Koiran madotus: miten ja miten usein?

Koiran madotus

koiralle annetaan matolääkettä

Matoja on kaikkialla. Parhaillakaan varotoimenpiteillä emme voi välttyä siltä, että lemmikille tulee aina uudestaan sitkeitä loisia. Jokainen uusi tartunta on vaarallisen kierteen alku. Siksi koiran madotus on tehtävä säännöllisesti.

Kuinka madot tarttuvat koirilla?

Jo päivittäisillä kävelyillä koira päätyy tekemisiin tartuntalähteiden kanssa. Tartunnan saneet lajitoverit, vieraan koiran ulosteet ja jyrsijät ovat riskejä. Koiran omistaja on voimaton tätä kiertokulkua vastaan. Myös kotona on vaaroja. Hyvinkään siivottu koiranhäkki, puhdas koti ja  laadukas koiranruoka eivät ole takeita elämälle ilman matotartuntoja. Madot ovat erittäin sitkeitä. Loiset odottavat piilossa huomaamattomina, kunnes ne pääsevät isäntäeläimen kehoon. Samalla ne käyvät läpi useita kehitysvaiheita kasvaakseen täysikasvuisiksi loisiksi.

Koiran madotus: muita tartuntareittejä

Monilla matolajeilla kirput ja muut loiset toimivat väli-isäntinä. Toiset madot taas eivät tarvitse väli-isäntää päästäkseen koiran kehoon. Niiden toukat porautuvat suoraan lemmikkisi ihon läpi. Tällöin puhutaan “perkutaanisesta infektiosta”. Jo syntymättömät koiranpennut saattavat saada matoja emoltaan. Usein madot pääsevät koiranpentujen elimistöön myös maidon kautta. Noin 80%:lla kaikista koiranpennuista on sukkulamatoja: ne tarttuvat monin eri tavoin. Monet koiranomistajat eivät kuitenkaan tiedä, että siksi heidän tulisi madottaa koiransa.

Koiran matotyypit

Sukkulamadot

Koukkumadot, suolinkaiset ja Trichuris trichiura kuuluvat sukkulamatoihin. Ne elävät mieluiten isäntänsä ohutsuolessa ja voivat tuottaa 200000 munaa päivässä.

  • Koukkumatotartunta ilmenee yleensä väsymyksenä, anemiana ja ripulina. Verta imevä parasiitti on vaaraksi myös ihmisille.
  • Sama koskee suolinkaisia. Monet suolinkaisista kärsivät koiranpennut oireilevat selvästi: paksulla matovatsalla, yskällä ja Rachitis-taudilla.
  • Trichuris trichiura kasvaa 7,5cm pitkäksi ja aiheuttaa usein suolistotulehduksia, väsymystä ja nopeaa voimien menetystä koirilla. Tietoa sen vaarallisuudesta ihmisille ei ole.

Heisimadot

On monia erilaisia heisimatoja. Neljä niistä ovat erityisen yleisiä:

  • Dipylidium caninumon jopa puoli metriä pitkä heisimato, jonka valkoiset jaokkeet muistuttavat riisinjyviä. Joskus yksittäisiä osia tarttuu ulosteisiin tai tartunnasta kärsivän koiran turkkiin, mikä helpottaa diagnoosia. Ruoansulatushäiriöt, kutina peräaukon seudulla ja väsymys saattavat olla merkkejä heisimatotartunnasta. Tämä mato voi olla vaarallinen myös ihmiselle.
  • Echinococcus multilocularis (myyräekinokokki) on yksi ihmiselle vaarallisimmista heisimadoista. Siihen sairastunut ihminen kärsii usein maksan kudosvaurioista. Pienin kaikista heisimadoista (pituus noin 0,4cm) elää pääasiassa ketun ohutsuolessa. Aikuiset madot pudottavat jaokkeitaan, jotka erittyvät ketun ulosteiden mukana. Teoriassa näitä aktiivisia jaokkeita voi löytyä pensaista, pusikoista ja metsämarjoista. Usein ne päätyvät pieniin jyrsijöihin, jotka toimivat väli-isäntinä. Tartunta leviää, kun ne päätyvät koiran uhreiksi. Myyräekinokokki on koiralla usein pitkään huomaamaton, sillä se aiheuttaa melko vähän oireita. Siksi omistajan olisi madotettava koiransa säännöllisesti.
  • Taenia spp. kuuluu heisimatoihin, jotka voivat kasvaa 2m pitkiksi. Pituudestaan huolimatta Taenia spp. Jää usein huomaamatta, silllä tartunta on yleensä oireeton. Vain harvoin se aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä, väsymystä tai suolitukoksen.
  • Mesocestoides spp. voi kasvaa 2,5m pitkäksi ja on erittäin huomaamaton. Pahoissa tapauksissa koira kärsii kuitenkin ruokahaluttomuudesta, ja sen karvapeite takkuuntuu.

