Kissan ummetus

Kissan ummetus saattaa ilmetä pieninä kovina ulostepalloina

Pienet kovat ulostepallot ovat ensimmäinen merkki kissan ummetuksesta.

Kissasi menee tavalliseen tapaan vessaansa, mutta hiekkalaatikosta löytyy jälkeenpäin vain muutama kova kikkare? Kissasi voi kärsiä ummetuksesta. Seuraavasta artikkelista voit lukea, miten kissan ummetus voidaan tunnistaa, miten voit parhaiten auttaa lemmikkiäsi ja miten ongelmaa voidaan ehkäistä.

Voiko kissani kuolla ummetukseen?

Ummetus ei ole harvinaista kissoilla. Ummetuksen merkit tulee kuitenkin aina ottaa vakavasti, sillä ummetus voi nopeasti johtaa ulosteen kerääntymiseen (ulostetukkeuma). Tällöin kyseessä on hengenvaarallinen hätätilanne.

Lisäksi liiallinen venymä aiheuttaa nopeasti paksusuolen pysyvän laajentumisen, niin kutsutun megakoolonin. Tällöin kissa kärsii vaivasta loppuelämänsä ajan.

Syyt: Kuinka kissan ummetus syntyy?

Kissojen ummetukseen on useita mahdollisia syitä:

  • Ravitsemuksellinen: vähäkuituinen ravinto ja vähäinen nesteensaanti aiheuttavat ulosteen kovettumista.
  • Vierasesine: Karvapallot (trichobezoaarit) tai muut niellyt esineet voivat tukkia suolen osittain tai kokonaan. Suolikanavan täydellinen tukkeutuminen on ehdoton hätätilanne!
  • Ylipaino ja liikunnan puute hidastavat suoliston toimintaa.
  • Nivel- ja selkärankaongelmat: Jos kissa kärsii ulostamiseen liittyvästä kivusta, se haluaa lykätä ulostamista niin kauan kuin mahdollista. Elimistö imee ulosteista yhä enemmän nestettä, mikä johtaa ummetukseen.
  • Kasvaimen tai tulehduksen (esim. loistartunnan) aiheuttama suolen tukkeutuminen.
  • Lääkkeet: jotkin lääkkeet estävät suoliston liikkeitä (esim. rauhoittavat aineet, opioidit).
  • Muut nestetasapainon häiriöihin liittyvät sairaudet (esim. diabetes tai munuaissairaudet).

Luettelo mahdollisista syistä on siis pitkä. Tämä luultavasti selittää myös sen, miksi ummetus on kissoilla suhteellisen yleistä.

Oireet: Kuinka kissan ummetus ilmenee?

Kuinka sitten tunnistat, että kissasi kärsii ummetuksesta? Joissakin tapauksissa ongelman selvittäminen ei ole lainkaan helppoa.

Normaali kissan uloste on sikarinmuotoinen. Jos ulostepallot ovat melko kiinteitä ja pyöreitä, se on ensimmäinen merkki ummetuksesta. Muita merkkejä ovat ääntely hiekkalaatikolla ja kissan levottomuus.

Jos kissa reagoi herkästi, kun haluat silittää sitä vatsan alueelta, tämä on merkki vatsakivusta. Lisäksi monet kissat lakkaavat syömästä, jos ne kärsivät ummetuksesta. Jos ummetus jatkuu, oireita voivat olla lisäksi oksentelu ja kuivuminen.

Diagnoosi: Millaisia tutkimuksia eläinlääkäri tekee?

Eläinlääkärin tärkein tehtävä on löytää kissasi ummetuksen syy. Hoito nimittäin voi vaihdella taustalla olevasta syystä riippuen.

Eläinlääkäri tiedustelee omistajaa kuullessaan (anamneesi) esimerkiksi, onko kissasi äskettäin madotettu, onko se kärsinyt ripulista tai onko se saanut tiettyjä lääkkeitä.

Myös kissan yleistutkimus antaa lisätietoja mahdollisesta syystä. Jos kissan yleistutkimuksessa ei käy ilmi mitään epänormaalia, ummetuksen syy on todennäköisesti helppo korjata.

