Saako kissalle antaa maitoa?

kissalle maitoa

Saako kissalle antaa maitoa?

Moni yhdistää mielessään maidon ja kissat toisiinsa. Useissa lastenkirjoissa ja elokuvissa kissa kuvataan litkimässä maitoa onnellisena. Tämä ei ole vain tarua, sillä kissat todellakin rakastavat maitoa. Yksi teoria tähän maidonhimoon on, että se muistuttaa kissoja niiden imetysajasta. Mutta saavatko kissat juoda maitoa?

Onko maito hyväksi kissoille?

Kissaemot imettävät pieniä poikasiaan. Kasvuvaiheessa pienet kissat tarvitsevat kaikkia äidinmaidosta saatavia ravintoaineita kasvaakseen ja kehittyäkseen. Tämän vuoksi vastasyntyneiden poikasten elimistö tuottaa laktaasientsyymiä, joka pilkkoo maidon sisältämän maitosokerin (laktoosin). Siksi kissanpennut sietävät äidinmaitoa hyvin.

Pentujen kehittyessä ne alkavat syömään kiinteää ravintoa ja imetys jää vähemmälle. Tämän vuoksi myös laktaasientsyymin tuotanto vähenee ja kissat sietävät maitoa huonommin. Myös vedellä laimennettu maito voi aiheuttaa vaivoja. Ei siis ole suositeltavaa antaa kissalle maitoa juotavaksi, ei vaikka se kuinka kissalle maistuisikin.

Γάλα γάτας

Lehmänmaito sisältää myöskin laktoosia. Tästä syystä sekään ei siis sovellu kissoille, sillä niiden elimistö ei tuota laktaasientsyymiä. Koska maitosokeri ei pilkkoonnu kissan suolistossa, aiheuttaa maito ripulia ja ruoansulatusongelmia, kuten ihmavaivoja ja vatsakipua. Entsyymintuotanto ei vähene kaikilla kissoilla yhtäläisesti, mutta suurin osa ei siedä maitoa.

Kissanmaito sopii herkutteluun

Koska lehmänmaito aiheuttaa kissoille ruoansulatusvaivoja, ei sitä tulisi niille antaa.

Erityiset kissanmaidot tai laktoositon maito sisältävät vain pienen määrän laktoosia ja sopivat kissalle paremmin. Kissanmaidon tulisi kuitenkin olla herkku, jota kissa saa vaan silloin tällöin juotavaksi. Kissanmaito sisältää paljon kaloreita ja usein juotuna voi johtaa ylipainoon. Vesi on kissalle paras juoma.

Kissan oikeanlainen ravinto ei vaadi kissanmaitoa. Maito sisältää kyllä paljon ravintoaineita, mutta niitä kissa saa tasapainoisesta ruokavaliosta muutenkin. Maito sisältää myös paljon kaloreita, ja liika energiansaanti voi varsinkin sisäkissoilla johtaa ylipainoon. Jos kissanmaitoa ei tarjota päivittäisenä ravintona vaan pikemminkin herkkuna tai välipalana silloin tällöin, ei sen tarjoamisesta ole haittaa.

Jos kissa nauttii maidosta erityisen paljon, voi sitä ilahduttaa veteen laimennetulla kissanmaidolla. Maitotilkan sekoittaminen juomaveteen voi myöskin innostaa niitä kissoja juomaan, jotka eivät sitä muuten mielellään tee, ja näin edistää niiden nesteensaantia. Kissanmaidolla ei kuitenkaan tulisi korvata juomavettä.

Tutustu zooplussan valikoimaan kissanmaitoja tästä!

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Saako kissalle antaa maitoa?

Moni yhdistää mielessään maidon ja kissat toisiinsa. Useissa lastenkirjoissa ja elokuvissa kissa kuvataan litkimässä maitoa onnellisena. Tämä ei ole vain tarua, sillä kissat todellakin rakastavat maitoa. Yksi teoria tähän maidonhimoon on, että se muistuttaa kissoja niiden imetysajasta. Mutta saavatko kissat juoda maitoa?
5 min

Ikääntyvän kissan ravinto

Turkki alkaa harmaantua ja käynti alkaa hidastua - mutta ei kannata surra! Kun seniorikissa saa oikeanlaista ravintoa syödäkseen, se pysyy ikävuosistaan huolimatta hyväkuntoisena ja terveenä. Eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi voidaan hyvällä ravinnolla torjua vaivoja, jotka ovat mahdollisten kroonisten sairauksien aiheuttamia - ikääntyvän kissan ravinto on siis suuressa osassa sen terveyttä.
3 min

Kissalle myrkylliset kasvit

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara - kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!