Matotartunnat ovat kissanpentujen yleinen ongelma. Jos tartuntaa ei hoideta, se voi johtaa vakaviin sairauksiin. Onneksi nämä loiset ovat kuitenkin helposti selätettävissä, kunhan ongelma on ensin löydetty. Kissanpennun madotus ensimmäistä kertaa tulisi tehdä kolme viikkoa syntymän jälkeen ja sen jälkeen joka kolmas tai neljäs viikko. Tämä on kuitenkin vain yleinen suositus. Vain eläinlääkäri voi loppupeleissä päättää, kuinka usein pentu tulisi madottaa.
Ota yhteyttä eläinlääkäriin ennen kuin madotat kissanpentusi
Erilaiset matolajit vaativat erilaisia lääkityksiä. Vain eläinlääkäri voi antaa varman diagnoosin siitä, minkälaisen matotartunnan kissanpentusi on saanut. Hän voi antaa kissallesi reseptin juuri oikeanlaiseen lääkkeeseen. Jos haluat madottaa kissanpentusi kotona, vie kissasi ensin eläinlääkärin tutkittavaksi. Hän tutkii ulostenäytteen avulla, onko kissallasi matotartunta. Hän voi myös selvittää, minkälaisesta madosta on kyse.
Matotartunnan oireet kissanpennulla
Kissat ovat hyviä peittelemään sairauksien oireita. Tietyt merkit viittaavat kuitenkin selkeästi siihen, että kissallasi ei ole hyvä olla. Kissan matotartunnan huomaa yleensä siitä, että se oksentaa tai ulostaa matoja. Myös turkki voi oireilla, kissalla voi olla puutostiloja, tai kissanpennuilla voi ilmetä kasvuhäiriöitä. Myös oksentelu, ripuli tai turvonnut vatsa voivat olla matotartunnan merkkejä.
Kissanpennun madotus: kuinka usein madotus tulee tehdä?
Kissanpentu tulisi madottaa ensimmäisen kerran kolme tai neljä viikkoa syntymän jälkeen. Eläinlääkärin tulee tutkia kissa ennen kuin annat sille ensimmäisen matokuurin. Jotkin matokuurit ovat sallittuja vasta neljännen tai kuudennen elinviikon jälkeen. Tutki pakkausseloste tarkkaan. Punnitse kissanpentu ennen kuin madotat sen, ja arvioi painon avulla oikea annostus.
Jos kissallasi on raju matotartunta, on suositeltavaa toistaa hoito kahden viikon kuluttua. Yleisesti sanotaan, että myös toukat ja munat kuolevat hoidon myötä. Matolääkkeen tulisi siis tappaa myös tietyn matolajin toukkavaiheet. Hoidon teho ei kuitenkaan ole täysin taattu.
Ennen kuin madotat kissanpentusi, ota selvää eläinlääkäriltäsi, tarvitseeko kissasi reseptin vaativan matolääkkeen. Matotartunnan lajista riippuen on olemassa erilaisia lääkkeitä. Jotkut niistä tehoavat koukkumatoihin, suolinkaisiin ja heisimatoihin. Jotkut puolestaan tehoavat kohdistetusti heisimatoihin ja ovat oikea valinta silloin, kun kissasi ulosteesta löytyy ainoastaan heisimatoja.
Toimi näin, kun epäilet matotartuntaa
Jos epäilet kissasi saaneen matotartunnan, ota kissan ulostetta pussiin. Parhaassa tapauksessa otat kissan ulostetta talteen kolmen päivän ajalta. Eläinlääkäri voi tutkia, onko mahdollisen oksentelun taustalla madot vai jokin muu syy. Tämä oire voi viitata hyvin moniin sairauksiin, joista useat ovat verrattain harmittomia. Silti sinun tulee selvittää tarkka syy eläinlääkärin vastaanotolla.
Kissanpennun madotus: matolajit