Opaskoira voi helpottaa näkövammaisten ihmisten elämää ja antaa heille enemmän vapautta.
Liikennevalot, portaat tai ovi – opaskoira johdattaa sokean tai vakavasti näkövammaisen ihmisen turvallisesti läpi päivän. Näin koirat mahdollistavat itsenäisen elämän monille sokeille. Tähän vaaditaan paljon koulutusta. Lue täältä, mitä opaskoirat osaavat ja miten niitä koulutetaan.
Potentiaaliset opaskoirat eivät saa osoittaa aggression merkkejä ja niiden on osoitettava kaikin puolin luonteenlujuutta. Onhan niiden loppujen lopuksi kyettävä pitämään ympäristöään silmällä kaupunkielämän hälinästä huolimatta. Jo pentuiässä suoritetaan ensimmäiset luonnetestit. Myös terveystestit ovat tärkeitä, jotta koira voi elää pitkään ihmisen rinnalla.
Siksi vakavasti otettavalta kasvattajalta tuleva koira on eduksi. Niiden kohdalla jo koiran vanhemmat ovat käyneet läpi lukuisia terveystestejä, mikä tekee terveen koiran saamisesta todennäköisempää.
Labradorinnoutaja kuuluu tunnetuimpiin opaskoiriin ja syystä, sillä siinä on paljon hyviä, opaskoiralle tarpeellisia ominaisuuksia. Lisäksi jotkut rodun kasvattajat ovat erikoistuneet opaskoirien kasvatukseen. Kun koirien kouluttajat tekevät yhteistyötä sellaisten kasvattajien kanssa, joiden kanssa työskentelemisestä heillä on jo ennestään myönteisiä kokemuksia, he jatkavat mielellään yhteistyötä.
Periaatteessa monet muutkin rodut sopivat koulutukseen. Koirien on kuitenkin oltava säkäkorkeudeltaan 50 – 65 cm sopiakseen oppaiksi. Saksanpaimenkoirat, labradorinnoutajat, isovillakoirat tai sekarotuiset koirat siis sopivat tehtävään, kunhan ne läpäisevät vaadittavat luonnetestit.
Opaskoiran koulutus
Jos pentu läpäisee varhaiset luonnetestit, se siirretään yleensä kasvatusperheeseen, jossa se sosiaalistetaan monipuolisesti ja peruskoulutetaan. Junalla matkustaminen, muiden koirien tapaaminen ja lasten huutaminen – koira oppii tänä aikana selviämään näistä kaikista. Jos se osoittaa merkkejä metsästysvietistä tai arkuudesta, loppuu koulutus jo tässä vaiheessa. Loppujen lopuksi ihmishenki voi olla vaarassa myöhemmin, jos koiran keskittyminen katkeaa liian helposti.
Vuoden kuluttua koira viettää noin kuusi kuukautta ammattimaisella koirakouluttajalla, joka harjoittelee sen kanssa intensiivisesti. Tällöin koira suorittaa muun muassa käyttäytymiskokeen.
Seuraavaksi alkaa harjoittelu tulevan omistajan kanssa. On tärkeää, että koira ja omistaja sopivat toisilleen – tämän vuoksi tulevat koiranomistajat käyvät läpi valintaprosessin. Ihmisen ja eläimen muodostama kaksikko opettelee tuntemaan toisiaan ja harjoittelee yhdessä joitakin viikkoja.
Noin 18 kuukauden iässä koulutettu koira voi muuttaa omistajansa luokse. Yhteinen oppiminen ei tietenkään lopu tähän. Opaskoira tarvitsee harjoitusta koko elämänsä ajan, mikä tarkoittaa sitä, että omistajan on treenattava sen kanssa paljon ja toistettava vanhoja oppeja.
Mitä opaskoira osaa
Mitä nelijalkainen apulainen osaa tehdä, riippuu sen yksilöllisestä koulutuksesta. Välttämätöntä sille on taito opastaa ihmistä turvallisesti. Tähän sisältyy paljon muutakin, kuin vain eteenpäin käveleminen. Opaskoira tunnistaa omistajansa esteet ja ilmoittaa niistä tai kiertää ne. Se jää esimerkiksi rappujen tai oven edessä seisomaan ja löytää tiensä katukylttien ja penkkien ohi. Se viestittää omistajalleen kynnyksistä tai suurista lätäköistä ja kiertää esteet, kuten jalkakäytävällä seisovan skootterin.
Koira tunnistaa myös muualla kuin maanrajassa olevat esteet. Tällaisia ovat esimerkiksi hyllyt, jotka koira voisi itse ohittaa ongelmitta. Koira pysähtyy esteiden eteen, vaikka ihminen kehottaisi sitä kulkemaan eteenpäin. Opaskoira oppii tällaista viisasta tottelemattomuutta suojellakseen omistajaansa vaaroilta.
Siltikin, vastuu jää aina ihmiselle. Omistaja päättää mihin mennään ja ohjaa koiraa sen mukaan.
Omistaja pitää tukevan kahvan avulla yhteyttä koiraansa ja huomaa näin ajoissa muutokset kulkusuunnassa tai koiran pysähtymisen. Koira reagoi myös suullisiin käskyihin, kuten ”liikennevalot”, ”kotiin” tai ”kauppaan”.
Tällaiset kohteet ja käskyt on harjoiteltava etukäteen kouluttajan kanssa. Opaskoira osaa yleensä yli 70 käskyä. Niitä on kuitenkin syytä harjoitella jatkuvasti, sillä muuten koira on takuulla kahden vuoden päästä unohtanut, miten ”lääkärille” mennään.
