Kissan lämpöhalvaus: tunnistaminen ja hoito

lämpöhalvaus kissalla

Korkeat lämpötilat voivat kuormittaa kissoja. Pahimmassa tapauksessa vaarana on kissan lämpöhalvaus.

Kesä merkitsee auringonpaistetta ja korkeita lämpötiloja. Samalla kun itse nautimme viileitä juomia ja pulahdamme viileään veteen, kesän kuumuus voi aiheuttaa ongelmia kissoille. Erityisesti kissan lämpöhalvaus voi olla hengenvaarallinen. Seuraavassa kerromme, kuinka tunnistat kissojen lämpöhalvauksen ajoissa ja autat parhaiten lemmikkiäsi.

Kuinka tunnistan kissan lämpöhalvauksen?

Onneksi on olemassa joitakin merkkejä siitä, että kuumuus vaikuttaa rakkaaseen lemmikkiisi. Yleisimmät hengenvaarallisen lämpöhalvauksen oireet kissoilla ja muilla eläimillä ovat:

  • tihentynyt syke ja läähättäminen (hengitysvaikeudet)
  • heikko ja levoton yleistila, uupumusoireet ja tajunnanmenetys
  • mahdollisesti oksentelu
  • shokkioireet: vaaleat limakalvot, tihentynyt syke, pinnallinen hengitys
  • kehon lämpötila nousee yli 40 asteen

Ensiapu: kuinka voin auttaa kissaani?

Jos kissasi osoittaa lämpöhalvauksen merkkejä, on toimittava nopeasti. Ilman vastatoimia tila voi muuttua nopeasti hengenvaaralliseksi.

Onneksi on olemassa muutamia ensiaputoimia, joita voit suorittaa itse. Ensinnäkin on tärkeää, että pysyt rauhallisena. Lemmikkisi aistii rauhattomuutesi. Tämä jännitys kiihdyttää lämmöntuotantoa entisestään.

Varmista ensin, että kissasi pääsee lepäilemään viileään ja varjoisaan paikkaan. Tarjoile kissalle lisäksi viileää juomavettä.

Jäähdytä kissaasi aktiivisesti. Voit tehdä tämän käärimällä kissan kosteisiin pyyhkeisiin tai antamalla sille varovasti kylmän suihkun. Tämä mahdollistaa kosteuden haihtumisen iholta ja viilentää oloa.

Kissan lämpöhalvaus
Kissat eivät osaa hikoilla. Läähätys on niiden tapa haihduttaa lämpöä. Voimakas läähätys voi olla merkki lämpöhalvauksesta.

Milloin täytyy mennä eläinlääkäriin?

Jos kissasi kunto ei parane tai siinä on nähtävissä shokin oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Huolehdi ympäristön viileydestä myös kuljetuksen aikana. Peitä kissasi autossa esimerkiksi märillä pyyhkeillä.

Eläinlääkäri seuraa kissan vointia eri tavoin ja vakauttaa verenkierron. Lämpöhalvauksesta kärsivät kissat saavat yleensä nesteytystä infuusiona. Se voidaan antaa ihon alle tai suoraan laskimoon.

Lisäksi kissaa jäähdytetään jäähdytysmatoilla ja -peitoilla. Koska kissan lämpöhalvaus on valitettavasti usein hengenvaarallinen, eläinlääkäri seuraa lämpöhalvauksesta kärsivän kissan vointia, kunnes sen elintoiminnot ovat normalisoituneet.

Mikä kissan lämpöhalvaus on?

Lääketieteessä lämpöhalvausta kutsutaan myös hypertermiaksi. Tämä tila syntyy, kun kissan ruumiinlämpötila nousee yli 40 asteen. Tämä johtaa sydän- ja verisuonijärjestelmän häiriöihin.

Kissat sitä vastoin eivät todennäköisesti saa auringonpistosta, jossa on kyse kuumuuden aivokalvoille aiheuttamista lämpövaurioista. Siitä kärsivät yleensä ihmiset.

Kuinka kissan kehon lämmönsäätely toimii?

Ihmisten ja kissojen lämmönsäätely tapahtuu aivoissa. Tarkemmin sanottuna siitä vastaa väliaivojen hypotalamus.

Se ilmoittaa erityisillä mittausantureilla (reseptoreilla) kuinka korkea kehon sisälämpötila on. Näitä reseptoreita on ympäri kissan kehoa. Mitattua todellista arvoa verrataan sitten aivojen tavoitearvoon.

Jos todellinen arvo poikkeaa tavoitearvosta, elimistö voi säätää ruumiinlämpöä eri mekanismeilla:

Liian kylmä: todellinen arvo < viitearvo

Lisääntynyt fyysinen aktiivisuus (esim. lihasten tärinä) tuottaa lämpöä.

Liian lämmin: todellinen arvo > viitearvo

Kissat läähättävät, hakeutuvat varjoisaan paikkaan tai pesevät turkkiaan useammin kostuttaakseen sitä. Nämä toimenpiteet auttavat poistamaan kehosta lämpöä.

Mistä kissan lämpöhalvaus johtuu?

Kissasi vaarallisen lämpöhalvauksen välttämiseksi on tärkeää tietää, mistä se oikein johtuu. Kaksi yleisintä syytä ovat…

  • …liian pitkäkestoinen oleskelu ympäristössä, jossa on erittäin korkea lämpötila ja jossa ei ole mahdollisuutta jäähdytykseen. Näihin lukeutuvat erityisesti autot.
  • …voimakas fyysinen rasitus, jonka aikana lämmön poistuminen on heikentynyt. Näin käy esimerkiksi silloin, kun ilmankosteus on erittäin korkea.

Osaavatko kissat hikoilla?

Hikirauhasia on kahdenlaisia – ekkriininen ja apokriininen. Ekkriiniset hikirauhaset säätelevät lämpötasapainoa, apokriiniset hikirauhaset erittävät hajuja.

Toisin kuin meillä ihmisillä, kissoilla on pääasiassa vain apokriinisia hikirauhasia. Ekkriinisiä hikirauhasia löytyy vain karvattomalta iholta eli tassun anturoista ja varpaiden välistä. Näin ollen ne tuskin pystyvät vapauttamaan liiallista lämpöä hikoilemalla.

Kuinka voin ehkäistä kissan lämpöhalvauksen?

Tärkeää: Jo 20 celsiusasteen ulkolämpötilassa auto voi nopeasti kehittyä vaaralliseksi lämpökammioksi – riippumatta siitä, ovatko ikkunat auki. Kissoja, koiria ja muita eläimiä ei pitäisi koskaan jättää autoon pitkäksi aikaa!

Anna myös eläimillesi riittävästi vettä, etenkin kuumina päivinä, ja varjosta tilat mahdollisuuksien mukaan. Juoma-automaatin avulla voit innostaa kissaasi juomaan enemmän ja ehkäistä samalla kissasi kuivumisen. Varjostimet ja jäähdytysmatot auttavat samettitassuasi haihduttamaan lämpöä.  Myös märät pyyhkeet tai peitot edistävät kuumuudesta kärsivän lemmikin hyvinvointia. Lue lisää viilennysvinkkejä artikkelistamme 5 vinkkiä: kissan viilentäminen helteellä.

Jos kissasi kärsii kovasti ulkolämpötiloista, voit kysyä eläinlääkäriltäsi neuvoja kissan trimmaamiseen. Se, onko tämä mahdollista, riippuu muun muassa rodusta.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.