Kissan kuvaus: 10 vinkkiä parempiin kissakuviin
© Alex Rühl / stock.adobe.com
Kissat ovat yksi suosituimmista valokuvien aiheista. Meitä kiehtovat kuvat niiden ilmeikkäistä silmistä, sametinpehmeistä tassuista, silkkisestä, kiiltävästä turkista ja sulavista liikkeistä. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin tämän eläinmallin omapäisyys. Tässä artikkelissa annamme sinulle 10 vinkkiä, joiden avulla saat houkuteltua kehräävän ystäväsi kameran eteen ja kissan kuvaus suju kuin leikki.
Sisällysluettelo
- Aiheen valinta: millaisena haluat kissasi esitellä?
- Valitse neutraali tausta
- Varmista riittävä valaistus
- Kissan muotokuva: terävä etuala, sumea tausta
- Kissan kuvaus liikkeessä: nopeasti, mutta tärähtämättä
- Laskeudu kissan silmien tasolle
- Kissan kuvaus: näin saat kissasi katsomaan suoraan kameraan
- Siirry lähemmäs
- Viimeinen silaus: kuvankäsittelyn tehosteet
- Harjoitus tekee mestarin
Rento makoilu lämpimällä ikkunalaudalla, nautinnollinen haukottelu, hauskat leikit lankapallon kanssa tai oman pihan utelias tutkiskelu. Kissa tarjoaa monenlaisia aiheita valokuviin – mutta heti kun kamera tai älypuhelin on kädessäsi, suloinen lemmikki hyppää pois ja otollinen hetki kuvan ottamiselle on ohi. Onneksi meillä on tarjota sinulle muutamia yksinkertaisia vinkkejä ja temppuja, joiden avulla saat tallennettua upeita kuvia kissastasi – ilman kallista järjestelmäkameraa, kauko-objektiivia tai jalustaa.
-
Aiheen valinta: millaisena haluat kissasi esitellä?
Valokuvaseinä kodin olohuoneessa tai kuvavirta sosiaalisessa mediassa – kuvia rakkaista karvakamuista löytyy yllin kyllin. Lemmikkikuvien laatu jättää kuitenkin toisinaan toivomisen varaa: huono valaistus, tärähtäneet liikkeet, levottomat taustat tai tylsät kuvat nukkuvasta lemmikistä. Kissan kuvaus hyvässä valossa kiinnostavasti poseeraten vaatii hieman vaivannäköä kissojen ystäviltä ja harrastelijavalokuvaajilta – loppujen lopuksi kissoilla itsellään ei yleensä ole juurikaan kiinnostusta hyvän muotokuvan ottamiseen.
Ennen kuin otat käteesi kameran tai kännykän napataksesi kivan kissakuvan, kannattaa miettiä, mitä haluat kuvallasi ilmaista. millaisena haluat kissasi esitellä? Haluaisitko ottaa taidokkaan muotokuvan, joka korostaa kissan kauniita silmiä? Vai haluaisitko mieluummin ottaa kissastasi kuvan liikkeessä – kun se leikkii, kiipeää tai hyppää? Kuvaisitko kissaasi mieluummin luonnossa vai kotisohvalla? Inspiraation hakeminen netin kissakuvista voi toisinaan auttaa. Älä kuitenkaan yritä kopioida kuvia sellaisenaan – yleensä se menee pieleen. Loppujen lopuksi jokainen kissa on erilainen – ja valokuvanhan on tarkoitus korostaa juuri tätä ainutlaatuisuutta.
Löytääksesi omalle kissallesi sopivan aiheen sinun tulisi miettiä, mikä tekee kissastasi erityisen. Onko sillä erityisen täplikäs turkki? Mikä on sen lempipuuha? Onko se vielä pieni ja leikkisä? Siinä tapauksessa voisi toimia dynaaminen valokuva kissasta lempilelunsa kanssa tai valokuva, jossa pieni kissa katsoo uteliaana kameraan. Kissanpennuista otetuista kuvista mielenkiintoisen tekee mittasuhteiden korostaminen. Voit ottaa esimerkiksi kuvan kissanpennusta emon nisällä tai käsivarrellasi. Onko aikuinen kissasi vapaa sielu, joka viettäisi mieluiten koko päivän hiiriä jahdaten? Siinä tapauksessa voisit ottaa siitä kuvia puutarhassa tai niityllä. Vai makoileeko kissasi mieluiten sylissäsi silitettävänä? Silloin sopiva vaihtoehto on valokuva, jossa lemmikkisi loikoilee rennosti auringonpaisteessa.
