Aurinkosuoja koiralle auringonpolttamien ehkäisyyn

Muista aurinkosuoja koiralle myös lomalla

Auringolta suojautuminen kesällä on tärkeää myös koirille auringonpolttamien ehkäisemiseksi.

Vihdoinkin kesä! Nyt koiran ulkoiluttaminen on vielä hauskempaa! On kuitenkin tärkeää varmistaa riittävä aurinkosuoja koiralle, sillä myös koirat voivat palaa auringossa.

Monet koiranomistajat rakastavat suppausta tai vaeltamista koiran kanssa. Vaikka isännät tai emännät käyttävät itse aurinkovoidetta ja aurinkohattuja ja -laseja, monet koirat oleilevat auringossa ilman suojaa. Tällöin erityisesti vaalea koiran iho reagoi erittäin herkästi UV-säteilyyn.

Auringon aiheuttamat vaarat

Auringon säteet saavat hyvälle tuulelle, mutta voivat myös olla haitallisia: seurauksia voivat olla auringonpolttamat, ihon ennenaikainen ikääntyminen ja lisääntynyt syöpäriski. Tämä koskee paitsi meitä ihmisiä, myös joitakin koiria.

Riskiryhmät: koirat, jotka voivat palaa nopeasti auringossa

Ihmisten tavoin myös koirien kohdalla pätee: mitä vaaleampi iho ja karvat, sitä nopeammin ne voivat saada auringonpolttamia. Myös koiran turkin pituudella on merkitystä. Mitä pidempi karva, sitä vähemmän syntyy UV-A- ja UV-B-säteiden aiheuttamia vaurioita. Seuraavilla koiraroduilla voi olla taipumusta auringonpolttamiin:

Erityisen suuressa vaarassa voivat olla näitä koirarotuja muistuttavat sekarotuiset koirat, joilla on vaalea turkki.

Muita riskitekijöitä

Myös koiranpennulla voi olla taipumusta auringonpolttamiin. Tietyt lääkkeet ja aiemmat sairaudet, kuten loistartunta tai ihosairaudet, voivat edistää ihon palamista.

Autoimmuunisairaudesta kärsivien eläinten omistajien tulee pyytää eläinlääkäriltä neuvoja koirien suojaamiseksi auringolta. Tämä on välttämätöntä erityisesti, jos sairaus pahenee auringonvalon vaikutuksesta, mikä voi olla mahdollista esimerkiksi pemfiguksen tai tiettyjen lupusmuotojen tapauksessa.

Koiran auringonpolttamien tunnistaminen

Ihmisten tavoin myös koirilla auringonpolttaman oireita ovat akuutista tulehduksesta johtuva ihon punoitus. Lisäksi voi esiintyä hilsettä ja kutinaa. Kipu ja rakkulat ovat harvinaisempia koirilla.

Kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin ihoalueisiin, koska ne ovat herkimpiä auringolle:

  • suu ja nenä, eli kuonon ympärys
  • korvat, erityisesti korvien sisäpuoli ja korvien kärjet
  • päälaki
  • vatsa, jos koira makaa mielellään selällään

Valon vaurioittama iho voi olla altis kasvaimille, eli aiheuttaa ihosyöpää. Näin ollen koirilla – kuten ihmisillä tai kissoilla – auringonpolttamalla voi olla pitkäkestoisia terveydellisiä seurauksia.

koiran palanut kuononpää
Auts – tämän koiran kuono on kärsinyt liikaa auringosta.

Aurinkosuoja koiralle

Auringonpolttamiin taipuvaisille koirille tulisi kesäisin tarjota mahdollisuus oleskella varjoisassa paikassa. Varmista, että nelijalkainen ystävä ei oleskele liian pitkään auringossa ja vältä paahtavaa keskipäivän aurinkoa klo 11–16. Käy pidemmillä kävelylenkeillä aamuisin ja iltaisin, kun auringonsäteet ovat vähemmän voimakkaita.

On kuitenkin huomioitava: koiran pitäminen varjossa koko kesän ajan ei ole ratkaisu. Herkkäihoisten koiranomistajien tulisi itsensä lisäksi tarjota myös koiralleen asianmukaista aurinkosuojaa:

Voit hieroa korkealaatuista, aurinkosuojakertoimella 30 varustettua aurinkovoidetta koiran korvien vähemmän karvaisiin ja herkkiin kohtiin. Varmista, että käytetty voide ei sisällä väri- ja säilöntäaineita eikä hajusteita allergioiden välttämiseksi!

Saatavilla on lisäksi erityisesti koirille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Koiran herkkää kuonoa ei pidä suojata aurinkorasvalla – valitettavasti ainoa asia, josta on apua, on auringon välttäminen.

Kesän kuumuus voi vaikuttaa koirien verenkiertoon. Tästä syystä lue: Viilennystä koirille – 10 vinkkiä kuumiin kesäpäiviin.

Mitä tehdä koiran auringonpolttamille?

Ensimmäinen toimenpide on luonnollisesti: pois auringosta! Varjoisassa paikassa koiraa voivat auttaa viilentävät hauteet tai erityiset eläimille tarkoitetut, ihoa rauhoittavat voiteet. Sinun tulee kuitenkin käyttää niitä vasta keskusteltuasi eläinlääkärisi kanssa.

Vakavien UV-palovammojen yhteydessä esimerkiksi kortisonihoito voi auttaa vähentämään tulehdusta. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä sopivia kipulääkkeitä.

Vaara kesällä: zooplussan artikkelista voit lukea koirien lämpöhalvauksesta!

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.