Koiran osteopatia

koiran osteopatia

Monet nelijalkaiset ystävät kokevat koiran osteopatian rentouttavana.

Osteopatia on ihmisten keskuudessa suosittu hoitomuoto jännitysten ja liikuntahäiriöiden hoitoon. Myös koirat voivat hyötyä siitä. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten koiran osteopatia toimii ja mitä vaikutuksia sillä on.

Mitä on eläinten osteopatia?

Osteopatia on yksi hoitomuoto luuston sairauksien hoitoon. Se on peräisin täydentävästä lääketieteestä ja sitä on käytetty jo vuosien ajan paitsi ihmisillä myös eläimillä, kuten koirilla ja hevosilla.

Osteopaattien tehtävänä on tarkkailla potilaan liikkumismalleja ja tunnistaa siten häiriintyneet liikesarjat. Käsiensä avulla he yrittävät sitten korjata häiriön manuaalisesti.

Tasapaino luiden, lihasten ja koko kehon välillä

Osteopatian perusti yhdysvaltalainen lääkäri, tohtori Andrew Still. Hän oli sitä mieltä, että häiriöiset liikkeet voivat aiheuttaa sairauksia.

Siksi hoidossa noudatetaan kokonaisvaltaista konseptia, jonka tarkoituksena on lievittää nivelten ja muiden kudosten toimintahäiriöitä palauttamalla tasapaino.

Osteopaatti koira
Osteopaatit yrittävät käsiensä avulla käynnistää koiran itsehoidon.

Mitä osteopaatti tekee koiralle?

Osteopatian lähtökohtana on, että koirasi kehon epätasapaino johtaa sairauksiin, sillä yksittäiset anatomiset rakenteet ovat yhteydessä toisiinsa.

Osteopaatit yrittävät palauttaa tasapainon ja stimuloida koirasi itseparantavia kykyjä kohdistamalla toimenpiteitä lihaksiin ja niveliin.

Mihin sairauksiin koiran osteopatiaa käytetään?

Osteopatiaa käytetään kokonaisvaltaisena hoitomuotona erilaisiin sairauksiin eläimillä.

Koiran osteopatian tarkoituksena on auttaa muun muassa:

  • Nivelongelmissa
  • Raajarikkoisuuksissa
  • Selkäkivuissa ja nousemisen ongelmissa
  • Tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvissa vammoissa, kuten nyrjähdyksissä
  • Tukosten poistamisessa

Koska eläinten käyttäytymisen muutokset johtuvat usein kivuista, osteopatiaa käytetään myös koirilla, jotka näyttävät äkillisesti aggressiivisilta tai pelokkailta.

Osteopatia tukihoitona

Osteopatia ei korvaa vakavien sairauksien klassista hoitoa eläinlääkärissä, vaan sitä on pidettävä tukevana hoitomuotona.

Jos koirallasi ilmenee mahdollisia sairauden merkkejä, vie koira ehdottomasti eläinlääkärin hoitoon. Yhteistyössä eläinlääkärisi kanssa voit tehdä hoidon lisäksi osteopaattisen hoidon.

Kuinka käynti koiran osteopaatilla sujuu?

Koirasi ongelman rajaamiseksi osteopaatti kysyy sinulta ensiksi useita kysymyksiä. Lisäksi osteopaatti tutkii koirasi liikkeitä ja tunnustelee sitä edestä taaksepäin. Tällöin hän kiinnittää erityistä huomiota nivelten ja lihasten mahdollisiin jännitteisiin tai toimintahäiriöihin.

Jos osteopaatti havaitsee koirasi tuki- ja liikuntaelimistössä häiriöitä, hän voi käyttää erilaisia toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi. Erityisten venyttelytekniikoiden ohella tähän tarkoitukseen sopivat tietynlaiset erityishoidot:

  • Kranio-sakraaliterapia (kallo-ristiluuterapia): Vaikuttaessaan koirasi kraniosakraalijärjestelmään ulkopuolelta osteopaatti vaikuttaa samalla myönteisesti muihin kehon osiin. Tällöin osteopaatti hoitaa koiraasi erityisen hellävaraisesti.
  • Dorn-Breuss-hoito: Tämä kaksiosainen hoito sisältää Dorn-terapiaa ja Breuss-hierontaa. Hoidon tarkoituksena on korjata lantion, selkärangan tai jalkojen virheellisiä asentoja kohdennetuilla toimenpiteillä. Sen jälkeen on vuorossa rentouttava hieronta.

Osteopaatin hoito kestää noin yhdestä kahteen tuntiin. Kuinka kauan osteopaatin tosiasiassa tarvitsee tehdä hoitoa, riippuu kuitenkin koirasi kunnosta.

Usein yksi käynti riittää löysäämään koirasi jännitteet tai tukokset. Jos ongelma on kuitenkin syvempi, koirallesi voi olla hyödyllistä käydä useamman kerran osteopaatilla.

Täydentävänä lääketieteellisenä menetelmänä eläinten osteopatia johtaa oikeastaan harvoin komplikaatioihin.

Koska osteopaatti käyttää vain käsiään ja tekee toimenpiteitä kohdennetusti, osteopatian aiheuttamia vammoja on vain harvinaisissa tapauksissa.

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.