-
Valitse neutraali tausta
Olipa kuvasi aihe tai kissan “poseeraus” millainen tahansa, lemmikkisi on joka tapauksessa kuvan keskipisteenä. Ja tämän pitäisi myös käydä ilmi kuvista. Vältä levotonta taustaa, jossa on ihmisiä, autoja, kuviollinen tapetti tai televisio, sillä se vie huomion pois samettitassustasi. Jos kuvaat kissaasi sisätiloissa, ota kuva valkoista tai yksiväristä seinää vasten (ei kuvia tai julisteita) tai kauniilla puulattialla. Voit myös ripustaa taustalle lakanan tai maalata suuren palan pahvia ja käyttää sitä valokuvan taustana. Myös yksiväriset tyynyt tai peitot sopivat hienosti tausta-asetelmiin.
Tärkeintä on, että kissasi pääsee oikeuksiin valitsemasi taustan edessä. Esimerkiksi mustasta kissasta kannattaa ottaa kuvia vaalealla puulattialla tai värillisellä matolla tummien laattojen sijaan. Ruskeanpunertavat kissat sen sijaan eivät erotu riittävän hyvin joillakin puu- tai laminaattilattioilla. Jos kissasi on valkoinen, voit valita taustalle tummemman peiton tai napata taustaksi mustan tyynyn. Jos haluat kuvata kissaasi mieluummin ulkona, myös silloin sinun tulee valita mahdollisimman neutraali tausta, esimerkiksi vihreä niitty.
-
Varmista riittävä valaistus
Hieno tausta, hyvä asento ja huippukamera – kaikki tämä on turhaa, jos valaistus on pielessä. Hyvä valaistus ja mahdollisimman paljon luonnonvaloa ovat kauniiden kuvien A ja O. Jos käytössäsi ei ole kuvausvalosettiä, kannattaa kissasta ottaa mieluiten kuvia suuren ikkunan läheisyydessä tai ulkona puutarhassa. Välttääksesi rumien varjojen syntymisen sinun ei kannata asettua selkä valoon päin, vaan ottaa kuva mieluummin hieman sivuttain ikkunasta tulevaan valoon tai auringonvaloon nähden. Jos kissasi katsoo suoraan ikkunaan, pupilleissa näkyy valkoinen piste, joka on erittäin suosittu tehoste muotokuvissa.
Sisätiloissa voit luonnonvalon hyödyntämisen lisäksi säätää kamerasi ISO-arvon suuremmaksi tai käyttää kameraan kiinnitettävää salamaa. Salama tulee aina suunnata ylöspäin ja valaista sillä epäsuorasti katon vastavalon kautta. Älä koskaan suuntaa salamaa suoraan kissasi kasvoihin – tämä säikäyttää kissasi ja saa sen pakenemaan.
-
Kissan muotokuva: terävä etuala, sumea tausta
Kissan saa muotokuvassa erottumaan selvemmin, kun taustaa sumennetaan ja kissan kasvoja terävöitetään. Tämän saavuttamiseksi ammattikuvaajat asettavat objektiivin aukon kuvaustilassa A tai AV pienimpään mahdolliseen arvoon. Arvon ollessa f2.8 tai f3.2 objektiivin aukko on suurempi ja syväterävyysalue on siten lyhyempi. Tällöin tausta näyttää sumealta ja kissasi näkyy terävänä etualalla. On tärkeää, että fokus on kissan silmissä – muotokuvasta erityisen vaikuttavan tekevät terävät ja ilmeikkäät silmät, jotka kiinnittävät välittömästi katsojan huomion.
