Whippet

whippet im gras

Läheisyydenkaipuinen urheilija

Whippet on unelmien koira niille, jotka etsivät helppohoitoista, hauskaa ja erittäin urheilullista koiraa. Ajoittain whippet viihtyy omistajansa seurassa myös sohvalla makoillen. Ei ole ihme, että nämä sympaattiset vinttikoirat herättävät jatkuvasti yhä enemmän ja enemmän eläinystävien mielenkiinnon.

Ulkonäkö siro ja urheilullinen

Whippet on siro ja elegantti nelijalkainen, jonka säkäkorkeus on 51cm ja paino noin 12 kg. Rodun dynaaminen vartalo viittaa siihen, että se on jalostettu suorittamaan erittäin vaikuttavia urheilusuorituksia. Leveä rinta ja siro vatsa muodostavat nopean juoksijan kehon ja whippet voi saavuttaa juostessaan jopa 60 km/h vauhdin. Turkki on erittäin lyhyt ja se on sallittu kaikissa väreissä ja väriyhdistelmissä. Yleisnäkymältä Whippet muistuttaa englanninvinttikoiraa ja joskus siihen viitataankin nimellä ”pienen miehen vinttikoira”. Hienorakenteiset ruusukorvat sekä suhteellisen kaukana toisistaan olevat suuret silmät luovat suloisen koiran katseen. Usein jalkojen välissä kulkeva häntä ei ole merkki pelokkuudesta vaan kuuluu tämän rodun normaaliin käytökseen.

Britti yksinkertaisista oloista

Vaikka whippetin kaltaisia vinttikoiria on ollut jo yli 300 vuoden ajan, ensimmäinen whippet tuli tunnetuksi Pohjois-Englannissa vasta 1800-luvulla. Suurempikokoinen englanninvinttikoira oli silloin aatelisten metsästyskoira, jolloin vähävaraiset jalostivat koiria eri suuntaan. Whippet on pääosin syntynyt tehdas- ja kaivostyöläisten toteuttamasta jalostuksesta, jossa pientä englanninvinttikoiraa, muuta vinttikoiraa sekä lyhytkarvaista terrieriä risteytettiin. Vähävaraisten vinttikoirana sitä käytettiin lähinnä laittomassaa jäniksen metsästyksessä. Vuodesta 1891 lähtien, rotu on virallisesti merkitty kasvattajien kirjoihin, jolloin jalostuksen keskipisteenä oli toimiva ja juoksuun soveltuva kehonrakenne sekä kompakti olemus – aivan kuten tänäkin päivänä. Ajan myötä whippetit tekivät nousujohteisesti uraa myös juoksukoirana. Tosin ne eivät koskaan kyenneet päihittämään juoksussa suurempikokoista englanninvinttikoiraa, vaikka molemmat rodut kuuluivat maailman nopeimpiin lemmikkieläimiin. Whippetin alkuperäismaa Iso-Britannia on nykyäänkin rodun kasvatuksen edelläkävijä. Nimi whippet tulee englanninkielen sanoista „whip“ eli „piiska“ ja „pet“ eli lemmikki, jotka yhdessä tarkoittavat jokseenkin „piiskurilemmikkiä“, joka kuvastaa juoksevan whippetin pitkää selkää. Alun perin oli olemassa myös karkeakarvaisia rodun edustajia, mutta nykyään tämä pitkäkarvainen whippet on rekisteröity omaksi rodukseen. Whippeteillä on nykypäivänä maailman laajuisesti pieni mutta uskollinen koiranystävien fanikansa.

Sympaattinen energiapakkaus

Whippet on monen lajin urheilukaveri, mukava ja sympaattinen nelijalkainen, jonka luonne on tasapainoinen sekä ystävällinen. Läheisyys ja rapsutteluhetket omistajan kanssa ovat tälle rodulle ehdottoman tärkeitä eikä whippetiä tulisi jättää yksin pitkäksi aikaa. Se sopeutuu helposti elämään asunnossa, rakastaa toimintaa ulkona ja on aina valmis hauskanpitoon. Se on varuillaan oleva mutta ei räksyttäjä. Lenkeillä se ei huomioi vieraita ihmisiä ja tulee usein ongelmitta toimeen tuntemattomien koirien kanssa. Sosiaalinen whippet sopii pidettäväksi muutaman whippetin perheessä. Sen uteliaisuus ja oppimiskyky sekä läheisyys omistajan kanssa ovat hyvä yhdistelmä ja tekevät siitä ihanan seuralaisen moneen vapaa-ajan aktiviteettiin. Vapaana juokseminen ei ole kaikille whippeteille mahdollista, sillä joillain on edelleenkin vahva metsästysvietti.

