Koiran sisäsiisteys tarkoittaa sitä, että koira tekee tarpeensa ainoastaan ulkona ja ilmoittaa, kun sen on päästävä ulos. Kun käsittelemme koirien epäsiisteyttä, teemme eron pentujen ja sellaisten koirien välillä, jotka periaatteessa ovat jo sisäsiistejä, mutta yhtäkkiä taas tekevätkin tarpeensa sisälle. Olipa sitten kyse nuoresta tai vanhasta koirasta, pienistä tai isoista tarpeista – seuraava sääntö pätee joka tapauksessa: pysy rauhallisena, sillä ihanteellinen ratkaisu vaatii joskus kärsivällisyyttä. Seuraavaksi kerromme, miten opetat koirasi tai pentusi sisäsiistiksi.
Pentu sisäsiistiksi
Pentujen opettaminen sisäsiistiksi on aikaavievää, ja se voi koetella kärsivällisyyttäsi. Koiran sisäsiisteys pentujen kohdalla onnistuu parhaiten, kun menet sen kanssa säännöllisesti ulos ja odotat, kunnes se on tehnyt tarpeensa.
Kuinka usein minun tulisi mennä pentuni kanssa ulos?
Mene pentusi kanssa ulos 1–2 tunnin välein ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, jotta se voi toimittaa tarpeensa. Vanhempien pentujen tulisi päästä ulos 3–4 tunnin välein helpottaakseen oloaan. Ole tarkkaavainen myös ulkoilujen välillä. Jo lyhyen ajan kuluttua opit tulkitsemaan koirasi käytöstä. Huomatessasi tietyt merkit voit päästää koirasi heti ulos – olematta kuitenkaan hektinen – ja kehua sitä vuolaasti, kun se on toimittanut tarpeensa.
Mistä tiedän, että koirani pitää päästä ulos?
Koira on levoton
Koira nuuskii voimakkaasti
Koira menee ovelle
Koira pyörii ympyrää
Pennut eivät luonnostaan mielellään virtsaa tai ulosta oman reviirinsä lähelle, vaan ne ovat taipuvaisia tekemään tarpeensa pienen matkan päähän kodistaan. Voi kulua viikkoja tai jopa kuukausia, kunnes pentu oppii sisäsiistiksi. Jopa silloin, kun koiranpennun sisäsiisteyskasvatus sujuu ongelmitta.
Pentu sisäsiistiksi öisin
Ongelmia voi syntyä silloin, jos et mene pentusi kanssa ulos öisin. Siinä tapauksessa se etsii luultavasti jonkin kaukaisen nurkan kodistasi ja tekee sinne pakon alla tarpeensa. Laita siis kello soimaan myös öisin ja mene pentusi kanssa ulos totutussa rytmissä, tai anna sen nukkua esimerkiksi suuressa kuljetuslaatikossa aivan lähelläsi. Jos koiran pitää öisin tehdä tarpeensa, se kiinnittää huomiosi niin, että ymmärrät sen haluavan ulos. Jos koira nukkuu öisin laatikossa, sen pitäisi olla niin suuri, että koira mahtuu seisomaan mukavasti sen sisällä. Huomaathan laatikon kokoa harkitessasi, että pentu kasvaa nopeasti. Jos pentua opetetaan sisäsiistiksi vain päivisin, kestää paljon kauemmin, ennen kuin se toimittaa kaikki tarpeensa ainoastaan ulkona.
Opettelusta voi tulla vaikeaa myös silloin, jos pentu on kasvattajansa luona virtsannut vain tietynlaiselle alustalle. Sen täytyy nyt oppia, että se voi tehdä asiansa myös nurmikolle tai metsäteille. Huomioi myös, että jotkut pennut ovat luonnossa niin uteliailta ja ajatuksissaan, että ne usein unohtavat tarpeensa. Silloin kotona tapahtuu usein vahinkoja. Huolehdi siis aina siitä, että pennulla on ulkona ollessa muutama rauhallinen minuutti, jolloin se ei altistu ylimääräisille ärsykkeille, ja se voi rauhassa tehdä tarpeensa.
