Sie müssen Ihren Welpen alleine lassen? Mit etwas Übung klappt es.
Sosiaalisina eläiminä koirat tuntevat olonsa turvalliseksi omassa laumassaan mutta jokaisen koiran on hyvä osata olla myös yksin. Yksinoloon on hyvä totutella jo pentuvaiheessa ja seuraavassa on kasattu hieman vinkkejä, kuinka koiranpennun yksinolo on harjoitettava taito.
Kun pentu muuttaa kasvattajansa luota uuteen kotiinsa, sen ei ole välttämättä tarvinnut olla vielä hetkeäkään yksin, sillä vähintään sen sisarukset ovat olleet seurana kellon ympäri. Pennun yksinolon harjoittelua ei kannata aloittaa heti sen saavuttua uuteen kotiinsa, koska sillä on paljon totuteltavaa ja yksin jääminen vain lisäisi sen stressiä.
Keskinäisen suhteen rakentamiseen on varattava aikaa ja vahva keskinäinen suhde onkin tärkeä edellytys sille, että koira voi jäädä rauhallisin mielin yksin kotiin. Kun pentu on totutellut uuteen kotiinsa muutaman päivän ajan, voidaan lyhyitä yksinolon hetkiä alkaa pikkuhiljaa harjoittelemaan.
Miten koiranpennun yksinoloa voi harjoitella?
Aloittakaa pienin askelin. Kun koira on keskittynyt omiin puuhiinsa, esimerkiksi leikkimään lelulla tai järsimään herkkuluuta, poistu toistuvasti tilasta pieneksi hetkeksi – niin pieneksi, ettei pentu ehdi kaipaamaan sinua. Näin pentu oppii, että palaat aina takaisin ja että on täysin normaalia olla hetki yksin.
Seuraavassa vaiheessa nostetaan hieman rimaa ja jätetään koira yksin, kun sen huomio ei ole kohdistunut mihinkään. Ole tässäkin vaiheessa vain pieni hetki poissa ja palaa rennosti kuin et olisi poissa ollutkaan. Näin koira oppii, että poistumisesi ei merkitse mitään ja palaat kyllä takaisin.
Jos karvakaverisi itkee perääsi, älä huomioi sitä, vaan lyhennä seuraavalla kerralla poissaoloaikaa. Kehu kovasti aina, kun koira odottaa rauhallisesti paluutasi.
Yksin kotona
Kun pentu kestää muutaman minuutin yksin, voi harjoittelussa taas siirtyä seuraavalle tasolle, eli poistua hetkeksi ulos. Älä kuitenkaan jätä nukkuvaa pentua yksin mutta älä myöskään tee numeroa lähdöstäsi. Kannattaa pitää mielessä, että koiranpennun yksinolon harjoittelun tarkoituksena on helpottaa jokapäiväistä elämää. Muista rauhallinen asenne koiran kanssa toimiessa, sillä se peilaa käytöstäsi ja on rauhallinen niin kauan kuin sinäkin olet.
Totuta pentu eri mittaisiin poissaoloihin erilaisin keinoin; poistu välillä ilman ulkovaatteita ja pukeudu välillä etukäteen. Koiran on hyvä tottua erilaisiin vaihtoehtoihin.
Pennun yksinoloaikaa voi lisätä pikkuhiljaa sen mukaan, miten se pärjää yksin ilman ongelmia. Voit laajentaa omaa liikkumistasi esimerkiksi postilaatikolle, roskalaatikolle tai lähikauppaan mutta älä jätä koiraa liian pitkäksi aikaa yksin ja pidä poissaolosi eri mittaisina, jotta koira ei totu odottamaan sinua palaavaksi juuri tietyn ajan päästä.
Hämää pentua lelulla
Koiranpennun yksinolo ei tarvitse olla tylsää – voit tarjota pennulle puuhaa yksinoloharjoitusten ajaksi vaikka lelun avulla. Tässä vaiheessa on vielä hyvä olla kuuloetäisyydellä pennusta, jotta voit kuulla jääkö se itkemään. Älä kuitenkaan vastaa mahdolliseen itkuun, kun olet poissa pennun näköpiiristä, sillä kommunikointi tässä tilanteessa vain vahvistaa ei toivottua käytöstä.
Kun tämä sujuu jo luontevasti, voit jälleen venyttää poissaoloa. Pidä kuitenkin mielessä, että alle neljän kuukauden ikäisten pentujen ei tulisi olla yksin kuin maksimissaan kaksi tuntia kerrallaan.
Mietitkö, mitä nelijalkainen ystäväsi puuhaa yksin kotona? Eyenimal-lemmikkikamera paljastaa sinulle lemmikkisi salaisen maailman!
Mahdollisia esteitä koiranpennun yksinololle
Huolellisesta harjoittelusta huolimatta jotkut koirat eivät pysty rentoutumaan yksin, ei vaikka omistaja poistuisi vain toiseen huoneeseen. Tähän voi olla monia syitä. Jos yksinoloaikoja on venytetty liian nopeasti, monesti auttaa kun palataan muutama askel taaksepäin ja jatketaan lyhyemmillä yksinoloilla. Kun pentu tuntee olonsa taas rauhalliseksi ja turvalliseksi, voitte jälleen maltillisesti venyttää aikoja.
Joskus ongelmat yksinolossa voivat johtua koiran ja omistajan epätäydellisestä keskinäisestä suhteesta ja tällöin kannattaa keskittyä ensin suhteen vahvistamiseen.
Yhteenveto
Alle neljän kuukauden ikäisten pentujen tulisi olla yksin enintään kaksi tuntia kerrallaan.
Myrsky, ukkonen ja paukkuvat ovet voivat pelottaa koiraa ja nämä voivat aiheuttaa taantumusta harjoittelussa. Yksinoloharjoitukset kannattaa jättää myrskyttömiin päiviin.
Jos lauman hierarkia ei ole koiralle selvä ja se kuvittelee olevansa johtaja, haluaa se tietenkin mukaasi huolehtimaan, että varmasti pärjäät.
Ennen kuin koira jätetään yksin, on sen hyvä päästellä höyryjä lenkillä. Aktiivinen koira pärjää myös yksin.
Muista, että harjoitus tekee mestarin ja vaikka kuinka tahtoisit viettää kaiken aikasi karvakuonosi kanssa, tulee hetkiä jolloin koira on jätettävä yksin. Käy kahvilassa tai leffassa mutta etene rauhalliseen tahtiin. Muista myös säilyttää positiivinen ja rauhallinen asenne, sillä koirasi reagoi mielialaasi.
"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?
"Koirat, jotka haukkuvat, eivät pure." Tämä sanonta saattaa äkkiseltään kuulostaa lohduttavalta, mutta jatkuva koiran haukkuminen ei raasta vain sinun hermojasi vaan myös naapureidesi hermoja. Mutta miksi koirat haukkuvat? Ja miten saan koirani lopettamaan haukkumisen?