Kookosöljy koiralle: Ihmelääke vai myytti?

Kookosöljy koiralla

Jotkut koiranomistajat pitävät kookosöljyä hoitokeinona moniin ongelmiin.

Kookosöljyä koirille on jo monien vuosien ajan pidetty ihmelääkkeenä loisten tai tulehdusten hoidossa. Mutta mikä näissä väitteissä on oikeasti totta? Lue tästä artikkelista, mitä nykyinen tutkimustilanne kertoo ja onko kookosöljy koiralle hyväksi.

Kuinka kookosöljy vaikuttaa koiraan?

Kookospähkinäöljy on kiinteä ja valkoinen huoneenlämpöisenä. Nestemäisessä tilassa se on melko kellertävää. Kookospähkinäöljyä pidetään ihmisravintona ”superfoodina”, sillä sen on tarkoitus vaikuttaa myönteisesti terveyteen.

Koirien kohdalla tutkimustilanne on kuitenkin erittäin heikko, minkä vuoksi kookosöljyn tehokkuudesta koirilla ei voida tällä hetkellä tehdä varmoja väittämiä.

Mitä ainesosia kookosöljy sisältää?

Luontainen kookosöljy on uute kookoslihasta ja kookosmaidosta. Se koostuu noin 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista ja monista keskipitkistä, helposti sulavista rasvahapoista.

Siitä erityisen suuri osuus on kapryyli- ja lauriinihappoja. Kapryylihappo vaikuttaa sieniä vastaan (antimykoottinen) ja lauriinihapolla on useita eri vaikutuksia (antibakteerisia, antiviraalisia, antimykoottisia).

Mihin kookosöljyä käytetään koirien hoidossa?

Kookospähkinäöljyä voidaan käyttää erilaisissa muodoissa – yleensä täydennysravintona tai ulkoiseen käyttöön turkkiin ja ihoon.

Koiranomistajien keskuudessa on vakiintunut joitakin käyttöalueita kookosöljylle. Mutta auttaako öljy todella koiria niin hyvin kuin monet väittävät?

Jotkut koiranomistajat vannovat kookosöljyn antiparasiittisen vaikutukseen levittäessään öljyä koiran iholle. Tämänhetkisen tutkimuksen mukaan tähän käsitykseen on kuitenkin suhtauduttava varovaisesti:

Auttaako kookosöljy punkkeja vastaan koirilla?

Tällä hetkellä kaikki tieteeseen perustuvat tutkimukset viittaavat siihen, että kookosöljy ei vaikuta punkkeihin. Syynä tähän on kookosöljyn liian alhainen lauriinihappopitoisuus, joka olisi luotettavan punkkisuojan edellytys.

Jos haluat suojata koiraasi varmasti punkkien puremilta, sinun kannattaa kysyä eläinlääkäriltäsi, mikä on koirallesi sopiva punkkikarkote.

Auttaako kookosöljy kirppuja vastaan koirilla?

Joissakin tutkimuksissa on raportoitu, että kookosöljy vaikuttaa kirppuja vastaan, niin että kirput pysyvät koirassa lyhyemmän aikaa. Tämä ei kuitenkaan suojannut koiria kirppujen pistoilta. Nykyisen tietämyksen mukaan öljy ei siis tarjoa varmuudella suojaa kirpuilta.

Lisäksi sinun tulee huomioida, että koirastasi leviävät kirput voivat levitä ympäri kotia ja voivat pesiytyä tekstiileihin, kuten sohvaan.

Kookospähkinäöljyä on pidetty ihonhoitoaineena jo useiden vuosikymmenten ajan. Se imeytyy nopeasti ihon ylempiin kerroksiin ja voi siten kosteuttaa pieniä, kuivia ihoalueita.

Muista kuitenkin, että kuiva iho voi olla myös merkki koiran ihosairaudesta, joka voi vaatia eläinlääkärin hoitoa.

Hiero koiraa kookosöljyllä: älä haavoille!

Kookosöljy ei sovellu esimerkiksi hot spotin tai muiden haavojen hoitoon. Siinä bakteerit sijaitsevat myös ihon syvemmissä kerroksissa, joten ne voivat mahdollisesti lisääntyä suojaavan kookosöljykerroksen alla.

Auttaako kookosöljy ehkäisemään koirien kutinaa?

Kutina on aina jonkin syyn seuraus. Ota tämä oire siis vakavasti, jos koirasi raapii huomiota herättävän usein.

