Koira kuorsaa: Milloin on syytä olla huolissaan?

Koira kuorsaa

Jos koira kuorsaa, sen taustalla voi olla vakava sairaus.

Voi kuulostaa suloiselta, kun koira kuorsaa. Koiranomistajan ei kuitenkaan pitäisi väheksyä koiransa kuorsaamista, sillä se voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Lue artikkelistamme, kuinka voit selvittää koiran kuorsauksen syyn ja mitä voit asialle tehdä.

Onko koirani kuorsauksesta syytä olla huolissaan?

Kuorsaamista kutsutaan myös nimillä ronkopatia, stridor pharyngealis tai korahtelu, ja se tarkoittaa unen aikana esiintyviä hengityksen ääniä. Kun koira kuorsaa, se on usein vain seuraus lievästä vilustumisesta. Koiran kuorsauksen taustalla voi kuitenkin olla myös vakavampia syitä.

Kuinka koiran kuorsausäänet syntyvät?

Värähtelyt saavat aikaan kuorsausääniä. Niitä syntyy aina, kun ylempien hengitysteiden rakenteet alkavat värähdellä unen aikana. Tähän voivat olla syynä hengitysteiden ahtaumat tai tukkeumat.

Kuinka paljon kuorsausta on normaalia koirilla?

Kun koira kuorsaa, sen ylemmät hengitystiet ovat käytännöllisesti katsoen ahtautuneet. Jos kuorsausta ilmenee vain ohimenevästi eikä epätavallisia hengityksen ääniä enää kuule muutaman päivän kuluttua, syynä voi olla vaaraton vilustuminen.

Milloin koirien kuorsaaminen on huolestuttavaa?

Kuorsaako koirasi jatkuvasti? Jos koiranpentu kuorsaa heti alusta alkaen tai täysikasvuinen koirasi ei muutaman päivän kuluttua lakkaa kuorsaamasta, kannattaa varmuuden vuoksi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Olipa kuorsaaminen sitten äänekästä tai hiljaista, säännöllinen kuorsaaminen on aina huolestuttavaa.

Tästä johtuva hengenahdistus voi olla paitsi erittäin epämiellyttävää koiralle, myös hengenvaarallista.

Eläinlääkärissä käynti on aiheellista myös silloin, kun kuorsaamisen yhteydessä ilmenee muita sairauden merkkejä, kuten nuhaa tai kuumetta.

Koiran kuorsaus
Kuorsauksen lisäksi, jos koirallasi ilmenee vilustumisen merkkejä, kuten usein aivastelua ja sierainvuotoa, on syytä käydä eläinlääkärillä.

Syyt: Miksi koirat kuorsaavat?

On olemassa monia syitä, miksi koirasi kuorsaa. Seuraava luettelo antaa yleiskuvaa koirien kuorsauksen yleisimmistä syistä.

Niin sanottu brakykefaalinen obstruktiivinen hengitysteiden oireyhtymä (BOAS) kuvaa kallon muutoksia. Ne johtuvat pääasiassa lyhytpäisille koiraroduille tehdyistä jalostusvirheistä. Tästä kärsivät erityisesti mopsit, ranskanbulldoggit ja englanninbulldoggit.

Siitä kärsivien koirien kuorsausääniä aiheuttavat pääasiassa epänormaalit nenäkuorikot (conchen) ja liian pitkä kitalaki (Velum palatinum). Jälkimmäistä voi esiintyä luonnollisesti myös pienikokoisilla koiraroduilla ilman brakykefaliaa.

Jos nielun alue on tukossa, koirasi ei pysty hengittämään kunnolla. Tämä faryngaalinen obstruktio aiheuttaa kuorsausääniä, joilla voi olla erilaisia syitä.

