Kissanpennun madotus

Kissanpennun madotus

Eläinlääkäri pitelee kissanpentua

Matotartunnat ovat kissanpentujen yleinen ongelma. Jos tartuntaa ei hoideta, se voi johtaa vakaviin sairauksiin. Onneksi nämä loiset ovat kuitenkin helposti selätettävissä, kunhan ongelma on ensin löydetty. Kissanpennun madotus ensimmäistä kertaa tulisi tehdä kolme viikkoa syntymän jälkeen ja sen jälkeen joka kolmas tai neljäs viikko. Tämä on kuitenkin vain yleinen suositus. Vain eläinlääkäri voi loppupeleissä päättää, kuinka usein pentu tulisi madottaa.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin ennen kuin madotat kissanpentusi

Erilaiset matolajit vaativat erilaisia lääkityksiä. Vain eläinlääkäri voi antaa varman diagnoosin siitä, minkälaisen matotartunnan kissanpentusi on saanut. Hän voi antaa kissallesi reseptin juuri oikeanlaiseen lääkkeeseen. Jos haluat madottaa kissanpentusi kotona, vie kissasi ensin eläinlääkärin tutkittavaksi. Hän tutkii ulostenäytteen avulla, onko kissallasi matotartunta. Hän voi myös selvittää, minkälaisesta madosta on kyse.

Matotartunnan oireet kissanpennulla

Kissat ovat hyviä peittelemään sairauksien oireita. Tietyt merkit viittaavat kuitenkin selkeästi siihen, että kissallasi ei ole hyvä olla. Kissan matotartunnan huomaa yleensä siitä, että se oksentaa tai ulostaa matoja. Myös turkki voi oireilla, kissalla voi olla puutostiloja, tai kissanpennuilla voi ilmetä kasvuhäiriöitä. Myös oksentelu, ripuli tai turvonnut vatsa voivat olla matotartunnan merkkejä.

Kissanpennun madotus: kuinka usein madotus tulee tehdä?

Kissanpentu tulisi madottaa ensimmäisen kerran kolme tai neljä viikkoa syntymän jälkeen. Eläinlääkärin tulee tutkia kissa ennen kuin annat sille ensimmäisen matokuurin. Jotkin matokuurit ovat sallittuja vasta neljännen tai kuudennen elinviikon jälkeen. Tutki pakkausseloste tarkkaan. Punnitse kissanpentu ennen kuin madotat sen, ja arvioi painon avulla oikea annostus.

Jos kissallasi on raju matotartunta, on suositeltavaa toistaa hoito kahden viikon kuluttua. Yleisesti sanotaan, että myös toukat ja munat kuolevat hoidon myötä. Matolääkkeen tulisi siis tappaa myös tietyn matolajin toukkavaiheet. Hoidon teho ei kuitenkaan ole täysin taattu.

Ennen kuin madotat kissanpentusi, ota selvää eläinlääkäriltäsi, tarvitseeko kissasi reseptin vaativan matolääkkeen. Matotartunnan lajista riippuen on olemassa erilaisia lääkkeitä. Jotkut niistä tehoavat koukkumatoihin, suolinkaisiin ja heisimatoihin. Jotkut puolestaan tehoavat kohdistetusti heisimatoihin ja ovat oikea valinta silloin, kun kissasi ulosteesta löytyy ainoastaan heisimatoja.

springsale_campaign_032024_article

Toimi näin, kun epäilet matotartuntaa

Jos epäilet kissasi saaneen matotartunnan, ota kissan ulostetta pussiin. Parhaassa tapauksessa otat kissan ulostetta talteen kolmen päivän ajalta. Eläinlääkäri voi tutkia, onko mahdollisen oksentelun taustalla madot vai jokin muu syy. Tämä oire voi viitata hyvin moniin sairauksiin, joista useat ovat verrattain harmittomia. Silti sinun tulee selvittää tarkka syy eläinlääkärin vastaanotolla.