Kehujen kasvatus

Oppimishaluinen koira on helppo kasvattaa. Whippet tottelee omistajaansa mielellään ja ovat lisäksi huomioonottavia ja viisaita koiria. Lähtökohdat tärkeimpien sääntöjen ja temppujen opettamiseen tunnolliselle koiralle ovat siis optimaaliset. Koiran avoin luonne on helppo käsiteltävä ja menestyksen kasvatuksessa saavuttaa positiivisella vahvistuksella sekä kehumalla. Sättiminen ja kovuus eivät sovi tämän sympaattisen ja herkän koiran kasvatustapoihin. Luokse tulemisen harjoittelu tulisi ajoittaa ajoissa, jotta vanhan metsästäjän saa luotettavasti aina huudettua luokse, kun tarpeellista. Vain näin voit mahdollistaa, että koira voi myös juosta vapaana, mitä se arvostaa kovasti. Kiinnitä alusta asti huomiota siihen, että sinulla on kontrolli aina, kun koira juoksee vapaana. Optimaalista olisi, jos koiran kasvatuksessa huomioitaisiin sosialisoituminen jo aikaisessa vaiheessa, vierailemalla esimerkiksi koirakoulussa tai koiranpentujen leikkitunneilla. Näin koiralla on mahdollisuus tutustua monen kokoisiin koirarotuihin, jotta se myöhemmällä iällä ongelmitta ystävystyy sekä pienien, että suurien rotujen kanssa.

whippet welpen couch

Kestävä nelijalkainen hennolla ulkomuodolla

Hento, jopa hauraalta vaikuttava whippetin ruumiinrakenne on hämäävä. Rotu on erittäin kestävä eikä se juurikaan kärsi mistään rodulle tyypillisistä sairauksista. Jotkin rodunedustajat voivat harvoissa tapauksissa geenivirheen vuoksi kerätä enemmän lihasmassaa kuin keskiverto whippetit. Näitä koiria kuvataan nimellä ”bully whippet”, eivätkä ne vahvan rakenteensa vuoksi edusta enää rotustandardia. Näitä tapauksia kaivertavat myös eräät terveysongelmat, kuten suurempi riski lihaskramppeihin, ja noin puolella niistä on lisäksi vahva ylipurenta. Mutaatio on tunnistettavissa koiranpennuilla jo niiden ensimmäisinä elinviikkoina ja oireettomat kantajat voidaan testata nykypäivänä luotettavan geenitestin myötä, jolloin niitä ei oteta mukaan jalostustoimiin. Lyhyt karvainen ja erittäin hoikka whippet on hyvin herkkä kylmyydelle, jonka vuoksi talvella tulisi aina käyttää koirantakkia. Whippet elää keskimäärin noin 12-15 vuotta.