Jos kissan yleiskunto on heikentynyt huomattavasti, eläinlääkäri suorittaa lisätutkimuksia, kuten röntgen- tai ultraäänitutkimuksen. Lisäksi verikoe antaa tietoa kissan neste- ja elektrolyyttitasapainosta ja voi viitata muuhun taustalla olevaan sairauteen.

Kissan röntgenkuva
Röntgenkuvassa eläinlääkäri voi nähdä ulosteet kissan suolistossa.

Hoito: Kuinka kissan ummetusta hoidetaan?

Ummetuksen hoito riippuu aina taustalla olevasta syystä. Lievässä ummetuksessa yksinkertaiset toimenpiteet ovat usein riittäviä. Ensimmäinen tavoite on aina tyhjentää suoli kovettuneista ulosteista eli stimuloida suolen toimintaa.

Jos ummetuksen syynä on esimerkiksi vähäkuituinen ruokavalio tai nesteen puute, kissalle voi antaa laksatiiveja tai pienen peräruiskeen. Älä kuitenkaan koskaan yritä itse antaa kissallesi apteekista saatavaa peräruisketta. Kaikki ihmisille soveltuvat tuotteet eivät ole vaarattomia kissoille.

Mikä edistää kissan suolen toimintaa?

Jos kissasi yleiskunto on edelleen hyvä, voit kokeilla muutamia kotihoitokeinoja stimuloidaksesi suoliston liikkeitä. Tähän sopivat maito, psylliumin siemenet tai vehnäleseet.

Suun kautta annettu parafiiniöljy toimii voiteluaineena ja helpottaa suolen toimintaa. Parafiiniöljyä tulee kuitenkin aina antaa vain eläinlääkärin ja mieluiten asiantuntijan ohjeistuksesta, sillä jos kissa nielaisee öljyä henkitorveen, se voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen.

Mitä eläinlääkäri tekee, jos kyseessä on vaikea ummetus?

Jos uloste on erittäin kovaa tai jos kissan suolistossa on suuria määriä kovaa ulostetta, paksusuolen huuhtelu anestesiassa saattaa olla tarpeen. Suoli tyhjennetään manuaalisesti tukkeumaa hieromalla.

Tämän tukena eläinlääkäri käyttää infuusioita, kipulääkkeitä ja oksentelua ehkäiseviä valmisteita.

Jos kyseessä on suolitukos, vain leikkaus voi auttaa. Tämä tulee aina tehdä mahdollisimman nopeasti, jotta suolen osioita ei ehdi mennä kuolioon.

Ennuste: Mitkä ovat paranemismahdollisuudet?

Kissan ummetus on yleensä hyvin hoidettavissa. On aina tärkeää tunnistaa ja hoitaa mahdolliset muut taustalla olevat sairaudet.

Jos ummetuksen aiheuttaa suolitukos, sairaus voi johtaa kissan kuolemaan.

Ennaltaehkäisy: Kuinka kissojen ummetusta voidaan ehkäistä?

Voit ehkäistä joitakin kissan ummetukseen johtavia syitä seuraavilla vinkeillä:

  • Runsaasti kuituja sisältävä kissanruoka tukee kissan ruoansulatusta.
  • Huolehdi riittävästä nesteensaannista. Juoma-automaatti tai kuivaruoan vaihtaminen märkäruokaan voi olla tässä avuksi.
  • Säännöllinen loisten ehkäisy ja ulostetutkimukset.
  • Poista kissan karvat ympäri taloa ja harjaa kissasi säännöllisesti.
  • Tarjoa kissalle liikkumismahdollisuuksia, kuten raapimispuita tai kissan leluja.
  • Jos kissa välttää vessassa käyntiä nivelkipujen vuoksi, on suositeltavaa antaa säännöllisesti kipulääkkeitä.

Lähde:

Hans Lutz / Barbara Kohn / Franck Forterre: Krankheiten der Katze, 6. Aufl., Stuttgart 2019.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.