Kissanpennun madotus: matolajit

Suolinkaiset (esim. Toxocara cati) ja suolinkaisten toukat

  • Kissanpennut voivat saada suolinkaisten toukkia emonmaidon kautta. Parasitologien mukaan juurikin toukat ovat erityisen vaarallisia. Sen vuoksi sinun tulisi madottaa myös pennun emo.
  • Suolinkaiset voivat aiheuttaa oksentelua. Madot voivat olla selkeästi nähtävissä ulosteessa tai oksennuksessa. Uloste tai oksennus vaikuttaa siltä, kuin siinä olisi spagettimaisia osia.
  • Tuhot, jotka madot aiheuttaa isännälleen, riippuvat matotartunnan rajuudesta ja suolinkaisen toukan vaiheesta.
  • Harvinaisissa tapauksissa suolinkaisten toukat voivat tarttua myös ihmiseen ja aiheuttaa sairauksia kuten toksokaroosin tai toksokariaasin. Kissanpentu tulee ehdottomasti madottaa sekä kissan että ihmisen hyväksi.
Concept for Life Kitten - in Soße

Concept for Life Kitten – in Gravy

  • Tasainen kasvu
  • Tukee vastustuskykyä luonnollisesti
  • Auttaa luuston ja hampaiden ihanteellista kehitystä

Keuhkomato (Aelurostrongylus abstrusus)

  • Keuhkomato on tärkein keuhkoloinen. Yli 15 %:lla Saksan kissoista on elinalueesta riippuen ollut keuhkomatotartunta.
  • Keuhkomadon toukat kuoriutuvat kissanpennun hengitysteissä. Sieltä käsin ne voivat yskimisen seurauksena kulkeutua ylöspäin ja tulla nielaistuiksi. Siten ne päätyvät suolistoon. Ne voivat aiheuttaa muun muassa hengitysvaikeuksia, jotka voivat lopulta johtaa jopa kuolemaan.
  • Yskä hellittää muutaman päivän kuluttua eläinlääkärin määräämän lääkehoidon aloituksesta. Ensimmäisenä päivänä ei valitettavasti voi vielä huomata näkyvää helpotusta. Kissan pitää ensin poistaa kuolleet madot kehostaan. Tämä prosessi voi johtaa muihin tulehdusreaktioihin. Vasta sen jälkeen vaurioituneet hengitystiet voivat taas parantua, minkä seurauksena oireet vähitellen häviävät.
  • Keuhkomato pesiytyy joskus eläimiin, jotka ovat houkuttelevaa saalista kissalle, kuten esimerkiksi lintuihin, liskoihin tai hiiriin. Keuhkomato päätyy niiden kautta kissan elimistöön.
  • Sisäkissoilla, jotka eivät käy ulkona, ei ole tartuntariskiä. Kissat saavat tartuntoja kuitenkin myös niin sanotun väli-isännän kautta, esimerkiksi kun kissa syö tai nakertelee etanoita tai niiden limaa.

Kissanpennun madotus: koukkumadot (esim. Anyclostoma)

  • Kissa voi sietää pienen määrän koukkumatoja ilman, että se oireilee. Vasta rajun tartunnan seurauksena se voi saada vakavan sairauden.
  • Koukkumadot pureutuvat suolen limakalvoon ja ravitsevat itsensä kissan verestä. Ne pitää tuhota jo toukkavaiheessa, jotta madotus tehoaa.
  • Koukkumatotartunnan voi tunnistaa tummasta tai verisestä ulosteesta.
  • Koukkumadot ovat helposti ja tehokkaasti tuhottavissa matolääkkeillä. Keskustele eläinlääkärisi kanssa ennen kuin madotat tartunnan saaneen kissanpennun. Eläinlääkäri voi antaa sinulle asiantuntevia neuvoja.
  • Myös koukkumadot voivat tarttua ihmiseen.

Sydänmato (Dirofilaria immitis)

  • Sydänmadot eivät ole läheskään niin miellyttäviä, kuin nimi ehkä antaisi ymmärtää. Ne pesivät kissanpentujen sydämen ja keuhkojen verisuoniin. Siten ne voivat aiheuttaa jopa keuhkoveritulpan.
  • Myös sydänmatotartunta voi aiheuttaa kissanpennun oksentelua. Muita oireita ovat väsymys, painonlasku ja hengitysvaikeudet.
  • Täysikasvuiset sydänmadot voivat olla 20–30 cm pitkiä. Ne tarttuvat hyttysten välityksellä. Sydänmatoja esiintyy erityisesti Pohjois- ja Väli-Amerikassa sekä Välimeren alueella.
  • Toisin kuin muut mainitut matotartunnat, sydänmatotartunta on vaikea hoitaa, ja se johtaa usein kuolemaan.
Cosma Nature Kitten 6 x 70 g

Cosma Nature Kitten 6 x 70 g

  • Luonnollinen
  • Korkea liha- ja kalapitoisuus
  • Kypsytetty hellävaraisesti omassa liemessä