Terveys lähtee ruokakupista

Tasapainoinen ravinto on terveen ja pitkän koiranelämän perusta. Tasapainoinen ravinto lihansyöjien, kuten koirien, kohdalla tarkoittaa sitä, että ravinto perustuu pääsääntöisesti lihasta. Koiran ruokaa ostaessa tulisi tarkistaa raaka-ainelista ja varmistaa, että liha on ensimmäisten joukossa, olipa kyseessä sitten kuiva- tai märkäruoka. Kaikkiruokaisiin sekä kasvissyöjiin verrattuna lihansyöjillä on lyhyt ruoansulatuskanava, joka on kehittynyt sulattamaan laadukasta ja proteiinipitoista ravintoa. Vältä siis koiranruokia, jotka sisältävät viljaa. Kuivaruokaa ruokkiessa on tärkeää varmistaa, että whippet juo riittävästi myös nestettä. Koiranpentu tarvitsee noin neljä ruoka-annosta päivässä, kun taas aikuiselle koiralle tulisi antaa korkeintaan kaksi annosta päivässä. Ruokailun jälkeen koiralla tulisi aina olla mahdollisuus rauhoittua ja levätä. Nopea koiranruoan vaihtaminen saattaa aiheuttaa koiran vatsassa stressiä. Mikäli ruokaa tai sen merkkiä vaihdetaan, tulisi prosessi tehdä hitaasti. Optimaalista olisi, että uutta ruokaa sekoitetaan vanhaan muutaman päivän ajan. Koiranruoan määrään voi ottaa osviittaa koiranruoan valmistajan antamista määristä, mutta whippetin kohdalla sen hoikkuutta tulisi pitää silmällä ja muuttaa ruoanmäärää etenkin, jos koira liikkuu keskivertoa enemmän. Oikea ravinto ei näy vain koiran kehon hyvinvoinnissa vaan tulee esille myös terveessä ja kiiltävässä turkissa.

Hoitoa päästä tassuihin

Whippetin erittäin lyhyt turkki ei juurikaan kaipaa erikoista hoitoa. Säännöllinen harjaus ja hieronta kiihdyttävät verenkiertoa ja poistavat irronneet karvat. Vinttikoirilla kynnet eivät kulu riittävän nopeasti, jolloin niitä tulee leikata useammin. Parasta on leikata hieman ennen ”elävän” kynnen alkua, mitä ei missään nimessä tule koskaan vahingoittaa. Helpointa on leikata koiran kynnet ammattilaisen kynsisaksilla ja silloin, kun kynnet ovat hieman kosteat, esimerkiksi sateisen kävelylenkin jälkeen. Hampaidenhoitoon koiranpennun voi totuttaa säännöllisellä hampaiden pesulla koirien hammastahnalla ja hammasharjalla. Hampaidenhoitoherkut sekä kuivat puruluut, kuten naudankorvat, auttavat myös ehkäisemään hammaskiven syntymistä.

Aktiviteettejä monipuoliselle joka paikan koiralle

Kuten kaikki vinttikoirat, myös whippet rakastaa vapaassa luonnossa liikkumista. Kun koirasi on kuuliainen ja sillä on syvä yhteys sinuun, voit hyvin antaa koiran juosta vapaana, kunhan olet varma, että se tottelee takaisintulo käskyäsi. Whippet rakastaa leikkiä muiden koirien kanssa, mutta tulee huomioida, että jotkut koirat ärsyyntyvät helposti whippetin energiasta ja vauhdikkaan peuhaamisen määrästä. Joillain whippeteillä metsästysvietti on erittäin vahva, jolloin vapaana juokseminen ei tule kysymykseenkään. Näille koirille tulisi tarjota hyvin aidattu tila ”vapaalle“ juoksulle. Whippetin kanssa voi tehdä monia vapaa-ajan aktiviteettejä, tämä urheilukanuuna taipuu nimittäin moneen koiran urheilulajiin. Se juoksee mielellään mukana pyörä- tai juoksulenkillä tai pitkillä vaelluksilla. Myös agility on monipuoliselle urheilijalle hyvä mahdollisuus riehua ja roikkua. Luonnollisestikin jopa 60 km/h vauhdillaan koira on nopea ja sopii parhaiten juoksuradoille. Mikäli haluat antaa koirallesi mahdollisuuden juosta vapaana, tulisi juoksuratoja välttää samanaikaisesti. Kaiken seikkailun vierellä vinttikoirat arvostavat myös mukavaa iltapäivää sohvalla.

Sopiiko whippet minulle?

