Ikääntyneille kissoille sopiva ravinto

futter für alte katzen

Turkki alkaa harmaantua ja käynti alkaa hidastua. Mutta ei kannata surra. Kun seniorikissa saa oikeanlaista ravintoa syödäkseen, se pysyy ikävuosistaan huolimatta hyväkuntoisena ja terveenä. Eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi voidaan hyvällä ravinnolla torjua vaivoja, jotka ovat mahdollisten kroonisten sairauksien aiheuttamia.

Ikääntyneiden kissojen hyvä ravinto

Kuten jo aikaisemmassa artikkelissamme kerroimmekin, ei ole olemassa mitään ainoaa ja oikeaa tapaa ruokkia lemmikkikissaa. Sopiva ruokinta riippuu kunkin kissan yksilöllisistä tarpeista. Lajinmukainen ravinto ei ole kuitenkin tärkeää ainoastaan kasvuvaiheessa oleville kissoille. Kissa tarvitsee mittavasti laadukasta ravintoa myös ikääntyessään ja ensimmäisten iän tuomien vaivojen ilmetessä.

Jotta seniorikissa voi pysyä terveenä ja aktiivisena, on sille syytä laatia laadukasta ravintoa sisältävä ruokintasuunnitelma. Kissa ei vanhetessaan useinkaan pysty hyödyntämään ruoassa olevia ravinteita yhtä tehokkaasti. Hampaissakin saattaa jo olla puremista haittaavia vikoja. Kissan paino laskee. Lisäksi kissalla voi olla kroonisia sairauksia, kuten esimerkiksi diabetes tai munuaisperäisiä sairauksia, jolloin erikoisravinnosta on hyötyä.

Helposti sulavaa

Seniorikissoille tarjottavan ruoan pitää olla helposti sulavaa. Niille, kuten muillekin aikuisillekin kissoille, on ravintoa hankittaessa kiinnitettävä huomiota siihen, että se on ainesosiltaan laadukasta. Kissat tarvitsevat helposti sulavia proteiineja. Koska ne ovat lajinsa mukaisesti lihansyöjiä, ne eivät tarvitse energianlähteeksi hiilihydraatteja. Eläin- ja kasviperäisten sivutuotteiden osuus pitäisikin olla mahdollisimman pieni, sillä ne voivat rasittaa kissan elimistöä.

Kissan valmisruoan olisi täytettävä seuraavat kriteerit:

- Liha on tuoteselosteessa ensimmäisellä sijalla ja mahdollisesti myös lihatyyppi ja prosenttiosuudet on ilmoitettu. Niin sanotut eläinperäiset sivutuotteet ovat selkeästi jaoteltuna.

- Myös kasviperäiset ainesosat, kuten vilja ja vihannekset, ovat listalla eriteltyinä. Selkeän erittelyn perusteella pystytään välttämään ruokaa, jossa on halpoja täyteaineita, joita ruoan ei välttämättä tarvitse edes sisältää.

- Kasviperäisiä jäte- ja sivutuotteita ei ole mukana tai jos on, ne on lueteltu selkeästi.

- Ruoka ei sisällä muita määrittelemättömiä ainesosia, kuten esimerkiksi rasvaa tai leipomotuotteita.

Ikääntyvät kissat pystyvät yleensä hyödyntämään märkäruokaa kovia kuivaruokanappuloita paremmin. Märkäruoka on myös siksi hyvää, että siinä on kuivaruokaa enemmän nestettä. Ravinnossa normaalisti oleva nestemäärä on kuivaruoan valmistuksessa vähennetty niin, että ravinnosta saadaan kiinteää ja hyvin säilyvää. Kun kissalle annetaan ravinnoksi kuivaruokaa, sen virtsa muuttuu väkevämmäksi, mikä saattaa aiheuttaa sille munuais- ja virtsatiekiviä. Tämä on hankalaa etenkin vanhemmille kissoille, joilla saattaa olla jo ennestään jokin sairaus.

On myös hyvä huomioida, että kuivaruoan valmistukseen käytetään usein kasviperäisiä ainesosia, kuten perunaa, herneitä ja sinimailasta. Viljattomaksikin ilmoitetussa kuivaruoassa saattaa usein olla jopa 50 % hiilihydraatteja. Niitä kissa tarvitsee kuitenkin ravinnokseen vain vähän, sillä sen elimistö hyödyntää hiilihydraatteja puutteellisesti. Lisäksi suuri hiilihydraattipitoisuus lisää virtsateiden kuormitusta. Märkäruoka muistuttaakin kissan luonnonmukaista ravintoa paremmin.

