Opi koirahierontaa: Näin koirasi rentoutuu oikein

koirahieronta

Myös koirat pitävät hyvästä ja rentouttavasta hieronnasta.

Mikään ei sovi paremmin kuin hieronta syvään rentoutumiseen. Koirasi on varmasti samaa mieltä! Sillä ei ole väliä, onko nelijalkainen ystäväsi sairas vai terve. Lue täältä, kuinka voit hemmotella koiraasi oikein ja miksi koirahieronta on hyväksi lemmikkisi terveydelle.

Mitä koirahieronta saa aikaan?

Koirahieronnat ovat olleet jo pitkään tunnettuja myönteisistä vaikutuksistaan koiran terveyteen. Siksi niitä tehdään paitsi eläinlääkärin vastaanotoilla, mutta myös koiranomistajien omissa kodeissa neljän seinän sisällä.

Kohdennettu paineen vaikutus lihaksiin vähentää kivuliasta jännitystä ja verenkiertohäiriöitä. Jälkimmäinen saa aikaan kehon lisääntyneen hapen saannin, jolla on esimerkiksi tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Myös hermosairauksia voidaan lievittää koirahieronnalla, sillä liikkeet ärsyttävät mekaanisesti hermoja. Samalla tämä saa aikaan kehon rentoutumisen niin sanottujen parasympaattisten hermokuitujen ärsytyksen ansiosta.

Opi koirahierontaa – askel askeleelta

Seuraavien vaiheiden avulla voit suorittaa hellävaraisen koirahieronnan lemmikillesi hetkessä:

  1. Huolehdi rennon ja viihtyisän tunnelman luomisesta jo ennen hierontaa. Puhu koirallesi rauhallisesti ja aseta pehmeä peitto tasaiselle alustalle. Alustan (esim. tukevan pöydän) tulisi olla suunnilleen lantion korkeudella, jotta vältät liiallista selän kuormitusta hieronnan aikana.
  2. Aseta koirasi kyljelleen ja silitä sitä avokämmenillä päästä alkaen. Työskentele niskan ja selän kautta jalkoihin ja tassuihin saakka.
  3. Hiero koirasi päätä painamalla sen otsaa ja poskia hellävaraisesti pyöreillä liikkeillä. Huomioi aina koirasi käyttäytyminen. Jos koira vaikuttaa levottomalta, sinun tulee vähentää painetta.
  4. Seuraavaksi on vuorossa korvat. Myös niitä tulee hieroa hellävaraisesti pyöreillä liikkeillä.
  5. Kun olet saapunut niskan ja selän kohdalle, voit kohdistaa siellä enemmän painetta lihaksiin. Koska lemmikkisi ei pääse itse näihin paikkoihin, voit hieroa niitä erityisen intensiivisesti. Yritä hieroa jokaista lihasryhmää ja kierrä ulkonevat luupisteet, kuten selkäranka.
  6. Poista jaloissa olevaa kireyttä silittämällä lihaksia ja jänteitä hellävaraisesti ylhäältä alas. Niissä on erityisen paljon luita, minkä vuoksi sinun on edettävä käsittelyssä erityisen varovaisesti.
  7. Koska koiran tassut ovat erityisen herkkiä kosketukselle, niitä tulee käsitellä varovaisesti. Yritä hieroa polkuanturat läpi lisääntyvällä paineella ja venytä hellävaraisesti jokaista niveltä. Älä unohda varpaiden välisiä alueita.
Opi koirahierontaa © Justyna / stock.adobe.com
Koirahieronta voi olla hyödyllistä monissa tapauksissa.

Milloin koirani tarvitsee hierontaa?

Yleisesti ottaen voit hieroa koiraasi milloin tahansa – iästä ja terveydentilasta riippumatta. Koirahieronta on kuitenkin erityisen hyödyllistä seuraavissa tapauksissa:

Stressin yhteydessä

Myös koirat voivat olla stressaantuneita. Tällöin niillä on taipumusta saada lihasjännityksiä. Näiden kivuliaiden jännitysten lievittämiseen auttaa kyseisten lihasalueiden hieronta ja kyseisten nivelten liikuttaminen hallitusti. Lisäksi koirahieronta saa lemmikkisi rentoutumaan ja vähentää stressiä.

Huippu-urheilussa

Erittäin urheilullisten koirien lihakset joutuvat erityisen kovalle rasitukselle. Koiran kivuliaiden jännitysten ja vammojen ehkäisemiseksi koiraa voidaan hieroa ennen koiran urheilua ja sen jälkeen.

Nivel- ja lihasjärjestelmän sairauksissa

Koirahierontaa käytetään eläinlääketieteessä usein hoitona nivelten, jänteiden ja lihasten sairauksissa. Yleisimmät terveysperusteet koirahieronnalle ovat:

  • lihasten lyhentyminen ja lihasten surkastuminen
  • jänteiden lyhentyminen, kiinnikkeet ja tulehdukset
  • reumasairaudet
  • halvaukset
  • nivelten sairaudet (esim. nivelrikko) nuorilla ja iäkkäillä koirilla, joilla on tai ei ole kliinisiä oireita

Leikkauksien jälkeen

Invasiivisen leikkauksen jälkeen koirien liikkuvuutta on rajoitettu usein useiden päivien tai jopa viikkojen ajan. Tämä johtuu esimerkiksi vatsan tai ristisiteen repeytymisen leikkauksesta. Tänä aikana ne makoilevat siksi useimmiten toisella sivulla. Se muodostaa kivuliaita painekohtia ja lihasjännitystä.

Fysioterapia on erittäin hyödyllinen tämän välttämiseksi ja lihasten vahvistamiseksi. Jos koirasi pysyy paikallaan eläinklinikalla, eläinlääkäri tai asiantunteva eläinlääkärin avustaja suorittaa yleensä hoidon. Jotta fysioterapia ei menettäisi hyötyään lemmikkisi hoidon jälkeen, on suositeltavaa jatkaa hierontaa kotona.

Lähteet:

https://www.tierarzt-fuer-physio.de/physiotherapie-fuer-hunde-katzen-pferde-in-starnberg

https://www.hundephysio-frey.de/hundemassage-zuhause

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.