Kissan yskä This article is verified by a vet

Ruohonkorret aiheuttavat usein kissoille yskää.

Ruohonkorret aiheuttavat usein kissoille yskää.

Kissa suoristaa yhtäkkiä kaulansa ja alkaa yskiä surkeasti. Pelottava näky! Mistä kissan yskä johtuu, ja miten sitä voi hoitaa? Lue seuraavasta artikkelista kaikki tärkeät asiat liittyen kissojen yskimiseen.

Syyt: miksi kissa yskii?

Kissan yskän syiden moninaisuuden vuoksi on asiaa helpompi ymmärtää jakamalla syyt infektioperäisiin ja ei-infektioperäisiin syihin:

Ei-infektioperäiset syyt

Erityisen yleinen akuutin yskän aiheuttaja kissoilla ovat kissan hengitysteihinsä sisään hengittämät vierasesineet (esim. ruohonkorret tai kuidut). Esim. ruohonkorret tarttuvat tiukasti kissan kitalaen kattoon ja aiheuttavat raskasta yskää. Myös allergiset reaktiot, kuten kissojen astma, hengitysteiden vauriot ja kaasujen hengittäminen (esim. savumyrkytys) johtavat kissan yskimiseen.

Kissojen astma aiheuttaa kissoille voimakkaan keuhkoputkentulehduksen (krooninen bronkiitti). Tämä näkyy tyypillisesti hengästymisenä ja tukehtumisentunteena yskän loppuvaiheessa. Kasvain on toinen mahdollinen syy kissan krooniseen yskään. Toisin kuin koirat, kissat eivät juuri koskaan yski sydänsairauden vuoksi.

Infektioperäiset syyt

Tähän kategoriaan lukeutuvat erilaiset bakteerit ja virukset, mutta myös sienet ja loiset.

Erityisesti nuorilla kissoilla on pentuiässä usein merkkejä infektiosta, jota kutsutaan kissaflunssaksi. Kyseessä on maailmanlaajuisesti esiintyvä tartuntatauti, joka johtaa yskän ohella myös sidekalvotulehduksiin ja limakalvovaurioihin.

Seuraavilla taudinaiheuttajilla on tärkeä rooli sairauden esiintymisessä:

  • virukset: kalikivirus, kissan herpesvirus (FHV 1)
  • bakteerit: Chlamydophila felis, Mykoplasma, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella ja Klebsiella

Myös loiset voivat aiheuttaa yskää kissoille. Kissoilla esiintyy keuhkomatoja, kuten Aelurostrongylus abstrusus, Troglostrongylus brevior tai Capillaria aerophila. Kissat syövät matoja niiden tarttuvassa kehitysvaiheessa, ja ne pääsevät kehityskulkunsa myötä sen hengitysteihin. Siellä ne aiheuttavat tulehduksia, jotka vaurioittavat kissan keuhkokudosta. Myöhemmin matojen toukat yskitään ylös henkitorvea pitkin ja lopuksi niellään. Kissan ulosteen kautta tartuttavassa kehitysvaiheessa olevat madot pääsevät uudestaan ympäristöön ja voivat levitä taas muihin eläimiin.

Oireet: yskän kanssa esiintyvät samanaikaiset oireet kissoilla

Ensinnäkin, yskässä on kyse ärsykkeen aikaansaamasta kehon refleksistä. Yskimisrefleksin tehtävänä on joko poistaa yskimällä vierasesineet tai poistaa limaa hengitysteistä. Yskän syystä riippuen sen mukana tulee erilaisia oireita. Myös yskän tyyppi (kuiva/limainen, akuutti/krooninen) vaihtelee riippuen sen aiheuttajasta.

Yskään liittyviä mahdollisia oireita kissoilla ovat:

  • yleisoireet: väsymys, kuume (esimerkiksi infektiosairauksissa), ruokahaluttomuus ja laihtuminen
  • yskä: kivut, sekoittuneet nesteet (esimerkiksi veri, mätä, lima)

muut hengitystieoireet: aivastelu, hengästyminen, hengityksen äänet, nenän vuotaminen, nielemisvaikeudet, tukehtumisoireet

kissan yskää tutkitaan
Eläinlääkäri kuuntelee kissan hengitysteitä stetoskoopilla.

