Koiran yskä: Syyt ja hoito

koira yskii

Kylmä ilma laukaisee usein yskäkohtauksia sairailla koirilla.

Kun koirasi astuu ovesta ulos tai vetää liian lujaa hihnasta, kuuluuko yhtäkkiä tukehtumista muistuttavia ääniä? Tai heräätkö öisin lemmikkisi omituiseen ääntelyyn? Koirallasi saattaa olla yskä. Lue seuraavasta artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää koiran yskästä.

Miten koiran yskä syntyy?

Jos koiran yskä on kuivaa, voimakasta, kovaa tai haukkuvaa, lääkäri kutsuu tätä ärsyttäväksi yskäksi. Tämä voi olla koiralle erittäin tuskallista.

Kun ärsyttävä yskä jatkuu, se vahvistuu ja laukaisee siten noidankehän. Tämä johtuu siitä, että voimakas ilman vetäminen ärsyttää ja vahingoittaa limakalvoja, mikä puolestaan voimistaa yskänärsytystä. Niinpä koira imee lisää ilmaa ja niin edelleen.

Usein yskän voi laukaista kevyt kaulapannan vetäminen tai kurkunpään tai henkitorven painaminen. Kiihtymys sekä kylmän ja kuivan ilman voimakas sisäänhengittäminen voivat aiheuttaa toistuvia yskäkohtauksia.

Äkillisen yskän syitä ovat:

  • hengitysteiden infektioiden ja tulehdusten alkuvaiheet (esim. kennelyskä)
  • vierasesineiden, kuten ruoan tai nesteen, hengittäminen
  • ärsyttävien aineiden, kuten allergeenien tai savun hengittäminen
  • loiset

Kroonisen yskän syyt:

  • henkitorven romahdus, yleinen pienikokoisilla koiraroduilla
  • hengitysteihin kohdistuva paine kasvainten, laajentuneen sydämen etukammion tai laajentuneiden imusolmukkeiden vuoksi
  • loiset

Limaisen yskän mahdolliset aiheuttajat

Jos koira yskii eritteitä, sitä kutsutaan limaiseksi yskäksi. Koiran yskiessä kuuluu usein rahisevaa ääntä. Yskä on melko vaimeaa ja siihen liittyy usein yökkäys yskäyksen lopussa. Lisäksi koira imee usein limaa sen jälkeen. Yleensä koira yskii lepojaksojen, kuten nukkumisen, jälkeen.

Limaisen yskän syyt:

  • pitkälle edenneet hengitysteiden infektiot ja tulehdukset (keuhkokuume, keuhkotulehdus)
  • keuhkopöhö
  • Jos kyseessä on verinen yskä, eläinlääkäri saattaa välittömästi epäillä vakavampia aiheuttajia, kuten hengitysteiden vammoja, hengitettyjä vierasesineitä, vakavaa keuhkokuumetta tai jopa kasvainta. Siksi sinun on selvitettävä tämä mahdollisimman pian.
koiran yskä
Jos yskä aiheuttaa heikkoutta ja kuumetta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiran yskä: millaisia tutkimuksia eläinlääkäri tekee?

Yskän tyypistä ja vakavuudesta riippuen eläinlääkäri suorittaa koirallesi erilaisia tutkimuksia. Myös koiran koolla ja rodulla on merkitystä diagnoosin määrittämisessä, sillä pienirotuiset koirat kärsivät useammin henkitorven romahtamisesta. Ensinnäkin eläinlääkärin on tärkeää saada tarkka selvitys eläimen omistajalta (anamneesi):

  • Kuinka kauan yskä on jatkunut?
  • Kuinka usein ja kuinka voimakkaasti koira yskii?
  • Onko yskä kuiva vai limainen?
  • Milloin yskää ilmenee eniten (yöllä, päivällä, kiihtyneenä, syömisen aikana)?
  • Onko koiralla muita vaivoja ja millainen on sen yleinen hyvinvointi?
  • Onko koiralla sydänsairauden kaltaisia tunnettuja perussairauksia?

Tämän jälkeen eläinlääkäri suorittaa perusteellisen kliinisen tutkimuksen. Sen aikana hän usein jo löytää koiran yskän syyn. Esimerkiksi suurentuneet kaulan imusolmukkeet, kohonnut ruumiinlämpötila tai jopa kuume, punoittava kurkku ja turvonneet nielurisat viittaavat infektioon.

Joissakin tapauksissa tarvitaan lisätutkimuksia, kuten keuhkojen tai rintakehän röntgenkuva. Eläinlääkäri tarkastaa erityisesti keuhkojen, sydämen tai henkitorven muutokset. Lisäksi voidaan tarvita verikokeita, endoskopiaa tai jopa MRI- tai CT-tutkimusta.

Koiran yskän hoitaminen

Hoidon kannalta on olennaista, että koirasi yskän syy on tiedossa. Jos koirasi yskii vain kevyesti vilustumisen vuoksi, toipumiseen riittää usein lepo ja immuunijärjestelmän vahvistaminen. Usein on hyödyllistä antaa koiralle limaa poistavaa lääkettä limaisen yskän hoitoon eläinlääkärin kanssa neuvoteltuasi.

Jos yskä on voimakkaampi, kestää muutaman päivän, ilmenee toistuvasti tai on muita oireita, on suositeltavaa käydä eläinlääkärin luona lisäselvitystä varten. Vakavuudesta ja syystä riippuen eläinlääkäri voi määrätä lääkkeitä, kuten tulehduskipulääkkeitä, antibiootteja, yskänlääkkeitä keuhkoputkien laajentamista tai keuhkojen nesteenpoistoa varten.

Mitkä kotihoidot auttavat koirani yskään?

Kysy aina eläinlääkäriltäsi neuvoa ennen ”kotitekoisten” lääkkeiden antamista, sillä jotkin niistä eivät sovellu koirille. Kotihoito ei myöskään korvaa eläinlääkärin asiantuntevaa diagnoosia.

Voit kuitenkin tarjota koirallesi hoitavaa teetä (salvia, piparminttu, kamomilla). Myös huoneeseen sijoitetut ilmankostuttimet tai kulhot, joissa on eteerisiä öljyjä, voivat lievittää koiran oloa.

Ennuste: Mitkä ovat koiran yskän paranemismahdollisuudet?

Koirasi ennuste riippuu ratkaisevasti yskän laukaisevasta tekijästä. Jos koirasi yskii infektion vuoksi, se paranee yleensä hyvin oikeilla lääkkeillä. Jos yskän syynä on kasvain tai pitkälle edennyt sydänsairaus, johon liittyy keuhkopöhö, voi ennuste olla huomattavasti huonompi.

Ennaltaehkäisy: Miten koiran yskää voi ehkäistä?

Koiran yskän hoitamista parempaa on tietenkin ehkäisy. Vahvistamalla immuunijärjestelmää terveellisellä elämäntavalla, joka sisältää runsaasti liikuntaa ja tasapainoisen ruokavalion, voidaan ehkäistä vilustumista.

Tartuntariskin vuoksi sinun tulee mahdollisuuksien mukaan välttää kontaktia koirasi ja sairaiden koirien välillä. Vastuullisena koiranomistajana sinun ei myöskään pitäisi mennä yskivän koiran kanssa koirakouluun tai paikkoihin, joissa on muita koiria. Lisäksi säännöllinen rokotus kennelyskää vastaan heikentää infektion kulkua.

Vältä myös altistamasta koiraasi tietyille aineille, kuten savulle tai voimakkaille puhdistusaineille.

Hotkiville koirille kannattaa tarjoilla ruoka hotkimista ehkäisevästä ruokakupista, jotta ne eivät nielaise ruokaa väärään kurkkuun. Kaulan kuormittamisen ehkäisemiseksi suosittelemme joillekin koirille valjaita kaulapannan sijaan.

Lähteet:

  • Barbara Kohn und Günter Schwarz, Praktikum der Hundeklinik, 12. Auflage (2018)
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.