Koiran munuaisten vajaatoiminta

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavat koirat ovat erittäin janoisia.

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavat koirat ovat erittäin janoisia.

Juoko koirasi enemmän kuin tavallisesti tai oksentaako se? Tällöin ongelma voi olla koiran munuaisten vajaatoiminta. Lue täältä, kuinka eläinlääkäri voi auttaa lemmikkiäsi ja mitä sinun tarvitsee tietää koiran munuaisten vajaatoiminnasta.

Kuinka vaarallinen munuaisten vajaatoiminta on?

Eloonjäämismahdollisuudet vaihtelevat munuaisten vajaatoiminnan syystä ja tyypistä riippuen. Vaikka akuutti muoto on yleensä parannettavissa, krooniseen muotoon ei ole parannuskeinoa. Täydellinen munuaisten vajaatoiminta voi johtaa kuolemaan.

Millaisia oireita munuaisten vajaatoiminnalla on?

Munuaisten vajaatoiminta voi olla äkillinen (akuutti) tai pitkäkestoinen (krooninen). Koska munuaiset eivät enää pysty poistamaan veressä olevia myrkyllisiä aineita (esim. ureaa), ne kerääntyvät vereen. Tätä kutsutaan myös uremiaksi. Sairaus etenee yleensä eri vaiheissa, jolloin ilmenee seuraavia oireita:

  • Munuaissairaat näyttävät heikolta ja nukkuvat paljon.
  • Koirat juovat enemmän (polydipsia) ja virtsaavat enemmän (polyuria).
  • Hormonaalisen tasapainon heikentyminen voi johtaa siihen, että sairas eläin laihtuu voimakkaasti ja sen turkki muuttuu sameaksi.
  • Vatsa- ja suolisto-oireita, kuten ripulia, oksentelua ja ruokahaluttomuutta

Diagnoosi: Kuinka munuaisten vajaatoiminta tunnistetaan?

Jos koirasi osoittaa merkkejä munuaisten vajaatoiminnasta, kannattaa eläin viedä nopeasti eläinlääkäriin. Etsiäkseen vaivojen taustalla olevan syyn eläinlääkäri voi käyttää seuraavia diagnostisia menetelmiä:

1. Virtsanäyte

Eläinlääkäri voi pyytää sinua keräämään koiraltasi virtsaa. Jos tämä ei ole mahdollista, lääkäri voi ottaa virtsanäytteen katetrilla tai neulalla ultraäänen avulla (kystosenteesi). Tämän jälkeen virtsasta tutkitaan muun muassa sen ominaispaino (koira < 1025) sekä proteiinien, sokerien ja tulehdussolujen pitoisuus. Virtsa voidaan lisäksi tutkia bakteriologisesti.

2. Verenpaineen mittaaminen ja verikokeet

Koska munuaiset määrittävät verenpaineen, se kohoaa munuaisten vajaatoiminnan seurauksena. Verinäytteen ottaminen auttaa mittaamaan virtsa-aineiden (veren hajoamistuotteiden), kuten urean tai kreatiniinin, pitoisuuden veressä. Jos niiden pitoisuus veressä nousee, munuaisten vajaatoiminta on otettava huomioon.

3. Kuvantamismenetelmät

Ultraäänitutkimuksella saadaan kuva munuaisista. Näin tunnistetaan rakenteelliset syyt, kuten kasvaimet tai vammat.

Munuaisten vajaatoiminta voidaan havaita ultraäänitutkimuksella. © Emily / stock.adobe.com
Munuaisten vajaatoiminta voidaan havaita ultraäänitutkimuksella.

Mitä hoitomenetelmiä on saatavilla?

Koska koiran munuaisten vajaatoiminta voi johtua monista eri syistä, on ennen jokaista hoitoa tehtävä perusteellinen diagnoosi. Tämän jälkeen hoito on suoritettava kohdennetusti lääkityksellä tai tarvittaessa kirurgisesti.

