Kennelyskä koiralla
© olgagorovenko / stock.adobe.com
Yskiikö koirasi usein ja onko se väsynyt? Siinä tapauksessa kyseessä saattaa olla kennelyskä (tarttuva tracheobronkiitti). Seuraava artikkeli kertoo, mistä tässä taudissa on kyse ja miten voit suojella koiraasi siltä:
Sisällysluettelo
Kuinka vaarallinen kennelyskä on koiralle?
Kennelyskän (tarttuva tracheobronkiitti) ennuste riippuu siitä, mitkä taudinaiheuttajat ovat sen taustalla ja onko koirasi kunto heikentynyt ympäristötekijöiden takia. Useimmat tapaukset kuitenkin paranevat muutamassa viikossa.
Jos koira on kuitenkin muiden syiden vuoksi heikossa kunnossa, se voi saada vaikeita komplikaatioita (esimerkiksi keuhkotulehduksen) ja kuolla niiden seurauksena.
Vaikka koira selviää kennelyskästä, se voi valitettavasti saada sen uudelleen, sillä pitkäkestoista immuniteettia ei synny.
Oireet: millaisia oireita kennelyskä aiheuttaa?
Kennelyskä aiheuttaa useimmiten lieviä oireita tai on kokonaan oireeton. Tämä tarkoittaa, että taudinaiheuttajat ovat piilossa koiran kehossa pidemmän aikaa aiheuttamatta sairauden oireita. Tänä aikana koira on kuitenkin hyvin tartuttava muille koirille.
Aika tartunnasta sairauden ensimmäisiin oireisiin (inkubaatioaika) kestää taudinaiheuttajista riippuen noin kolmesta kymmeneen päivään. Tarttuvan tracheobronkiitin piirteitä ovat voimakkaaat vilustumisoireet– mukaan lukien kohtauksittainen kuiva yskä.
Monet kuvailevat tätä yskää myös ”haukkuvaksi yskäksi”. Sitä esiintyy rasituksessa mutta myös muulloin. Erityisen usein sairas koira yskii kaulapannan painaessa kurkunpäätä. Yskä voi olla myös tukehduttavaa.
Riippuen siitä, mitkä taudinaiheuttajat ovat sairauden taustalla, koiralla voi olla myös muita oireita. Näihin kuuluvat:
- heikentynyt yleistila ja kuume
- bakteeripatogeenien yhteydessä: nielurisojen, kurkun, henkitorven ja keuhkojen tulehdus yhdistettynä märkään vuotoon nenästä
- koirien herpesviruksen 1 yhteydessä 1 (CaHV 1): oireita, jotka muistuttavat vatsan ja suoliston sairauksia, kuten oksentelu, ripuli ja vatsakipu
Diagnoosi: miten kennelyskä todetaan?
Jos epäilet, että koirallasi saattaa olla kennelyskä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Keskustelun ja koiran yleistilan tutkimisen jälkeen eläinlääkäri suorittaa erityisen hengitysteiden tutkimuksen.
Tätä varten hän kiinnittää huomiota kennelyskän mahdollisiin piirteisiin, kuten nenän ja silmien vuotamiseen tai yskään. Lääkäri kuuntelee henkitorven ja keuhkot stetoskoopilla.
Akuutin bakteeri- tai virusperäisen infektion toteamiseksi eläinlääkäri ottaa steriilillä näytetikulla näytteet kurkusta ja nenästä. Laboratorio toteaa taudinaiheuttajat suoralla detektiomenetelmällä käyttäen hyväksi viljelyä tai polymeraasiketjureaktiota (PCR-testi).
Piilevän infektion toteamiseksi laboratorio tarvitsee lisäksi verikokeen. Siinä tutkitaan vasta-aineiden esiintymistä (suojaavat proteiinit).
Hoito: miten kennelyskää hoidetaan?
Bakteerien tuhoamiseksi eläinlääkäri määrää koiralle antibiootteja (esimerkiksi doksisykliiniä). Vaarallisten resistenssien välttämiseksi hän kuitenkin suorittaa ensin resistensstitestin (antibiogrammi).
Antibioottihoidon lisäksi lääkäri hoitaa koiraa oirekohtaisesti. Hän kirjoittaa koiralle yskää lievittäviä ja kuumetta alentavia lääkkeitä. Jos koiran silmät vuotavat, niihin auttaa silmävoide.
Koko hoitojakson ajan eläinlääkäri tarkistaa säännöllisesti koiran ruumiinlämmön. Tämä on tärkeää hoidon onnistumisen arvioimiseksi.