Kissanpennun madotus: heisimato (Hydatigera tai Taenia taeniaeformis)

  • Jos tartunta ei ole paha, vaan kissan suolistossa on vain muutama heisimato, se ei yleensä aiheuta suuria oireita. Vasta laajempi tartunta voi aiheuttaa takkuisen turkin, ruokahaluttomuutta ja ripulia.
  • Heisimadon tunnistaa usein myös siitä, että madon pää tulee ulos kissan peräaukosta. Jos tarunta on erittäin raju, se voi johtaa suolitukokseen ja ummetusoireisiin sekä puuttelliseen ravinnonsaantiin.
  • Yksi mahdollisuus on madottaa vain tarvittaessa. Jos päätät tehdä niin, sinun on tutkittava uloste säännöllisesti.
  • Heisimatoihin tehoavia matokuureja on saatavilla tabletteina tai paikallisvaleliuoksina.
Kissanpennun madotus

Arvioi kissanpentusi riski saada loisia

Riski saada loisia riippuu monista tekijöistä. Esimerkiksi siitä, onko kissanpentusi kosketuksissa muiden eläinten ulosteiden kanssa. Myös tässä asiassa eläinlääkäri voi antaa sinulle neuvoja. Eläinlääkäri voi tarvittaessa suositella kissallesi kuukausittaista matokuuria esimerkiksi silloin, kun perheeseen kuuluu pieniä lapsia, sillä he olisivat erittäin riskialttiita saamaan tartunnan.

Näin voit estää matotartunnan

Ennaltaehkäisy on paras keino myös matotartuntojen kohdalla. Jokainen matolääkitys vahingoittaa suoliston bakteeristoa ja voi siten altistaa elimistön loisille ja muille sairauksille. Joissain tapauksissa on kuitenkin välttämätöntä madottaa kissanpentu. Se on erittäin tärkeää kissan terveyden kannalta.

Näin voit ennaltaehkäistä matotartunnan:

  • Jos pidät kissasi pelkästään asunnossasi, voit ehkäistä matotartun Jos sinulla on sisäkissa ja ruokit sitä ainoastaan korkealaatuisella kissanruoalla, ei ole syytä huoleen. Pelkästään sisätiloissa oleskelu ei kuitenkaan ole kissan kannalta paras vaihtoehto. Sen vuoksi tätä vaihtoehtoa ei välttämättä kannata harkita.
  • Älä anna kissallesi raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa.
  • On tärkeää ottaa ulostenäytteitä säännöllisin väliajoin ja viedä ne eläinlääkärin tutkittavaksi.
  • Kun kissa elää lajille luonnollisessa elinympäristössä, on tavallista, että se on tekemisissä kuolleiden eläinten, kuten hiirien ja lintujen k On kuitenkin olemassa monia ulkokissoja, jotka eivät saa elämäntavastaan huolimatta matotartuntaa.
  • Kissanpennut ja kissat, joilla on vahva vastustuskyky ovat yleisesti ottaen huomattavasti paremmin suojassa tauteja vastaan. Anna rakkaalle kissallesi siis kaikki, mitä se tarvitsee toimivan vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Siihen kuuluu ennen kaikkea tasapainoinen ravinto korkealaatuisen kissanruoan muodossa. Myös erilliset monivitamiinivalmisteet voivat vahvistaa terveyttä niin, että riski saada loisia pienenee.

Me zooplussalla toivomme, että kissanpentusi ja/tai kissasi on aina mahdollisimman terve!

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Kissan ikä

Tunnetusti koiran ikä on helppo päätellä koiran vuosissa: yksi koiranvuosi on yhtä paljon kuin seitsemän ihmisen vuotta, vaikkakin se hieman riippuu koiran rodusta ja painosta. Mutta miten kissan ikä lasketaan? Ja kuinka vanhaksi kissat ylipäätään elävät? Mistä iästä lähtien kissoja voidaan kutsua senioreiksi?
3 min

Kissan kiima-aika

Kissan lisääntymiskierto eroaa huomattavasti ihmisen kierrosta. Siksi monet kissan elämänvaiheet ovat ihmisille vaikeita käsitellä. Kissan kiima-aika saattaa herättää monia kysymyksiä kissanomistajissa. Emme tiedä miten kuuluisi toimia, jotta voisimme parantaa kissan oloa. Näin on myös, kun naaraskissalla on kiima-aika. Kissan kiima-aika ilmenee kissan käytöksestä ja yksi tyypillinen kiima-ajan merkki on lattialla kieriminen.