylmään viimaan tai vaikkapa pitkä odottaminen kaupan edessä jäisellä maalla voivat johtaa terveiden ja suurienkin koirien paleltumiseen. Ruumiinlämmön laskeminen 30 °C:n tasolle ja sen alapuolelle voi johtaa vakaviin terveysriskeihin. Jos koirasi tuntuu jo koskettaessa erittäin kylmältä, ja jos koiran tärinä vähenee, vaikka koira on edelleen kylmässä, on kyse hengenvaarallisista varoitusmerkeistä. Koirat, joilla on voimakas hypotermia, eivät kykene enää tärisemään. Jos tunnistat koirallasi jonkin seuraavista oireista, toimi nopeasti:

Koiran hypotermia: kuinka tunnistat hypotermian merkit

  • Erittäin voimakas, tauoton tärinä
  • Suun kalpeat tai sinertävät limakalvot
  • Jääkylmät korvat, tassut ja häntä
  • Hiipuva tärinä, vaikka koira on edelleen kylmyydessä
  • Hidas hengitys ja heikko pulssi
  • Uneliaisuus (koira vain makaa)

Ensiaputoimenpiteet koiran hypotermiaan

Jos tunnistat jonkin näistä hypotermian merkeistä, on koira vietävä välittömästi lämpimään paikkaan, ja sille on annettava ensiapua.

  1. Mittaa (jos mahdollista) ruumiinlämpö
  2. Hiero koiraasi hellävaraisesti pyyhkeellä (eirtyisesti silloin, jos turkki on märkä) ja kiedo se sitten peittoon. Jos sinulla on kuivausrumpu tai pyyhkeenlämmitin, voit lämmittää pyyhkeen ensin siinä.
  3. Kiedo lämminvesipullo tai lämmittävä kirsikankivityyny pyyhkeen sisälle ja laita se koiran vatsalle, kainaloon tai lantiolle. Näissä kohdissa koiran verisuonet ovat lähellä ihoa, minkä vuoksi ruumiinlämmön kohottaminen onnistuu siten helpoiten.
  4. Vedä peitto mahdollisuuksien mukaan myös koiran pään ja kuonon yli, kuitenkin niin, että koirasi kykenee vielä hengittämään vapaasti.
  5. Tarjoa koirallesi lämmintä vettä tai vähän lämmitettyä lientä juomaksi, se lämmittää koiraasi sisältä.

Jos kykenit lämmittämään koiraasi näillä keinoilla ja vakauttamaan tilanteen, sinun tulee sen jälkeen viedä koirasi mahdollisimman nopeasti eläinlääkärille tai eläinklinikalle. Jos on kyse vakavasta hypotermiasta, eläinlääkärin välitön apu voi pelastaa koirasi hengen. Koirasi on hyvä viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi myös silloin, kun se näyttää voivan paremmin.

Vältä paniikkia ja liian nopeaa lämmitystä

On tärkeää, että koira lämmitetään aina hitaasti. Jos paleltunut koira lämmitetään liian nopeasti esimerkiksi hiustenkuivaajalla tai lämpöpeitolla, se voi johtaa palovammoihin tai hengenvaaralliseen kammiovärinään. Myös paniikinomaista toimintaa tulee välttää, jos koiralla on vakava hypotermia. Yritä pysyä rauhallisena ja huolehdi matkalla eläinlääkäriin siitä, että koirasi tuntee olonsa turvalliseksi eikä koe syytä hermostumiseen. Se rentouttaa koiraasi ja auttaa sitä saavuttamaan taas normaalin ruumiinlämmön.

Miten suojaan koiraani kylmältä ja hypotermialta?

Jos hypotermiaa ei hoideta ajoissa, se voi pahimmassa tapauksessa johtaa koomaan ja koiran kuolemaan. Vaikka koirasi selviytyisikin hypotermiasta, se voi jättää pysyviä vaurioita koiran terveyteen. Jos koira on paleltunut kerran, se on entistä alttiimpi uusille paleltumisille. Koiran paleltumista tulisi siis välttää. Mutta miten koiraa voi suojata kylmältä ja hypotermialta?

Koira talvitakissa ja tossuissa lumessa

Ennaltaehkäisy on paras suoja

Erityisesti talvella, kun lämpötilat laskevat reilusti pakkasen puolelle, erityinen huomio ja hoito on tarpeellista kylmyyden, paleltumisen ja hypotermian välttämiseksi. Päivittäisten kävelyretkien jättäminen väliin raikkaassa ilmassa ei tietenkään ole ratkaisu. Koirasi on päästävä säännöllisesti ulos myös kylmällä ilmalla, sillä vain silloin se voi olla tasapainoinen, tyytyväinen ja terve. Ota seuraavat neuvot huomioon, jotta koirasi ei kuitenkaan palele tai saa jopa hypotermiaa päivittäisten ulkoilulenkkien aikana:

