Koira syö ruohoa

koira maistaa ruohoa

Jos koira silloin tällöin pureskelee ruohoa, se on harmitonta. Mutta joskus tämän käytöksen takana voi olla myös vakavia syitä.

Saatat kuulla kerrottavan, että koirat syövät päivittäisillä kävelylenkeillä herkullista ruohoa kuin lampaat. Mutta onko tämä oikeastaan normaalia vai pitääkö sinun huolestua koirasi ruohon syömisestä? Miksi koira syö ruohoa?

Syyt: miksi koira syö ruohoa?

Ravinteiden puute, dominoiva käytös tai pahoinvointi ovat kaikki avainsanoja, jotka koiranomistajat yhdistävät ruohon syömiseen.

Erityisen itsepintaisen huhun mukaan koirat syövät ruohoa oksentaakseen. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että vain harvat koirat oksentavat syötyään ruohoa.

Mutta mistä syistä koira syö ruohoa?

  1. Jano

Vaikka sitä ei näe suoraan, kasvit sisältävät runsaasti vettä. Jos koirallasi on nestehukka ja se tuntee janoa, ruohon syöminen voi korjata koirasi nestetasapainoa. Varmista siksi, että nelijalkaisella ystävälläsi on aina mahdollisuus juoda.

  1. Nielty vierasesine

Koirat reagoivat usein vaistomaisesti, kun ne nielevät vierasesineen. Kun koira syö ruohoa, ruoho kiertyy esineen ympärille. Nyt suoli kykenee kuljettamaan sitä paremmin ja poistamaan sen kehosta mahdollisimman vähin vaurioin.

Samanlainen vaikutus on myös hapankaalilla, jota käytetään usein hoitona nieltyjen vierasesineiden yhteydessä.

  1. Tylsyys

Kaikki – jopa koirasi – ovat joskus tylsistyneitä. Tällöin voi käydä niin, että koira jää päivittäisellä kävelylenkillä seisomaan niitylle kuin lehmä.

Jos haluat tarjota koirallesi ja itsellesi enemmän vaihtelua, voit kokeilla lemmikkisi kanssa erilaisia koiraurheilulajeja!

koira syö ruohoa
Kun koira syö ruohoa, taustalla on useimmiten tylsyys.
  1. Stressi

Jos koirasi on stressaantunut, se näykkii silloin tällöin ruohoa. Silloin ruohon sisältämä sokeri nostaa sen alhaista verensokeria. Toisaalta pureskelu voi edistää endorfiinien (onnellisuushormonien) vapautumista.

  1. Ruoansulatusongelmat

Koirat syövät monenlaista, kuten kiinteitä luita ja karvoja. Nämä erityisesti raakaruokinnassa käytetyt kudokset ovat koirallesi kuitenkin vaikeammin sulatettavia kuin tavallinen kuiva- tai märkäruoka.

Näiden kovien kudosten sulattamisen helpottamiseksi koira syö usein ruohoa.

Hengenvaara: milloin ruohon syöminen voi olla koiralle vaarallista?

Jo koirasi esi-isä, susi, söi ja syö säännöllisesti ruohoa. Tämä käyttäytyminen ei ole pelkästään opittua, vaan se johtuu lemmikkisi geeneistä.

Näin ollen ruohon syömisen voidaan olettaa olevan osa koiran luonnollista käyttäytymistä. Yleisesti ottaen sinun ei pidä estää koiraasi syömästä ruohoa.

Koira syö ruohoa: kolme vaaraa

Vain harvoissa tapauksissa ruohon syöminen voi olla koirallesi haitallista. Seuraavissa tapauksissa sinun on kuitenkin ehdottomasti estettävä koiraasi syömästä ruohoa:

  1. Myrkytysvaara

Huomaa! Monet viljelijät käyttävät lannoitteita, rikkakasvien torjunta-aineita tai tuholaismyrkkyjä niityillä ja pelloilla. Jos koirasi nielee niillä kasvavia kasvinosia, se voi saada vakavan myrkytyksen.

Myös tietyt kasvit muodostavat myrkkyjä, joiden tarkoituksena on suojata niitä joutumasta eläinten syömiksi. Ensimmäiset merkit koirasi myrkytyksestä ovat voimakas kuolaaminen ja oksentelu.

miksi koira syö ruohoa
  1. Suolitukos

Myös syötyjen vihreiden kasvien määrällä on merkitystä. Jos koirasi syö vain muutaman ruohonkorren, se ei yleensä ole huolestuttavaa.

Jos lemmikkisi kuitenkin repäisee maasta kokonaisia ruohotukkoja ja jopa maa-ainesta ja nielee ne muutamassa sekunnissa, se on vaarallista. Ruohon voimakas kertyminen vatsaan voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaarallisen suolitukoksen (ileuksen).

  1. Vammat

Kaikki ruohot eivät ole samanlaisia. Jotkin ruoholajit ovat lyhyitä ja pehmeitä, kun taas toiset ovat teräviä ja kovia. Koirasi ei saa syödä viimeksi mainittuja ruohoja, sillä niiden terävät reunat voivat vahingoittaa suun tai suolen herkkää limakalvoa.

Lisäksi koirasi voi tukehtua kovaan ruohoon, joka voi jäädä kurkkuun ja vaikeuttaa koirasi hengitystä. Jos koirallasi on hengitysvaikeuksia etkä pysty poistamaan suusta kiinni jäänyttä ruohonkortta, sinun on ehdottomasti otettava yhteyttä eläinlääkäriin!

Koira syö ruohoa: voiko se edes hyödyntää sitä?

Vaikka koirat eivät ole pelkkiä lihansyöjiä (karnivoreja), ne syövät kuitenkin pääasiassa eläinperäistä ruokaa. Tästä syystä niiden ravinnossa tulee olla pieni osuus kasveja. Koira pystyy yleensä hyvin sulattamaan monia kasviperäisiä ruoka-aineita, kuten kurkkua ja porkkanaa.

Ruohoa nelijalkaisen ystäväsi suoli sen sijaan pystyy sulattamaan huonommin, minkä vuoksi koirasi ulosteessa voi olla kokonaisia ruohonkorsia tai niiden osia sekoittuneena limaan. Toisinaan ruohonkorsia roikkuu myös peräaukosta, minkä vuoksi koirasi voi laahata peräpäätään lattiaan.

Yhteenveto: Pitäisikö minun puuttua koirani ruohon syömiseen?

Yhteenvetona voidaan todeta, ettei aina ole huono merkki, jos lemmikkisi syö ruohoa kasvissyöjän tavoin. Useimmissa tapauksissa koira syö ruohoa ajanvietteeksi tai ruoansulatuksen stimuloimiseksi.

Jos koirasi näyttää ruohoa syödessään erittäin stressaantuneelta tai sillä on kipuoireita, se tulisi ottaa varoituksena. Yleisesti ottaen motto on: vie koira mieluummin eläinlääkärille turhaan kuin ei lainkaan!

Jos et ole varma, saako koirasi riittävästi ravintoaineita ruokavaliostaan, tarjolla on myös ravitsemusneuvontaa koirille.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.