Hot Spot tulee englannin kielestä ja tarkoittaa „kuumaa kohtaa“, joka kuvailee tulehtunutta ihon pintaa ja akuuttia kosteaa ihottumaa. Tätä terävärajaista, punaista ja haisevaa ihottumaa kutsutaan lääketieteessä nimellä pyotraumaattinen dermatiitti.
Hot Spot koiralla

© zhitkov / stock.adobe.com
Koira tummalla taustalla
Kyseessä on yleinen iho-ongelma, mitä voi ilmetä kaikilla koirilla, vaikkakin usein niistä kärsivät erityisen pitkä- ja paksukarvaiset koirat, kuten kultainennoutaja, newfoundlandinkoira ja berninpaimenkoira. Usein tulehduskohdat ovat korvien lähettyvillä, ylävartalossa sekä lonkissa ja lantiossa.
Tulehdukset villiintyvät korkeiden lämpötilojen ja kosteuden myötä, minkä vuoksi hot spotteja ilmenee koirilla etenkin kesäkuukausien aikana. Syitä tulehdusten syntymiseen on monia. Yksi yleisimmistä syistä on kirpunpurema, tarkemmin sanottuna kirpunsyljestä johtuva allergia. Koira nuolee kutiavaa pistoskohtaa, minkä vuoksi haavaan pääsee nopeasti bakteereja, jolloin se tulehtuu.
Myös punkki voi aiheuttaa kutinaa. Lisäksi punaisen kivuliaan kohdan voi aiheuttaa muut kutiavat ongelmat, kuten sienitulehdus, allergiset reaktiot sekä esimerkiksi nokkosesta aiheutuvat kosketusreaktiot. Myös olematon tai riittämätön turkinhoito voi olla syynä ihon kutiamiseen, joka voi helposti aiheuttaa ihossa tulehdusreaktioita. Näin voi käydä etenkin vanhemmilla ja karkukoirilla. Lisäksi pienikin haava voi johtaa hot spottiin, mikäli koira nuolee, rapsuttaa tai puree haavakohtaa. Haava voi syntyä, mikäli koiralla on kipuja lihaksissa tai luissa, joita se yrittää lievittää rapsuttamalla ja puremalla.
Oireet
Hot spot ilmenee tyypillisesti pyöreänä ja punaisena ihonpinnan tulehduksena, joka voi räityä raivokkaasti muutamassa tunnissa. Usein pitkä- ja tuuheakarvaisten koirien omistajat eivät huomaa ihon pientä haavoittumista riittävän ajoissa, jolloin voimakas tulehtumisprosessi johtaa erittäin pahanhajuiseen haavaumakohtaan. Kun haavaumakohta on kontaktissa haavanreunan karvojen kassa, jäävät irtokarvat haavaan kiinni. Tulehtuneen kohdan reunat ovat selvästi erotettavissa ympärillä olevasta terveestä ihosta. Hot spot aiheuttaa koiralle voimakasta kutinaa, jonka vuoksi koira nuolee, mikä puolestaan pahentaa tulehdusta. Koiran syljessä on paljon bakteereita, jotka pääsevät haavaan ja aiheuttavat uusia tulehduksia. Sen vuoksi hot spotit ärtyvät uudestaan ja uudestaan, vaikka ne olisivat jo alkaneet parantua. Mikäli tulehduskohtia ei hoideta pitkäjänteisesti, se voi johtaa todella suureen ja kivuliaaseen märkivään tulehdukseen. Harvemmissa tapauksissa koiralle tulee syviä ihotulehduksia, joissa bakteereista johtuvan verenmyrkytyksen riski kasvaisi. Mikäli näin on, koiralla esiintyy usein kuumetta, voimattomuutta sekä yleiskunnon huonontumista.