Muutama vinkki koiran siisteyskoulutukseen
Koiravessa apuvälineenä
Koiranpennun sisäsiisteyskasvatus onnistuu myös koiravessan tai pissa-alustan avulla. Totuttelun jälkeen voit siirtää koiran WC-alustaa päivä päivältä pikkuhiljaa ulko-ovea kohti, kunnes se on aivan oven edessä. Nyt koirasi on valmis tekemään tarpeensa kodin ulkopuolella. Kestää varmasti muutamia viikkoja kunnes pentu on oppinut noudattamaan yhteiseloon kuuluvia sääntöjä. Pienellä kärsivällisyydellä tämäkin askel on opeteltavissa ongelmitta. Opettelun ajaksi voit laittaa imukykyisen alustan koiran pedille ja kuljetuslaatikkoon.
Käytä asianmukaista puhdistusainetta
Jos koirallesi käy vahinko, puhdista likaantunut kohta erityisesti siihen tarkoitetulla puhdistusaineella. Koiralla on nimittäin paljon parempi hajuaisti kuin ihmisellä, ja se saattaisi alkaa käyttää samaa kohtaa tarpeidensa tekoon useamminkin.
Älä moiti pentua
Jos koirallesi tapahtuu vahinko, älä kiinnitä siihen suurta huomiota, äläkä moiti koiraasi. Se saattaisi johtaa vääränlaisiin mielleyhtymiin. Koirasi yhdistää silloin tarpeiden tekemisen ja moittimisen toisiinsa, ja se voi tulevaisuudessa etsiä salaa asunnosta käyttämättömiä nurkkia laskeakseen tarpeensa sinne. Jos pentusi tekee tarpeensa useammin sisällä kuin ulkona, sinun tulisi olla pennun kanssa ulkona niin kauan, kunnes sen on pakko tehdä tarpeensa. Kehu pentua sen jälkeen vuolaasti. Kärsivällisyys palkitaan. Kun olet saanut opetettua pentusi sisäsiistiksi, voit luottaa koiraasi siinä asiassa joka tilanteessa.
Epäsiisteys aikuisella koiralla
Koiran sisäsiisteys voi olla myös koetuksella aikuisella koiralla. Fyysiset syyt voivat johtaa täysikasvuisen koiran epäsiisteyteen. Jos normaalisti sisäsiisti koira toimittaakin yhtäkkiä tarpeensa kodin sisälle, se voi olla merkki sairaudesta. Epäsiisteyden syitä voivat olla esimerkiksi uudenlaisesta ravinnosta tai allergiasta johtuvat ruuansulatusongelmat sekä suolisto- ja virtsarakontulehdukset.
Erityisesti steriloiduilla nartuilla tai vanhemmilla koirilla voi lihasheikkouden vuoksi olla pidätysongelmia. Jos täysikasvuisella koiralla ilmenee epäsiisteyttä, sinun on vietävä koirasi eläinlääkärin tarkastettavaksi. Jos syy on fyysinen, eläinlääkäri voi useimmissa tapauksissa auttaa. Kuten pennuilla, myös aikuisilla koirilla voi epäsiisteyden taustalla olla vääriä mielleyhtymiä. Näin voi olla erityisesti entisillä kennelkoirilla tai sellaisilla koirilla, joita et tunne vielä pitkään. Myös vääränlaisella siisteyskoulutuksella tai vaikealla luottamussuhteella voi olla yhteys epäsiisteyteen.
On erittäin tärkeää, että et missään nimessä moiti lemmikkiäsi, vaikka sisäsiisteyteen opettaminen voikin raastaa hermojasi. Pyyhi koiran jäljet rauhallisesti ja ilman kommentteja. Varsinkin pelokkaille koirille virtsaamisesta voi tulla todellista tuskaa, jos se yhdistää sen huonoihin kokemuksiin. Vahvista positiivista suhdetta lemmikkiisi kehumalla sitä vuolaasti, kun se on tehnyt tarpeensa ulkona. Vaikeissa tilanteissa eläinpsykologin neuvo voi auttaa. Hän etsii kanssasi syitä epäsiisteyteen ja keinoja löytää oikea ratkaisu.
"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?
"Koirat, jotka haukkuvat, eivät pure." Tämä sanonta saattaa äkkiseltään kuulostaa lohduttavalta, mutta jatkuva koiran haukkuminen ei raasta vain sinun hermojasi vaan myös naapureidesi hermoja. Mutta miksi koirat haukkuvat? Ja miten saan koirani lopettamaan haukkumisen?