Sen sijaan, että hierot koirasi kyseisiä alueita kookosöljyllä, tutki koirasi loisten varalta. Jos turkista ei löydy loisia, niin ota yhteyttä eläinlääkäriin viimeistään nyt. Syynä voivat olla nimittäin erilaiset sairaudet tai myös allergiat.

Hot spot koiralla
Älä levitä koirasi haavoihin kookosöljyä.

Koiranomistajat käyttävät kookospähkinäöljyä myös koirien hampaiden hoidossa. He laittavat sitä hammasharjaan ja hierovat öljyä hellävaraisesti nelijalkaisen ystävänsä hampaisiin. Mutta vaikuttaako kookosöljy todella myönteisesti koirien hampaiden terveyteen?

Auttaako kookosöljy koiran ientulehduksessa?

Kaksi vuosina 2015 ja 2020 tehtyä ihmisten lääketieteellistä tutkimusta kertovat kookosöljyn myönteisestä vaikutuksesta ikenien terveyteen. Tutkijat totesivat, että tämä öljy voisi vähentää plakin muodostumista, joka voi aiheuttaa ihmisillä ientulehduksia.

Koiria koskevia vastaavia tutkimuksia ei ole tällä hetkellä olemassa. Jos koirallasi on hammasongelmia, sinun tulee aina kysyä eläinlääkäriltäsi, ennen kuin alat käyttää koirallesi itsenäisesti kookosöljyä.

Auttaako kookosöljy koiran pahanhajuista hengitystä vastaan?

Toiset pitävät siitä, toiset eivät – kookosöljyn omasta tuoksusta. Kookospähkinäöljy ei kuitenkaan yleensä ole tae pitkäkestoisesta paranemiskeinosta koirien pahanhajuista hengitystä vastaan.

Ensinnäkin pahanhajuisella hengityksellä on aina laukaiseva tekijä. Jos et suoraan puutu tähän, koirallasi tulee olemaan jatkuvasti pahanhajuinen hengitys. Toinen syy on se, että kookosöljyn tuoksu on haihtuva eikä pitkäaikainen.

Punkki koiran ihossa
Nykyisen tietämyksen mukaan kookospähkinäöljy ei näytä tarjoavan luotettavaa suojaa punkkeja vastaan.

Haittavaikutukset: Onko kookosöljy koiralle vaarallista?

Kookospähkinäöljy ei periaatteessa aiheuta voimakkaita sivuvaikutuksia, olipa sitä syöty tai levitetty iholle. Kuitenkin niillä koirilla, joita ruokitaan usein kookosöljyllä, on taipumusta siihen, että kehon rasvapitoisuus on korkeampi.

Lisäksi on osoitettu, että kookosöljyä syövillä työkoirilla on heikompi hajuherkkyys.

Missä sairauksissa kookosöljyä ei saa antaa?

Jos koirasi on allerginen kookospähkinäöljylle tai sen sisältämille aineille, tämä tuote ei sovellu koirallesi. Myös siinä tapauksessa, jos koirallasi on muita perussairauksia, sinun tulee keskustella eläinlääkärin kanssa ennen käyttöä.

Tämä pätee esimerkiksi koiriin, joilla on diabetes mellitus, sillä kookospähkinäöljy muuttuu kehossa ketonipitoisiksi aineiksi, jotka voivat aiheuttaa lisärasitusta sairaan koirasi terveydelle.

Kuinka kookosöljy vaikuttaa koirien viestintään?

On yleisesti tunnettua ja tieteellisesti todistettua, että koirat kommunikoivat keskenään hajujen kautta.

Tässä mielessä on myös tärkeää pohtia, vaikuttaako kookospähkinäöljyn levittäminen koirien ihoon ja turkkiin tähän lajikohtaiseen viestintään. Periaatteessa siksi ei ole suositeltavaa öljytä koiria päivittäin kookospähkinäöljyllä.

Yhteenveto: Sopiiko kookosöljy koirille?

Käyttötavasta ja käyttöaiheesta riippuen kookosöljyllä voi olla myönteisiä ominaisuuksia – se voi esimerkiksi edistää turkin kiiltoa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että tällä hetkellä ei ole olemassa riittävästi tieteellisesti perusteltuja tutkimuksia, joiden avulla voidaan arvioida asianmukaisesti kookosöljyn käyttöä koirilla.

Mielummin eläinlääkäriin kuin itsehoitoa

Suojellaksesi koiraasi mahdollisilta sivuvaikutuksilta, älä koskaan anna koirallesi kookosöljyä ilman eläinlääkärin suostumusta. Tämä pätee erityisesti koiriin, joilla on aiempia sairauksia.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.