Ahdistunut koira: mitä voin tehdä koiran auttamiseksi?

Koira on ahdistunut

On olemassa rohkeita, mutta myös epävarmoja koiria. On tärkeää, että luot lemmikillesi paljon itseluottamusta.

Kun koira reagoi uuteen asiaan varautuneesti, ei ole syytä huoleen. Ongelmia kuitenkin syntyy, jos koira ahdistuu huomattavasti arkipäivän tilanteissa. Tällöin jo kova ääni tai portaat voivat saada nelijalkaisen hermostumaan. Ylen määrin ahdistunut koira tekee arjen haasteelliseksi, ja koira itse kärsii stressistä. Tässä vinkkejä, joilla voit lisätä lemmikkisi itseluottamusta.

Koira on ahdistunut: mikä siihen on syynä?

Syyt koiran ahdistukseen voivat olla moninaisia: huonot kokemukset ihmisistä, kasvatusvirheet tai luonne.

Koiran luottavaisuuden perusta on hyvä leimautumisvaihe, jossa on runsaasti erilaisia ärsykkeitä: Kun koiranpentu tutustuu moniin asioihin ja saa monenlaisia kokemuksia, se pysyy pääsääntöisesti ennakkoluulottomana uusia asioita kohtaan.

Täysikasvuiselle koiralle suvereeni itseluottamus on paras suojakilpi ahdistusta vastaan. Kiinnitä arjessa huomiota myös tiedostamattomiin vahvistajiin. Tämä tarkoittaa, että kun koirasi on epävarma, sinun ei tule koskaan rangaista sitä tai kiihtyä itse. Tällainen käytös nimittäin vahvistaa koiran tunnetta siitä, että sen pelko on perusteltua. Erityisen usein tiedostamatonta vahvistamista tapahtuu sellaisten koirien kohdalla, jotka haukkuvat tai murisevat ahdistuessaan.

Koiran ahdistuksen tunnistaminen

Mistä siis tunnistaa ahdistuneen koiran? Tässä “neljällä F:llä” on suuri merkitys. Ne tulevat englanninkielisistä käsitteistä, jotka kuvaavat stressaantuneelle koiralle tyypillistä käytöstä.

Flight (pakeneminen)

Pakenemisella ei välttämättä tarkoiteta sitä, että koira säntää heti paniikissa tiehensä, vaikka äärimmäisessä tapauksessa sekin on mahdollista. Jo väistäminen tai parin askeleen ottaminen taaksepäin kuuluvat tähän käyttäytymiseen. Ahdistunut koira ottaa näin etäisyyttä ahdistuksen aiheuttajaan.

ahdistunut koira lenkillä
Jos koira väistää tai pitää etäisyyttä kohteeseen, se on ensimmäinen merkki ahdistuksesta.

Fight (hyökkäys)

Tässä reaktiossa koira käyttäytyy aggressiivisesti: sen pupillit laajenevat, korvat myötäilevät päätä. Koira paljastaa hampaansa ja murisee tai haukkuu. Seuraava askel voi olla näykkäisy. Äärimmäisessä tapauksessa koira saattaa purra. Usein koira tulee aggressiiviseksi, jos se ei pysty pakenemaan eli se joutuu ahtaalle – esimerkiksi ollessaan hihnassa.

Freeze (jähmettyminen)

Yksi vaaran välttämiskäyttäytymisen muoto – kuten pakeneminenkin – on koiran jähmettyminen. Tällöin se jää jäykistyneenä paikoilleen seisomaan. Kyseessä on alkukantainen vaisto, joka perustana on eläimen toive siitä, ettei petoeläin huomaisi sitä. Koiran ollessa tässä tilassa mikään käsky tai ruoalla houkuttelu ei toimi. Tällöin auttaa vain odottaminen tai ahdistuksen aiheuttajan poistaminen.

Fiddle About (hölmöily)

Epävarmuuden kohtaamista aseista riisuvalla huumorilla ilmenee myös koiramaailmassa. Itsensä epävarmaksi tuntevat koirat alkavat tällöin esimerkiksi kutsua leikkiin. Toisin kuin rennossa leikissä koira pysähtyy pelon vuoksi yhä uudelleen katsomaan ympärilleen. Monet koirat hyppivät ihmisiä ja toisia koiria vasten. “Fiddle About” on sukua hyppimiskäyttäytymiselle.

Usein puhutaan “viidestä F:stä” (“five F of fear”). Kuitenkin “Faint” eli pyörtyminen on arjessa vähäisessä merkityksessä.

Ahdistuneen koiran muita kehonkielen merkkejä

Muita koiran ahdistuneisuuden merkkejä voivat olla

  • rauhoittelusignaalit, kuten nuoleminen
  • haukottelu
  • hihnan pureminen
  • kyyristynyt asento, alas painettu häntä ja takapää
  • tärinä

Kroonisen pelon tunnistaminen koirassa

Reaktio seuraa tiettyä ulkoista ärsykettä. Näin voit useimmiten saada selville, mitä koira pelkää.