Madota koira: madot ovat hengenvaarallisia!

Matotartunnat ovat aluksi usein täysin huomaamattomia. Lemmikki vaikuttaa hyvinvoivalta eikä osoita mitään sairauden merkkejä. Koiran madotus? Omistaja ei usein näe mitään syytä siihen. Juuri tämä tekee matotartunnasta niin vaarallisen. Matopopulaatio kasvaa päivä päivältä ja aiheuttaa paljon vahinkoa koiran keholle. Jos matotartunta on pitkään huomaamattomana, se muuttuu pahaksi. Silloin tulee selviä merkkejä. Seurauksiin lukeutuvat verenhukka, anemia, painonlasku, oksentelu, heikko peruskunto, suoliston ja sappiteiden tukkeumat ja kuolema. Matotartunta ei myöskään ole vaaraksi pelkästään koirallesi. Myös ihmiset ja muut eläimet voivat saada koiralta tartunnan ja sairastua itse. Lapset ja ihmiset, joiden immuunipuolustus on heikentynyt, ovat erityisen suuressa vaarassa.

Miten usein koira pitäisi madottaa?

Koska uusien tartuntojen estäminen on mahdotonta, on koiranomistajalla vain yksi mahdollisuus. Matotartunnat on yritettävä pitää aisoissa. Matokuuria käytetään myös pahaksi edenneiden tartuntojen hoitoon, mutta ensisijaisesti pitäisi välttää, että sellaista tulee. Siksi madotus tulisi hoitaa säännöllisesti. Normaalioloissa riittää, että madotat koiran kolmen kuukauden välein. Jos koira elää alueella, jossa on paljon myyräekinokokkia, madotus olisi hoidettava 4-6 viikon välein. Tämä koskee varsinkin metsästys- ja paimenkoiria. Lomamatkat ja kirpputartunnat voivat olla toinen syy lisääntyneeseen madotukseen.

Miten matokuuri toimii?

Matokuurit sisältävät vaikuttavia aineita, jotka kamppailevat madon kaikkia kehitysvaiheita vastaan. Tarkoituksena on estää lisääntymiskykyisten, munivien matojen kehittyminen. Monet matokuurit pyrkivät tappamaan tiettyä ryhmään kuuluvia matoja. Toiset vaikuttavat laajalla skaalalla ja torjuvat sekä sukkula- että heisimatoja. Eläinlääkäri päättää, millainen matokuuri tietyssä tilanteessa on tarpeen. Kun haluat madottaa koirasi, tarjolla on useita mahdollisuuksia. On tahnoja ja nestemäisiä matokuureja, jotka laitetaan suoraan suuhun tai ruoan sekaan. Vaikeille tapauksille on tarjolla ns. “Spot-On-menettely”. Annostus perustuu koiran ruumiinpainoon. Matokuurit ovat hyvin siedettyjä. Niitä voi antaa kaikille roduille, kaikille ikäryhmille ja jopa tiineille ja imettäville eläimille.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.