 • Allergia: Jos koirasi kärsii allergiasta, sen ylähengitystiet voivat turvota, mikä voi johtaa kuorsaamiseen. Muita allergian merkkejä ovat kutina ja ihon punoitukset.
 • Vierasesine: Olipa kyseessä sitten leikkiminen muiden koirien kanssa tai leikkiminen metsässä – vierasesineet, kuten ruohonkorret tai vihne, päätyvät nopeasti koirasi nenään. Tämä voi aiheuttaa paitsi nenän ja nielun seudun (nasopharynx) ahtautumisen, myös tulehduksen, joka saa koirasi kuorsaamaan.
 • Infektio: Tarttuva nenä- tai nielutulehdus voi aiheuttaa liman kertymistä nenänieluun. Tämän seurauksena ylemmät hengitystiet tukkeutuvat ja koirasi kuorsaa. Tyypillisiä tartunnanaiheuttajia ovat bakteerit ja virukset. Mutta myös sienet voivat aiheuttaa nenän ja nielun alueen tulehduksia.
 • Polyypit ja kasvaimet: Kissoilla esiintyy polyyppejä useammin kuin koirilla. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa myös koirien kuorsaamista. Yleisimmin koirien hengitysteitä ahtauttavat kuitenkin kasvaimet, kuten levyepiteelisyöpä.

Nasofaryngeaalinen ahtauma (ahtauma) on yleensä nielun alueen arpinen muutos. Se johtuu esimerkiksi aiemmasta infektiosta. Nasofaryngeaalisesta ahtaumasta on kuitenkin olemassa myös synnynnäisiä muotoja.

Toinen koiran kuorsauksen syy on ylipaino (sairaalloinen lihavuus). Kaulan ja pään ympärillä oleva ylimääräinen rasva voi ahtauttaa hengitysteitä.

Hoito: Mitä tehdä, jos koira kuorsaa?

Koirasi kuorsauksen hallitsemiseksi on ennen kaikkea tärkeää selvittää sen syy. Eläinlääkärisi voi auttaa sinua tässä.

Kun tiedät laukaisevan tekijän, on mahdollista löytää uusi tehokas tapa helpottaa koirasi hengittämistä nukkumisen aikana. Tähän tarkoitukseen sinulla ja eläinlääkärilläsi on käytettävissä erilaisia apuvälineitä:

 • Lääkkeet: Koirien tartuntatauteja, tulehduksia ja allergioita voidaan usein hoitaa asianmukaisilla lääkkeillä. Näin ollen antibiootit auttavat ehkäisemään bakteeri-infektioita tai antihistamiinit auttavat ehkäisemään allergisia reaktioita.
 • Leikkaus: Leikkaus voi olla tarpeen, jos koirallasi on vierasesine tai kasvain nenän ja nielun alueella. Myös brakykefaalisilla koirilla leikkaus on usein välttämätöntä, jotta hengitys pysyisi pitkälti normaalina.

Tukitoimenpiteet koiran kuorsauksen estämiseksi

Lääkkeiden tai leikkauksen lisäksi myös muut toimenpiteet voivat auttaa ehkäisemään koirasi kuorsaamista.

Kulloisestakin syystä riippuen voi auttaa se, että kosteutat huonetta riittävästi, jossa koirasi nukkuu. Säännöllinen imurointi voi myös auttaa vähentämään koirasi kuorsausta.

Huomaa: Tukitoimenpiteet eivät korvaa eläinlääkinnällistä hoitoa.

Lähteet:

 • Neiger R (2019): Differenzialdiagnosen Innere Medizin bei Hund und Katze, 3., aktualisierte und erweiterte Auflage. Stuttgart: Thieme
 • Schrey C (2019): Leitsymptome und Leitbefunde bei Hund und Katze, 4., aktualisierte Auflage. Stuttgart: Thieme
 • Kohn B, Schwarz G (2017): Praktikum der Hundeklinik, 12., aktualisierte Auflage. Stuttgart: Enke Verlag
 • swr.de
 • kleintierklinik.uni-leipzig.de
 • flexikon.doccheck.com
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.