Vanha koira: apuja arkeen vanhenevan lemmikin kanssa
© Ben R / stock.adobe.com
Monet koirat viettävät suurimman osan elämästään omistajansa rinnalla ja saavuttavat usein merkittävän iän. Ikääntymisen myötä koirissa tapahtuu useita muutoksia. Tämä artikkeli kertoo koiran vanhenemisen merkeistä ja tarjoaa vinkkejä, joiden avulla vanhan koiran arkea voi helpottaa. Lopuksi keskustellaan myös siitä, milloin on oikea aika hyvästellä oma koira.
Sisällysluettelo
Kuinka vanhaksi koirat elävät?
Koiran eliniälle ei ole yleispätevää vastausta, sillä koiran odotettu keskimääräinen elinikä riippuu pitkälti koirarodusta. On todettu, että pienillä koiraroduilla on korkeampi eliniänodote kuin suurilla koiraroduilla. Chihuahua saattaa esimerkiksi elää 15 vuotta, kun taas bulldoggit tai bernhardinkoirat elävät yleensä noin 7-10 vuotta. Rodun tuomien tekijöiden lisäksi koiran elinikään vaikuttavat ravinto, hoitorutiinit sekä yleisterveys.
Merkkejä koiran ikääntymisestä
Ikääntymisen merkit koirilla kulkevat pitkälti samaa linjaa kuin ihmisilläkin. Etukäteen ei voida sanoa miten voimakkaasti ikääntymisen merkit koiralla ilmenevät. Osalla koirista ikääntymisen merkkejä ei näy vielä korkealla iälläkään, toisilla taas elämänlaatu saattaa alkaa heikentyä jo suhteellisen aikaisin.
Erityisen yleisiä ikääntymisen merkkejä koirilla ovat seuraavat muutokset:
- Muutokset ulkonäössä: Turkin harmaantuminen (etenkin pään alueella), takkuuntuva tai kiilloton turkki sekä lisääntyvä karvanlähtö
- Ruokahaluttomuus ja siitä johtuva painon lasku
- Rappeutumisesta ja nivelrikoista johtuvat nivel- ja luuongelmat, joka usein johtaa haluttomuuteen liikkua sekä kipuihin noustessa ylös ja maahan mennessä
- Kuulon, näön ja hajuaistin heikkeneminen
- Ikääntymisestä johtuva immuunisysteemin heikentyminen: myös puolustuskyvyn antama suoja heikkenee iän myötä, mistä johtuen vanhat koirat sairastuvat helpommin infektioihin
- Lisääntynyt virtsaneritys ja siitä johtuva virtsarakon heikkeneminen
Ikääntymisestä johtuvien muutosten ehkäiseminen
Hyvä yleisterveys on erittäin tärkeää koiran hyvinvoinnille. Periytyvien terveystekijöiden rinnalla se on suurin vaikuttava tekijä koiran eliniän sekä elämänlaadun kannalta. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että koiran terveyteen, hoitorutiineihin ja ravintoon kiinnitetään huomiota pentuiästä lähtien.
Seuraavilla toimenpiteillä voit ehkäistä koiran ikääntymisen merkkejä:
-
Vältä ylipainoa
Tutkimukset osoittavat, että ylipaino altistaa yleisimmille sairauksille, kuten diabetekselle. Myös nivelongelmat ilmenevät usein ylipainon myötä. Tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat avainasemassa ylipainon ehkäisemisessä. Oikeanlainen ravinto ja riittävä liikunta auttavat hidastamaan ja jopa ehkäisemään monien ikääntymisestä johtuvien muutosten ilmenemistä.
Lukuvinkki: Erillisessä artikkelissa on tiivistetty yleisnäkymä siitä, miltä ideaali ikääntyvän koiran ruokavalio näyttää.
-
Lievitä kipua
Monilla terveillä koirilla ilmenee liikkuessa iän myötä rappeutumisesta johtuvia kipuja. Luukato ei ole kuitenkaan enää korjattavissa, minkä vuoksi apua voi hakea vain kipulääkityksestä. Lääkityksen myötä vanhan koiran liikuntakyky usein myös paranee hieman.
-
Säännölliset tutkimukset
Säännölliset, ennalta ehkäisevät tutkimukset ovat säästäneet monet koirat kivuilta. Ikääntyvä koira kannattaa viedä eläinlääkärille tutkimuksiin säännöllisesti. Tyypilliset ikääntymisestä johtuvat sairaudet voidaan tutkimuksilla todeta aikaisessa vaiheessa ja hoitaa onnistuneesti ajoissa.
-
Näytä ymmärrystä
Ei ole helppoa seurata vierestä oman koiran vanhenemista. Ikääntyvälle koiralle on tärkeää, että omat perheenjäsenevät ymmärtävät ikääntymisen tuomia muutoksia. Raskaat aktiviteetit ja stressiä aiheuttavia tilanteita tulisi välttää parhaalla mahdollisella tavalla. Stressiä ikääntyvälle koiralle aiheuttaa esimerkiksi uuden koiranpennun hankinta samaan perheeseen.
Milloin on oikea aika hyvästellä oma koira?
Vaikka tämä kysymys on tärkeä, siihen ei ole yleispätevää vastausta. Vanhuus ei ole sairaus, vaan elämänkaareen kuuluva luonnollinen elämänvaihe.
Monet koirat kärsivät nivelsairauksista ikääntyessään ja usein hampaitakin on jäljellä enää vain muutama. Niin kauan, kun koira pärjää omilla avuillaan, ei ole tarvetta tehdä lopettamistoimenpiteitä. Kipua voi lieventää lääkkeillä ja oikeanlaisella hoidolla voi helpottaa koiran elämää.
Koiran ikääntyminen etenee jossain vaiheessa kuitenkin siihen pisteeseen, että vanha koira joutuu kärsimään suurissa määrin joka päivä. Siinä vaiheessa on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Viimeisinä elinpäivinä ikääntymisen oireet etenevät nimittäin hyvin nopeasti. Siinä kohdassa on koiran hyvinvoinnin kannalta tärkeää hakea apua eläinlääkäriltä.
Vanha koira: tiivistelmä koiran ikääntymisestä
Koiran viimeisten vuosien ja kuukausien ei tarvitse olla kipunäytelmä. Koiran ikääntyminen on hyvin yksilöllistä ja joihinkin koiriin se iskee rajummin kuin toisiin. Koiranomistajana voit tehdä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä lieventääksesi ikääntymisen oireita ja tehdäksesi ikääntymisestä koiralle mahdollisimman miellyttävää.
Pitkän ja ihanan koiranelämän lopussa on usein vaikeaa tehdä se viimeinen päätös. Nauti siis ajasta koirasi kanssa täysin sydämin ja muistele yhteisiä hyviä hetkiä. Näitä hetkiä koiramme tarjoaa meille elämänsä aikana lukemattomia.
Lähteet:
Koiran juoksut
Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
Anaalirauhastulehdus koiralla
Koiran anaalirauhastulehdus aiheuttaa peräaukon molemmin puolin sijaitsevissa anaalirauhasissa tulehduksen. Myös kissoilla voi ilmetä anaalirauhastulehdusta, mutta se on yleisempi koirilla, etenkin pienillä koiraroduilla (esim. chihuahuoilla) sekä vanhoilla koirilla.
Koronavirus koiralla
Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.