Kissaflunssa, kissan astma ja muut kissojen hengitystieongelmat

Kissaflunssa

Yskiikö tai aivasteleeko kissasi? Vuotaako kissasi nenä tai kuorsaako se äänekkäästi? Kissan hengitys voi olla hankalaa monesta syystä. Oireet ovat usein samankaltaisia, mutta syitä oireiluun on monia. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi kissalle vaarallinen kissaflunssa tai jopa kissan astma.

Kissan hengitys

Kissan hengitystiet jaetaan ylä- ja alahengitysteihin. Nenä, kurkku ja kurkunpää kuuluvat ylähengitysteihin, henkitorvi ja keuhkot alahengitysteihin. Ylähengitysteiden tavallisimpia ongelmia ovat aivastelu, vuotava nenä, kuorsaus ja kurkun kakistelu. Alahengitysteiden ongelmiin viittaavat oireet ilmenevät yskimisenä, hengästymisenä tai muunlaisina hengitysvaikeuksina sekä suun kautta hengittämisenä. Toisaalta nämä oireet voivat olla myös merkki huonosta yleiskunnosta, kuumeesta tai ruokahalun puutteesta.

Kissojen hengitystieongelmiin on syytä suhtautua vakavasti. Jos kissalla on yllä mainittuja oireita, se pitää viedä viivyttelemättä eläinlääkärin tarkastukseen. Jos kissan henkeä ahdistaa tai sen limakalvot sinertävät, on jo kyse hätätapauksesta. Eläinlääkäri toteaa mistä vaivat perimmältään johtuvat.

Usein hengitystievaivojen syynä ovat allergiat, hengitysteihin jostain syystä joutunut vierasesine, hampaiston ongelmat, infektiot kuten kissaflunssa tai loiset kuten esimerkiksi keuhkomadot. Hengitystievaivat voivat olla merkki myös muista sairauksista, kuten sydänvaivoista tai astmasta.

Kissan hengitystieongelmat

Kissaflunssa ja muut infektiot

Kissan hengitysteiden ongelmien syynä on usein infektio, kuten kissaflunssa, jota virukset aiheuttavat (herpesvirus, kalikivirus) tai bakteerit (bordetella, klamydia, mykoplasmat). Yleisimpänä oireena on nenästä erittyvä kiinteä lima. Sairastunut kissa kuorsaa huomiota herättävästi ja sen yleinen terveydentila on heikentynyt. Viruksen mahdollisuus selvitetään vanupuikolla otettavalla näytteellä. Pääasiallisena hoitokeinona on kissan immuunijärjestelmän vahvistaminen sekä oireiden lievittäminen. Kissaflunssa on vakava sairaus, jonka hoito vaatii eläinlääkärillä käynnin. Kissa olisi hyvä rokottaa jo pentuiässä kissaflunssaa vastaan.

Myös kissan keuhkotulehdus ilmenee yskimisenä, hengitysvaikeuksina, limakalvojen sinertymisenä, terveydentilan heikentymisenä sekä kuumeiluna. Keuhkotulehdusta hoidetaan eläinlääkärin määräämän laajavaikutteisen antibiootin avulla, jota annetaan kissalle tavallisemmin useiden viikkojen tai jopa kuukausien ajan. Limaa irrottavasta lääkkeestä ja inhalaatiohoidosta voi olla apua.

wet_summer_season_campaign_052024_article

Kissan astma

Kissoillakin voi olla astma. Tulehtuneiden keuhkoputkien oireina ovat muun muassa pitkään jatkunut puuskittainen yskä ja hengenahdistus. Astmalle tyypilliset muutokset näkyvät keuhkoista otetusta röntgenkuvasta. Kortisoni lievittää tulehdusta, kun taas inhalaattori tai tarkoitukseen sopivat lääkkeet avaavat keuhkoputkia ja helpottavat hengittämistä.

Hammasongelmat

Kissan hammasongelmat voivat myös olla syynä hengitystievaikeuksiin. Hammasongelmien aiheuttamia oireita ovat yskä, yökkäily ja aivastelu. Eläinlääkäri pystyy antamaan tarkan diagnoosin oireista ja niiden aiheuttajista.

Loiset

Loiset, kuten keuhkomadot, ilmenevät usein vapaana elävillä kissoilla, jotka syövät etanoita. Kissan hengitys saattaa hankaloitua loisten takia. Loiset voivat aiheuttaa oireita, jotka viittaavat hengitysteiden tulehduksiin. Erityisen yleinen oire on krooninen yskä. Joskus tulehdus voi jyllätä ilman oireitakin. Eläinlääkäri pystyy tarkistamaan kissan mahdolliset keuhkomadot nopeasti röntgenlaitteella tai ulostenäytteellä. Kissan keuhkomadot hoidetaan matolääkkeellä ja usein toistuvat annostukset ovat välttämättömiä. Keuhkomatojen aiheuttamat hengitysvaikeudet katoavat valitettavasti harvemmin loisten mukana. Oireilevat hengitystiet vaativat usein pitkäjänteistä hoitoa, kunnes kissa on taas täysin terve.

Kissan astma

Kissan allergiat

Kissojen allergiat eivät ole epätavanomaisia. Mikäli kissan hengitystieongelmat ilmenevät tiettyinä vuodenaikoina tai tietyissä tilanteissa, voi kyseessä olla allergia. Kuten ihmiset, voivat myös kissat olla allergisia siitepölylle. Lisäksi pöly, sieni itiöt ja tietyt ruoka-aineet saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita kissoille. Sopiva hoitomuoto riippuu oireista sekä oireiden syystä. Jos kyseessä on ruoka-aineallergia, löydät meiltä laajan valikoiman hypoallergeenisia kissanruokia.

Vieraat esineet ja eliöt

Jauhettu ruohonkorsi tai muu vieras esine tai eliö keuhkoputkessa tai kurkunpäässä voivat ärsyttää elimiä ja aiheuttaa yskää, aivastelua tai yökkäämistä. Usein vieraat eliöt löytyvät nenästä, mutta voivat vaeltaa nenäonteloa pitkin ja aiheuttaa siellä suurempaa vahinkoa. Siksi on tärkeää käydä mahdollisimman nopeasti eläinlääkärin vastaanotolla, mikäli oireita ilmenee.

Polyypit kissan hengitystieongelmien aiheuttajana

Polyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvopullistumia, jotka ovat yleisiä etenkin nuorilla kissoilla. Polyyppi kasvaa sieraimessa ja sen aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat vuotava nenä ja äänekäs kuorsaaminen. Eläinlääkäri voi poistaa polyypit helposti kissan ollessa nukutuksen alaisena.

Hoida kissaflunssa tai muut kissan hengityselinsairaudet nopeasti kuntoon

Kuten kerrottu, kissan hengitys voi olla hankalaa monistakin syistä. Mikäli kissasi kärsii joistakin oireista, on parasta viedä se heti eläinlääkärin tarkastettavaksi. Eläinlääkäri pystyy antamaan selkeän diagnoosin ja näin kissaa voidaan hoitaa ajoissa oikein hoitokeinoin, oli kyseessä sitten kissaflunssa, astma tai jokin muu syy.

Leppoisia kissanpäiviä sekä kissoille että omistajille!

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.