Krooniset sairaudet

Jos seniorikissalla on todettu olevan kroonisia sairauksia, on hyvä pyytää eläinlääkäriltä neuvoja kissan ruokintaan. Suuri osa kroonisia munuaisperäisiä sairauksia potevien kissojen munuaiskudoksesta saattaa olla tuhoutunut. Munuaisten tehtävänä on suodattaa ja poistaa verestä aineenvaihdunnan tuloksena syntyneet vesiliukoiset kuona-aineet. Tämä järjestelmä ei kroonista munuaissairautta sairastavilla toimi tehokkaasti. Jotta munuaisia rasitettaisiin mahdollisimman vähän, pitää ravinnossa olla vähemmän suolaa, fosfaatteja ja proteiineja, mutta sen sijaan enemmän muita laadukkaita raaka-aineita. Yleensä eläinlääkäri suosittelee munuaissairaille kissoille munuaisia vähän rasittavaa ruokavaliota. Tällöin märkäruoka on ehdottomasti kuivaruokaa parempi vaihtoehto, sillä kissa saa sitä kautta nestettä munuaisten toimintaa varten.

Erityistä huolenpitoa vaativat myös diabetesta sairastavat kissat. Kissojen elimistö säätelee veren sokeria pelkästään ruoan proteiinia hyödyntämällä, eli hiilihydraateilla ei ole siinä merkitystä. Sokeritaudista kärsivät kissat eivät pysty insuliinihormonin puutteen vuoksi käyttämään glukoosia energian tuottamiseksi. Veren glukoosipitoisuus kasvaa eikä glukoosia välity soluihin. Veren sokeripitoisuus saadaan tasaantumaan tarjoamalla erityistä dieettiravintoa, jota kissa saa säännöllisin väliajoin tarkkaan säädetyn määrän. Tämä on tärkeää myös mahdollisen ylipainon vähentämiseksi. Diabetesta sairastava kissa tarvitsee joka tapauksessa laadukasta, sokeritonta ja viljatonta kissanruokaa, eikä sille saa antaa makeisia. Kannattaa kysyä eläinlääkäriltä neuvoja, kun ollaan laatimassa ruokintaohjelmaa diabetesta sairastavalle kissalle.

Jotta ruoka maistuisi seniorikissalle

Yleensä ajatellaan, että kissa syö, kun sillä on nälkä. Ikääntyneillä kissoilla on kuitenkin varsin piintyneitä ruokamieltymyksiä. Ne voivat olla erittäin jääräpäisiä kun niille tarjotaan laadukasta erityisruokaa, joka on suunniteltu varta vasten huomioimaan niiden muuttuneet ravinnontarpeet. Tällaisia tapauksia varten on kuitenkin parisen kikkaa.

Kissa on hyvä totuttaa syömään toisenlaista ruokaa vähitellen. Jotta kissa alkaisi syödä sille uutta ravintoa, sen ruokakuppiin on sekoitettava vähä vähältä enemmän uutta kissanruokaa tutuksi tulleen ruoan alle. Kissat osaavat taitavasti erotella vieraan ravinnon ruoka-annoksistaan. Märkäruoan avulla muutos sujuu helpommin, sillä uuden ja vanhan ruoan saa sekoitettua keskenään huolellisemmin. Tehokeinona voi käyttää tonnikalaa, jota kissojen on yleensä vaikea vastustaa, ja sekoittaa sitä uuden ruoan joukkoon. Ruokaan voi sekoittaa mausteeksi myös pari palaa kuivaruokaa, jota se on aikaisemmin syönyt herkkunaan. Jos kissa ei koske uuteen ruokaan ollenkaan, on pysyttävä johdonmukaisena.

Toivotamme kaikille seniorikissoille hyvää ruokahalua!

Hyödyllisimmät artikkelimme

Saako kissalle antaa maitoa?

Moni yhdistää mielessään maidon ja kissat toisiinsa. Useissa lastenkirjoissa ja elokuvissa kissa kuvataan litkimässä maitoa onnellisena. Tämä ei ole vain tarua, sillä kissat todellakin rakastavat maitoa. Yksi teoria tähän maidonhimoon on, että se muistuttaa kissoja niiden imetysajasta. Mutta saavatko kissat juoda maitoa?

Ikääntyneille kissoille sopiva ravinto

Turkki alkaa harmaantua ja käynti alkaa hidastua. Mutta ei kannata surra. Kun seniorikissa saa oikeanlaista ravintoa syödäkseen, se pysyy ikävuosistaan huolimatta hyväkuntoisena ja terveenä. Eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi voidaan hyvällä ravinnolla torjua vaivoja, jotka ovat mahdollisten kroonisten sairauksien aiheuttamia.

Kissanpennun ruokinta

Kissanpennuilla, kuten koiranpennuillakin, on erityiset ravintoainetarpeet, jotka tukevat niiden tervettä kasvua. Erityiset tarpeet vaihtelevat kissan rodun, iän ja luonteen välillä. Selvää on, että huligaani kissanpentu tarvitsee enemmän energiaa kuin pieni unikeko. Vaikka pieni pyöreä kissanpentu näyttääkin suloiselta, ei kissanpennulla tulisi olla oikeastaan yhtään penturasvaa sen kehossa. Kylkiluut tulee olla hyvin tunnettavissa turkin alla ja lanne tulisi olla selvästi näkyvissä. Jotta kissa saa nopean kasvamisensa aikana riittävästi energiaa ja ravintoaineita, on kissanpennun ruoalla suuri merkitys.