Hoito: miten koiran sydänmatotartuntaa hoidetaan?
Sydänmatotaudin hoito kohdistuu sekä täysikasvuisiin matoihin että toukkiin. Lisäksi tarvitaan yleensä oireiden hoitoa.
Sydänmatojen ja niiden toukkien kohdennettu hoito
Erityiset makrosyklisten laktonien ryhmään kuuluvat matolääkkeet auttavat torjumaan mikrofilarioita. Niitä annetaan kerran kuukaudessa koko hoitojakson ajan.
Makrosykliset laktonit tehoavat myös iholla oleviin toukkavaiheisiin ja estävät sydänmatojen toukkien muuttumisen hyönteisiksi.
Samalla aloitetaan hoito melarsomiinilla täysikasvuisia ja kehittyneitä sydänmatoja vastaan. Matojen tappamiseksi hitaasti eläinlääkäri antaa sitä pistoksina koiralle tietyin väliajoin.
Tällä hetkellä toinen pistos annetaan 30 päivää ensimmäisen annoksen jälkeen ja kolmas päivää myöhemmin. Jotta lannelihakseen annettavat pistokset sujuisivat koiran kannalta mahdollisimman kivuttomasti ja stressittömästi, koira yleensä rauhoitetaan.
Tiesitkö muuten: slow kill -menetelmä, jossa makrosyklisiä laktoneja annetaan hyvin pitkään täysikasvuisten sydänmatojen hitaaksi tappamiseksi, ei ole tehokas sydänmatojen hoidossa. Sillä voi olla vakavia pitkäkestoisia seurauksia tai se voi jopa johtaa kuolemaan, joten hoito melarsomiinilla on elintärkeää.
Täydellinen rauhallisuus on ehdottoman välttämätöntä
Pidä koirasi sydänmatotartunnan diagnosoinnin jälkeen ehdottoman rauhallisena. Tämä tarkoittaa vain kävelylenkkejä talutushihnassa, ei leikkiä lajitovereiden kanssa. Tämä vähentää keuhkojen pysyvien muutosten etenemistä.
Rasitus nopeuttaa sydämen sykettä ja lisää siten keuhkojen verenkiertoa. Kulkeutuvat, vaeltavat tai kuolevat sydänmadot tai syntyvät verihyytymät voivat kuitenkin aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkoveritulpan.
Intensiivinen aivotyö on osoittautunut toimivaksi tavaksi tarjota koiralle riittävästi puuhaa hoidon aikana. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa peruskomennot, temput ja naksutinkoulutus. Valitse aina sellaisia harjoituksia, joissa koiran ei tarvitse ponnistella liikaa.
Antibiootit, leikkaus jne.
Sydänmadoissa elää Wolbachia-bakteereja. Ne auttavat sydänmatoja kehittymään ja lisääntymään. Heikentääkseen loisia ennen hoidon aloittamista eläinlääkäri aloittaa bakteerien antibioottihoidon neljä viikkoa etukäteen.
Massiivinen tartunta vaatii kuitenkin usein sydänmatojen poistamisen kirurgisesti. Etenkin, kun samassa paikassa on useita sydänmaitoja, ne voivat muodostaa pallon. Oikeasta sydämen kammiosta tai sydämen oikeaan eteiseen laskevasta isosta verenkierron laskimosta käsin ne voivat kuollessaan tukkia suuret keuhkosuonet.
Sydänmatotaudin hoidon päätyttyä otetaan uusi verikoe, joka antaa varmuuden siitä, ettei matoja enää ole.
Sydänmato koiralla: hoito vain vahvistetun diagnoosin jälkeen
Koiran sydänmatoja hoidetaan vasta, kun diagnoosi on vahvistettu edellä mainituilla verikokeilla. Koska hoito on kallista, aikaa vievää ja runsaasti toimenpiteitä vaativaa, hoitoa annetaan usein vain eläinklinikoilla. Yksilöllisestä menettelystä päättää hoitava eläinlääkäri.
Hoidon aikana tarvitaan sairaalahoitoa, jotta eläinlääkäri voi reagoida nopeasti ja hoitaa asianmukaisesti komplikaatioita, kuten kuoleviin mikrofilarioihin liittyviä allergisia reaktioita.