  • Tee mieluummin useita pieniä kävelyretkiä yhden pitkän lenkin sijasta: mene kylmällä ilmalla useammin ulos, mutta viivy ulkona vain vähän aikaa. Yli tunnin mittaisilla kävelyretkillä hypotermian vaara on tietysti suurempi.
  • Huolehdi siitä, että koirasi liikkuu: mitä enemmän koirasi liikkuu ulkoilun aikana, sitä lämpimämpi sillä on ja sitä epätodennäköisemmin se paleltuu. Jos koirasi pitää noutoleikeistä, hyödynnä koiran intohimoa ja ota jokaiselle talvikävelylle pallo, frisbee tai dummy, jota voit heittää, ja jonka perässä koirasi voi juosta. Myös fyysisesti haastavat reitit, kuten rappuset tai metsäpolut, joilla koirasi pitää hyppelehtiä kivien ja kantojen yli, voivat auttaa koiraasi pysymään lämpimänä. Pentujen tai koirien, joilla on nivelsairauksia, tulisi kuitenkin välttää näitä liikkeitä.
  • Älä anna koirasi odottaa: hoida ostokset ilman koiraasi kylminä vuodenaikoina. Koirasi voi paleltua nopeasti odottaessaan jäisellä betonilla kaupan edessä. Älä myöskään jätä koiraasi yksin autoon. Myös auton sisällä tulee nopeasti kylmä, kun ulkona on pakkasta.
  • Menkää ulos silloin, kun on lämpimintä: vaikka tavallisesti menisittekin ulos aamuvarhain ja iltamyöhään, talvella voi olla viisasta välttää näitä aikoja. Menkää mieluummin ulos aamupäivällä, kun lämpötila on hieman kohonnut. Jos et halua täysin luopua aamu- ja iltarituaalista koirasi kanssa, menkää ulos vain lyhyeksi aikaa, ja sijoita pidempi kävelyretki keskipäivälle, kun aurinkokin saattaa paistaa ja tuoda hieman lämpöä.
  • Tehosta turkin hoitoa, jos se on tarpeen: turkin säännöllinen hoito, kuten harjaus on pitkäkarvaisilla roduilla aina tärkeää. Mutta eritoten talvella se on välttämätöntä, sillä se estää turkin huopaantumista ja huolehtii samalla siitä, että turkki säilyttää luonnollisen lämmöneristyskykynsä.
  • Kuivaa märkä turkki aina hyvin: kylmä kosteus on kovilla pakkasilla erityisen petollinen ja johtaa nopeasti koirasi paletumiseen. Varsinkaan lumessa märkä turkki ei kuitenkaan aina ole vältettävissä. Kun olette palanneet sisälle, kuivaa koirasi huolellisesti pyyheliinan avulla. Koiran tulee välttää vetoa ja kylmää alustaa niin kauan kuin turkki on kostea, sillä se voi johtaa keuhkokuumeeseen tai virtsarakontulehdukseen. Mene koiran kanssa ulos vasta sitten, kun turkki on taas täysin kuiva – sama pätee tietenkin myös silloin, kun olet kylvettänyt koirasi.
  • Vältä kuivaa ihoa: kuiva lämmitysilma voi johtaa myös koirilla rikkoutuneeseen ja hilseilevään ihoon. Vaurioitunut iho on alttiimpi kylmyydelle kuin terve iho. Tietyt kotikonstit, kuten kalaöljyn lisääminen ruokaan, voivat auttaa.
  • Tehosta tassujen hoitoa: koirasi tassut ovat talvella kovalla koetuksella, sillä teille ja kävelyreiteille levitetty suola on myrkkyä nelijalkaisen ystäväsi tassuille. Erityisesti silloin, kun polkuanturat ovat jo kuivat ja vaurioituneet, suola voi tunkeutua vakoihin ja aiheuttaa kovaa kipua. Puhdista tassut heti kävelyretken jälkeen lämpimässä vedessä, ja hiero niihin sen jälkeen rasvaista voidetta tai vaseliinia. Se voi olla vaikeaa, jos koiran tassuihin sattuu. Harjoittele tassujen rasvausta koirasi kanssa, juttele sille mukavia ja palkitse se, kun se on pysynyt paikoillaan rasvauksen ajan. Jos koirasi polkuanturoiden välissä on karvoja, ne on hyvä leikata talvisin lyhyiksi jään muodostumisen ja paleltumisen välttämiseksi.

Tarvitseeko koirani takin ja tossut?

Eikö olisikin käytännöllistä, jos voisit pukea koirasi yhtä lämpimästi kuin itsesikin ja suojata sen siten kylmältä ja paleltumiselta? Koiran takki on  muutakin kuin vain muodikas asuste. Erityisesti lyhytkarvaiset, pohjavillattomat sekä pienet koirat, jotka ovat lyhyiden jalkojensa ansiosta lähellä kylmää maata, voidaan suojata talvitakilla kylmyyttä vastaan. Pinserit, dobermannit, weimarinseisojat, mäyräkoirat ja chihuahuat ottavat mielellään vastaan ylimääräisen lämmikkeen vartalonsa ympärille. Koiran takki voi olla järkevä hankinta myös pennuille, vanhoille koirille tai koirille, jotka ovat pitkiä aikoja ulkona.

Sama pätee myös tossuihin, jotka ovat suositeltavia etenkin koirille, joilla on herkät tai jo vaurioituneet polkuanturat. Hyvät tossut suojaavat tassua luotettavasti suolalta sekä terävältä ja kovalta jäältä. Myös tossujen kohdalla on tärkeää, että ne istuvat hyvin tassuun, jotta ne eivät muuta koiran luonnollista kulkua. Jos koirallasi ei ole ongelmia tassujen kanssa, riittää kun suojaat polkuanturat talvisin tiesuolalta rasvaisten voiteiden avulla.

Tutustu koiravaatevalikoimaamme!

Ja sitten vain nauttimaan talvesta!

Hoitamalla koiraasi huolella ja olemalla tarkkaavainen voit nauttia talven kauneudesta koirasi kanssa turvallisesti ja terveenä. Toivotamme sinulle ja koirallesi mukavaa talvea!

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.