Kissan ikä

Kissan ikä

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

Kuinka vanhaksi kissat elävät?

Kissan eliniänodote riippuu monista tekijöistä. Esimerkiksi elinympäristö, hoitaminen ja sairaudet vaikuttavat suuresti kissan ikään. Oikea kissanruoka sekä säännölliset käynnit eläinlääkärillä ovat pitkän ja onnellisen kissan elämän perusta. Lisäksi kissalle turvallinen ympäristö ja riittävä määrä aktiviteetteja, kuten esimerkiksi agility, pitävät kissan hyväkuntoisena pitkään.

Keskimäärin kissat elävät nykypäivänä noin 10 – 15-vuotta, vaikkakin ulkokissat elävät usein hieman lyhyemmän elämän. Se johtuu siitä, että ulkokissat saavat ulkoa helpommin sairauksia ja loukkaantuvat helpommin.

Seniorikissaksi kutsutaan yli 10-vuotta vanhoja kissoja. Tässä iässä ensimmäiset muutokset kissan turkissa ovat huomattavissa. Lisäksi vanhemmat kissat muuttuvat yleisesti rauhallisemmiksi ja nukkuvat enemmän. Seniorikissoille kehittyy iän myötä myös erikoistarpeita, joihin kuuluvat esimerkiksi erityisesti vanhemmille kissoille tarkoitettu seniorikissanruoka, jota on helppo pureskella ja jossa on vähemmän energiaa.

Tietonurkasta voit lukea tarkemmin seniorikissalle sopivasta ruokavaliosta.

Kissan ikävuodet ihmisen ikävuosissa

Kissan ikävuodet eivät ole lineaarisessa suhteessa ihmisen ikävuosiin. Kissa kehittyy nopeammin elämänsä ensimmäisinä kahtena vuotena. Kun kissa saavuttaa kahden vuoden ikänsä, on se ihmisen vuosissa jo 24-vuotias. Tämän jälkeen kissa on aikuinen ja sen jälkeen ikä kehittyykin melko lineaarisesti. Sen jälkeen yksi kissan vuosi tarkoittaa noin neljää tai viittä ihmisen vuotta. Tällä kaavalla kissan seniori-ikä, eli aiemmin mainittu kymmenen vuotta, ovat ihmisen iässä noin 56-vuotta.

Luonnollisestikin nämä ovat vain suuntaa-antavia arvoja, jotka helpottavat kissan iän arviointia. Jotkin kissat vaikuttavat seniori-iässä vielä nuorilta, kun taas nuoremmat kissat saattavat joskus vaikuttaa jo hieman väsyneemmiltä.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa tarkemmin, mitä tietty kissan ikä ihmisen iässä edustaa.

Kissan ikä Ihmisen ikä
1 kuukausi 6 kuukautta
2 - 3 kuukautta 2 - 5 vuotta
4 kuukautta 6 - 8 vuotta
6 kuukautta 10 vuotta
7 kuukautta 12 vuotta
12 kuukautta 15 - 16 vuotta
18 kuukautta 20 - 21 vuotta
2 vuotta 24 vuotta
3 vuotta 28 vuotta
4 vuotta 32 vuotta
5 vuotta 36 vuotta
6 vuotta 40 vuotta
7 vuotta 44 vuotta
8 vuotta 48 vuotta
9 vuotta 52 vuotta
10 vuotta 56 vuotta
11 vuotta 61 vuotta
12 vuotta 64 vuotta
13 vuotta 68 vuotta
14 vuotta 72 vuotta
15 vuotta 76 vuotta
16 vuotta 80 vuotta
17 vuotta 84 vuotta
18 vuotta 88 vuotta
19 vuotta 92 vuotta
20 vuotta 96 vuotta

Hyödyllisimmät artikkelimme

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

Kissan hengitys ja hengitystieongelmat

Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Tutustu kissan hengitykseen ja hengitystieongelmiin tässä artikkelissa.

Kissan koronavirus

Koronavirusta tavataan ihmisten lisäksi myös karvaisilla ystävillämme. Ihmisten keskuudessa leviävän uudenlaisen koronaviruksen sijaan kissan koronavirukset (FCoV) ovat tunnettuja jo useita vuosia. Niihin kuuluvat feline enterale coronavirus (FECV) ja paremmin tunnettu feline infectious peritonitis -virus (FIPV). Jälkimmäisestä seuraa feline infectious peritonitis (FIP), joka johtaa tartunnan saaneilla kissoilla tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen ja askiittiin ja lopulta kuolemaan. Ihmiset, eritoten heikon vastustuskyvyn omaavat vanhukset ja sairaat, kärsivät puolestaan influenssaa muistuttavista oireista.