On kuitenkin olemassa myös herkkiä koiria, jotka ovat jatkuvasti pelokkaassa tilassa. Syynä tähän on usein puutteellinen sosiaalistaminen pentuiässä tai koetut traumat, kuten huono kohtelu tai onnettomuus.

Tällainen krooninen pelko voi ilmetä esimerkiksi intensiivisenä nuoleskeluna ja pureskeluna. Myös kroonisten maha-suolikanavan ongelmien, kuten mahatulehduksen, taustalla voi olla koiran ahdistuneisuushäiriö. Jos epäilet sitä, keskustele mahdollisista toimenpiteistä eläinlääkärin tai eläinpsykologin kanssa.

Lukuvinkki: Haluatko oppia tulkitsemaan paremmin koirasi kehonkieltä? Lue lisätietoa täältä: Koiran elekieli

Kuinka voin auttaa ahdistunutta koiraani?

Tärkein vinkki jo etukäteen: Pysy aina rauhallisena, jos koirasi on ahdistunut. Olet sen tukipilari.

Kun koira osoittaa ensimmäisiä merkkejä ahdistumisesta uusissa tilanteissa, huomioi erityisesti tämä: pidä oma kehonkielesi rentoutuneena! Jos et “lauman johtajana” osoita huolestumista, nelijalkainen ystäväsi huomaa, ettei “vaara” voi olla kovin vakava.

Luonteeltaan pelokkaita koiria voi auttaa toimimalla ennakoivasti jo koiran ollessa vain hieman epävarma ja hallitsemalla “vaaratilanteet” yhdessä.

Missään tapauksessa koiraa ei saa moittia pelkoa herättävissä tilanteissa. Myös intensiivinen “lohduttaminen” voi vaikuttaa kielteisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi jättää ahdistunut koira huomiotta: puhu sille rohkaisevasti, mutta älä kuitenkaan ala paapoa sitä.

Pelokkaan koiran itseluottamuksen vahvistaminen

Sinun tulisi luoda monia mahdollisuuksia koirasi itseluottamuksen vahvistamiselle. Opeta sille esimerkiksi rauhallisessa ympäristössä temppuja, joiden tekemisestä palkitset sitä avokätisesti.

Paljon positiivista vahvistamista sisältävä koulutus kasvattaa ajan mittaan nelijalkaisen ystäväsi itseluottamusta, antaa varmuutta ja vahvistaa samalla keskinäistä yhteyttänne.

Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Tärkeitä ovat myös pelkoon liittyvät harjoitukset, joissa koira saa myönteisiä kokemuksia.

Eikö koira uskalla tulla lähemmäksi pelottavaa esinettä tai asiaa? Jää silloin rauhallisesti seisomaan nelijalkaisen ystäväsi viereen, kunnes se on silminnähden rauhoittunut. Anna sille lopuksi herkkupala ja peräänny rauhallisesti.

Pelokkaan koiran auttaminen: luo myönteisiä yhteyksiä

Konkreettisiin ahdistuksenaiheuttajiin voi liittää ruokaa tai leikkimistä. Herkkupala tekee vaarasta puolet pienemmän.

Etene nelijalkaisen ystäväsi kanssa askel askeleelta. Asiantuntijat kutsuvat tällaista etenemistä “siedättämiseksi”. Ota kuitenkin huomioon ajoitus, jotta et tule vahvistaneeksi epätoivottua käytöstä kuten murinaa.

Ahdistunut koira
Monet arkiset tilanteet voivat herättää koirassa ahdistusta. Vieraat esineet tai äänet ovat vain kaksi mahdollista syytä.

Tyypillisiä tilanteita, joissa koira ahdistuu

Alle olemme koonneet joitakin tyypillisiä arjessa ilmeneviä ahdistusta herättäviä tilanteita, ja annamme vinkkejä, joiden avulla voit käsitellä niitä.

Outojen esineiden herättämä ahdistus

Jos ahdistuksen aiheuttajan voi nähdä, tee siitä positiivinen ruoan avulla: Aseta esimerkiksi herkkupala tai purutuote hihnassa olevan koiran sietämälle etäisyydelle kohteesta. Pitkäkestoinen pureskelu sopii tässä tapauksessa erityisen hyvin, sillä koira pysyy sen avulla pidempään rentoutuneessa tilassa.

Myös leikkiminen kohteen välittömässä läheisyydessä voi rauhoittaa koiraa. Tässä yhteydessä parasta on käyttää tuttua leikkikalua, sillä kaikki ylimääräiset uudet asiat voivat ärsyttää koiraa lisää.

Tästä huolimatta voi kestää päiviä tai viikkoja, ennen kuin edistymistä on havaittavissa. Tämä pätee erityisesti vanhempiin eläimiin. Ole siis kärsivällinen!

Pelko ihmisiä kohtaan

Erityisesti pennut osoittavat pelkoreaktioita, kun ne tapaavat vieraan ihmisen. Niille monet asiat ovat uusia.

Niihin voivat kuulua myös ohikulkijat kävelylenkillä. Useimmiten kyse on ihmisistä, jotka eivät koiran näkökulmasta sovi tuttuun malliin. Henkilöt, joilla on sateenvarjo, suuri reppu, jääkiekkomaila, rollaattori tai pyörätuoli. Myös epätavallinen kampaus tai sairaiden ihmisten kömpelöt liikkeet voivat tehdä koiran epävarmaksi.

Monia kohtaamisia voi harjoitella koiran kanssa tarkoituksellisesti – kuten sateenvarjon avaamista tai liikkumista isokokoisten esineiden kanssa. Vahvista tapaamisia positiivisesti. Monet koirat rentoutuvat kasvaessaan aikuisiksi.

Koira pelkää ääniä

Pelkääkö koirasi kovaäänistä tehosekoitinta? Monet eläimet pelkäävät ääniä.

Käynnistä kovaääninen laite ennen seuraavaa ruokintaa viereisessä huoneessa. Anna vasta sitten ruoka nälkäiselle lemmikillesi. Kun toistat harjoitusta säännöllisesti, koira ei ainoastaan totu ääneen vaan liittää sen myönteiseen kokemukseen.

On kuitenkin tärkeää, että koira on ainoastaan epävarma eikä aivan peloissaan, kun tarjoilet sille ruoan. Aloita siis varovasti. Periaatetta voi kehittää edelleen – ole luova!

Ahdistunut koira ja yleinen erikoistapaus: pölynimuri

Pölynimuri pelottaa usein koiria. Sen suhteen suosittelemme hieman erilaista menettelyä.

Toimi ensin näin muutaman viikon ajan: imuroi koiran ollessa muualla. Koiran tulisi siis olla imuroinnin aikana esimerkiksi puutarhassa tai ystävän luona. Etene hitaasti: aluksi vain ovi huoneeseen, jossa imuri sijaitsee, on auki epäsäännöllisin väliajoin. Pysyykö koirasi rauhallisena?

Aseta silloin seuraavana askeleena imuri asunnon nurkkaan. Jos koira kiertää sen hyvin kaukaa, aseta imurin lähelle pieniä herkkupaloja tai purutuote – ensin kauas, sitten yhä lähemmäs. Jos koira hyväksyy tämän, sisällytä kartettu apuri arkeesi. Aseta se esimerkiksi sohvan viereen tai keittiöön.

Lopuksi siirry askel askeleelta harjoitteluun päälle kytketyn imurin kanssa. Parasta on aloittaa harjoittelu ulkona. Voit esimerkiksi leikkiä koirasi kanssa puutarhassa, kun joku toinen alkaa imuroida sisällä. Tämän jälkeen imuri on päällä viereisessä huoneessa. Uskaltaudu samaan huoneeseen vasta, kun koira ei enää reagoi pelokkaasti.

Koira pelkää ukkosta

Monet koirat eivät reagoi ukkoseen edes silmää räpäyttämällä, mutta toiset piiloutuvat mieluiten sängyn alle. Jos koirasi reagoi ahdistuneesti, voit harjoitella sopivilla äänitetyillä ukkosen äänillä.

On kuitenkin vaikea jäljitellä aitoa ukonilmaa. Puuttumaan jää paitsi äänen voimakkuus myös tyypillinen “ukkosen haju” ja salamat. Sen vuoksi siedättäminen äänillä onnistuu vain harvoin.

Avuksi voi olla totuttaminen kokonaan suljettuun koiranhäkkiin, jonne koira voi vetäytyä. Hiljaisella oleva radio, ikkunoiden ja verhojen sulkeminen sekä rauhoittavat feromonit voivat myös auttaa. Ukkosen pelkoa ei useinkaan voi kouluttaa pois, mutta sitä voi aina lieventää.

Muita ahdistuneen koiran pelon aiheuttajia

Myös näissä tapauksissa on järkevää totuttaa koira ahdistuksen aiheuttajaan pienin askelin.

Milloin tulisi kääntyä asiantuntijan puoleen?

Heti, kun tunnet, että koirasi on jatkuvasti stressaantunut tai että ongelma rasittaa (koirasi) arkea etkä osaa ratkaista sitä yksin: käänny koirankouluttajan puoleen.

Syvään juurtuneiden pelkojen ja pelosta johtuvan aggressiivisuuden (“Fight”) tapauksessa on järkevää kääntyä asiantuntijan puoleen heti alussa. Yksityistunnit koirakoulussa voivat antaa merkittävän panoksen koirasi kannalta parhaan ratkaisun löytämiseen.

Lähteet:
Angst bei Hunden mit Martin Rütter. Stuttgart 2018.
Krauß, Katja/ Maue, Gabi: Emotionen bei Hunden sehen. Nerdlen/Daun 2020, S. 539-573.
Faszination Hund: Stress- und Angstreaktionen
Hill’s Pet: Hunde und die Angst vor dem Gewitter

Hyödyllisimmät artikkelimme
17 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?