Tässä joitakin esimerkkejä tehtävistä, jotka useimmat opaskoirat hallitsevat oikean komennon kanssa ”istu”, ”paikka” jne. -käskyjen lisäksi:
Kävele hitaammin tai nopeammin
Kulje tien oikeata tai vasenta laitaa
Näytä mahdollinen istumapaikka
Näytä ovet
Etsi liikennevalot – koira ei kuitenkaan tiedä, milloin se näyttää ”vihreää”
Näytä postilaatikko tai bussipysäkki
Mitä kustannuksia ja edellytyksiä opaskoiran saamiseen liittyy
Ammattitaitoinen opaskoira maksaa yhtä paljon kuin pieni auto, joten sen hinta lähtee 20000 eurosta eteenpäin. Suomessa opaskoira määritellään lääkinnällisenä kuntoutuksena ja näin ollen sairaanhoitopiirit maksavat opaskoirat. Joskus maksaja voi olla myös vakuutusyhtiö.
Opaskoira ei kuitenkaan sovi jokaiselle sokealle koiranystävälle. Yhteinen koulutus vaatii paljon aikaa, joten omistajan on oltava oppimishaluinen ja johdonmukainen.
Sokean koiranomistajan on mahdollistettava koiransa sosiaaliset kontaktit muiden koirien kanssa. Kun koira ei ole työvaljaissa, se voi saada hölmöjä päähänpistoja, kuten yrittää varastaa ruokaa pöydältä. Tämä ei sovi kaikille näkövammaisille. Varsinkin yksin asuvat henkilöt, jotka vasta harjoittelevat koiran kanssa elämistä, voivat kohdata odottamattomia haasteita. Lisäksi koiran pitäminen edellyttää tietynlaista peruskuntoa ja liikkuvuutta.
Työn ja huvin erottaminen
Opaskoirat ovat upeita ja hienosti käyttäytyviä eläimiä. Jos näet sellaisen jossain, älä rapsuta sitä kysymättä ensin lupaa sen omistajalta. Kun opaskoira pitää valjaita, se on töissä. Silloin ihmisten tai muiden eläinten ei pidä häiritä sitä vaan antaa sen keskittyä tehtäväänsä.
Koska työ on koiralle raskasta, on myös tärkeää antaa opaskoiralle paljon vastapainoa. Peuhaaminen muiden koirien kanssa tai hauskat leikit miellyttävät tätä ihmisen apulaista siinä missä sen lajitovereitakin. Opaskoiran pitäisi käyttää valjaita vain osan aikaa päivästä, jotta se pääsee välillä myös rentoutumaan.
Tukena jo keskiajalla
Vanhasta aikalaiskertomuksesta selviää, että koirat ovat olleet sokeiden ihmisten apuna aina: 1400-luvulla Strasbourgissa oli määräys, että kerjäläiset eivät saaneet pitää koiria – paitsi jos he olivat sokeita ja siksi riippuvaisia nelijalkaisista ystävistään.
Ensimmäiset yritykset kouluttaa koiria sokeiden avuksi Euroopassa, tehtiin Pariisissa 1700-luvulla. Opaskoirien ammattimainen koulutus alkoi 1900-luvulla.
Sittemmin on tapahtunut paljon – opaskoirat ovat monin paikoin arkipäivää kaupunkikuvassa. Muiden palveluskoirien tavoin ne pääsevät useimmissa länsimaissa omistajansa mukana lukuisiin paikkoihin, joihin muilla koirilla ei ole asiaa. Mainittakoon esimerkkinä elintarvikeliikkeet ja lääkärin vastaanotto.
Oletko etsimässä opaskoiraa?
Jos etsit näkövamman vuoksi opaskoiraa, sinun on käännyttävä opaskoiria kouluttavan koirakoulun puoleen. Jos sinulla on kysyttävää opaskoiran hankkimisesta tai sen kanssa elämisestä, myös sokeiden yhdistykset ja sairaskassat voivat auttaa.
Myös monet sellaiset ihmiset, joilla ei ole näkövammaa, haaveilevat näistä täydellisesti koulutetuista koirista. Sellaisen löytämiseen tarvitaan kuitenkin paljon onnea. Jotkut nuoret koirat eivät läpäise opaskoiran koulutusta ja etsivät siksi uutta kotia.
Tavanomaiselle koiranomistajalle tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä yleisesti ottaen nämä koirat ovat erittäin hyvin koulutettuja. Ne eivät vain kykene hoitamaan luotettavasti opaskoiralta vaadittavia, hyvin monimutkaisia tehtäviä. Joskus myös vanhuutensa vuoksi pois “palveluksesta” siirretyt opaskoirat etsivät uutta kotia.
Kahdeksan vuoden iästä lähtien monet eläimet alkavat olla stressaantuneita ja väsyneitä jokapäiväisen työn vaatimuksiin. Useimmat niistä kuitenkin löytävät eläköitymispaikkansa joko omistajansa luota tai tämän välittömästä lähipiiristä. Jos tämä ei ole mahdollista, opaskoirayhdistykset auttavat koiran uudelleensijoittamisessa. Nämä koirat ovat kuitenkin erittäin suosittuja, joten tällaisen eläkeläisen löytämiseen voi mennä kauan.
"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?
"Koirat, jotka haukkuvat, eivät pure." Tämä sanonta saattaa äkkiseltään kuulostaa lohduttavalta, mutta jatkuva koiran haukkuminen ei raasta vain sinun hermojasi vaan myös naapureidesi hermoja. Mutta miksi koirat haukkuvat? Ja miten saan koirani lopettamaan haukkumisen?