Kissan hengitys ja hengitystieongelmat

Lääkäri tutkii kissan keuhkoja

Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Tutustu kissan hengitykseen ja hengitystieongelmiin tässä artikkelissa.

Kissan hengitys

Kissan hengitystiet jakautuvat kahteen osaan; ylä- ja alahengitysteihin. Ylähengitysteihin kuuluvat nenä, nielu ja kurkunpää. Keuhkoputket ja keuhkot kuuluvat alahengitysteihin.

Hengitystieongelmien oireet

Tyypilliset oireet, jotka viittaavat hengitystieongelmiin ovat aivastaminen, nenän vuotaminen, kuorsaaminen ja yökkääminen. Alahengitysteidensairauksiin puolestaan viittaavat jatkuva yskä, hengenhaukkominen tai suun kautta hengittäminen. Kaikkien näiden oireiden lisäksi voi ilmetä yleistä huonovointisuutta, kuumeilua, ja ruokahalun puutetta.

Syyt kissan hengitystieongelmiin

Yleisimpiä syitä hengitystieongelmiin kissoilla ovat allergiat, hyönteiset hengitysteissä, hammasongelmat, loiset kuten keuhkomadot, tai infektiot. Oireet voivat johtua myös pitkäaikaissairaudesta, kuten sydänongelmista.

Kissan hengitystieongelmat on otettavat tosissaan. Kissa tulisi viedä oireiden ilmetessä välittömästi eläinlääkärin vastaanotolle. Etenkin hengitysvaikeuksien tai limakalvon sinertävyys ovat oireita, jotka vaativat päivystykseen lähtemistä. Pätevä eläinlääkäri osaa tutkia kissan hengitystieongelmien syitä ja pystyy myös toteamaan, mikäli kyseessä on hengenvaarallinen sairaus.

atemwegsprobleme bei katzen

Tulehdukset

Kissan hengitys saattaa olla hankalaa tulehdusten takia. Yksi useimmista kissan hengitystieoireiden aiheuttajista ovat tulehdukset, kuten kissannuha, virukset (kuten herpesvirus tai kalikivirus), tai bakteerit (kuten bordetella, klamydia tai mykoplasma). Nenän jatkuva vuotaminen on yleinen oire, vaikka sairaat eläimet kuorsaavat usein huomattavasti ja voivat yleisesti ottaen heikommin. Virus voidaan todeta virtsatestillä. Kissan tulehdusten hoitaminen perustuu pääsääntöisesti vastustuskyvyn parantamiseen sekä oireiden helpottamiseen. Kissan flunssa on vakavasti otettava sairaus, joka tulisi ehdottomasti hoitaa eläinlääkärin ohjeilla. Ideaalitilanteessa kissat rokotetaan pentuina kissaflunssan varalta.

Myös keuhkotulehdukset aiheuttavat kissoilla oireita, kuten hengästyneisyyttä, yskää, sinertäviä limakalvoja, ja huonoa yleisvointia, ja jopa kuumetta. Keuhkotulehduksia hoidetaan antibioottikuureilla, jotka kestävät usein viikkoja tai jopa kokonaisen kuukauden. Myös muut lääkkeet voivat parantaa kissan oloa irrottamalla limaa nielusta ja avaamalla hengitystä.

Kissan hengitys ja astma

Kissatkin voivat sairastaa astmaa. Keuhkoputkentulehdus ilmenee kroonisesta yskästä hengenahdistukseen. Röntgenkuvista nähdään tyypillisiä muutoksia keuhkoissa. Kortisoni vähentää tulehdusoireita kissan kehossa. Oireita voidaan hoitaa keuhkoputkia avaavalla inhalaatiolla tai muilla hengitystä helpottavilla erikoislääkkeillä.

Hammasongelmat

Kissan hammasongelmat voivat myös olla syynä hengitystievaikeuksiin. Hammasongelmien aiheuttamia oireita ovat yskä, yökkäily ja aivastelu. Eläinlääkäri pystyy antamaan tarkan diagnoosin oireista ja niiden aiheuttajista.

Loiset

Loiset, kuten keuhkomadot, ilmenevät usein vapaana elävillä kissoilla, jotka syövät etanoita. Kissan hengitys saattaa hankaloitua loisten takia. Loiset voivat aiheuttaa oireita, jotka viittaavat hengitysteiden tulehduksiin. Erityisen yleinen oire on krooninen yskä. Joskus tulehdus voi jyllätä ilman oireitakin. Eläinlääkäri pystyy tarkistamaan kissan mahdolliset keuhkomadot nopeasti röntgenlaitteella tai ulostenäytteellä. Kissan keuhkomadot hoidetaan matolääkkeellä ja usein toistuvat annostukset ovat välttämättömiä. Keuhkomatojen aiheuttamat hengitysvaikeudet katoavat valitettavasti harvemmin loisten mukana. Oireilevat hengitystiet vaativat usein pitkäjänteistä hoitoa, kunnes kissa on taas täysin terve.

atemwegsprobleme bei katzen

Kissan allergiat

Kissojen allergiat eivät ole epätavanomaisia. Mikäli kissan hengitystieongelmat ilmenevät tiettyinä vuodenaikoina tai tietyissä tilanteissa, voi kyseessä olla allergia. Kuten ihmiset, voivat myös kissat olla allergisia siitepölylle. Lisäksi pöly, sieni itiöt ja tietyt ruoka-aineet saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita kissoille. Sopiva hoitomuoto riippuu oireista sekä oireiden syystä.

Vieraat esineet ja eliöt

Jauhettu ruohonkorsi tai muu vieras esine tai eliö keuhkoputkessa tai kurkunpäässä voivat ärsyttää elimiä ja aiheuttaa yskää, aivastelua tai yökkäämistä. Usein vieraat eliöt löytyvät nenästä, mutta voivat vaeltaa nenäonteloa pitkin ja aiheuttaa siellä suurempaa vahinkoa. Siksi on tärkeää käydä mahdollisimman nopeasti eläinlääkärin vastaanotolla, mikäli oireita ilmenee.

Polyypit kissanhengitystieongelmien aiheuttajana

Polyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvopullistumia, jotka ovat yleisiä etenkin nuorilla kissoilla. Polyyppi kasvaa sieraimessa ja sen aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat vuotava nenä ja äänekäs kuorsaaminen. Eläinlääkäri voi poistaa polyypit helposti kissan ollessa nukutuksen alaisena.

Kuten kerrottu, kissan hengitys voi olla hankalaa monistakin syistä. Mikäli kissasi kärsii joistakin oireista, on parasta viedä se heti eläinlääkärin tarkastettavaksi. Eläinlääkäri pystyy antamaan selkeän diagnoosin ja näin kissaa voidaan hoitaa ajoissa oikein hoitokeinoin.

Toivomme kissallesi terveitä kissanpäiviä!

Hyödyllisimmät artikkelimme

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?

Kissan hengitys ja hengitystieongelmat

Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Tutustu kissan hengitykseen ja hengitystieongelmiin tässä artikkelissa.

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.