Sukkulamadot koiralla

Koiran sukkulamadot

Sukkulamadot voivat olla erityisen vaarallisia koiranpennuille, jos tartuntaa ei hoideta.

Sukkulamadot koiralla voivat usein jäädä pitkäksi aikaa huomaamatta. Silloin tartunta voi muuttua vaaralliseksi. Oikean ennaltaehkäisyn lisäksi onkin ratkaisevan tärkeää tunnistaa hyvissä ajoin tartunnan merkit ja aloittaa sen hoito lääkkeillä.

Oireet: kuinka koira käyttäytyy, jos sillä on sukkulamatoja?

Koiran sukkulamatotartunta on usein pitkään oireeton. Näin ollen voi käydä niin, että koirallasi ilmenee vasta useiden kuukausien tai vuosien kuluttua joitakin seuraavista sukkulamatojen oireista:

  • ruokahaluttomuus ja laihtuminen
  • anemian aiheuttama yleiskunnon heikkeneminen
  • vatsa- ja suolistovaivat, kuten limainen tai verinen ripuli tai oksentelu
  • koiranpennut kärsivät usein kehityshäiriöistä
  • kiilloton ja takkuinen turkki
  • koiraa kutittaa peräaukon seudulta ja se raahaa peräpäätään lattiaa vasten.
  • sydän- tai keuhkomadot aiheuttavat hengitysvaikeuksia, kuten yskää tai hengenahdistusta.
  • hyytymishäiriöt, jotka ilmenevät verenvuotoina, kuten verenpurkaumina tai verisenä ulosteena

Voivatko madot tarttua myös ihmisiin?

Koska joillain lajeilla on myös zoonoottinen potentiaali, myös ihmiset – erityisesti lapset – voivat saada sukkulamatoja.

Diagnoosi: Kuinka koiran sukkulamadot havaitaan?

Eläinlääkäri voi tehdä ulosteen tutkimuksen, jos epäilet matoja. Parhaiten tähän soveltuu kerätty ulostenäyte, joka sisältää kolme tuoretta ulostenäytettä kolmelta peräkkäiseltä päivältä.

Ulosteesta voidaan etsiä munia tai toukkia eri menetelmillä, kuten flotaatiomenetelmällä tai Baermann-menetelmällä.

Eläinlääkäri voi myös havaita tiettyjen matojen antigeeneja verinäytteestä.

Sukkulamadot koiralla
Voit viedä ulostenäytteitä eläinlääkärille koiran matotartunnan osoittamiseksi.

Hoito: Kuinka koirien sukkulamatoja hoidetaan?

Sen lisäksi, että viime vuosien aikana mikrobilääkeresistenssi on kehittynyt huonompaan suuntaan, tieteessä on havaittu myös resistenssiä matolääkkeitä (anthelmintteja) vastaan. Tästä syystä asiantuntijat suosittelevat, ettei eläimen matotartuntaa hoideta harkitsemattomasti ja että hoito aloitetaan vasta ulosteen tutkimuksen jälkeen.

Eläinlääkärit suosittelevat tietyn madotusohjelman noudattamista. Sen mukaan koiranpennut on madotettava kahden, neljän, kuuden ja kahdeksan viikon iässä. Tämän jälkeen koiran ulostenäyte tulisi tutkia kolmen kuukauden välein ja madottaa koira tarvittaessa.

Kun koirasi on saanut matolääkettä sukkulamatoja vastaan, on tärkeää varmistaa hoidon onnistuminen uudella ulosteen tutkimuksella. Tämä tulee tehdä lääkkeestä riippuen seitsemän päivän (esim. fenbendatsoli) tai kolmen viikon (esim. makrosykliset laktonit) kuluttua viimeisestä lääkityksestä.

Syyt: mistä madot tarttuvat?

Sukkulamatoihin (nematodit) kuuluu eri matolajeja, jotka voivat tarttua koirien lisäksi myös muihin eläimiin, kuten kissoihin tai hevosiin. Ne ovat lankamaisia endoparasiitteja, jotka siis elävät isäntänsä kehon sisällä. Isännän iholla puolestaan voi olla ektoparasiitteja (esim. puutiaisia, punkkeja tai kirppuja).

Sukkulamadot voivat olla vain muutaman millimetrin ja jopa yli metrin pituisia.

Yleisimmät koiran sukkulamadot

Sukkulamatoja on eri lajeja. Koirilla seuraavat lajit ovat erityisen yleisiä:

  • hakamadot
  • suolinkaiset
  • keuhkomadot
  • sydänmadot

Ennuste: millaiset paranemismahdollisuudet ovat?

Koiran sukkulamatotartunnan ennuste riippuu sukkulamadon lajista ja koirasi kunnosta. Koirilla, joiden vastustuskyky on madaltunut, kuten sairailla eläimillä tai koiranpennuilla, on suurempi riski saada vakava tartunta.

Jos koirasi matotartunta ei huomata tai sitä ei hoideta, seurauksena voi olla vakavia keuhkovaurioita tai ruoansulatuskanavan vaivoja. Vakavissa tapauksissa matotartunta voi johtaa jopa kuolemaan.

Sukkulamato
Koirat voivat saada matotartunnan suun kautta.

Ehkäisy: näin suojaat koiraasi sukkulamadoilta

Sukkulamatoja esiintyy paitsi isännässä myös ympäristössä tarttuvina vaiheina. Välttääksesi matojen tarttumisen koiraasi, toisiin koiriin ja lapsiin, sinun tulee noudattaa seuraavia varotoimenpiteitä:

  • Tutkituta koirasi eläinlääkärillä säännöllisesti (noin neljän kuukauden välein) matojen varalta, erityisesti silloin, jos annat koirallesi raakalihaa (barffaat).
  • Jos mahdollista, kerää aina koiran ulosteet altistumisen vähentämiseksi.
  • Älä anna koirallesi raakaa ruokajätettä.
  • Pidä uusi eläin karanteenissa, kunnes tulokset ovat negatiivisia.
  • Testaa narttukoira ennen sen astuttamista.
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.