Murrosikäiset kissat: kun kissat kasvavat täysikasvuisiksi

Murrosikaiset kissat

Myös murrosiässä olevilla kissoilla on mielialanvaihteluja: Toisinaan ne hellyydenkipeitä ja toisinaan ärtyisiä.

Jokaisen kissanpennun tulee jossain vaiheessa aika kasvaa täysikasvuiseksi ja testata rajoja. Seuraavassa artikkelissa kerromme, milloin kissan murrosikä alkaa ja mitä tämä uhmakas vaihe tarkoittaa sinulle kissanomistajana.

Milloin kissat tulevat murrosikään?

Murrosikä on se vaihe, jolloin kissasi saavuttaa sukukypsyyden. Se alkaa heti, kun lemmikkisi keho tuottaa sukupuolihormoneja. Naaraskissoilla progesteroni ja estrogeeni ovat ratkaisevia, narttukoirilla testosteroni. Tämä prosessi alkaa yleensä 3–5 kuukauden iässä.

Jos sinulla on naaraskissa, voit havaita sen tulevan kiimaan noin 6–12 kuukauden iässä. Uroskissat sen sijaan saavuttavat sukukypsyyden yleensä 5–7 kuukauden iässä. Tarkka ajankohta – sekä naaras- että uroskissoilla – riippuu kuitenkin rodusta ja muista tekijöistä.

Yleisesti voidaan kuitenkin olettaa, että kissasi on tämän jälkeen murrosiässä noin puoli vuotta.

Mitkä ovat varhaiskypsiä kissarotuja?

Varhaiskypsät kissat voivat tulla sukukypsiksi jo 4–5 kuukauden iässä. Näihin kuuluvat erityisesti itämaiset kissarodut, kuten abessiinialainen, pyhä birma ja siamilainen.

Mitkä ovat myöhäiskypsiä kissarotuja?

Toisin kuin varhaiskypsät kissarodut, myöhäiskypsät kissat tulevat sukukypsiksi vasta noin vuoden iässä. Näihin kuuluvat erityisesti suuret ja pitkäkarvaiset kissarodut – esimerkiksi Maine Coon ja norjalainen metsäkissa.

Mitkä ovat kissan murrosiän merkkejä?

Samankaltaisia muistoja tulee varmasti mieleesi, kun mietit omaa murrosikääsi. Tälle elämänvaiheelle ovat tyypillisiä mielialan vaihtelut ja ärtyneisyys. Vaikka kissojen murrosikä on yleensä lievempi kuin ihmisten, myös kissojen käyttäytymisessä ilmenee samankaltaisia muutoksia:

1. Mieliala vaihtelee

Vaikka olet juuri leikkinyt iloisesti kissasi kanssa, tunnelma voi muuttua hetkessä. Yhtäkkiä kissasi sähisee ja lyö lelun kädestäsi tassullaan. Tällaisia mielialan vaihteluja voi havaita usein murrosikäisillä kissoilla.

2. Murrosikäiset kissat merkkailevat paljon

Kun kissa kasvaa täysikasvuiseksi, se haluaa herättää potentiaalisten parittelukumppaneiden kiinnostuksen ja suojata reviiriään kilpailijoilta. Siksi on yleistä, että kissat, erityisesti urokset, merkkaavat usein ympäristöään virtsalla murrosiässä. Virtsassa on tärkeitä hajuaineita (feromoneja), jotka houkuttelevat kissoja ja karkottavat kilpailijoita.

3. Naaraskissat tulevat kiimaan

Kehon sukupuolihormonit saavat aikaan sen, että kissasi on nyt valmis parittelemaan. Tehdäkseen vaikutuksen uroksiin kissasi pyörii lattialla maukuen ja hyödyntää jokaisen tilaisuuden hellittelyyn. Kiimassa olevista kissoista voi sen vuoksi tulla erittäin ihmisläheisiä.

4. Itseluottamus kasvaa

Kun kissanpennuista tulee aikuisia, myös niiden itseluottamus kasvaa. Huomaat tämän, kun kissasi kiipeää korkeisiin puihin tai uskaltaa tehdä hyppyjä, joita se ei vielä uskaltanut tehdä pentuna.

Murrosikaiset kissat © ELENA / stock.adobe.com
Tyypillinen murrosiän merkki on se, että kissat merkitsevät yhä enemmän reviiriään.

Tähän sinun on kiinnitettävä huomiota kissasi murrosiän aikana

Kissat ovat luonnostaan erittäin herkkiä eläimiä. Murrosiän aikana sinun on kuitenkin suhtauduttava niihin entistäkin ymmärtäväisemmin. Pysy siksi aina rauhallisena ja ole kärsivällinen, kun kissasi käyttäytyy jälleen kerran arvaamattomasti tai merkitsee uuden maton virtsallaan.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että sinun ei pitäisi asettaa kissallesi rajoja. Myös murrosikäiset kissat tarvitsevat kasvatusta: palkitse lemmikkisi, kun se tekee jotain oikein. Epätoivotun käytöksen yhteydessä sinun tulee sen sijaan sanoa heti päättäväisesti mutta lempeästi ”ei” – esimerkiksi silloin, kun kissasi hyppää luvattomasti keittiön pöydälle. Älä kuitenkaan koskaan läksytä kissaasi.

Jos sinusta tuntuu, että kissasi on murrosiän aikana hyvin stressaantunut, voit lievittää stressiä feromonivalmisteiden tai kissanmintun avulla.

Lue lisää näistä aiheista artikkelistamme Feromonit kissoille ja kissanpentujen kasvatuksen perusteet.

Pitäisikö kissat kastroida murrosiän aikana?

Joissakin maissa on kuntia, joissa vapaana liikkuvien kissojen kastrointi on pakollista. Kastroinnin tavoitteena on rajoittaa kissojen hallitsematonta lisääntymistä ja siten vähentää kulkukissojen määrää.

Kissojen kastrointi on siis perusteltua myös eläinsuojelun näkökulmasta, sillä sen ansiosta vähemmän kissoja joutuu taistelemaan elämästään luonnossa. Mutta milloin on oikea aika kastroinnille?

Uroskissojen kastrointi

Uroskissanpennut kannattaa kastroida noin 6 kuukauden iästä alkaen. Näin voit vähentää riskiä, että kissasi loukkaantuu vaarallisissa reviiritaisteluissa vapaana liikkuessaan. Samalla se merkitsee vähemmän esineitä ja pintoja virtsallaan, joten kotonasi ei ole epämiellyttäviä hajuja.

Tiesitkö muuten: Jos uroskissanpennut kastroidaan ennen kuin niiden luiden kasvulevyt ovat sulkeutuneet, niistä tulee todennäköisesti pitkäjalkaisia.

Naaraskissojen sterilointi

Vapaana liikkuvat naaraskissat sen sijaan tulisi steriloida aikaisemmin ja mahdollisuuksien mukaan jo ennen 5 kuukauden ikää.

Näin vältät toisaalta kiimojen aikaiset unettomat yöt ja toisaalta riskin, että kissasi sairastuu kohduntulehdukseen (pyometra) tai nisäsyöpään. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että näin suljet luotettavasti pois ei-toivotut jälkeläiset.

Jos olet epävarma siitä, pitäisikö kissasi kastroida ja milloin, voit aina kysyä neuvoa eläinlääkäriltäsi.

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Miten kissat tutustuvat toisiinsa?

Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan.  Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.

11 min

Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?

Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä?