Etkö sinäkään haluaisi luopua aktiviteeteistä koiran kanssa talven tullen? Hyvä, se ei nimittään ole tarpeellista, kunhan huomioit muutamia koiran hyvinvointiin ja kylmään säähän liittyviä juttuja.
Kuinka pitkän kävelylenkin voi kylmällä säällä tehdä?
Todellinen raikkaan ilman fani ei tunne huonoa säätä. Lumi, räntä tai tiesuola eivät estä koiraa ja sen omistajaa nauttimasta talvisista kävelylenkeistä.
Kun lämpötila laskee runsaasti alle nollan, on syytä huolehtia siitä, että koira pysyy liikkeessä ulkona ollessaan. Muuten sille tulee nopeasti kylmä ja se voi jäätyä. Mitä aikarajaan tulee, ei ole olemassa tiettyä aikarajaa lumessa peuhaamiselle.
Muutamat koirarodut eivät viihdy talvella ulkona kauempaa kuin mitä on tarpeiden hoitamiselle välttämätöntä. Näihin koirarotuihin lukeutuvat kaikki, joilla on lyhyt turkki ja vain vähän pohjavillaa. Muihin koirarotuihin verrattuna nämä alkavat myös liikkuessaan viiletä nopeammin kuin paksuturkkiset koirat.
Mistä tiedän, että koirallani on kylmä?
Kun koirasi tärisee talvella ulkona, on se selvä merkki siitä, että koiralla on kylmä. Toinen signaali kylmästä on kramppimainen kehonkieli, jossa koira vetää selkäänsä ylös ja laittaa häntänsä kippuralle. Rauhattomuus ja jatkuva edestakaisin kävely on myös merkki siitä, että koiralla on erittäin kylmä.
Mikäli ulkona ollessa huomaat koirassasi näitä merkkejä, on aika mennä nopeasti sisälle lämpimään. Kuivaa koira huolellisesti, ohjaa se koiranpetiin ja kääri tarvittaessa vielä koiranpeittoon.
Milloin koiralle pitää pukea koirantakki?
Useimmat koirat eivät tarvitse kävelyllä takkia talvisinkaan. On kuitenkin olemassa poikkeuksia. Etenkin vanhoille ja sairaille koirille voi olla hyvinkin järkevää pukea koirantakki kävelylenkille. Luonnollisesti myöskään lyhytkarvaiset ja vain vähän pohjavillaa omaavat koirarodut eivät pysy itsestään lämpimänä talven kävelylenkillä ja ne tarvitsevat talvella koirantakin. Kun valitset koirantakkia, kiinnitä huomiota siihen, että koiralla on riittävästi tilaa liikkua takin kanssa ja että takki on hyvin hengittävä. Koiran tulisi talvellakin tuntea olonsa mukavaksi ja peuhata vapaasti, vaikka sillä olisikin takki päällä.
Lumi, kylmyys ja tiesuola: tassujen hoito on välttämätöntä!
Talven olosuhteet rasittavat koiran tassuja toden teolla. Siksi on erittäin tärkeää muistaa, että tassuja pitää hoitaa huolellisesti.
Halkeamat ovat anturoissa talvella tavanomaisia, kuten myös kynsiin kiinnittyvät lumipallot. Ne vaikeuttavat koiran kävelyä ja juoksemista ja voivat johtaa loukkaantumisiin. Muutamat vinkit auttavat toimimaan näissä tilanteissa.
Tassujen huuhtelu
Talvella kävelyltä palattua koiran tassut tulisi huuhdella haalean lämpimällä vedellä. Riittää, kun otat kulhoon lämmintä vettä ja kastat jokaisen tassun sinne.
Näin tassujen pesuprosessi on hoidettu nopeasti, eikä koiraa tarvitse erikseen kantaa pesuhuoneeseen. Tassujen huuhtelu ehkäisee myös sitä, että koira ei itse nuole tassujaan puhtaaksi ja samalla nuole ulkona kerättyä likaa ja tiesuolaa vatsaansa.
Leikkaa tassujen turkki lyhyeksi
Pitkät karvat tassuissa helpottavat lumipallojen kertymistä tassuihin. Lyhennä pitkää karvaa kynsien väliltä säännöllisesti varovasti saksilla.
Hoitoa tassuvoiteella
Tassuille on olemassa kahta eri hoitotuotetta: tassuvaha ja hoitava tassuvoide. Tassuvaha suojaa tassuja ja etenkin anturoiden välejä lialta. Mikäli koiralla ei talvisin ilmene erityisempiä ongelmia tassuissa, riittää usein tassuvaha talven tassujen hoitotuotteeksi.
Hoitavaa tassuvoidetta laitetaan tassuihin kävelylenkin jälkeen, kun tassut on huuhdeltu. Tassuvoide on erittäin hyvä vaihtoehto etenkin, jos koiralla on kuivat ja halkeilevat anturat.
Onko koiran kengistä talvella mitään hyötyä?
Koiran kengät ovat järkevä ratkaisu silloin, kun koiralla on halkeileva iho anturoiden välissä tai sillä on tassuissa haavautumia. Koiran kengät suojaavat tassuja tiesuolalta, lumelta ja jääpalloilta. Mikäli koiralla ei ole tassuissa sen suurempia ongelmia, ei ole tarpeellista pukea sille koiran kenkiä.
Zooplus-kaupasta löydät paljon tuotteitakoiran tassujen hoitoon. Talven kävelylenkkejä ei estä enää mikään!
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.