Kissojen ikääntyminen: näin tunnistat oireet This article is verified by a vet

kissojen ikääntyminen

Kissoilla ilmenee monia vanhuuden oireita.

Oletko huolissasi, miksi ikääntynyt lemmikkisi ei enää reagoi nimeensä? Vai ihmetteletkö, miksi kissasi ei enää löydä ruokakuppiaan? Kerromme, kuinka tunnistaa kissojen ikääntyminen ja sen oireet varhaisessa vaiheessa ja tarjota kissallesi pitkän ja terveen elämän.

Kuinka vanhoiksi kissat elävät?

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kissat saavuttavat keskimäärin noin 15 vuoden iän. Tämä tarkoittaa, että jotkut kissat voivat elää jopa useita vuosia vanhemmiksi.

Se, kuinka vanhaksi kissa todella voi elää, riippuu sen geeneistä ja elämäntavasta. Ja tietenkin siitä, kuinka voimakkaasti kissa kärsii vanhuudesta. Mitä terveemmin kissa elää, sitä todennäköisemmin ikääntymisen merkkejä ilmenee hitaammin. Tosiasia on, että aliravitsemus tai virheellinen ravitsemus sekä taustalla olevat sairaudet voivat lyhentää kissan elinikää.

Mielenkiintoista tietää: Tähän mennessä vanhin kissa Creme Puff on saavuttanut Guinnessin ennätysten kirjan mukaan kunniakkaan 38 vuoden iän. Tämä on kuitenkin todella harvinaista.

wet_summer_season_campaign_052024_article

Kuinka vanhoiksi kissat elävät?

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kissat saavuttavat keskimäärin noin 15 vuoden iän. Tämä tarkoittaa, että jotkut kissat voivat elää jopa useita vuosia vanhemmiksi.

Se, kuinka vanhaksi kissa todella voi elää, riippuu sen geeneistä ja elämäntavasta. Ja tietenkin siitä, kuinka voimakkaasti kissa kärsii vanhuudesta. Mitä terveemmin kissa elää, sitä todennäköisemmin ikääntymisen merkkejä ilmenee hitaammin. Tosiasia on, että aliravitsemus tai virheellinen ravitsemus sekä taustalla olevat sairaudet voivat lyhentää kissan elinikää.

Mielenkiintoista tietää: Tähän mennessä vanhin kissa Creme Puff on saavuttanut Guinnessin ennätysten kirjan mukaan kunniakkaan 38 vuoden iän. Tämä on kuitenkin todella harvinaista.

Tyypilliset ikääntymisen merkit kissoilla

Vanhat kissat eroavat nuoremmista lajitovereistaan tiettyjen ikääntymiseen liittyvien oireiden ansiosta. Näitä esiintyy yli seitsemän vuoden ikäisillä kissoilla. Ne jaetaan ulkoisiin merkkeihin ja käyttäytymisen muutoksiin:

Muutokset kehossa

Yleinen ikääntymisen merkki kissoilla on karvojen harmaa-valkoinen väritys erityisesti pään alueella. Yleisesti ottaen turkki muuttuu iän myötä samean väriseksi ja menettää kiiltoaan.

Ikääntymisestä johtuen kissojen turkki huopaantuu usein, sillä iäkkäät kissat eivät enää pysty hoitamaan kehoaan riittävästi.

Lisäksi voidaan havaita yhä selkeämmin, että lihasmassa vähenee ja vartalon asento muuttuu epävakaammaksi. Lisäksi iän myötä usein esiintyvät perussairaudet (esim. nivelten kuluminen) voivat vaikuttaa kielteisesti ulkonäköön.

Kissojen ikääntyminen ja käyttäytymisen muutokset

On luonnollista, että iäkkäinä kissat käyttäytyvät eri tavoin kuin nuorempina. Tämä ei liity sairauksiin vaan kuuluu yksinkertaisesti ikääntymiseen:

  • näön ja kuulon heikkenemisestä johtuva sekava vaeltelu
  • äkillinen virtsaaminen sisällä kodissa
  • lisääntynyt väsymys
  • muistinmenetys
  • vähentynyt syöminen ja juominen
Kissojen ikääntyminen
Kissan ikääntyminen ei ilmene pelkästään ulkoisesti. On myös joitakin käyttäytymismalleja, joista ikääntyminen voidaan tunnistaa.