Whippetit ovat sopeutumiskykyisiä koiria ja vastoin monia muita vinttikoiria whippetit viihtyvät hyvin myös asunnossa, kunhan ne pääsevät päivittäin riittävästi ulkoilemaan ja liikkumaan. Optimaalisinta kuitenkin on, jos on suuri oma piha, jossa whippet voi halutessaan juosta ja purkaa energiaansa. Se on lapsiystävällinen ja voi, jos jo erittäin nuorena totutettu, tulla toimeen myös kissojen kanssa. Sosiaalisen ja suodattavan olemuksensa vuoksi se sopii hyvin myös toiseksi koiraksi, toisen koiran rinnalle. Helppo, eikä ollenkaan monimutkainen whippet tuntee olonsa hyväksi perheissä, kuten myös urheilullisen sinkun kotitaloudessa ja sopii hyvin kunnanhimoiselle aloittavalle koiranomistajalle. Ennen koiran muuttamista kotiin tulisi kaikkien perheenjäsenten olla tietoisia uudesta perheenjäsenestä. Etukäteen tulisi miettiä myös tilanteita, joissa perheeseen tulee sairastapaus tai lomalle lähtö. Pääsääntöisesti whippet matkustaa mielellään mukana, mutta tulisi selvittää millaiset matkakohteet koiralle sopivat.

Ennen whippetin äkkipikaista hankintaa, tulisi miettiä hankintahinnan lisäksi myös muita koiraan liittyviä kuluja. Kuluja tuottavat esimerkiksi tarvikkeet (kupit, hihnat, valjaat, kaulapannat, peitot ja koiranpeti, lelut, auton kuljetuslaatikot, hoitotarvikkeet, hierontahansikkaat jne.) sekä muut säännölliset kulut, kuten vakuutusmaksu ja vähintään vuosittaiset koiralääkärikäynnit.

whippet im gras

Mistä löydän unelmieni whippetin?

Whippet-pennun etsintä ja löytäminen tapahtuu parhaiten whippetkasvattajilta. Kasvattajan tulisi kuulua kasvattajienliittoon ja myydä koiranpentuja vain asiaankuuluvien papereiden kanssa. Näin ostajana tiedät, että koirien terveydestä ja hyvinvoinnista pidetään huolta. Luotettava kasvattaja antaa potentiaalisen ostajan rauhassa tutustua kotiinsa ja vastaa koirarotuun liittyviin kysymyksiin sekä kasvatukseen liittyviin terveys- ja luonneseikkoihin. Hyvä merkki on, jos kasvattaja kyselee paljon myös ostajan elämäntilanteesta, kodista ja kokemuksesta koirien kanssa, sillä se osoittaa, että kasvattaja on aidosti kiinnostunut tuottamiensa koiranpentujen tulevaisuudesta. Kasvattajan luona vieraillessa opit tuntemaan myös pentueen vanhemmat, joiden tulisi antaa ystävällinen, valpas ja tasapainoinen ensivaikutelma.

Kasvattaja luovuttaa uuden perheenjäsenen, mutta myös todistuksen koiran syntyperästä sekä rokotuspassin. Luonnollisestikin luovutustilanteessa koiranpentu on jo useaan otteeseen madotettu ja rokotettu ja on parhaassa terveydentilassa.

Kasvattajat, jotka myyvät koiranpentujaan alennushintaan, tulisi kiertää kaukaa. Nämä tarjoukset johtuvat usein siitä, että koiranpentujen terveyttä ja sosialisoitumista on laiminlyöty. Niin sanotut mustanpörssin kasvattajat eivät pidä emoeläimiä lajinomaisesti, eivät emot saa pitää taukoa pentueiden välillä. Näillä kasvattajilla usein ei myöskään ole asiaankuuluvaa ammattitaitoa ja tietoa koirarodusta. Älä koskaan osta koiraa siis suojellaksesi jo syntynyttä pentua tai säälistä, sillä kysyntä määrää tarjonnan.

Mikäli olet kiinnostunut whippetistä, on aikuinen koira myös hyvä vaihtoehto. On olemassa vinttikoirien välitysorganisaatioita, jotka etsivät kotia aikuisille vinttikoirille. Keskustelemalla organisaation työntekijän kanssa voit ottaa selvää onko kotia etsivä aikuinen whippet potentiaalinen perheenjäsen sinun kotiisi. On monia syitä miksi aikuinen whippet etsii kotia, mutta varmaa on, että tämä erittäin ihmisrakas koira kärsii odottaessaan eläinkodissa uutta kotia, sillä omistaja ja läheinen henkilö on sille erittäin tärkeä. Kotia etsivän koiran ottaminen voi olla siis erittäin rikastuttava kokemus kaikin puolin!

Toivomme eläimellisiä seikkailuja sympaattisen whippetin kanssa!

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.