Immuunijärjestelmän toiminnan helpottamiseksi sinun on korjattava mahdolliset puutteet koiran elinolosuhteissa ja hygieniassa. Lisäksi sinun on peruttava koiraurheilu tai muut tapahtumat ja antaa koiran levätä. Näin estät taudin tarttumisen muihin koiriin ja ehkäiset koiran stressiä.
Syyt: mikä kennelyskän aiheuttaa?
Asiantuntijat kuvailevat erilaisten virusten ja bakteerien aiheuttamaa kennelyskää myös tarttuvaksi tracheobronkiitiksi tai koiran flunssaksi.
Tätä hengitystiesairautta esiintyy maailmanlaajuisesti koirilla, susilla, ketuilla ja pesukarhuilla. Se on varsinkin heikkokuntoisten eläinten (esimerkiksi pennut, seniorit tai sairaat koirat) ongelma.
Mitä ovat taudinaiheuttajat?
Kennelyskän tärkeimpiä aiheuttajia ovat koirien parainfluenssavirus (CPiV 2) sekä Bordetella bronchiseptica -bakteeri. Taudissa voi kuitenkin olla mukana myös muita taudinaiheuttajia:
Virusperäisiin taudinaiheuttajiin kuuluvat:
- koirien parainfluenssavirus (CPiV 2),
- koirien adenovirus 2 (CAdV 2),
- koirien herpesvirus 1 (CaHV 1),
- influenssa-A-virus,
- reovirukset,
- Koirien respiratorinen koronavirus (CrCoV).
Bakteeriperäisiin taudinaiheuttajiin kuuluvat:
- Bordetella bronchiseptica
- harvoin: mykoplasma, Klebsiella, pseudomonadit
Tartunta: kuinka koirat saavat kennelyskän?
Jos koira saa pisaratartunnan tai joutuu tekemisiin saastuneiden pintojen (esimerkiksi koiranlelu tai vesikuppi) kanssa, virukset pääsevät ylempien hengitysteiden limakalvoille. Siellä ne leviävät paikallisesti, erityisesti imusolmukkeissa.
Taudinaiheuttajat pääsevät imusolmukkeiden kautta verenkiertoon, josta ne pääsevät eri elimiin hyvin lyhyessä ajassa. Siellä ollessaan ne vahingoittavat kudoksia ja lisäävät sekundääristen bakteeri-infektioiden riskiä. Nämä puolestaan pahentavat sairautta.
Tarttuva tracheobronkiitti on tekijäsairaus
Tätä hengitystiesairautta ei suotta kutsuta kennelyskäksi, sillä se leviää tyypillisesti paikoissa, joissa koiria pidetään ryhmissä (esimerkiksi löytöeläinkodeissa, eläinlääkäriklinikoilla tai koiranäyttelyissä).
Tartunta yksinään ei siis johda kennelyskän puhkeamiseen, vaan myös muilla tekijöillä on merkitystä. Näihin kuuluvat esimerkiksi fysikaaliset tekijät, kuten lämpötila tai ilmankosteus. Riittämätön hygienia tai voimakas stressi – esimerkiksi pitkien kuljetusten aikana – lisäävät sairastumisriskiä.
Ennaltaehkäisy: näin suojelet koiraasi
Koska kennelyskän puhkeamiseen vaikuttavat useat eri tekijät, sitä myös ehkäistään monin eri tavoin.
- Hoida puutteet elinolosuhteissa ja stressitekijät.
- Desinfioi ruokapaikka ja koirasi lelut säännöllisesti ja vältä suurta kosteutta ja kylmää.
- Voit myös rokottaa koirasi tarttuvaa tracheobronkiittia vastaan kennelyskä- ja parainfluenssavirusinfektiorokotteella.
- Riittävän immuniteetin saavuttamiseksi eläinlääkäri antaa koiralle ensimmäisen rokotuksen kahdeksannesta viikosta lähtien. Seuraavat rokotukset annetaan neljän viikon jälkeen ja sen jälkeen kahden vuoden välein.
http://www.tierarzt-rueckert.de/blog/details.php?Kunde=1489&Modul=3&ID=18896
https://www.tierarztpraxis.de/medizin-lexikon/infektionskrankheiten-des-hundes/zwingerhusten/
https://www.tierklinik.de/medizin/infektionskrankheiten/virusinfektionen/zwingerhusten
Koiran juoksut
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Anaalirauhastulehdus koiralla
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koronavirus koiralla
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.