Koiran hammaskivi

koiran hammaskivi

Koiran hammaskiveä tutkitaan eläinlääkärissä

Terveet ja hyvin hoidetut hampaat ovat koiran hyvinvoinnin ja terveyden kannalta merkittäviä tekijöitä. Siksi koiranomistajana onkin tärkeää huolehtia koiran hyvästä suuhygieniasta. Koiran hammaskivi alkaa muodostua, kun harmiton plakki alkaa poistamattomana kovettumaan. Hammaskivi saattaa sen myötä johtaa hammassairauksiin. Erityisesti pienillä koiraroduilla on taipumusta hammaskiveen.

Hammaskiven muodostumisen syyt

Hammaskiveä syntyy, kun bakteerit yhdistyvät muiden ainesosien kanssa suussa. Bakteerit muodostavat yhdessä ruoantähteiden, syljen ja suun limakalvoilta irronneiden solujen kanssa kerroksen hampaan pinnalle. Tätä kertynyttä pintaa kutsutaan plakiksi. Plakkia kertyy etenkin huonosti puhdistuviin paikkoihin sekä hampaiden väliin. Plakkia kertyy helpommin koiraroduille, joilla on lyhyt kuono ja sen vuoksi haastava hammasrivistö. Näiden koirien hampaat ovat joko liian tiiviisti tai vinossa, jolloin plakki tarttuu hampaaseen helpommin. Hampaan pintaan jäänyt plakki saa koiran ruoasta mineraalisuoloja, etenkin kalsiumfosfaattia, jolloin plakki kovettuu hammaskiveksi. Hammaskiven pinta puolestaan tarjoaa optimaalisen tarttumispinnan muille bakteereille ja päällysteille. Bakteerit vaeltelevat ikeniin ja aiheuttavat siellä ientulehduksen (gingiviitti). Ientulehdus voi levitä myös hampaan kiinnityskudoksiin (paradontiitti) ja johtaa lopulta hampaan putoamiseen.

Koiran hammaskiven tunnistaminen

Hammaskivi on väriltään harmaata tai ruskehtavaa ja koostumukseltaan kovaa. Hammaskiveä muodostuu tyypillisesti ientenreunaan, osittain jopa ikenien alle, etenkin kulma- ja takahampaisiin. Joillain koirilla hammaskiveä kertyy kaikkiin hampaisiin. Hammaskiveä esiintyy usein myös hampaiden näkymättömissä osissa, nimittäin ientaskuissa. Useimmiten hammaskiven mukana koiran hengitys muuttuu epämiellyttävän hajuiseksi.

Koiran hammaskiven ehkäisy hammasharjalla
Koiran hammaskiveä voi ehkäistä hammasharjalla

Hammaskiven diagnoosi

Koiran hammaskiven määrä selviää parhaiten eläinlääkärin tutkimuksessa. Koska hammaskiveä on usein myös ienten alla, on hampaiden terveyden kokonaiskuvaa vaikea nähdä nopeasti. Eläinlääkäri tarkistaa koiran ikenet ja hampaat mahdollisten tulehdusten ja muiden hammaskiven aiheuttamien vaurioiden varalta. Hampaat voidaan kontrolloida ulkopuolisesti nopeasti, mutta tarkemmat tutkimukset saattavat vaatia röntgenkuvausta.

Koiran hammaskiven poistaminen

Koiran hammaskivi on tärkeä poistattaa eläinlääkärillä, jotta hammaskivi ei leviä ja aiheuta muita ongelmia tai sairauksia. Hammaskiven poisto tehdään yleisanestesiassa ja kertynyt hammaskivi poistetaan usein ultraäänellä. Jos koiraa ei nukuteta, on mahdotonta saada hyvä kokonaiskuva koiran suun terveydestä. Useimmissa tapauksissa hammaskivi on jo levinnyt ientaskuihin. Myös ientaskut tulee puhdistaa perusteellisesti ja tarkistaa niiden syvyys. Puhdistamisen jälkeen hampaan pinta kiillotetaan, mikä hidastaa uuden hammaskiven muodostamista. Tapauksen vakavuudesta riippuen, voi koiran hammas vaatia hoitoa toistamiseen tai jopa hampaanpoistoa.

Hammaskiven poistamista ei suositella tehtävän kotitoimissa vain hammasharjalla ilman koiran nukuttamista, sillä silloin ienten alla tapahtuneet vauriot jäävät huomaamatta. Ienten ja hampaiden ongelmat, jotka jäävät huomaamatta, jäävät myös hoitamatta.

Hammaskiven ehkäiseminen

On olemassa muutamia keinoja ehkäistä koiran hammaskiveä ja sen aiheuttamia hammasvaurioita. Tehokkain keino on puhdistaa koiran hampaat säännöllisesti. Hampaiden puhdistaminen hammasharjalla ja koiran hammastahnalla poistaa tehokkaimmin päivittäin syntyvän plakin. Plakin poistaminen on paras tapa ehkäistä hammaskiven muodostumista, sillä hammaskivi tarvitsee muodostuakseen plakin mineraaleja. Jotta hampaiden säännöllinen puhdistaminen olisi helppoa, on suositeltavaa totuttaa koira hammasharjaan jo pentuiässä. Markkinat tarjoavat monenlaisia koiran hampaiden hoitotuotteita, kuten hammasharjoja isoilla sekä pienillä harjaspäillä ja jopa ultraäänihammasharjoja. Myös tietyt puruluut auttavat ehkäisemään plakkia ja ylläpitämään terveitä ikeniä. Lisäksi on olemassa koiranruokia, jotka sisältävät aineksia, jotka auttavat kalsiumin imeytymistä koiran ikeniin ja auttavat näin ollen ehkäisemään hammaskiven syntymistä. Nämä helpot toimenpiteet auttavat hyvin ehkäisemään koiran hammasongelmia.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.