Syykohtaisen hoidon lisäksi oireita voidaan lievittää myös tukevien toimenpiteiden avulla. Eläinlääkärit voivat määrätä seuraavia hoitotoimenpiteitä:

  • verenpainelääkkeet (esim. ACE-estäjät)
  • pahoinvointia ehkäisevät lääkkeet
  • mahalaukkua suojaavat tabletit
  • neste- ja elektrolyytti-infuusio
  • virtsakatetrin asettaminen
  • ruokavalion muuttaminen

Koko hoidon ajan on tärkeää seurata koiran verenpainetta säännöllisesti. Lisäverikokeilla voidaan tarkkailla hoidon onnistumista.

Jos munuaiset ovat vaurioituneet niin vakavasti, että ne eivät enää pysty hoitamaan työtään yksin, on varauduttava munuaiskorvaushoitoon (dialyysi). Tällöin veri suodatetaan ulkoisessa laitteessa ja palautetaan takaisin verenkiertoon.

Huomaa: Sopivan erikoisruoan valinta voi tukea koirasi luonnollisia kehon toimintoja. Huomaa kuitenkin, että erikoisravinto ei paranna eikä ehkäise sairauksia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa koirallesi sopivasta ruokavaliosta. Erikoisravintoja löydät zooplussalta.

Ennuste: millaiset paranemismahdollisuudet ovat?

Munuaisten vajaatoiminnan ennuste riippuu suuresti taustalla olevasta sairaudesta. Pääsääntöisesti hoidosta on enemmän hyötyä akuutissa munuaisten vajaatoiminnassa, kun taas krooninen munuaisten vajaatoiminta ei valitettavasti ole parannettavissa. Eläinlääkärin ohjeita noudattamalla voit kuitenkin lisätä lemmikkisi elämänlaatua ja mahdollisesti myös kestoa.

Syyt: mitkä ovat munuaisten vajaatoiminnan syyt?

Jos koira kärsii munuaisten vajaatoiminnasta, sen munuaiset eivät toimi tavalliseen tapaan. Normaalisti ne varmistavat tasapainoisen neste- ja elektrolyyttitasapainon ja säätelevät verenpainetta. Lisäksi ne puhdistavat verta ja suodattavat virtsa-aineita, jotka sitten vapautuvat virtsaan. Jos nämä toiminnot häiriintyvät, keho voi vaurioitua monin tavoin munuaisten monimutkaisten tehtävien vuoksi.

Munuaisten vajaatoiminnan syyt on jaettu prerenaalisiin (ennen munuaista), renaalisiin (munuaisen sisällä) ja postrenaalisiin (munuaisen jälkeen) syihin:

  • Prerenaaliset syyt: Jos munuaisiin ei pääse riittävästi verta, munuaiset voivat suodattaa vähemmän nestettä. Näin voi käydä, jos koirasi juo liian vähän vettä tai jos sen sydän pumppaa liian vähän verta verenkiertoon.
  • Renaaliset syyt: Näitä voivat olla munuaisten kasvaimet, vammat tai tulehdus (nefriitti). Myös tartuntataudit (esim. leptospiroosi) tai myrkyt voivat vahingoittaa munuaisia.
  • Postrenaaliset syyt: Munuaisten toiminta heikkenee, jos virtsatiet tukkeutuvat tai virtsatiet repeytyvät trauman (esim. auto-onnettomuuden) seurauksena.

Akuutti munuaisten vajaatoiminta

Akuutissa munuaisten vajaatoiminnassa (myös akuutissa munuaissairaudessa) munuaisten verenkierto heikkenee yhtäkkiä. Tämä ilmenee muutaman tunnin tai päivän sisällä. Jos syy havaitaan ja hoidetaan nopeasti, on täydellinen paraneminen mahdollista.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta

Kroonisen munuaissairauden yhteydessä munuaisten kudosten toiminnallisissa yksiköissä (nefroneissa) oleva munuaiskudos (glomerulit) vaurioituu pitkäksi aikaa. Eläinlääkärit eivät aina pysty määrittämään tarkkaa syytä.

Koska munuaissolut eivät kykene uusiutumaan, kroonista munuaisten vajaatoimintaa ei voida parantaa. Sairauden myötä koiran tila usein heikkenee.

Lähteet:

https://tierarztpraxis-rogalla-rummel.de/

https://www.tierpraxis.de/fuer-tierbesitzer/chronische-niereninsuffizienz/

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.

5 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.