Vesimyrkytys koiralla

vesimyrkytys koiralla

Järvessä leikkiessä lemmikkisi voi niellä liikaa vettä. Tällöin koiraa voi uhata vesimyrkytysriski.

On kuuma ja haluat vilvoitella koiraasi järvessä? Ei ongelmaa – kunhan lemmikkiystäväsi ei juo liian paljon vettä. Seuraavassa kerromme, miten vesimyrkytys koiralla syntyy ja miten toimit hätätilanteessa oikein.

Mikä vesimyrkytys on?

Erityisesti kuumina kesäpäivinä on tärkeää, että lemmikkisi juo riittävästi vettä. Liiallinen veden juominen yhdellä kertaa voi kuitenkin olla haitallista. Vesimyrkytys ei johdu myrkyistä tai taudinaiheuttajista, vaan koirasi vesitasapainon häiriintymisestä.

Kehon nestetasapaino nousee normaalin yläpuolelle, kun taas elektrolyyttipitoisuus muuttuu epätasapainoiseksi. Eläinlääkärit kutsuvat syntyvää noidankehää vesimyrkytykseksi tai hypotoniseksi hyperhydraatioksi.

Ensiapu vesimyrkytystilanteessa

Jos koiralla on vesimyrkytys, kyseessä on hätätapaus. Noudata alla olevia ohjeita välttääksesi tilanteen pahentumista:

  1. Varmista välittömästi, ettei koirasi juo enempää vettä.
  2. Syötä koirallesi elektrolyyttejä suolaisen ruoan muodossa (esimerkiksi suolatikkuja).
  3. Vie koira mahdollisimman pian eläinlääkäriin.

Mitä tapahtuu, kun koira saa vesimyrkytyksen?

Vesimyrkytystilanteessa elimistön kaksi tärkeää sykliä häiriintyy: vesitasapaino ja elektrolyyttitasapaino.

Vesitasapainon häiriö

Kun koirasi juo normaalin määrän vettä, se varastoituu soluihin ja niiden välisiin tiloihin. Tämä vesi ja sen sisältämät elektrolyytit (suolat ja kivennäisaineet) jakautuvat tasaisesti kehon sisällä.

Jos koirasi juo liikaa vettä esimerkiksi järvessä leikkiessään, kehon vesitasapaino joutuu epätasapainoon: soluihin varastoitunutta vettä virtaa runsaasti verisuoniin. Koska munuaiset eivät pysty suodattamaan tätä ylimääräistä nestettä tarpeeksi nopeasti, solut turpoavat. Tärkeisiin elimiin, kuten aivoihin tai maksaan muodostuu vesikerrostumia (turvotus).

Elektrolyyttitasapainon häiriö

Elektrolyytit, kuten natrium, kalium tai kalsium, hoitavat elimistössä tärkeitä tehtäviä. Ne ovat välttämättömiä muun muassa sydämen ja lihasten toiminnan sekä hermoston toiminnan kannalta.

Jos lemmikkiystäväsi juo erityisen paljon vettä, kehon elektrolyyttien suhde muuttuu. Erityisesti natriumsuolan (natriumkloridin) tasapaino häiriintyy, mikä vaikuttaa voimakkaasti vesitasapainoon. Seuraus: kehon elintärkeille toiminnoille voi aiheutua vakavia häiriöitä.

Millaisia kliinisiä oireita ilmenee?

Vesimyrkytys koiralla voi ilmetä seuraavina kliinisinä oireina:

  • väsymys ja haluttomuus liikkua
  • kieltäytyminen ruoasta ja vedestä
  • lisääntynyt syljeneritys, läähätys ja oksentelu
  • aivoturvotuksesta johtuvat neurologiset häiriöt: pupillien laajentuminen, huimaus ja koordinaatiovaikeudet (kaatuilu, tärinä)
  • lihasten nytkähtely ja kouristukset
  • tajunnan menetys ja mahdollisesti hallitsematon ulostaminen ja virtsaaminen

Huomaa: Vesimyrkytysoireet voivat vaihdella koirasta toiseen. Kaikkia edellä mainittuja oireita ei siis välttämättä ilmene. On kuitenkin tärkeää korostaa, että komplikaatioiden seurauksena koirat voivat kuolla. Sen vuoksi vesimyrkytys on hätätilanne.

koiran vesimyrkytys
Jos koirallasi on vesimyrkytys, kyseessä on hätätilanne. Eläinlääkäri palauttaa karvaisen ystäväsi vesi- ja elektrolyyttitasapainon.

Kuinka koiran vesimyrkytystä hoidetaan?

Jos koirallasi on vesimyrkytys, se tarvitsee kiireellistä eläinlääkärin hoitoa. Eläinlääkäri yrittää tasapainottaa lemmikkisi neste- ja elektrolyyttitasapainon seuraavilla hoitotoimenpiteillä:

  • nestettä poistavien lääkkeiden (diureettien) antaminen
  • elektrolyyttien antaminen mitattujen veriarvojen perusteella

Eläinlääkärin seuranta seuraavien päivien aikana on erityisen tärkeää, koska kuolemaan johtavat jälkiseuraukset ilmenevät yleensä vasta 4–9 tunnin kuluttua vesimyrkytyksestä.

Kuka on erityisesti vaarassa?

Koirien riski saada vesimyrkytys on paljon pienempi kuin niiden kuivuminen. Erityisen suuri riski on kuitenkin koiranpennuilla ja pienillä koirilla, sillä niiden pieneen kehoon imeytyy vettä nopeammin. Myös koirilla, joiden kehon rasvaprosentti on alhainen, oireet ilmaantuvat nopeammin, koska vähäinen rasvamäärä ei pysty varastoimaan ylimääräistä vettä.

Kuinka voin ehkäistä vesimyrkytystä koiralla?

On totta, että koirat tarvitsevat kuumina päivinä raikasta juomavettä. Myös uiminen järvessä tai leikkiminen nurmikon sadettimella auttavat koiraa viilentymään. Jotta koirasi selviää uimisesta ilman vesimyrkytystä, on suositeltavaa noudattaa seuraavia vinkkejä:

  • Kun leikit vedessä, pidä koiraasi silmällä ja tarkkaile mahdollisia käytöksen muutoksia.
  • Rajoita koirasi leikkiaikaa vedessä. Anna sille välillä mahdollisuus erittää ylimääräistä nestettä virtsaamalla.

Lue lisää koirien viilentämisestä hellepäivinä artikkelistamme Koiran viilennys helteellä: 10 vinkkiä kuumiin kesäpäiviin.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.