Koiran anturassa haava: Näin annat koirallesi ensiapua This article is verified by a vet

Koiran anturassa haava

Onko koirasi anturassa haava? Tassusta tulee verta ja koiralla on kipuja? Ei hätää. Seuraava artikkeli kertoo askel askeleelta, miten hoidat ensiapumaisesti haavan koirasi tassussa.

Ensiapuohjeet

Jos koirasi loukkaa tassunsa, noudata seuraavia ensiapuohjeita:

Turvallisuus ennen kaikkea

Juttele koirallesi rauhallisella äänensävyllä ja vältä paniikkia. Myös maailman herttaisimmat koirat voivat ääritilanteissa purra – jopa omaa omistajaansa.

Laita koirasi kaulapantaan varovasti hihna kiinni ja yritä sitoa sen kuonon ympäri silmukka joustamattomalla nauhalla (esimerkiksi kravatilla tai kaulaliinalla). Älä sido kuonoa kuitenkaan nenästä, sillä koiran nenän luut ovat erittäin heiveröiset ja voivat murtua vahvan sidoksen alla. Silmukka tulisi sitoa kiinni koiran korvien taakse.

Stabiili sivuasento

Stabiili sivuasento auttaa vakauttamaan koiran vedenkierron ja pitämään koiran paikallaan. Tartu koiran selän yli sen etu- ja takajaloista. Anna koiran hitaasti valua makaamaan lattialle eteesi sivuttain. Kiinnitä huomiota suoraan selän linjaan.

Jos koirasi alkaa vaikuttaa voimattomalta tai tajuttomalta esimerkiksi suuren verenhukan myötä, suorista sen pää ja vedä sen kieli kuonon sivulta ulos. Verenkierron tasaamiseksi aseta koiran takajalat hieman koholle, esimerkiksi takin avulla.

Hund bekommt Verband an der Pfote.

Tassusiteen sitominen

Haava koiran anturassa tai tassussa tarvitsee imukykyisen tassusiteen. Seuraavaksi kerromme, miten side sidotaan tassuun:

  1. Puhdista ja desinfioi haavoittunut kohta. Jos tarpeellista, leikkaa tiellä olevat karvat varovasti saksilla lyhyemmäksi.
  2. Poista näkyvät vierasesineet, kuten piikki tai lasinsiru, puhtailla pinseteillä.
  3. Tunnustele ja tutki tassua ja jalkaa varovasti arvioidaksesi haavan ja varmistaaksesi, ettei jalassa ole muita haavoja.
  4. Pehmusta jokainen varpaan ja polkuanturan väli pumpulilla ja kipsinalusvanulla. Pehmusta myös koiran kannusvarvas. Mikäli haava vuotaa kovasti verta, pehmusta haavakohta erittäin tehokkaasti. Näin haavaan tulee enemmän painetta tyrehdyttämisen edesauttamiseksi.
  5. Kierrä pehmusteiden päälle sideharsoa koko tassun ympäri napakasti mutta ei liian tiukkaan ja sido se sitten koiran jalkaan. Päälle kannattaa laittaa itseliimautuvaa sidettä, jota tulisi löytyä jokaisesta ensiapupakkauksesta. Vaihtoehtoisesti sideharson voi kiinnittää kiinnitysteipillä.
  6. Kosteudelta suojautuaksesi voit laittaa sidotun tassun pohjaan vielä vettähylkivää teipillä.

Milloin eläinlääkäriin?

Pieni ja pintapuolinen haava anturassa ei yleensä tarvitse käyntiä eläinklinikalla. Mikäli muuten hyvin tasapainoinen ja kiltti koira reagoi vahvan kivun myötä aggressiivisesti, on kuitenkin ehdottomasti syytä mennä loukkaantuneen tassun kanssa eläinlääkäriin. Tyrehtymätön verenvuoto sekä runsas verenmenetys ovat myös syitä lähteä nopeasti eläinklinikalle. Mikäli et saa koiran verenvuotoa tyrehtymään sideharsolla, lähde koiran kanssa eläinklinikalle, jossa sitä voidaan tarvittaessa hoitaa myös lääkkeillä.

Vierasesineiden tunnistaminen

Murtunut kynsi tai terävät vierasesineet aiheuttavat tassuissa kovaa kipua ja voivat johtaa tulehduksiin. Siksi tassunsa loukanneita koiria hoidetaankin usein kipu- sekä tulehduslääkkeillä. Tarvittaessa eläinlääkärissä voidaan tutkia vierasesineitä tai luunmurtumia tassussa ultraäänellä tai röntgenillä. Useimmissa tapauksissa tutkimus vaatii koiran nukuttamisen.

Parantumaton ja voimakkaasti märkivä tulehdus hoidetaan tulehduslääkkeiden lisäksi antibiootilla. Ensin tehdään kuitenkin usein bakteeritutkimus, jotta varmistetaan antibiootin teho kysymyksessä olevaan bakteeriin.

Mistä tunnistan haavan koiran anturassa?

Koiran tassuissa virtaa runsaasti verta, minkä vuoksi tassussa oleva haava alkaa usein nopeasti vuotaa verta. Saattaa kuitenkin olla, että verta ei vuoda ollenkaan. Usein koirat näyttävät merkkejä loukkaantumisesta jo ennen verenvuotoa, esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Ontuminen astuessa
  • Lisääntynyt makoilu ja haluttomuus liikkua
  • Tassun nuoleminen ja näykkiminen
  • Kosketusarkuus
  • Merkit tulehduksesta, kuten turvonneisuus, punotus tai lämpö
  • Näkyvät vierasesineet (esim. lasin sirut ja sirpaleet)

Haavoittuneen tassun jälkihoito

Koska tassut rasituksen alaisena aina koiran astuessa, vaatii haava koiran anturassa päivien ja jopa viikkojen huolellista tarkkailua. On suositeltavaa tarkastaa haavaisen tassun kunto aamuisin ja iltaisin ja vaihtaa tassuside vähintään kerran päivässä. Tassuhaavaisen koiran tulisi liikkua mahdollisimman vähän, kunnes haava on parantunut.


Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.