Diagnoosi: milloin kissan yskän takia on mentävä eläinlääkärille?

Ihmisillä ja koirilla silloin tällöin esiintyvä yskä on tavallista. Kissoilla taas ei. Kissan yskä on joka tapauksessa selvitettävä eläinlääkärillä, jotta oireiden syy selviää.

Ensiksi eläinlääkärin pitää diagnoosin tekemiseksi tietää, minkä tyyppistä kissan yskä on. Keskustelussa (anamneesi) eläinlääkäri kyselee, kuinka usein ja voimakkaasti kissa yskii, millaista yskä on (kuiva tai limainen) ja liittyykö se pääasiassa tiettyihin tilanteisiin (esimerkiksi syöminen). Mahdollisia syitä voidaan erottaa paremmin toisistaan jaottelemalla yskät akuuttiin ja krooniseen yskään. Kasvaimet aiheuttavat yleensä kroonista yskää, kun taas kitaan tarttunut ruohonkorsi aiheuttaa pikemminkin akuuttia yskää.

Anamneesia seuraa yleistutkimus. Siinä määritään kissan sen hetkinen terveydentila erilaisten parametrien avulla (pulssi ja hengitysnopeus, ruumiinlämpö jne.). Eläinlääkäri tutkii kissan suun ja kurkun silmämääräisesti ja kuuntelee keuhkot stetoskoopilla.

Riippuen siitä, mitä syitä eläinlääkäri epäilee, otetaan käyttöön muita diagnostisia keinoja. Röntgenkuva osoittaa keuhkojen kasvaimet. Verta ja ulosteita tutkimalla voidaan tunnistaa infektiot tai loiset. Jos epäillään vierasesinettä, voi endoskooppinen tutkimus olla suositeltavaa.

Hoito: mitä tehdä, kun kissa yskii?

Kissan yskän hoito riippuu paljon sen syystä ja se on jaettu erityiseen ja oireenmukaiseen hoitoon:

Erityinen hoito:

  • infektiosairaudet: esimerkiksi matokuurit, antibiootit
  • kasvaimet: kemoterapia, sädehoito tai leikkaukset
  • allergiset reaktiot: antihistamiinit, siedätys
  • vierasesineet: poisto leikkauksella

Oireenmukainen hoito:

  • yskää lievittävät lääkkeet: limaa irrottavat lääkkeet, keuhkoputkia laajentavat lääkkeet
  • tulehdusta lievittävät lääkkeet
  • immuunijärjestelmän tukahduttaminen: kortisoni (esim. kissojen astmassa)
  • immuunijärjestelmän tukeminen: vitamiinivalmisteet tai immuniteetin indusoijat
  • hygieeniset toimenpiteet, joilla ehkäistään taudinaiheuttajien leviämistä

Ennuste: millaiset kissan paranemismahdollisuudet ovat?

Hoidon tavoin myös yskän ennuste riippuu taustalla olevasta sairaudesta. Ajoissa todettu keuhkomatotartunta on helppo hoitaa. Tämä pätee myös tartuntatauteihin, kuten kissaflunssaan ja muihin infektioihin.

Kissan astman ennuste riippuu sen laukaisevista allergeeneista. Jos on mahdollista välttää kokonaan joutumasta tekemisiin allergeenien kanssa, on ennuste kissan terveydelle hyvä. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan ainakin lievittää oireita ja siten parantaa kissan elämänlaatua.

Ennaltaehkäiseminen: voiko kissan yskää ehkäistä?

Kaikkia taustalla olevia sairauksia ei ole mahdollista ehkäistä. Tartuntatautien ehkäisemiseen auttavat kuitenkin seuraavat toimenpiteet:

  • säännöllinen siivoaminen (esimerkiksi kissanvessa)
  • kontaktien välttäminen sairaiden eläinten kanssa
  • rokotuskalikivirusta, kissojen herpesvirusta ja Chlamydophila felis –bakteeria vastaan
  • tehokas ja säännöllinen loistartuntojen ennaltaehkäisy

Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.