Jos valokuvaustermit, kuten tarkennus, syväterävyys, aukko ja suljinaika ovat sinulle vähemmän tuttuja, mutta haluat kuitenkin ottaa kissastasi kauniin muotokuvan, suosittelemme käyttämään muotokuva-kuvaustilaa, joka on helppo ottaa käyttöön useimmissa digikameroissa (muotokuva-kuvaustila on yleensä merkitty pääsymbolilla). Myös älypuhelimilla on mahdollista ottaa muotokuvia, joiden tausta on epätarkka. Jos älypuhelimessasi ei ole tällaista kuvaustilaa, ladattavissa on erilaisia sovelluksia, joilla syväterävyyttä voidaan lyhentää. Taustan sumentaminen onnistuu myös jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmalla tai sovelluksella.
-
Kissan kuvaus liikkeessä: nopeasti, mutta tärähtämättä
Kissan kuvauksen erityinen vaikeus piilee siinä, että eläinmalli ei yleensä osallistu kuvaukseen haluamallamme tavalla. Sen sijaan, että kissa istuisi paikoillaan ja katsoisi kameraan, se mieluummin tutkii mitä kameran takana tapahtuu, hyppää raapimispuuhun tai juoksee ympäri asuntoa. Juoksevan tai hyppäävän kissan kuvaamisessa ja liikkeen tallentamisessa valokuvaan on luonnollisesti oma viehätyksensä. Ongelmana on, että tällaiset hyppykuvat ovat usein epätarkkoja tai sumeita ja päätyvät digitaaliseen roskakoriin.
Tämä voidaan välttää asettamalla kameraan mahdollisimman lyhyt valotusaika. Valitse esimerkiksi kameran manuaalisista asetuksista urheilutila. Telmivää ja leikkivää kissaa voi kuvata myös sarjakuvaus-tilalla. Silloin sinulta ei jää näkemättä yhtään kissasi ainutlaatuisista asennoista. Kuvauksen jälkeen sinun täytyy tietenkin varata aikaa ottamiesi kuvien läpikäymiseen. Ja mikä tärkeintä: varmista etukäteen, että kamerassasi tai älypuhelimessasi on riittävästi tallennustilaa.
-
Laskeudu kissan silmien tasolle
Kissakuvat näyttävät luonnollisemmilta, kun ne on otettu kissan perspektiivistä. Lintuperspektiivistä eli ylhäältä päin otetut kuvat ovat harvemmin vakuuttavia, sillä yleensä ympäristö vie huomion pois varsinaisesta kohteesta ja kissa näyttää liian pieneltä. Sinun on siis laskeuduttava polvillesi!
Aseta kamera kissan silmien tasolle ja yritä vangita sen katse vaakasuoraan. Jos sinulla on polviongelmia, voit yrittää asettaa kissasi korkeammalle ja ottaa siitä kuvia esimerkiksi pöydän tai raapimispuun päällä.
Jos kissasi on erityisen majesteettinen, esimerkiksi persialainen tai maine coon, kannattaa laskeutua vielä alemmas ja ottaa kuvia makuulta, niin sanotusta sammakkoperspektiivistä. Näin komea kissasi pääsee upeasti esiin. Mutta ole varovainen: alhaalta kuvattuna kissat voivat näyttää isommilta kuin todellisuudessa ovat.
-
Kissan kuvaus: näin saat kissasi katsomaan suoraan kameraan
Todellisia katseenvangitsijoita ovat kuvat, joissa kissa katsoo suoraan kameraan. Mutta miten omapäinen kissa saadaan tekemään niin? Odottaminen ja kameran laukaisimen oikealla hetkellä painaminen voi koetella kärsivällisyyttä toden teolla. Onneksi on olemassa muutamia temppuja, joiden avulla voit ohjata kissasi katsetta oikeaan suuntaan.
Tämä onnistuu parhaiten, jos kuvauksessa on mukana avustaja. Kiinnitä keppiin kissaa kiinnostava lelu. Kun pidät sormeasi kameran laukaisimen päällä, avustajasi yrittää kiinnittää kissan huomion leluun. Tämän onnistuttua avustaja heilauttaa keppiä kameran linssin suuntaan, kissa seuraa keppiä silmillään ja sinä painat laukaisinta! Jos otat lemmikistäsi kuvia yksin ilman avustajaa, voit myös napauttaa kameran runkoa sormella ja yrittää näin kiinnittää kissasi huomion äänen avulla. Kissat ovat luonnostaan hyvin uteliaita – hyödynnä sitä! Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä vinkkinä on ottaa esiin kissan lempiherkku ja asettaa se kameran linssin eteen. Kissasi tekee mitä tahansa saadakseen makupalan – ja hyvällä tuurilla jopa katsoo suoraan kameraasi.
