Elämän aikana tulee usein eteen tilanteita, jolloin tunnemme surua. Mutta pystyvätkö kissat tuntemaan samoin? Voiko kisssa itkeä? Tässä artikkelissa annamme vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin.
Voiko kissa itkeä?

© Andriy Blokhin / stock.adobe.com
Jotkin kissat näyttävät surevilta tai jopa itkeviltä. Mutta pystyvätkö ne siihen ylipäänsä?
Mitä suru on?
Psykologit kutsuvat surua tunteeksi, jota ihmiset kokevat reaktiona rakkaansa menetykseen. Tunne on erityisen voimakas, kun elämänkumppani, perheenjäsen tai ystävä kuolee.
Mutta myös esimerkiksi irtisanominen voi aiheuttaa surua. Tai voimme olla surullisia myös silloin, kun jokin rakas esine rikkoutuu tai katoaa.
Kissan itku: Mitä kyynelehtivät silmät tarkoittavat?
Olipa kyseessä sitten ilon tai surun kyyneleet, olet varmasti joskus itkenyt. Mutta entä jos kissallasi on kyynelehtivät silmät? Itkevätkö kissat surun vuoksi?
Älä huoli, kissan kyyneleet eivät ole merkki surusta. Kissat eivät nimittäin itke emotionaalisista syistä.
Mitä kissan itku tarkoittaa?
Kissan silmien kyynelehtiminen johtuu pikemminkin sen silmien terveydestä. Nimittäin allergiat, vierasesineet tai kissaflunssa (yksi yleisimmistä kissojen silmäsairauksista) voi johtaa siihen, että kissan kyynelrauhaset tuottavat enemmän kyynelnestettä tai että kyynelkanavat turpoavat.
Jos kissasi ”itkee”, sinun tulee tarkistuttaa kissan silmät eläinlääkärillä.

© Bastetamon / stock.adobe.com
Jo vuonna 1872 Charles Darwin kirjoitti kirjan Ihmisten ja eläinten mielenliikkeiden ilmaisu (alkuperäinen: The Expression of the Emotions in Man and Animals). Teoksessa hän julkaisi havaintojaan, joiden mukaan ihmisten ja eläinten kokemat tunteet voivat olla hyvin samankaltaisia.
Darwinin ponnisteluista huolimatta kysymys siitä, voivatko eläimet oikeasti surra, pysyi pitkään vailla vastausta. Vasta 1900- ja 2000-luvulla tiede keskittyi jälleen yhä enemmän eläinten tunteisiin.
Lemmikkieläinten kokema suru
Tunnettu eläinten surun tutkija on Marc Bekoff, joka on Colorado-Boulderin yliopiston entinen ekologian ja evoluutiobiologian professori. Hänen intohimonaan oli tutkia eläinten tunteita.
Hän sai selville, että koiran aivojen kuvantamiset antavat viitteitä siitä, että tietyissä emotionaalisissa tiloissa niiden aivoissa aktivoituvat samankaltaiset alueet kuin ihmisen aivoissa. Nykyään tiedetään myös, että eläimet ilmaisevat tunteita samoin kuin me ihmiset.
Kissan itku ja suru: Omistajien kokemukset
Myös useimmat kissanomistajat suhtautuvat myönteisesti tämän päivän tieteelliseen näkökulmaan. Kun uusi kissa saapuu kotiin, huomaat nopeasti, että pitkien viiksikarvojen ja lämpimän turkin alta löytyy ainutlaatuinen luonne.
Ja mitä olisi luonne ilman tunteita? Vaikka kissat eivät itke meidän ihmisten tavoin, ne pystyvät ilmaisemaan tunteitaan – esimerkiksi kehräämällä tai sähisemällä.
Niin tärkeää kuin sureminen onkin, tämä tunne vie paljon energiaa. Jotta voisit auttaa surevaa kissaasi, on tärkeää tunnistaa suruun liittyvä käyttäytyminen.
Kuinka kissat osoittavat olevansa surullisia?
Kun kissat kokevat henkistä kipua, saatat huomata seuraavia oireita:
- Se haluaa olla omistajansa lähellä tai vetäytyy omiin oloihin.
- Sen ruokahalu heikkenee, mikä voi johtaa voimakkaaseen painon putoamiseen.
- Kissa ei enää leiki.
- Se vaikuttaa levottomalta tai nukkuu enemmän.
- Jotkin kissat päästävät valittavaa ääntä.
Itkeminen ei siis kuulu surullisen kissan käyttäytymiseen.
Suru nousee nimittäin pintaan ensisijaisesti silloin, kun tutut rutiinit häiriintyvät. Eli esimerkiksi silloin, kun läheisen menetys muuttaa huomattavasti kissan elinolosuhteita.
Vaikka kissasi ei itkisikään ihmisten tavoin, luo kissallesi tunne, että välität siitä. Varmista, että kissa saa ruokaa totuttuihin aikoihin.
Juttele kissalle ja innosta sitä leikkimään. Ehkä voit piristää sitä lelun avulla?