Voiko kissojen ikääntymistä ehkäistä?

Kissan elinikään vaikuttaa kaksi tekijää: ympäristövaikutukset ja geneettisesti perinnöllinen ikä. Kohdennetulla jalostuksella voidaan vaikuttaa ainoastaan perinnölliseen tekijään, mutta voit pidentää lemmikkisi elinajanodotetta terveellisellä elämäntavalla ja vaikuttaa siten myös sen ikääntymiseen.

Oikea ravinto

Kissat ovat lihansyöjiä ja tarvitsevat runsaasti proteiinia. Lisäksi A-vitamiinin ja tauriinin saanti on välttämätöntä, sillä kissat eivät pysty tuottamaan näitä kahta ainetta itse. Myös arginiini tai araknidonihappo ovat ravintoaineita, jotka ovat tärkeitä lemmikkisi pitkäikäisyyden ja ruokavalion terveellisyyden kannalta.

Riittävä liikunta

Liikunta on välttämätöntä kissan terveen elämän kannalta – tiede on tiennyt tämän jo pitkään. Liikunnan ei tarvitse aina tarkoittaa kovatehoista urheilua. Jos kissasi voi vaeltaa naapurustossa, se liikkuu yleensä riittävästi. Jos sinulla on kuitenkin leppoisa kotitiikeri, voit houkutella sitä liikkumaan lelujen tai mielenkiintoisten esteiden tai sokkeloiden avulla. Näin voit ehkäistä kissojen ennenaikaista ikääntymistä.

Säännölliset terveystarkastukset

Monet iäkkäät kissat kärsivät systeemisistä sairauksista, kuten diabeteksesta (diabetes mellitus) tai munuaisongelmista. Myös nivelsairauksia, kuten nivelten kulumista (nivelrikko), esiintyy usein vanhoilla kissoilla. Jotta nämä sairaudet voidaan tunnistaa ja hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, on suositeltavaa käydä säännöllisesti eläinlääkärillä. Lääkäri voi auttaa vanhaa kissaasi esimerkiksi määräämällä kipulääkkeitä.

Stressitön ympäristö

Toisin kuin nuoremmilla täysikasvuisilla kissoilla, vanhoilla kissoilla on heikompi immuunijärjestelmä. Lisäksi, jos ne ovat stressaantuneita, ne ovat entistä herkempiä infektioille ja muille sairauksille. Näin myös kissojen ikääntyminen voi edetä nopeammin.

Huolehdi stressittömästä ympäristöstä ja vältä uusia eläimiä tai äänekkäitä juhlia. Jos näitä ei voida välttää, voit harkita stressiä vähentäviä toimenpiteitä, kuten feromonien käyttöä.

Aivopähkinät

Kissan muistin heikkeneminen iän myötä on normaalia. Voit kuitenkin hidastaa tätä kehitystä hieman tarjoamalla kissallesi ajattelutehtäviä. Ruoan piilottaminen ja älylelujen tarjoaminen voivat vahvistaa aivojen suorituskykyä.

Mitä elimistössä tapahtuu vanhuuden aikana?

Jokainen elävä olento koostuu useista miljardeista soluista. Solutyypistä riippuen niillä on tietty tehtävä elimistössä. Jakautumalla ne lisääntyvät ja korvaavat kuolleet solut – periaatteessa.

Nuorena kehon solut ovat edelleen erittäin elinvoimaisia. Iän myötä ne menettävät kuitenkin vähitellen toiminnallisuuttaan ja niiden elinikä lyhenee. Tällöin kissoilla alkaa ilmetä vanhuuden oireita.

Lisäksi joidenkin elinten toiminnallisuus vähenee. Tällaisia elimiä ovat erityisesti munuaiset, maksa ja aivot. Vastaavasti heikentyneet elintoiminnot, kuten esimerkiksi kuulon heikkeneminen tai lisääntynyt virtsaaminen, ovat merkkejä kissojen ikääntymisestä.


Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.