Kissojen tutustuttaminen toisiinsa

Kahden kissan tutustuminen

Kissojen totuttaminen toisiinsa

Oletko hankkimassa kotiisi toista kissaa? Uuden kissan tuominen kotiin vaatii kärsivällisyyttä, sillä sinun on ensin autettava kissoja tutustumaan toisiinsa. Tilanne on varmasti jännittävä sekä sinulle että suloiselle tulokkaalle. Kissojen tutustuttaminen toisiinsa vie yleensä noin kaksi kuukautta. Mahdolliset alkuvaikeudet ratkeavat yleensä itsestään tutustumisvaiheen jälkeen. Pientä sähinää ja murisemista pidetään normaalina tutustumisvaiheen aikana, mutta voimakasta aggressiota ei sen sijaan pitäisi ilmetä, ainakaan enää kolmen viikon jälkeen. Vaikka kissat ovat yleensä seurallisia, meidän ihmisten tavoin nekään eivät pidä kaikista yksilöistä saman tien. Jotta sinä ja uusi lemmikkisi viihtyisitte hyvin yhdessä, sinun tarvitsee vain omaksua muutama kissa-asiantuntijoiden antama vinkki.

Kissojen tutustuttaminen – näin se toimii

Voit pyyhkiä vuorotellen pyyhkeellä kissojen ohimoita ja leukaa, jossa sijaitsevat hajurauhaset. Näin tutustutat kissan uuden kissakaverin hajuihin. Totuta uusi kissa vähitellen myös talon hajuihin.

Uusien kissojen koti-ikävää voi helpottaa antamalla niiden nukkua uudessa kodissaan aiemmin käyttämänsä peiton päällä. Voit käyttää uuden kissan peittoa myös totuttaaksesi kanssasi jo asuvan kissan uuden kissan hajuun. Myös vanhan asukkaan käyttämässä raapimapuussa uusi tulokas voi totutella kanssasi pidempään asuneen kissan hajuun. Jokaiselle kissalle kannattaa varata oma ruokakuppi ja oma hiekkalaatikko

Luonnollisesti sinun tulee steriloida molemmat kissat. Muutoin uroskissat voivat sukukypsyyden saavutettuaan tulla hyvin päällekäyviksi naaraita kohtaan. Tämä voi johtaa riitoihin ja konkreettisiin ongelmiin. Ja tietysti myös jälkeläisiin. Koska urokset eivät käyttäydy kovin tahdikkaasti kissanpentuja kohtaan, emo joutuisi puolustamaan poikasiaan voimakkaasti isältään. Tämä aiheuttaa emolle voimakasta stressiä.

Jos kissanpentu tulee kotiisi toisesta taloudesta, on normaalia, että suloinen tulokas kokee sopeutumisen tulevaan kotiin hieman stressaavaksi ja sillä voi alussa olla erilaisia oireita, kuten ripulia. Voit lievittää kissojesi mahdollista stressiä käyttämällä keinotekoisia feromoneja. Niitä on saatavilla feromonihaihduttimina ja -suihkeina. Voit suihkuttaa sitä raapimapuuhun ja makuupaikkoihin. Huomaa: Älä suihkuta suoraan kissan päälle!

kissojen tutustuttaminen

Vinkkejä kissojen sopeutumiseen

  • On helpompaa sekä kissoille että heidän omistajilleen, jos perheeseen saapuu sisarukset samasta pentueesta. Jos adoptoit kissat löytöeläinkodista antaaksesi niille uuden kodin, sinun tulee tietysti varmistaa, että ne ovat tottuneet jo siellä toisiinsa.
  • Jos kotonasi on aiemmin ollut kaksi kissaa tai useampia kissoja ja menetät yhden rakkaistasi, esimerkiksi jos yksi lemmikeistäsi kuolee, uuden kissan tulee olla luonteeltaan samanlainen kuin edeltäjänsä. Näin kissojen tutustuttaminen ja ystävystyminen on nopeampaa.
  • Jos kissasi on tähän saakka asunut kanssasi ainoana lemmikkinä, kannattaa varmistaa, että uusi kissa on luonteeltaan mahdollisimman samankaltainen. Rauhallinen persialainenja kovaääninen siamilaineneivät yleensä tule hyvin toimeen keskenään. Myös eurooppalaisten kotikissojen ja muiden rotujen kohdalla tulee ennen tutustuttamista arvioida, ovatko kissat luonteeltaan yhteensopivia. Toisaalta erilaiset luonne-erot siedettävässä määrin voivat olla rikastuttava kokemus kaikille osapuolille.
  • Uuden kissan tulisi muuton jälkeen asua luonasi noin neljä viikkoa ennen kuin tutustutat sen vähitellen koko reviiriin. Tämän jälkeen voit aloittaa kissan tutustuttamisen puutarhasi saloihin aluksi valjaiden kanssa

Kissojen kanssa eläminen voi olla mielenkiintoista ja johtaa hauskoihin oivalluksiin sekä tehdä meidät tietoisiksi siitä, että maukuvat asuintoverimme heijastavat joskus meidän omia ominaisuuksiamme. Jos noudatat näitä vinkkejä ja pysyt kärsivällisenä ja lempeänä, uusi kissa tuo kotiisi varmasti paljon lisää iloa.

Hyödyllisimmät artikkelimme
3 min

Kissanpennun sukupuolen tunnistaminen

Poika- ja tyttökissojen sukuelinten erot ovat pennuilla täysikasvuisia kissoja vaikeammin havaittavissa. Jopa asiantuntijoilla ja eläinlääkäreillä voi olla vaikeuksia pennun sukupuolen tunnistamisessa. Kerromme tässä, miten tiedät, onko pieni kissasi tyttö vai poika.

3 min

Kissan 6 kasvuvaihetta

Kissan kasvuajan pituus sekä kissan lopullinen koko riippuu osittain sen perimästä mutta myös ulkoisista tekijöistä, kuten ravinnosta. Kissan kasvu on niin ikään jaettu kuuteen kasvuvaiheeseen. Nämä vaiheet tiedostaen, voimme tukea kissan elämänvaiheita parhaalla mahdollisella tavalla.

5 min

Kissanpennun kasvatuksen perusteet

Kissanpennut oppivat ensimmäisinä viikkoinaan paljon emoltaan sekä sisaruksiltaan. Siitä huolimatta on kissanpennun kasvatus myös ihmisen toimesta välttämätöntä. Loppujen lopuksi eihän emokissa kuitenkaan kasvata pentujaan ihmisten tapoja noudattamaan.