-
Siirry lähemmäs
Kuten jo tiedät, hyvien kissakuvien tallentamiseksi kissan on oltava kuvan keskiössä ja taustan sivuosassa. Maisemakuvauksesta poiketen sinun on päästävä kamerasi kanssa mahdollisimman lähelle nelijalkaista mallia. Ei haittaa, vaikka kissa huomaa kameran – haluathan sen katsovan suoraan kohti linssiä. Siirry lähemmäs ja anna kissasi ”tutkia” kameraa uteliaana – hyvällä tuurilla saat otettua upean lähikuvan.
Yksityiskohtaiset otokset, joissa näkyy esimerkiksi vain yksi kissan tassuista tai täplä sen kuonossa, ovat erittäin mielenkiintoisia ja tekevät suuren vaikutuksen valokuvaseinälle suurennettuna. Muista ottaa tällainen valokuva parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla. Silloin kuvan rajaaminen jälkikäteen onnistuu ilman, että kuvasta tulee suurennettuna liian pikselöitynyt.
-
Viimeinen silaus: kuvankäsittelyn tehosteet
Vaikka voisitkin tehdä vaikutuksen sosiaalisessa mediassa hashtagilla #nofilter, tulee kuvista joskus todellisia taideteoksia vasta erityisten kuvatehosteiden ansiosta. Ja ollaanpa rehellisiä: jos jokaista aikakauslehden julkkiskuvaa on muokattu, voit huoletta tehdä myös kissastasi vieläkin kauniimman erilaisilla kuvankäsittelyohjelmilla tai vastaavilla sovelluksilla.
Kuvista tulee mielenkiintoisia, kun lisäät niihin kontrasteja tai muutat hieman väritystä. Esimerkiksi jotkut kissakuvat näyttävät vielä ammattimaisemmilta mustavalkoisina kuin värillisinä. Kissakuvista tulee todellisia katseenvangitsijoita, kun lisäät niihin niin sanotun vinjetin. Tässä tehosteessa kuvan reunoja tummennetaan varjoefektin avulla, jolloin kissasi pääsee vielä paremmin esiin kuvan vaaleassa keskiosassa.
-
Harjoitus tekee mestarin
Nyt sinulla on käytössäsi monia vinkkejä kauniiden kuvien ottamiseen rakkaasta lemmikistäsi. Siitä huolimatta voi käydä niin, että täydellisen kissakuvan tallentaminen ei onnistu ensi yrityksellä. Älä huoli: eihän kukaan ole seppä syntyessään! Olipa kyseessä urheilu, musiikki, maalaaminen tai kissan kuvaus, menestymiseen tarvitaan muutakin kuin lahjakkuutta. Ammattimainen lopputulos vaatii paljon harjoittelua ja koulutusta.
Tartu siis kameraan ja kokeile rohkeasti erilaisia asetuksia ja perspektiivejä. Mitä paremmin hallitset tekniikan, sitä nopeammin pystyt reagoimaan kissasi poseerauksiin ja ikuistamaan ne upeaan valokuvaan.
Toivotamme sinulle mukavia hetkiä, kärsivällisyyttä ja tietysti paljon hyvää valoa kissasi kuvaamiseen!
Miten kissat tutustuvat toisiinsa?
Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan. Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.
Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?
Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä?
Kissan adoptointi – kasvattajalta, löytöeläinkodista vai yksityiseltä adoptoiminen?
Oletko jo pitkään halunnut oman kissan? Olet etsinyt tietoa siitä, mitä kissan pitäminen käytännössä merkitsee, ja tullut siihen tulokseen, että kissa saisi luotasi hyvän kodin. Asia on siis siltä osin selvä - seuraavaksi on vuorossa kissan etsimisen vuoro ja kissan adoptointi.