Diagnosointi
Hot spotin ulkoisten oireiden myötä se on eläinlääkäreille melko helposti diagnosoitava sairaus. He erottavat hot spotin nopeasti muista ihosairauksista, kuten sieni-infektiosta. Tulehduksen diagnoosissa eläinlääkäri tyypillisesti käyttää sterilisoitua harsoa ja levittää sen mikroskoopinlevylle. Mikroskoopin avulla eläinlääkäri erottaa bakteerit ja sienet toisistaan. Yleisimmin esiintyvä bakteeri hot spoteissa on stafylokokkeihin kuuluva kokkibakteeri. Ne ovat tärkeä osa koiran normaalia ihonrakennetta ja päätyvät siksi usein helposti haava-alueelle. Bakteerien lisäksi ihottumakohdassa on usein neutrofiilejä, jotka kuuluvat koiran luonnolliseen vastustuskykyyn. Eläinlääkärin tehtävä on löytää tulehduksen aiheuttaja ja tuhota ne.
Hot Spot hoito
Koska hot spoteilla on sitkeä luonne ja ne tulevat helposti uudestaan, on hoitaminen usein työlästä. Hoidon tulisi olla pitkä kestoista (jopa kolme viikkoa) ja säännöllistä (vähintään joka toisena päivänä). Mikäli koiralla on paljon kipuja, voidaan koira ensimmäisellä hoitokerralla nukuttaa tai antaa sille rauhoittavia lääkkeitä.
Menestyksekkään hoidon perustana on hyvä haavahygienia. Haavan reunat tulisi alussa siistiä karvoista huolellisesti. On tärkeää, että rupeutuvaa tulehduskohtaa puhdistetaan suolaliuoksella tai klooriheksidiinillä, jotta bakteerit ruven alla saadaan tapettua. Seuraavaksi haavaa tulisi puhdistaa vaahtoutuvalla tulehdusta estävällä puhdistusaineella, sekä miedolla haavashampoolla. Shampoon tulisi antaa vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja huuhdella 10 minuuttia. Haavahygieniaa tulee jatkaa kotona omistajan toimesta.

© DoraZett / stock.adobe.com
Mikäli tulehduskohta ei lähde paranemaan, tulee hoidon määrää lisätä tai tutkia bakteereja syvemmin. Mikäli mikroskooppitutkimuksessa selviää, että haavassa on monia sitkeitä bakteereja, voidaan hoitoon käyttää antibioottikuuria. Lisäksi kortisoni voi auttaa tulehduksen hoitamisessa. Systemaattinen hoito tulisi toimittaa tarkoin eläinlääkärin määräyksien mukaisesti ja eläinlääkärin tulisi tarkastaa haavan tilanne säännöllisesti.
Vaikka tulehtunut kohta olisi jo parantunut, tulisi hoitoa jatkaa muutamia päiviä, jotta tulehduksen uusiutumiselta voidaan välttyä. Tärkeää on estää koiran nuoleminen ja uusien bakteerien pääseminen tulehduskohtaan. Tässä apuna voi käyttää öisin koiran haavasuojakauluria tai kuonokoppaa.
Prognoosi
Hot spotin parantuminen sekä parantumisen kesto riippuu täysin hoitomuodosta, hoidon määrästä sekä bakteerien tyypistä. Kun hoito tapahtuu säännöllisesti ja siitä pidetään tiukasti kiinni, hot spotit voivat parantua ihan muutamissa viikoissa.
Hot spot ehkäisy
Hot spottien ehkäisemisen kannalta tärkeää on punkeilta suojautuminen. Punkkisuojana markkinoilla on erilaisia punkkipantoja ja muita tuotteita, jotka sisältävät pyretroidia. Kaulapannoilla on jopa 8 kuukauden vaikutus ja niitä pidetään koiran kaulassa jatkuvasti. Myös koiranniskaan muutaman viikon välein lisättäviä liuoksia on olemassa. Punkkikarkotteen lisäksi kävelyillä tulisi välttää kontaktia kasveihin, jotka aiheuttavat kutinaoireita iholla. Säännöllinen turkinhoito, kuten harjaus ja takkujen selvittäminen, on ehdottoman tärkeää terveen ihon ylläpitämiseksi. Onnistuneen hoidon jälkeen voidaan käyttää shampoota uusien hot spottien ennalta ehkäisemiseksi.